Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Merhaba ve İlk Göz Ağrısı Teknem

Ella

Üye
"ancak tabiki tekne dizaynı agırlık vs. bir sürü etken tekne süratinde etkili olacaktır.."

Elbette etkili olacaktır. Buna teknik açıdan katılılıyorum. Bu konu ile bağlantılı olarak başka bir noktaya değinmek isitiyorum. Forumlarda okuduğum kadar bir çok kişide tekne sürati takıntısı var.Doğrusu tekne süratini çok fazla önemsememek gerekir diye düşünüyorum. Sonuçta biz macera amaçlı, sürat amaçlı veya mavi yolculuk için tekne almıyoruz. Tam aksine amatörce balık tutmak ve arasıra yakın çevrede kısa turlar atmak için tekne alıyoruz. " Efendim aniden deniz patlarsa kaçmak kolay olur, o yüzden hız gereklidir, o yüzden motor şu güçte olmalıdır " düşüncesine bir nebze katılsamda büyük oranda katılmıyorum. Denize çıkan biri hava koşullarını, rüzgar hızını vs. incelemeden ve teknenin ihtiyaçlarını ve hazırlıklarını tamamlamadan denize çıkarsa doğal sonucu olarak başına her şey gelebilir. İster Amatör olsun, ister Prof. olsun, hiç farketmez, gerekli tedbirler alınmadan denize çıkılmamalıdır diye düşünüyorum.

Dentex

Üye
"ancak tabiki tekne dizaynı agırlık vs. bir sürü etken tekne süratinde etkili olacaktır.."

Elbette etkili olacaktır. Buna teknik açıdan katılılıyorum. Bu konu ile bağlantılı olarak başka bir noktaya değinmek isitiyorum. Forumlarda okuduğum kadar bir çok kişide tekne sürati takıntısı var.Doğrusu tekne süratini çok fazla önemsememek gerekir diye düşünüyorum. Sonuçta biz macera amaçlı, sürat amaçlı veya mavi yolculuk için tekne almıyoruz. Tam aksine amatörce balık tutmak ve arasıra yakın çevrede kısa turlar atmak için tekne alıyoruz. " Efendim aniden deniz patlarsa kaçmak kolay olur, o yüzden hız gereklidir, o yüzden motor şu güçte olmalıdır " düşüncesine bir nebze katılsamda büyük oranda katılmıyorum. Denize çıkan biri hava koşullarını, rüzgar hızını vs. incelemeden ve teknenin ihtiyaçlarını ve hazırlıklarını tamamlamadan denize çıkarsa doğal sonucu olarak başına her şey gelebilir. İster Amatör olsun, ister Prof. olsun, hiç farketmez, gerekli tedbirler alınmadan denize çıkılmamalıdır diye düşünüyorum.
cok dogru değerlendirmeler dostum. aynen katılıyorum. bizler amatörüz. büyük balıkçı tekneleri hariç hangi fiber tekne 2-4 havadan sonra sürat yapabilir ki denizde. zaten yarım gaz bile yapamıyorsun. yapabilsen bile cok iyi bilmen gerekir bu havalarda gitmeyi, dalgaya nasıl gireceğini vs. bir sürü sey.. sürat tabiki gerekli ve önemlidir ancak bundan ziyade teknenin oturaklı ve üstüne basarak söylüyorum 'denizci' bir yapıya sahip olması bence daha önemli bir unsurdur.

Ella

Üye
teknenin oturaklı ve üstüne basarak söylüyorum 'denizci' bir yapıya sahip olması bence daha önemli bir unsurdur.
"Denizci bir yapıya sahip tekne" derken hangi tür tekne kastediliyor, ben tam olarak bilemiyorum. Kimilerine göre tekne ağır olursa, kimilerine göre boyu uzun ve eni geniş olursa, kimine göre salmalı olursa, kimine göre teknenin alt dizaynı trapez sac gibi olursa, vs... Bu durumda ideal denizci bir tekne nasıl olmalıdır sorusu ister istemez akla geliyor. 5 metrenin altında ideal denizci bir yapıya sahip tekne için bir misal verilebilir mi, en azından bir imalatçının bir modeli örnek olarak gösterilebilir mi, veya bir fotoğraf gösterilebilir mi ?

İkinci merak ettiğim bir konu ise tekne de "Salma" nedir, ne işe yarar ve nasıl olmalıdır ? Bu konularda uzmanların görüşlerine gereksinim var diye düşünüyorum !

Moderatör tarafında düzenlendi:

TekAdam

Daimi Üye
Gold Üye
Adı
Süleyman Vedal Kahramanoğlu
"Denizci bir yapıya sahip tekne" derken hangi tür tekne kastediliyor, ben tam olarak bilemiyorum. Kimilerine göre tekne ağır olursa, kimilerine göre boyu uzun ve eni geniş olursa, kimine göre salmalı olursa, kimine göre teknenin alt dizaynı trapez sac gibi olursa, vs... Bu durumda ideal denizci bir tekne nasıl olmalıdır sorusu ister istemez akla geliyor. 5 metrenin altında ideal denizci bir yapıya sahip tekne için bir misal verilebilir mi, en azından bir imalatçının bir modeli örnek olarak gösterilebilir mi, veya bir fotoğraf gösterilebilir mi ?

İkinci merak ettiğim bir konu ise tekne de "Salma" nedir, ne işe yarar ve nasıl olmalıdır ? Bu konularda uzmanların görüşlerine gereksinim var diye düşünüyorum !
''Denizci Tekne'' nasıl olmalı sorusu gerçekten tam bir muamma gibi görünüyor. Birçok tekne imalatçısı var ve hiçbiri yoğurdum ekşi demiyor, hepsine göre tekneleri denizci yapıya sahipler. Bana göre bir tekneyi denizci yapabilcek tek unsur tekneyi kullanan kişinin deniz ve hava koşullarına göre teknesini o koşullara yendirmeden istediği mevkiye götürebilme kabiliyetidir.

Şöyle bir örnek verebilirim;

Rahmetli babamın 6 metre boyunda alçak bordalı oltacılığa uygun ahşap bir teknesi vardı. 6 beygir hava soğutmalı Pancar motoruyla Silivri - Selimpaşa'dan Karadeniz'e, Karaburun'a gidebiliyordu. Bunun haricinde açık sularda yakalandığı kötü hava ve deniz şartlarını bu teknesiyle aşarak her zaman limana gelebiliyordu. Bunları yapabilmek için verdiği mücadeleye zaman zaman birebir şahit oldum. Yeri geldi ıslandık yeri geldi yarım saatlik yolu üç saatte aldık ama sonunda sağ salim limana dönebildik.

Uzman değilim ama merak ettiğiniz ikinci sorunuz olan Salma konusunda internette bazı bilgiler bulabildim, umarım bir faydası olur.

Yelkenli Tekneler Nasıl Tasarlanır? - İSTANBUL YELKEN KULÜBÜ

Yelkenli teknelerde salma ve konfigürasyonları - RotaDeniz

Her zaman rast gelsin...

Aldirmaz

Aktif Üye
Adı
Can Aldırmaz
Denizci tekne sorusunu kendime çok sordum internetten araştırdım sordum soruşturdum ihtiyaçlarım için en uygunu center console tip tekne olarak belirledim teknede yatıp kalkmam pek gece avcılığımda yoktur daha çok trolling sürütme av severim.
Bana göre olan bunu buldum.

sonra Amerikan malı tekneyi gidip Amerika'dan aldım.

Sent from my iPad using Tapatalk

Babali07

Aktif Üye
Teknede hız çok önemlidir bu hava atmak yada eğlenmek için değil can güvenliği için önemlidir
Gerektiğinde hizla kacmak için gerektiğinde dalga sırtı gidebilmek ve sahile vurdurabilmek icin
Yazın hava tahminleri buyuk olcude tutar ancak kış gelince isler degisir
Deniz tahmini 2-4 diyelim 2 ile 4 arasindaki fark gucsuz bir motorla yasamla olum arasindaki fark olabilir bazen
Ayrica motorun guclu olmasi yetmez dalgalarla basa cikmayi ogrenmeniz lazim
Bunu kendi kendinize ogrenemessiniz bilen birisinin size gostermesi gerek bence
Deniz le şaka olmaz cok iyi bilirim

Ella

Üye
Viyaboat.com' a sipariş ettiğim teknemi bu gün aldım. Tekne 4.60 m uzunluğunda -1.70 m eninde - 80 cm yüksekliğinde ve 250 Kg ağırlığında. Bu gün denizde teknenin ilk denemesini yaptık. İki kişi 1 saat kadar denizde gezindik. Tekne çok dengeli ve oturaklı bir tekne. Açık denizde denedik, dalgalara karşı çok iyi bir duruş sergiledi. Bu yüzden kendimi güvende hissettim. Benim 4 zamanlı uzun şaft 9.9 HP SUZUKİ motorla bir ara gazladık ve teknenin hızı beni gerçekten çok şaşırttı. 9.9 HP motorla böylesine hızlı gidebileceğini tahmin etmemiştim. Gazı verince burnunu kaldırıyot ve adeta bir sürat teknesi gibi gidiyor. Buradan şu sonuca ulaştım. Tekne 5 kişi ile de tatmin edici bir hız yapacak, buna emin oldum. Biz zaten 2 kişi ile balıkavı yapacağız. Bu yüzden istediğim türden bir tekne aldığım için çok memnunum. Yarı deplasman niteliğinde kayıcı bir tekne olduğu için hem balıkavına - hemde geziye çok uygun bir tekne. Bu bilgileri sizlerle paylaşmak istedim. Tekneyi görmek isteyenler viyaboat.com adresinde veya http://i61.tinypic.com/25g4bw4.jpg adresinde görebilirler.

taylan34

Yeni Üye
Bu yaz 4.60 konsollü ikinci el 25 beygir 4 zamanli motor ile 4 kisi GPS e göre 15 mil hiz yapiyordu.

Yaşar52

Yeni Üye
Adı
Yaşar Arslan
Kan Grubu
B Rh Negatif
Merhaba deniz severler
Konu biraz eski ama bende bu tekneyi kullanan arkadaşların deneyimlerini merak ediyorum açıkcası viyaboat 4.60
-Karadenizde mayıs ayından Eylül ayına kadar havalar müsait olduğunca denize çıkıyoruz. Kayınpederimin 4,25 ahşap pancar motorlu kayığı var ama bu daha çok ağ sermek için kullanılıyor ve kayık çok ağır olduğu için kıyıdan denize indirmek ölüm.
-olta atmak için (istavrit,çinekop) kullanacağımız kıyıdan çok uzaklaşmayacağımız
- iki kişinin aynı tarafta olta attığında yan yatmayan
Bütçemiz max. 30 bin civarı
Başka önereceğiniz teknelerde olabilir
Teşekkürler şimdiden