Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Istanbul boğazı ve çevresi balık avı raporları

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

indianaconz

Aktif Üye
Adı
Reşat A.
Kan Grubu
A Rh Negatif
Av yasağı bitti : Balıkçılardan Ahmet Sert, ilk akşam umduklarını bulamadıklarını dile getirerek, “Geçtiğimiz yıllara göre bu akşamki denizde balık oranı çok düşüktü. Geçen balık inceydi ama boldu. Bu sene balık iri ama beklenen yok. Havalardan dolayı olabilir. Bizim de endişemiz var” diye konuştu. (İHA) --- Avdan boş dönen balıkçının serzenişi bu sözler .. Denize hoyratça davranmanın neticeleri desek ne der acaba ?---

efraim

Aktif Üye
merhaba hobidaşlar. sabah saat 6.30 gibi anadolu yakasindaki merada yerimi aldim. saat 9 a kadar yapmis oldugum avda 1 kg kadar sardalya aldim. balik boylari cok buyuk olmamak ile birlikte tatmin ediciydi.
herkese rastgele

Mektupla

Daimi Üye
Şimdi çoğunluk İstanbul'dan olunca balıkların sadece Boğaz geçişiyle ilgileniyoruz herhalde. Ben bildiklerimi yazayım, yanlışımı görenler düzeltsin.
Lüfer türünün yaşayacağı asgari sıcaklık 13 derecedir, haliyle havalar soğumaya başlayınca balığın davranışında değişiklikler görülüyor. İçgüdüsel olarak yaklaşan kışa hazırlık için lüferin kıyılara doğru bir dikey göç sergiler. Bu yüzden Karadeniz'de sürüleşme eğilimi ile birlikte yalıya inip bolca beslenerek yağ rezervlerini artırırlar. Sonbaharla birlikte lüferin lezzetlenmesinin nedeni budur. Ağustos-Eylül öncesi avlanan lüfere bu yüzden koruk (olmamış, ham) lüferi denir. Bu 13 dereceyi öğrendiğimden bu yana lüferin kaç derece deniz suyu sıcaklığında av vermeye başladığını gözlemlediğimde hep 17-18 derece ile verimli avların başladığını gördüm. 17-18 derece deniz suyu sıcaklığı, lüferin yatay göçü için alarm zili gibi. Yaz uzadığında zamanı biraz daha sarkıyor, bu sene gibi doğru düzgün yaz yaşamadığımız dönemlerde deniz suyu sıcaklığı normallerin altındayken bu süreç biraz daha erken başlıyor. Küresel ısınmanın bu zamanlamalara etkisi de ortada. Karadeniz suları göç için gerekli sıcaklıklara düşmediği zaman, balığın göç etmediğini görebiliriz. Eskiden Boğaz'da Aralık ayında sarıkanat, lüfer keserken, artık yıl boyunca av veriyor küresel ısınmanın etkisiyle. 2-3 derecelik bir sıcaklık farkı çok şeyi değiştiriyor. Bazen palamut normal göç zamanlarında sular sıcak diye Boğaz ağzından gerisin geri Sinop'a kadar dönebiliyor.
Kimi kaynaklarda Rusça kökenli olarak verilen Rumca kökenli Anavaşya yukarı çıkış, Katavaşya ise aşağı iniş anlamında. Hep karıştırıp dururdum sonunda şöyle bir yol buldum; çıkış noktalarından hareketle A ile başlayan Anavaşya Akdeniz'den Karadeniz'e, K ile başlayan Katavaşya ise Karadeniz'den Akdeniz'e göçü ifade ettiğinden ilk harf hangi denizden geldiklerini hatırlatıyor.
Bu arada Boğaz akıntıları ile ilgili olarak yapılan araştırmalarda Akdeniz suyunun Karadeniz'e ulaşmadığı, en son Paşabahçe Yeniköy arasında akıntı sistemleri sayesinde tamamıyla Karadeniz suyu ile karıştığını okumuştum. Karadenizdeki balığın göç alışkanlıklarını bu yüzden Boğazlara giren Akdeniz akıntısı ile bağdaştırmak pek mümkün değil gibi.

Not: İtalyancası olan var mı? Bir şeylere bakınırken 1917 tarihli İtalyanca bir dergide, ton balıklarının Marmara ve Karadeniz göçleri hakkında haliyle İtalyanca bir yazı buldum. Çok kısıtlı bir şekilde sökebiliyorum yazının içeriğini ancak Levant bölgesiyle ilgili epey bir bilgi içeriyor.
:tskler:

Mektupla

Daimi Üye
s.a
forumu uzun süredir takip ediyorum. hepinize paylaşımlardan ve raporlardan dolayı şükranlar sunarım. çok şey öğrenmek mümkün.
1 yararımda benim olsun izin verirseniz.
levrekçiler için sölüyorum.

şileye giderken sahil kesiminde kurna plajı vardır.
sağ tarafı sahilköy daha ilerisi sofular.
çok iyi levrek yapar. sahilköy ve sofularda yapar ama en iyi kurna plajı yapar.

buraya büyük kaşıklar ile gidin. öle spin mipin işlemez. rüzgardan sahteniz anında geri gelir.
büyük kamış ile kaşık atın. 10-20 gram filan degil. 50 gr. 60 gr. atın.
dalgaylan çekin.
havayı takip edin.
poyraz ve sonrası havalarda gidin.
kışın dikkat edin tenha olur. kalabalık gidin. denize girmeyin. bir anda boyunuz geçer. ben düştüm 1-2 kere ..
kayalar vardır. sakın çıkmayın. kayar.

sabah ve akşam gün batarken gidin.
bol kaşık alın. sahil orada kayalıktır dibi. takılıyor kaşık vb.
2 kilo 3 kilo 5 kiloya kadar levrek alırsınız.

ekim- aralık arası tam zamanıdır.

benden bu kadar.
rastgele.

inşallah yakalarsınız.
:tskler:

Yakamoz

Daimi Üye
Adı
Kenan Ahıska
Gercekten boyle mera yok kac cesit balik yakalamislar keske bizdede boyle bereket olsa :)
Bizde de boyle bereketli bir mera olsa öğrendigimiz andan en gec bir gun sonra Fatmagülden beter ederiz bereket mereket kalmaz. Mera meraliktan istifa eder

fasalisso

Daimi Üye
Adı
Kerem Y.
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Şu anda emirgan'dayım yaklaşık 4 kg ağırlığında ölü levrek gördüm..yemlide şansımı denemeye geldim niyet çinekop kısmet iskorpit..
4kg levrekmi ne cok levrek ölüyo birisi daha ona benzer bi yorum yazmisti sanki suya atıkmı atiyolar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...