Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

önden kalama mı arkadan kalama mı

KayaBalığıKaya

Daimi Üye
Adı
Uluç
Yaw o değilde bu arkadan kalama makinelerin içinde kullanılan aparat sayısı artıyor dolayısı ile bu da daha fazla arızaya sebep veriyor diye düşünüyorum. Acaba böyle düşünmeye devam mı etsem yoksa etmesem mi?
:)

ykbilen

Daimi Üye
Adı
SERDAR BİLEN
Yaw o değilde bu arkadan kalama makinelerin içinde kullanılan aparat sayısı artıyor dolayısı ile bu da daha fazla arızaya sebep veriyor diye düşünüyorum. Acaba böyle düşünmeye devam mı etsem yoksa etmesem mi?
Etme kardeşim, bendeki catana yı biliyorsun hala canavar gibi çalışıyor.
Buarada hoş geldin.;)

ryetik

Daimi Üye
Adı
Ramazan Yetik
Aslında çok doğru :) Kalama ayarlarken aslında frenleme için koyulmuş olan disklerin sürtünme miktarını ayarlamış oluyoruz. Arkadan kalama makinalarda alan küçük olduğundan bu işi yapması için 7-8 adet küçük diske ihtiyaç duyulurken önden kalamalı makinalarda sürtünme diskleri makaranın içindedir ve dolayısıyla daha büyük bir çapa sahiptir avantajıda tam bu noktada ortaya çıkıyor. Büyük disk daha büyük alana baskı demek dolayısıyla birkaç disk frenleme için yeterli sürtünmeyi sağlamış oluyor. Arkadan kalamalı makinaların hassas olmamasının nedenide disk sayısıdır zaten ve arkadan kalama makinalar daha çok ısınır. Tüm bu sebeplerden dolayıda önden kalamalı makinalar daha dayanıklıdır ve drag gücü önden kalamalı makinalarda daha yüksektir.

lvlualliml3ey

Yeni Üye
Adı
orhan aydın
Bu arada konuyu açan arkadaşdan özür dileyerek ve müsadesiyle buradan bir destek ve yardımda ben rica etmek istiyorum.

Spin at-çek için kullanabileceğimiz devir olarakda iyi olabilecek arkadan kalama seçenekli (Marka-model-fiyat)olarak tavsiyelerinizi bekliyorum.

Bu sebeble herkes faydalanmış olur bu bilgiyle.
slm arkadaşlar.
konuya göstermiş olduğunuz ilgi ve paylaşımlarınızdan dolayı hepinize çok teşekkür ederim.

nerdeyse şubata girdik şunun şurasında ne kaldı nisan a :) şimdiden hazırlıkları tamamlamak gerek.

Shimano Symetre 2500 RJ Spinning Makine
Kalama : Arkadan
Bilye Sayısı : 4+1
Devir : 6,2:1
Ağırlığı : 295 gr.
141.60 $ KDV Dahil
253.92 TL KDV Dahil

Shimano Solstace 4000 FI Spinning Makine
Kalama : Önden
Bilye Sayısı : 3+1
Devir : 5,7:1
Ağırlığı : 355 gr.
70.80 $ KDV Dahil
126.96 TL KDV Dahil

ben bu 2 makinayı almayı düşünüyorum şimdiye kadar arkadan kalama makina kullandım. önden kalamayı da shimano ile denemek istiyorum. büyük balıklar ın olabileceği sıkça uğradığı avlaklar var. oralarda 40 lık makina kullanmayı düşünüyorum. bizde bölge olarak spin ile avlayacağımız balık türü sınırlı. genel olarak levrek olursa ağustos eylül ekim aylarında lüfer ve kofana. çok büyük ve güçlü balıkla karşılaşma oranımız ege ye oranla daha az. büyük balıklara geçtiğimiz yaz taktım arkadaşlar.arkadan kalama makinamla hiç sorun çıkmadan kalama ayarıyla oynayarak 5 kg lık bir trofeyi istediğim yere kadar getirdim fakat kendi hatam yüzünden kaçırdım malesef.:( ama aynı makina ve takımımla 3,650 kg lık levreği çok rahat aldım makina kaliteli olunca ısınma problemi de düşünülmüştür sanırım. ben yine tercihimi öncelikli olarak arkadan kalama makina da kullancam sanırım.

ryetik

Daimi Üye
Adı
Ramazan Yetik
Orhan Bey şimdiden hayırlı olsun makinalarınız.
Önden kalama bir symetre (11 lbs = 4,98 kg) ile arkadan kalama bir symetre nin (6 lbs = 2,72 kg) max. drag farkını aşağıdaki linklerden görebilirsiniz.

Symetre RJ

Symetre FJ

Not : Önden kalama almalısınız gibi haddim olmayan birşey söylemeye çalışmıyorum sadece konuya katkısı olacağını düşündüğüm için yazdım :)

Latif Uğurluçimen

Aktif Üye
Adı
Latif UĞURLUÇİMEN
Bu arada konuyu açan arkadaşdan özür dileyerek ve müsadesiyle buradan bir destek ve yardımda ben rica etmek istiyorum.

Spin at-çek için kullanabileceğimiz devir olarakda iyi olabilecek arkadan kalama seçenekli (Marka-model-fiyat)olarak tavsiyelerinizi bekliyorum.

Bu sebeble herkes faydalanmış olur bu bilgiyle.
Bence çok pahalı bir şey almayın, önce orta karar bir deneme makinası alın.
Bakarsınız alışamaz yada kullanamazsınız. Benim size önerim shımano alıvıo 4000 bende 1000 lik var makarasında 0,20 olta ipi var 2 kg. lüferi çok rahat çekti.
Ben spinde banax 500 G kullanıyorum. Üzerine makina tanımam iki gün önce atçek yaparken bir sarıkuyruk yakaladım 10 Kg. geldi zorlanmadan çekti. Tek kötü tarafı orjınal olan Kore üretimi artık yok Çin olan üretimi var. Ayrıca hem önden hem arkadan kalamalı.

lvlualliml3ey

Yeni Üye
Adı
orhan aydın
Orhan Bey şimdiden hayırlı olsun makinalarınız.
Önden kalama bir symetre (11 lbs = 4,98 kg) ile arkadan kalama bir symetre nin (6 lbs = 2,72 kg) max. drag farkını aşağıdaki linklerden görebilirsiniz.

Symetre RJ

Symetre FJ

Not : Önden kalama almalısınız gibi haddim olmayan birşey söylemeye çalışmıyorum sadece konuya katkısı olacağını düşündüğüm için yazdım :)
makinaları inceledim haklısınız drag farkları yarı yarıya gerçekten önden kalama tercih etmek çok daha doğru gibi görünüyor. devri yüksek önden kalama bir makina iyi sonuçlar verebilir.
40 lık 5,7:1 makina ile 30 luk 6,2:1 makina arasında devir olarak nasıl bir fark vardır. hangisi daha fazla sarım yapar. çekerleri arasında fark varmıdır. daha önceleri okuduğum bir yorum da devri düşük makinaların çeker gücünün daha yüksek olduğu devri yüksek makinaların daha az olduğu yönündydi?
verdiğiniz bilgiler için tşkrler.

hunter

Daimi Üye
Gold Üye
Adı
Mustafa
Bence çok pahalı bir şey almayın, önce orta karar bir deneme makinası alın.
Bakarsınız alışamaz yada kullanamazsınız. Benim size önerim shımano alıvıo 4000 bende 1000 lik var makarasında 0,20 olta ipi var 2 kg. lüferi çok rahat çekti.
Ben spinde banax 500 G kullanıyorum. Üzerine makina tanımam iki gün önce atçek yaparken bir sarıkuyruk yakaladım 10 Kg. geldi zorlanmadan çekti. Tek kötü tarafı orjınal olan Kore üretimi artık yok Çin olan üretimi var. Ayrıca hem önden hem arkadan kalamalı.
Latif merhaba,
Açıkcası bir araştırma yapıyım ve düşünceleri öğreniyim demiştim.

Şimdiye kadar bir shımanosahibi olamadım henüz :) kısmet diyelim.
Benimde yıllardır elimde duran Banax SX 3000 makinamö var,öyle duruyor kullanmıyorumda ancak çok ağır :) Spin'de kullanılmaz tabi.

Bahsettiğiniz Banax 500 G ilginçmiş,hem önden,hem arkadan kalama olduğunu bilmiyordum doğrusu.
İlgin için teşekkürler.

Bu arada bahsettiğin senin kullandığın çift kalamalı üründe bu olmalı.

http://www.rastgeleav.com/default.asp?git=9&urun=610

ryetik

Daimi Üye
Adı
Ramazan Yetik
makinaları inceledim haklısınız drag farkları yarı yarıya gerçekten önden kalama tercih etmek çok daha doğru gibi görünüyor. devri yüksek önden kalama bir makina iyi sonuçlar verebilir.
40 lık 5,7:1 makina ile 30 luk 6,2:1 makina arasında devir olarak nasıl bir fark vardır. hangisi daha fazla sarım yapar. çekerleri arasında fark varmıdır. daha önceleri okuduğum bir yorum da devri düşük makinaların çeker gücünün daha yüksek olduğu devri yüksek makinaların daha az olduğu yönündydi?
verdiğiniz bilgiler için tşkrler.
40 lık makara biraz daha büyük olduğundan 30 luk makara daha hızlı sarsa bile bir turdaki misina sarım kapasitesi olarak daha üstün yada çok yakındır. Düşük devirli makinaların torku hızlı devirli makinalara göre yüksek olsa dahi bence asıl etken makinanın kalitesidir. Makinada kullanılan rulmanlar ve dişlilerin kalitesine göre makinanın çeker gücü artar yada azalır. Kıyıdan levrek avlarında kullandığımız makinaları 2500 ile 4000 lik makaralar arasından seçmekteyiz bunun sebebi ise yorulmadan daha fazla av yapabilmek. Bu küçük makaralarda sahteye aksiyon verebilmek için misina sarım miktarı önem taşımakta dolayısıyla devir yükselmekte. Ancak şuda bir gerçek aynı teknolojinin kullanıldığı 2500 lük bir makina ile 4000 lik bir makina arasında çeker gücü olarak büyük sayılabilecek farklar olabilir. Tabi buradada farklı bir durum var örneğin ben genelde 0,30 mm Stroft GTM misina kullanıyorum çekeri ise 8 kg , yıpranma , ıslaklık gibi durumları düşününce ben hesabımı 5 kg'a göre yapıyorum bu durumda kullandığım makinanın çekerinin 10 kg olmasının bir önemi yok bence. (ama tabi bir Stellaya da hayır demem :D ) Bu durumda avcı kendi ihtiyaçları doğrultusunda bir karar vermeli mesela boğazda avlanırken akıntı nedeniyle devri düşük , torku yüksek makinalar kullanmaktayız ama boğazda hiç 5 kg lık balık yakalamıyoruz , ağır kurşun , akıntının gücü , uzak atış zorunluluğu gibi etkenler bizleri buna zorlamakta.

Latif Uğurluçimen

Aktif Üye
Adı
Latif UĞURLUÇİMEN
Latif merhaba,
Açıkcası bir araştırma yapıyım ve düşünceleri öğreniyim demiştim.

Şimdiye kadar bir shımanosahibi olamadım henüz :) kısmet diyelim.
Benimde yıllardır elimde duran Banax SX 3000 makinamö var,öyle duruyor kullanmıyorumda ancak çok ağır :) Spin'de kullanılmaz tabi.

Bahsettiğiniz Banax 500 G ilginçmiş,hem önden,hem arkadan kalama olduğunu bilmiyordum doğrusu.
İlgin için teşekkürler.

Bu arada bahsettiğin senin kullandığın çift kalamalı üründe bu olmalı.

RastgeleAV - Balklk Malzemeleri, Jig, Olta, Kam, Bot, Kamp Malzemeleri, Dal Malzemeleri RastgeleAV.com, MAKNALAR, BANAX, Helicon, Banax, HELICON 500G BANAX MAKNE

Benim 2000 senesinden önce kullandığım bir catana vardı bir de bu 1000 lik alıvıo alabalık avı için almıştım. Başka hiç shimanom olmadı. Fakat İstanbul ve çevresinde shımano kullanımı fazla gibi geldi bana, son zamanlarda okuma ön planda. O yüzden size 4000 alıvıo demiştim. Sizin banax SX serisi ve birde ST serisi vardır onların 2000-3000-4000-7000 olmak üzere hepsi çok güçlü işçi makinalardır. ST 4000 C olanı ben sürütmede kullandım uzun yıllar. Tahir bey'de bu makinayı kullanır canlı sürütmede. Zaten sizdeki makina makarası sebebiyle at çek için uygun değil. Canlı yem bırakma ve sürütme makinası olarak çok iyidir.

Amreyaj bildik adıyla kalama benim kullandığım helicon modelinde önde, arkada bulunan amreyaj, yine arkada duran makara salma sistemi'ne kumanda adiyor. Bu makinaları genelde beklemeli ay yapan (sazan, yayın, çipura, vb...) oltacılar kullanıyor. Olta atıldıktan sonra mandal kurularak makara salma sitemi devreye sokuluyor. Balık yemi aldığında makara boşalıyor ve cırlama sesi veriyor. Balığı tasmalamadan önce kolu bir tur çevirirseniz kurulan mekanizma boşa düşüyor. Böylece önden ayarladığınız kalama ayarına geri dönmüş oluyorsunuz.
Benim avlanma tarzıma uymadığı halde ben neden tercih ediyorum. Bot üzerinde vobler değiştiriken mekik köprüsünü açmadan yemi kendi ağırlığıyla aşağı düşürüyorum. Balık kepçeye girdiğinde mandalı kurarak kamış üzerindeki baskıyı alıyorum.
Verdiğiniz linkde Banax Helicon 5600 modelinin resmi var fakat 500 G yazıyor.
5600 modeli +100 kalibrelik bir makinadır. Bu makinadan da iki tane eskittim Şimdi piyasada 5400 NF olarak Çin malları var O yüzden almıyorum. Koreden orjınalini ithal etmek aklına gelirse ithalatcıların o zaman başka makina kullanmanızı idda ederek tavsiye etmem.

500 G http://www.knkfishing.com/pd-banax-helicon-baitrunner-spinning-reel.cfm bu linkten bakabilirsiniz.