ben 1000 lik makine ile lrf yapılmaz dediğimi hatırlamıyorum. Sadece ip ve makine ilişkisini irdeliyordum. Eğer böyle bir şey demişsem ıspatlayınız aksine benim genel bakış açım balık avı söz konusu olduğunda çevremdeki herkese, onunla şu yapılmaz bununla bu yapılmaz gibi sözlere kulak asmayın bu hobide herşeyle herşey yapılabilir. Buna sınır koymayamayız derim. Ben hiç sahilden av yapmadım bana hiç cezbedici gelmedi. Hep teknedeydim. Okuma aria 65 makinem ve 1.65 cm bauer marka dolgu kamışım vardı. Jig yapcam ben dedim yapamazsın dediler. Niye yapamam dedim cevaben o makine, kamış ve ip jig avına uygun değil dediler. İyide neden değil dedim, cevap veremediler. Çünkü ezberden gelen genel bir bilgileri vardı. Evet kamışın aksiyonu yoktu, makine jig konusunda hiç kullanılmamış bir makineydi ancak ben hayat tecrübedir dedim ve baya uzun süre lider bile bağlamadan jig yaptım. 2 kiloluk lagosta tuttum, 5 kiloluk ceylanda tuttum. Ancak bir yanlış vardı.
Şimdi ben kendim çok araştırdım çok soruşturdum ama inan ki aradığım cevabı bulamadım hep ezberlenmiş cevaplar. Ben kendim mühendisim, makineleri ve makine teknolojilerini kendim incelemeye başladım. Teknik talimatları okudum. İlk aydınladığım şey Kafa büyüklüğünün makinenin yetenekleri ile doğrudan ilgili olmadığını farkettim. Hani bir soru var ya yeni başlayanlara " Hedef Balık nedir " bu sorunun çok önemli bir soru olduğunu anladım. bir makinedeki kabileytlerin tamamen kullanıcı ile ilgili olduğunu anladım. Yüksek devir düşük devir, sarım hızı, drag gücü bunların oturmuş bir standart olmadığını anladım. Kamışlar için uzun kamış kısa kamış (surf hariç), yumuşak çok yumuşak. bununda net bir olgu olmadığına kanaat getirdim. Bunların hepsinin kişinin kendi gücü, kendi sabrı, kendi keyfi vs vs.
Giriş sevye alet edevatların varlığı bu yüzden var. İlk önce bir giriş yap hobiyi tanı, kendini tanı. Neyden keyf aldığını öğren ve ona göre hedef koy için. Sonra hedef ava göre ve kendi şartlarına uygun makineyi kamışı, ipi vs vs seç. Ancak bizim toplumumuzda bir sıkıntı var birşeyi optimumda tutmak yerine en dibe ya da en zirveye çıkarmayı sever. Hele hele yaptığı iş ile ilgili okur yazarlık yoktur. Kaç kişi bir makineyi almadan önce tüm özelliklerini okuyor. Dişli oranı, bilye sayısı, drag gücü, ağırlığına bakıp geçiliyor. Dişlinin yapıldığı malzemenin ne olduğunu ve hangi teknolojide yapıldığını kim merak ediyor? Drag gücünü sağlayan kalama pullarının ve kalama sisteminin teknolojisini kim araştırıyor? Daha enteresan bir soru sorayım size hiç aklınıza bile gelmemiştir. Olta makinesi kol uzunluğunun makineye ve dişliye oranını ve bu uzunluğun etkisini hiç merak ettiniz mi ?
Genel olarak söylemek istediğim birşeyi amacı dışında kullanmak israftır. Mesela ben jig avcısıyım paramda var gidip saragosa alabilir miyim evet ama alamam çünkü asla kullanmayacağım bir teknoloji. Benim yaptığım avda max tutacağım balık 7-8 kilo. Neden ben sargosa benim için israf diyorum çünkü makinenin tekonolojisini biliyorum ve kendi avlayabileceğim balığı biliyorum. Kırk yılda bir 10+ kiloda balık denk gelecek oda kısa bir aksiyon yaşatır lideri kırar gider.
Neyse çok uzun uzadıya yazdım. Özetle bu hobiye yeni giren merak eden bir sürü arkadaşımız var ve bunların en büyük kaygısı ekonomik kaygılar. Pahalı bir hobi, av takımı ayrı pahalı, avlağa gitmek ayrı pahalı. Hobinin pahalı olmasının sebebi malum tedarikçiler. Bu insanlara başlangıçta doğru bilgi vermezsek ya kısa zamanda hobiden uzaklaşacaklar ya da kıymetli paracıklarını çarçur edecekler. Forum yardımlaşmaksa ve forum paylaşmaksa bu işi hizipleşmek ve inatlaşmaktan uzak, akademik bir seviyede bilgi alışverişi olarak değerlendirmek herkes için faydalı olacaktır. Bizler bazı konuları aşmış düzenli avcılarız. Herkes bizim gibi değil bunu unutmamak lazım. Saygı ve sevgiyle.
"
sedona 1000fj . konu ise LRF avcılığı. Üzgünüm ki en baştan söylenmesi gereken sedona LRF için üretilmiş bir makine değil. Light spin amacı ile üretilmiş bir makine. 1000 rakamını görünce hah bu LRF makinesidir diye düşünüyor insan. Ancak malzemeciler bu makineyi satabilmek için LRF avcılarına altına dolgu yaparak kullanmak gerekli şeklinde telkinde bulunurlar. Bu ticari bir manevradır." bu cümlemden 1000 lik makine ile lrf yapılmaz anlamını çıkartıyorsanız kusura bakmayın ama kendinizi bu anlamı çıkarmaya zorluyorsunuz derim.
okuma aria 65 ile ceylan tuttuğum video aşşağıda 8. dakikadan itibaren.