Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Lrf - Hrf ???

• Konbuyu başlatan TektusKOR
  • Başlangıç tarihi

umitdulger

Daimi Üye
Adı
Ümit DÜLGER
Kan Grubu
B Rh Pozitif
Öncelikle şunu belirteyim ki konuyu açan arkadaşın mesajındaki daiwa legalis 1-12 atarlı kamışı görmeden, elinize alıp incelemeden kesinlikle satın almayın. Benim gibi takım dengesine takıntılı arkadaşlara hitap etmeyebilir. 8-10 gr jiglerle kullanmak için almıştım fakat 270 gr'lık makine bile kamışı dengeye getiremedi, uç kısmı çok ağır basıyor. Benim için konfor sıfırdı ve 2 gün denedikten sonra sattım takımı.

Denildiği gibi disiplinin adına takılmaya çok gerek yok. Önemli olan tutulan balıktan zevk alabilmek. Meraya ve hedef balığa göre malzeme seçimi yapmak en doğrusu. Hangi balığı, hangi oranda hedefleyerek ava çıkacaksınız önce bu soruya cevap bulmak gerekiyor. Ben yüzde 70 istavrite giderim, yüzde 30 da mırmır,eşkina vs. denerim derseniz benim açımdan ideal kamış 10 gr atarı geçmemesi en doğrusudur. Ama siz yüzde 70 taş balıkları, levrek, lüfer vs. deneyeceğim bunları bulamazsam orta suda istavrit ararım diyorsanız o zaman atar aralığınızı genişletebilirsiniz. Kamışın atar aralığını geniş tutan arkadaşlara da paraya kıyıp kaliteli ve ince ip kullanmalarını tavsiye ederim. Aynı kamışı kullanan 2 arkadaşa bakıyorsunuz birisi bu kamışla 1-2 gr gayet hissediliyor derken diğeri ben 3-4 gr altını hissetmiyorum diyor. Kullandıkları iplere baktığınızda birisi 0.05 mm 250 liralık ip kullanırken, diğeri 0.08 mm 30-40 liralık bir ip kullanıyor. Ki o ipin de 0.08 olduğu ayrıca tartışılır. Bazı arkadaşlara önemli bir detay gibi gelmeyebilir ama kullanılan ipin kalitesi ve inceliği hissiyatı ciddi derecede etkiler. Bu iş tabi ki bütçe ile alakalıdır. Bu tarz alternatiflere göre hareket edecek bir bütçeniz yoksa o zaman da birşeylerden fedakarlık yapmanız gerek. Ya o geniş atar aralığı ile alt gramajlarda hissiyatı gözden çıkartacaksınız yada atar aralığı daha dar ve daha düşük bir kamışa geçeceksiniz. Benim için lrf'nin karşılığı ajing sayılır. Sabaha kadar 3 mırmır için olta atmaktansa, 50-60 parça istavrit için olta atmayı daha çok seviyorum.

Son düzenleme:

KaNKuRT

Moderatör
Yönetici
Adı
Erkan
Öncelikle şunu belirteyim ki konuyu açan arkadaşın mesajındaki daiwa legalis 1-2 atarlı kamışı görmeden, elinize alıp incelemeden kesinlikle satın almayın. Benim gibi takım dengesine takıntılı arkadaşlara hitap etmeyebilir. 8-10 gr jiglerle kullanmak için almıştım fakat 270 gr'lık makine bile kamışı dengeye getiremedi, uç kısmı çok ağır basıyor. Benim için konfor sıfırdı ve 2 gün denedikten sonra sattım takımı.

Denildiği gibi disiplinin adına takılmaya çok gerek yok. Önemli olan tutulan balıktan zevk alabilmek. Meraya ve hedef balığa göre malzeme seçimi yapmak en doğrusu. Hangi balığı, hangi oranda hedefleyerek ava çıkacaksınız önce bu soruya cevap bulmak gerekiyor. Ben yüzde 70 istavrite giderim, yüzde 30 da mırmır,eşkina vs. denerim derseniz benim açımdan ideal kamış 10 gr atarı geçmemesi en doğrusudur. Ama siz yüzde 70 taş balıkları, levrek, lüfer vs. deneyeceğim bunları bulamazsam orta suda istavrit ararım diyorsanız o zaman atar aralığınızı genişletebilirsiniz. Kamışın atar aralığını geniş tutan arkadaşlara da paraya kıyıp kaliteli ve ince ip kullanmalarını tavsiye ederim. Aynı kamışı kullanan 2 arkadaşa bakıyorsunuz birisi bu kamışla 1-2 gr gayet hissediliyor derken diğeri ben 3-4 gr altını hissetmiyorum diyor. Kullandıkları iplere baktığınızda birisi 0.05 mm 250 liralık ip kullanırken, diğeri 0.08 mm 30-40 liralık bir ip kullanıyor. Ki o ipin de 0.08 olduğu ayrıca tartışılır. Bazı arkadaşlara önemli bir detay gibi gelmeyebilir ama kullanılan ipin kalitesi ve inceliği hissiyatı ciddi derecede etkiler. Bu iş tabi ki bütçe ile alakalıdır. Bu tarz alternatiflere göre hareket edecek bir bütçeniz yoksa o zaman da birşeylerden fedakarlık yapmanız gerek. Ya o geniş atar aralığı ile alt gramajlarda hissiyatı gözden çıkartacaksınız yada atar aralığı daha dar ve daha düşük bir kamışa geçeceksiniz. Benim için lrf'nin karşılığı ajing sayılır. Sabaha kadar 3 mırmır için olta atmaktansa, 50-60 parça istavrit için olta atmayı daha çok seviyorum.
Aynen katılıyorum,
Bende farklı olarak büyük sağlam basabilecek balık için aynı zamanda biraz daha ağır micro jig yada kaşık atmakta sıkıntı yaşamamak için 3-22 atarlı ucuz bir kamış aldım
İstavritte 0,6-10 major
diğer türlü dip denemelerinde ise 03-22 spro kullanmayı düşünüyorum
Tek makine ikisini de götürür gibime geliyor ( sağlam ince bir ip ile )

Hafif takımla avlanırken ise denge kesinlikle çok fark ediyor bu konuda da hak vermemek elde değil :harika::harika::harika:

;)

MehmetÇağan

Daimi Üye
Adı
Mehmet Çağan ÖZCAN
Kan Grubu
B Rh Pozitif
Açıkçası videonun tamamen reklam amaçlı olduğunu düşünüyorum. Özellikle o lrf ile taş balıkları yakalamak şans işi dediği an bilent yıldırıma olan itimatım sarsıldı. Kendi meramda 0.5-5 atarlı lrf kamışlarla at çek mırmır aldığımız oldu. Bence bir kaç ustanın da dediği gibi biraz meraya göre seçmek gerekiyor. Benim meram max 5m derinlikte (lrf erimi kapsamında), atacağınız gramaj max 2-2.5gr o da hava yüksekse veya balık açıktaysa. Hrf alıp da 0.5gr nasıl atacağım ben. Ayrıca 0.5 atarlı ccs ile çok güzel mırmır alınıyor halt etmiş o videoda bilent yıldırım

Sercan_01

Daimi Üye
Adı
Sercan M.
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Bende tüm yorumları okudum. Major N-one 1-20 ve 25 kafa güzel Bi makina ile tüm avlarınızı keyifle yaparsınız. Bi düşünün derim ben

T

TektusKOR

Misafir
Açıkçası videonun tamamen reklam amaçlı olduğunu düşünüyorum. Özellikle o lrf ile taş balıkları yakalamak şans işi dediği an bilent yıldırıma olan itimatım sarsıldı. Kendi meramda 0.5-5 atarlı lrf kamışlarla at çek mırmır aldığımız oldu. Bence bir kaç ustanın da dediği gibi biraz meraya göre seçmek gerekiyor. Benim meram max 5m derinlikte (lrf erimi kapsamında), atacağınız gramaj max 2-2.5gr o da hava yüksekse veya balık açıktaysa. Hrf alıp da 0.5gr nasıl atacağım ben. Ayrıca 0.5 atarlı ccs ile çok güzel mırmır alınıyor halt etmiş o videoda bilent yıldırım
Reklam kokan bir video olduğunu belirtmişti abim... Ama bunu da böyle bilindik kişilerin yapması dediğiniz gibi güven sarsıcı oluyor...

batuhan111

Daimi Üye
Adı
metin
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Daiwa Legalis RF 244cm 1-12gr Olta Kamışı.png

Bence hem atar aralığı hemde fiyatı uygun bir kamış...İleriki zamanlarda bende almayı düşünebilirim...

umitdulger

Daimi Üye
Adı
Ümit DÜLGER
Kan Grubu
B Rh Pozitif
Söz konusu videoyu bugün bir arkadaşımın "ne diyor bunlar yahu?" diyerek linkini atması sonucu izledim. Şunu belirtmekte fayda görüyorum ki 1-12 gr atarlı bir kamış HRF kamışı değildir. HRF kamışlarında atar değerleri 1-20 / 3-21 / 5-25 vs. gibi daha yukarılardadır. HRF'de ufak balıktan zevk almak hedeflenmez, hedef balıklar 1 kg ve üstü diyebileceğimiz balıklardır. Aslında bir nevi light spin dediğimiz kategoridir. Aji kamışı ile taş balığı tutulmaz yada tesadüfen tutulur demek çok büyük bir talihsizlik olmuş. Doğrusu aji kamışı ile kilo üstü bir taş balığını kıyılatmak zordur, yorucu olur şeklinde olabilirdi. Taş balığı diye genelleyebileceğimiz eşkina, mırmır, sargoz, cupra vs. gibi balıkların kilo üstü olanları ile tubular uçlu bir kamışla mücadele etmek daha kolaydır. Yoksa solid uçlu bir aji kamışı ile de pek tabi ki 5 kg'lık bir balığı da kıyıda alabilirsiniz.

umitdulger

Daimi Üye
Adı
Ümit DÜLGER
Kan Grubu
B Rh Pozitif
Ekli dosyayı görüntüle 90578

Bence hem atar aralığı hemde fiyatı uygun bir kamış...İleriki zamanlarda bende almayı düşünebilirim...
Metin abi 2 önceki paylaşımımda da belirttiğim gibi bu kamışı görerek almakta fayda var. Ben yaz tatillerimde Çanakkale'de 8-10 gr jiglerle kullanmak için alternatif olarak almıştım ve üzerine 260 gramlık daiwa ninja 2500 makine taktım, ona rağmen kamış ın dengesini sağlayamadım. Kamışın ucu sürekli öne düşme eğiliminde bu da uzun süreli avlarda bir zaman sonra yorucu olmaya başlayacaktır. Ben set yaparken denge konusuna çok dikkat ederim. Benim gibi bu konuya önem veren arkadaşlar bu tarz kamışlara biraz daha dikkatli yaklaşsınlar. 1-10 olanını da aynı dönemde almıştım onu da 220 gr'lık daiwa exceler x 1000 ile kombinlemiştim, onda denge sorunu yaşamadım. Zaten 10 cm boy ve çok az olan atar farkı için aradaki 30 gr ağırlık biraz fazla.