Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Kurutulmuş-isli Et'i nasıl yapabiliriz? Hiç kendisi yapan var mı?

Volkan

Daimi Üye
Adı
Volkan
Haklısın dostum insan baba olunca anlıyor. Şimdi kızım uykudan kalkıp baba patates istiyorum dese üşenmem kalkıp kızartırım. Bazen mümkün olmayan şeyler istiyor. Mesela tost makinası yokken tost istemek gibi. Ekmeği koyuyorum teflona üste basıyorum tabakla tost yapıyorum:) Annem küçükken bana sihirli gibi gelirdi. Benim isteyip de onun yapamadağı birşey hatırlamıyorum. Bir şekilde birşeyler icad eder mutlaka yapardı. Acaba ben de onun gibi sihirli olabilecek miyim çok merak ediyorum...
Vallahi sihirli olabilme özelliği sanki daha çok annelere mahsus :)

tutarfatih

Aktif Üye
Adı
Fatih
Vallahi sihirli olabilme özelliği sanki daha çok annelere mahsus :)
Bizim evde bana ait olacak sanırım. Hanımın sihirli olması için önce işten eve gelebilmesi gerekiyor:) Fakat kendisi "yemek sepetim" sitesinden sihirli şeyler ısmarlama imkan ve kabiliyetine sahip:) (uyuduğu için rahat rahat konuşuyorum, yoksa çok pis tırsarım kedisinden:D:D:D )

teqila

Yeni Üye
Adı
VOLKAN GÖNÜLAL
Kan Grubu
O Rh Pozitif
teknoturk adım volkan yugoslavyadan 1960 larda gelen bir ailenin ferdiyim burda istanbulda doğdum buyudum istemiş olduğun bilgiye sanırım yardımcı olabilirim ama gerçekten çok zahmetli ve bir okadar tehlikeli tehlikesi surda bu olay benim hatırladığım ve bildiğim kadarıyla bizim eskilerin damda yaptıkları bir olay amcalarımdan biliyorum çünki onlar kilo kilo yaparlardı bende bir yolunu bulup damın kilidini açıp o isin içinde olmus olanlardan tırtıklardım :) bu arada sadece bira ve buşekilde içilen içkilerde anılması beni üzüyor açıkçası yapan olursa yada sen etrafında kuru eti bulursan birde kurufasulyenin içinde bir dene inan süper oluyor koca tencereyi indirirsin emin ol yapım aşaması hatırladığım kadarıyla bizimkiler kurbanda yaparlardı o işi genelde
kuru et için ayrılırdı etler
bir güzel tuza yatırılırdı
yaklaşık 1 yada 2 gün isteye bağlı et tuzu yedikten sonra etler bir ucundan delinip iplere bağlanır ve asılıcak kancalara uygun hala gelir aslı onemli olnda şimdi bu yonu öyle 1 hafta falan yok bunda en kısası kaliteli bir kuru et için 2 yada 2.5 ay kadar aslı bi şekilde kurutulması gerekiyor aldığı is te kapalı geniş bir ortamdan kaynaklanır buyuzden benim bildiğim damlarda yaparlardı ve kedi köpeğin ulaşamıcağı bir yer olması lazım çünki senin değiminle bahcede yaparsan bahçeniz misafirden gecilmez üstelik bir süre sonra sizde giremeye bilirsiniz :) işin en güzel tarafı kendiniz yapabilirseniz ki bu işi yapan istanbulda sayılı insanlar kaldı yapabilirseniz çok mükemmel olur çünki hali hazırda kaliteli bir kuru etin kilosu 40 ila 50 tl arasında değişiyor ama sana tavsiyem yaparım değipte atılma çünki çok meşakatli ve zor bir iş yapanlardan almanı tavsiye ederim ve özellikle bira yada alkollu içiceklerin yanında kullanmaktansa değidiğim gibi kuru fasulyede dene en azından balkanların yemek kültrü bunu gösterir kaldıki baklanlardan gelen yemek kültüründe kuru et sadece 1 çeşittir arkası çok kalabalık ve mükemmel yemekler vardır ;) sonlarda ziyanmı ederim demişsinya bana öyle geliyorki ziyan olur tavsiyem şu iğice araştırmadan nasıl yapacağını öğrenmeden kalkışma çünki etleri mındar etme olasılığın fazla yazık olur hem emeğine hem etlerine ;)

tunc68

Üye
Adı
Tunç Erdoğan
Et Dana değil de yetişkin hayvandan olusa daha iyi olur
3-4cm kalınlığında 8-12cm genişliğinde 30-40cm uzunluğunda parçalar en iyi sonucu veriyor

Sofra tuzu ve karabiberle (karabiber isteğe bağlı) iyice ovup buz dolabında 3-4 gün tuzla pişmesi ve kanını akıtması lazım (kaya tuzu ile de yaptım ama daha sert ve tuzlu oldu) etlerin uç noktsından bir delik delip kendir ipi yada paslanmaz tel ile asma halkası yapmanız lazım

Hazırladığınız etleri sürekli yanan bir odun sobasının borusuna bağlayacağınız bez kurutma teline takıp sobadan 1 metre yukarı asar ve sobayı söndürmeden 4-5 gün yakarsanız et kuruyor
Sobanın üstünden aldığınız eti hemen yemeyip dolapta 1-2 hafta dinlendirirseniz çok daha iyi olur

Eskiden bütün bir hayvanı kesip tuzla işledikten sonra bu iş işin yapılmış basit kulübelerin içine etleri asarak içerde duman çıkaracak sobalar yakarak etleri iste kurutuyorlarmış. İs ve katran yemek için çok yararlı ürünler olmadığı için (tuzlu etin yararı tartışılr ama) direk sobanın üstünde kurutuyorum

Eğer bu işi sürekli yapmayı planlıyorsanız ve sadece odun sobası kullanılan kendinize ait eviniz varsa, Sobadan 3-4 metre uzakta Duvarın içine küçük kasa şeklinde dışarı duman sızdırmayacak bir dolap yaparak baca dumanının burdan geçmesini sağlarsanız bu en keyifli ve verimli yöntemdir

Yukardaki yöntemer sıcak füme işlemidir,

birde soğuk füme işlemi var.

Uygun boyutlarda ki Et, tavuk göğsü, balık vs. malzemeyi alıp şekerli ve tuzlu su içinde dolapta 1 gün bekletiyorsunuz. yaklaşık 40x40x60cm ölçülerinde bir kutu içinde ( kutunun malzemesinin önemi yok ) üste asıyorsunuz altta elektirikli 1000W 2000W arası bir ısıtıcnın ücerinde küçük kap içinde temiz talaş (mazot benzin değmemiş) elma veya kiraz dalları ve yaprakları yakarak 5-6 saat tütsüleme işlemi yapıyorsunuz. iç ısı 50-70C arası olacak
bu sistemde tütsüleme hızlı ve lezzetli olmakla beraber daha çabuk tüketmek gerekiyor