Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Lrf - Hrf ???

• Konbuyu başlatan TektusKOR
  • Başlangıç tarihi

FiSHFiNDeR

Aktif Üye
Adı
Osman Uluhan
Ben isimlere takılmamaktan yanayım artık Lrf-Hrf-Prf-Zrf bu uzar da gider :)..Mesela 5-25 hrf ise o zaman light spin ne? veya hrf ile light spin aslında aynı şeyler mi?? Diye ek sorular çıkar hepimizin de kafaları allak bullak olur:) Bu yüzden isimlerden ziyade atar değerlerine baz alıp hedef meramıza ve hedef balığımıza göre bize uygun olan kamışı seçip almaktan başka çaremiz yok aslında. Bu işin düşük atarlı tarafı bir de yüksek atarlı kamışlarda da aynı karmaşa var ....Spin, Light shore jig , ultra light bilmemne, shore jig,...şimdi light shore jig mesela nedir diye sorsam acaba kaç kişi bilir gramajını atarını eminim ki herkes farklı şeyler söyleyecektir:) çok basitleştirilebilirken neden bu kadar karmaşaya dönüşmüş bunlar orası da ayrı bir mesele

Son düzenleme:

AcemiUye

Aktif Üye
Metin abi 2 önceki paylaşımımda da belirttiğim gibi bu kamışı görerek almakta fayda var. Ben yaz tatillerimde Çanakkale'de 8-10 gr jiglerle kullanmak için alternatif olarak almıştım ve üzerine 260 gramlık daiwa ninja 2500 makine taktım, ona rağmen kamış ın dengesini sağlayamadım. Kamışın ucu sürekli öne düşme eğiliminde bu da uzun süreli avlarda bir zaman sonra yorucu olmaya başlayacaktır. Ben set yaparken denge konusuna çok dikkat ederim. Benim gibi bu konuya önem veren arkadaşlar bu tarz kamışlara biraz daha dikkatli yaklaşsınlar. 1-10 olanını da aynı dönemde almıştım onu da 220 gr'lık daiwa exceler x 1000 ile kombinlemiştim, onda denge sorunu yaşamadım. Zaten 10 cm boy ve çok az olan atar farkı için aradaki 30 gr ağırlık biraz fazla.
Ümit bey; sizin denge konusunda farkındalık yaratan mesajlarınızdan sonra resimlerde görülen şekliyle kamışın dip kısmına denge ağırlığı koydum. Gerçekten, kamışın ağırlığı artmasına rağmen bilege binen yükte ciddi bir azalma oldu. Öncesine nazaran daha hafif bir kamışla avlanıyorum hissiyatı var.

Ekli dosyalar

umitdulger

Daimi Üye
Adı
Ümit DÜLGER
Kan Grubu
B Rh Pozitif
Ben isimlere takılmamaktan yanayım artık Lrf-Hrf-Prf-Zrf bu uzar da gider :)..Mesela 5-25 hrf ise o zaman light spin ne? veya hrf ile light spin aslında aynı şeyler mi?? Diye ek sorular çıkar hepimizin de kafaları allak bullak olur:) Bu yüzden isimlerden ziyade atar değerlerine baz alıp hedef meramıza ve hedef balığımıza göre bize uygun olan kamışı seçip almaktan başka çaremiz yok aslında. Bu işin düşük atarlı tarafı bir de yüksek atarlı kamışlarda da aynı karmaşa var ....Spin, Light shore jig , ultra light bilmemne, shore jig,...şimdi light shore jig mesela nedir diye sorsam acaba kaç kişi bilir gramajını atarını eminim ki herkes farklı şeyler söyleyecektir:) çok basitleştirilebilirken neden bu kadar karmaşaya dönüşmüş bunlar orası da ayrı bir mesele
Kesinlikle haklısınız. İsimlerin hiç bir önemi yok. Bırakın ağırlıkları, light rock fishing kavramının kökeni nereden geliyor desem onu da bilecek çok fazla kimse çıkmayacaktır. Ama herkesin bir fikri var illa ki. İsimlere çok takılmadan ahlaklı ve zevkli avlar yapmaya bakmak lazım. Ultra light olmuş, light olmuş, hard olmuş çok önemli değil. Buradaki light spin-light jig-hrf gibi kavramları ayıran detay daha çok kullanılan yem gibi duruyor. Light spin'de maket yüzdürürken, light jigging'de jig yemleri kullanıp, hrf'de kurt formunda silikonlar tercih ediliyor denebilir ancak spinning zaten temelinde atıp çekmek demek olduğundan kategorize edeceksek ağırlıklara göre ultra light spinning-light spinning-hard spinning diye adlandırmak daha doğru olur bence. Dediğim gibi bunlar işin terminoloji kısmı, sen 100 gr atarlı kamışla istavritten zevk alıyorum diyorsan gerisi hikaye :)

Son düzenleme:

umitdulger

Daimi Üye
Adı
Ümit DÜLGER
Kan Grubu
B Rh Pozitif
Ümit bey; sizin denge konusunda farkındalık yaratan mesajlarınızdan sonra resimlerde görülen şekliyle kamışın dip kısmına denge ağırlığı koydum. Gerçekten, kamışın ağırlığı artmasına rağmen bilege binen yükte ciddi bir azalma oldu. Öncesine nazaran daha hafif bir kamışla avlanıyorum hissiyatı var.
Takımlarda denge konusu benim için ilk kriterdir her zaman. Özellikle spin takımın yoruculuğu ağırlığından ziyade dengesi ile alakalı diye düşünüyorum. Bizim kullandığımız ekipmanlarda ağırlık toplamı 250-350 gr arası oluyor genelde. Bu 100 gr fark dengeli bir takımda sizi yormaz ama dengesiz bir takımda bir kaç saat sonra ciddi rahatsızlık hissetmeye başlarsınız.

Mektupla

Daimi Üye
Kesinlikle haklısınız. İsimlerin hiç bir önemi yok. Bırakın ağırlıkları, light rock fishing kavramının kökeni nereden geliyor desem onu da bilecek çok fazla kimse çıkmayacaktır. Ama herkesin bir fikri var illa ki. İsimlere çok takılmadan ahlaklı ve zevkli avlar yapmaya bakmak lazım. Ultra light olmuş, light olmuş, hard olmuş çok önemli değil. Buradaki light spin-light jig-hrf gibi kavramları ayıran detay daha çok kullanılan yem gibi duruyor. Light spin'de maket yüzdürürken, light jigging'de jig yemleri kullanıp, hrf'de kurt formunda silikonlar tercih ediliyor denebilir ancak spinning zaten temelinde atıp çekmek demek olduğundan kategorize edeceksek ağırlıklara göre ultra light spinning-light spinning-hard spinning diye adlandırmak daha doğru olur bence. Dediğim gibi bunlar işin terminoloji kısmı, sen 100 gr atarlı kamışla istavritten zevk alıyorum diyorsan gerisi hikaye :)
Ümit DÜLGER Bey,
Kurşun arkasında kullanmakta olduğum;
Oskar Bloomberg Weapons 75mm 5,6gr
Oskar Bloomberg Runner F Shark 9cm 5.8gr
Oskar Magician Maket Balık 9cm 9 gr
Oskar Magician Maket Balık 7cm 5,3 gr
Oskar Magician Maket Balık 5cm 2,6 gr
Kendo Haryu 9.5 cm 8 gr
Kendo Zero Arise 9.0 cm 5.7g lık rapalaları

sığ sularda kurşunsuz atçek yapmayı düşünüyorum. Acaba en iyi erim için temin etmem gereken kamışın, en uygun atar aralığı ve boyu ne olmalı ?

umitdulger

Daimi Üye
Adı
Ümit DÜLGER
Kan Grubu
B Rh Pozitif
Ümit DÜLGER Bey,
Kurşun arkasında kullanmakta olduğum;
Oskar Bloomberg Weapons 75mm 5,6gr
Oskar Bloomberg Runner F Shark 9cm 5.8gr
Oskar Magician Maket Balık 9cm 9 gr
Oskar Magician Maket Balık 7cm 5,3 gr
Oskar Magician Maket Balık 5cm 2,6 gr
Kendo Haryu 9.5 cm 8 gr
Kendo Zero Arise 9.0 cm 5.7g lık rapalaları

sığ sularda kurşunsuz atçek yapmayı düşünüyorum. Acaba en iyi erim için temin etmem gereken kamışın, en uygun atar aralığı ve boyu ne olmalı ?
Ben olsam diye başlayan bir tavsiye vereyim zira uzman değilim, kesinlikle bu olmalı diyemem :)
2.6 gr olan sahteyi gözardı edersek ben olsam 5.5-9 gr arası sahteler için 1-12/2-12 atarlarda 240 cm civarı bir kamış tercih ederdim...

Mektupla

Daimi Üye
Ben olsam diye başlayan bir tavsiye vereyim zira uzman değilim, kesinlikle bu olmalı diyemem :)
2.6 gr olan sahteyi gözardı edersek ben olsam 5.5-9 gr arası sahteler için 1-12/2-12 atarlarda 240 cm civarı bir kamış tercih ederdim...

Teşekkür ediyorum...
1-12 ve 2-12 atarlıların; var ise 2.70 cm olanının erimi daha iyi olur diyebilir miyiz.

umitdulger

Daimi Üye
Adı
Ümit DÜLGER
Kan Grubu
B Rh Pozitif
240 cm ile 270 cm arasında çok büyük erim farkı olacağını düşünmüyorum. Sahtenin yapısı ve ipin kalitesi ve inceliği mesafeyi daha çok etkileyecektir. Geçen sezon lrf takımımda 0.10 mm sunline ip vardı, bu sezon 0.06 sufix sardım. Atış mesafem bir miktar kısaldı diyebilirim. Sufix ıslandıkça bir miktar mesafe artıyor ama sunline gibi değil. Bir de geçen sezon deneme amaçlı 240 cm 2-12 dead ringer kamış almıştım aynı takımla 10 gr maria squash sahte ve kendo 10 gr sahte attım. Aradaki mesafe farkı oldukça fazlaydı, maria ok gibi giderken kendo havada bir miktar savruluyordu...

Son düzenleme:

Mektupla

Daimi Üye
240 cm ile 270 cm arasında çok büyük erim farkı olacağını düşünmüyorum. Sahtenin yapısı ve ipin kalitesi ve inceliği mesafeyi daha çok etkileyecektir. Geçen sezon lrf takımımda 0.10 mm sunline ip vardı, bu sezon 0.06 sufix sardım. Atış mesafem bir miktar kısaldı diyebilirim. Sufix ıslandıkça bir miktar mesafe artıyor ama sunline gibi değil. Bir de geçen sezon deneme amaçlı 240 cm 2-12 dead ringer kamış almıştım aynı takımla 10 gr maria squash 10 gr sahte ve kendo 10 gr sahte attım. Aradaki mesafe farkı oldukça fazlaydı, maria ok gibi giderken kendo havada bir miktar savruluyordu...
Teşekkür ediyorum...

Melih Peker

Daimi Üye
Adı
melih
Kan Grubu
B Rh Pozitif
"Buyur burdan yak"... Kendi kendime bir video izledikten sonra söylediğim söz..
Belki de istediğim tam olarak buymuş mu :) ...
İstediğim şey atarı ortalama 5-12 kamış idi. ( Lrf - ligth spin) (savage ultra light dfr serisine bakıyorum) Siz ustaların tabiriyle don lastiği gibi de olmasın biraz sert olsun düşüncesindeyim.

Daiwa legalis lrf-hrf bir kamış çıkarmış.2.40m... 2-12gr

Bu hrf denen şey tamamen farklı bir olay mı yoksa benim istediğim özelliklere uygun mudur?

Ve son olarak sert aksiyon ligth spin kamış önerilerinizi beklemekteyim. Şimdiden teşekkür ederim...
hrf hard rock fishing kiloüstü kaya balıkları için kullanılan bir tabir aslında HRF kamışları 8-45 gr civarında olur.bu bahsedilen değerlerdeki 2-12 gr kamışlar tam hrf olmuyor.

ancak şöyle bir durum var.lrf de hrf de japonların icadı terimler.

hrf için orada 8-45 gr kamış kullanılmasının sebebi balıkların gerçekten çok güçlü ve bazen 3-4 kg olabilmesi.bizim meralarda ise genelde 1,5 kg civarı oluyor büyük bir karagöz , eşkina vb dip kaya balıkları.dolayısıyla 2-15 gr arası kamışları uygun görebiliriz bu balıkları avlamak için.

lrf/hrf kamış almadan önce mera ve hedef balığa göre hareket etmekte fayda var.

örneğin sadece istavrit avlayan bir istanbul balıkçısı için en ideal aralık 1-7 gr iken , sarozda egede mırmır ve levrek avlamaya çalışan yeri geldiğinde 10gr jig yada suüstü rapala , silikon atan birisi için 1-10 gr , 1-15gr ve üzeri atar kamışlar daha başarılı bir seçim olur.