Günaydın Arkadaşlar,
Derin sudaki lüfer için ne yapmak lazım ?
dün sabah iskelenin ucunda ortalama 15-20 metre derinlikte uzun olta (zargana fileto ile ) çok güzel lüferler alıyorlardı ,
tekneden olduğu için bu sistem gayet iyiydi,
ben iskeleden envayi çeşit silikonu atmama rağmen 1 tane bile atlamadı ,
balık tam dipte olduğu için makinayı 2-3 tur sarınca balık bölgesinden çıkıyordum büyük ihtimalle ,
bu tür durumlarda nasıl bir teknik kullanmak lazım ? nasıl bir sahte ile çalışmak lazım ? önerileniz nelerdir ?
Belki derine inmeye gerek yoktur.
Belki Akşam üstü su üstü av olabilir.
"
Öncelikle lüfer ve sarıkanat balığının genellikle spin avı ile avlanıldığını düşünürsek bizim de kamış atara aralığına uygun ve spinde kullanılan renklerde ürünler yani maket balıklar kullanmamız hedef balığa daha hızlı götürecek yöntem diye düşünüyorum. Maket balıkların renk seçimi, bölgeden bölgeye değişen, hatta hava durumuna rüzgar durumuna göre bile değişen bir durum. Bu kriteri kişisel olarak belirleyeceksiniz.
Benim lüfer yada sarıkanat avında kullandığım kamışım
Nomura Hiro Street 0-10gr 232cm. Bu kamışı lüfer avında tercih etme sebebim ise üst aralığının maket balıklarıma uyması. Rapala (aslında maket balık) alırken kamışıma uygun tercihler yaptım ve 10 gramlık Maria Squash ürünlerini aldım. Bu ürünlerin fotoğraflarını da görebilirsiniz. Renkleri ve yüzüşleri gerçekten çok güzel. Benim en çok tercih ettiğim sahtelerdi zaten maria sahteleri, bir de lrf kamışıma uygun görünce dayanamadım bir kaç tane edindim. Bu ürünleri de daha sonra değerlendirme yazısı yazarak kullanımı ve verimi hakkında bilgi vereceğim.
Öncelikle benim bölgemde akşam saatlerinde çalışan ve herkesin sadece onu kullandığı bir renk var: ”Limon”. Herkesin bu rengi kullandığı zamanda ben farklı bir renk ile balığı kandırmayı başarmıştım. Hatta onun
av raporu da sitemde mevcut. Burada da kullandığım renk yanaklarında sarı ufak lekeler olan kefal benzeri bir sahte. Bunu tercih etme sebebim, bölgemde çok fazla kefal var ve bu balığın da kefallerin arkasından koştuğunu düşünmem oldu.
Bir çok renk ile lüfer ve sarıkanat avı yapılabilir tabiki. Maket balık alırken ön araştırmam nasıl oluyor bununla ilgili de ekstradan bilgi vereceğim. Bunları göz önünde bulundurursak spin sistemi ile yemli sistem arasında kalan LRF yöntemi ile lüfer avlamak da mümkün. Silikonlarla avlanmanın en olumsuz yanı ise dişli olan lüferin silikonlarınızı kesmesi.
Akşam gün batımı sırasında bir kaç renk maket balık ile şansınızı deneyebilir, sonrasında hava karardığında ise kokulu silikonlarla yada mini maketlerle şansınızı deneyebilirsiniz. Püf noktası ise eğer balık şıpırtısı görmüşseniz arkasında büyük bir kovalayan kesinlikle vardır. Bu bölgenin yani şıpırtının yüzüş yönünün on metre ilerisine atarsanız ve boşluğunu alıp sarmaya başlarsanız (Ben genellikle yavaş sarım yapıyorum) balığın oltaya binmemesi için hiçbir sebep kalmaz. Eğer şıpırtıya atmanıza rağmen hala balık alamıyorsanız renk tercihini değiştirin. Bazen balık daha derinden gelebilir. Buna karşın derin dalarlı sahteler de deneyebilirsiniz. Tabi ki çok dibe takılmamasına dikkat edin. (Sığ merada derin dalar kullanırsanız dipte bir ota yada taşa takılabilir).
Maket seçimimde genellikle UV sahtelerin lüfer ve sarıkanat avlarında verimi arttırdığını bunun en büyük sebebinin ise lüferin göz yapısının diğer balıklardan daha gelişmiş olduğu sanırım. Su berrak ise mavi ve şeffaf renkleri tercih ederim, su bulanık ise limon, turuncu, pembe renkler daha çok tercih ettiğim renkler. Tabi ki bu bölgeden bölgeye de değişmekte.
Avlaklarda büyük maket kullandığınızda kendi boyuna yakın bir sarıkanatın o makete atlama ihtimali biraz daha düşer. Fakat LRF maketleri ile 3-8cm aralığında olduğunu düşünürsek sarıkanatlar için tek lokmalık yem gibi geleceğinden spin avcılığından daha iyi verim alabileceğinizi düşünüyorum.
Dikkat etmeniz gereken bir nokta da takımımızın ince olmasından dolayı kopma riski yada kırılma riski. Olası bir trofeye karşı kalamanızın hep açık olmasını belirterek başlayayım. Maket balığınızı attıktan sonra misina boşluğunu alıp yavaş sarım ve arada ufak jerklerle maket balığınıza ölmek üzere olan yada yaralı balık izlenimini verebilmek çok önemli. Arada verdiğiniz ufak vuruşlar (minik tasmalama hareketi düşünün) yemi başka balığa kaptırmamak için yeme daha hızlı atlamasını sağlayabilir. Defalarca takip alıp balık alamadığım zamanlarda ufak jerkler genellikle balığı kandırmamı sağladı.
http://www.lrfolta.com/lrf-ile-lufer-sarikanat-av-teknikleri/ linkinden alıntıdır...