Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

önden kalama mı arkadan kalama mı

lvlualliml3ey

Yeni Üye
Adı
orhan aydın
Balığı çeken şey makine değil, kamıştır.
Bu kaliteli bir makina kullanmaya gerek yoktur düşüncesi oluşturmasın sakın. Kaliteli makinalar her zaman avantajlıdır. Balık misina alırken dişli sıyırması, çevirirken kolun elimizde kalmasını, misinanın sürtünmesi nedeniyle atkı teli üzerinde yuva oluşturup misinayı koparmasını istemiyorsak kaliteli ürünler kullanmalıyız.
3 kg drag değeri olan bir makinaya 5 kg çekerli misina sardığınızı ve bu takıma da 8 kg lık bir balık vurduğunu düşünelim.
Kaloma tamamen kapalı olsa bile balık kaçmaya çalışırken makinanızdan misina sağacak ve misinanıza da artı bir yük binmeyecek. B>lık 3kglık yükü sonsuza kadar taşıyamaz. İşte balığın soluklanmak için durduğu noktada kamışla balığı çekecek ve oluşan boşluğu da makina ile saracaksınız. Balık durduğunda siz, hareketlend,ğinde de o misinayı çekecek ama yorulacak.
Bu tecrübedir. En çok yapılan yanlışımızda kamışı suya paralel tutup tüm yükü makinaya ve kamışa bindirmektir ki bu durumda kaçınılmaz son oluşur ve balık kaçar.

Elinizde 10 kg drag değeri olan bir makina ve 7 kg çekerli bir misina olduğunu ve yine 8 kglık balık vurduğunu düşünelim. Eğer kalomanız tamamen kapalıysa balığın vurduğu ilk anda 7 kg çekerli misinanız biraz esneyip düğümünden kopabilir.
spin gerçekten çok farklı, heyecan verici özel bir avlanma tekniği. her an ne olacağını kestirmek zor. oltaya 300gr lık bir ispendek, çinekop da vurabilir. 5-10 kg lık bir trofe veya kofana da. insanı çeken bağlayan bir yönü de bu olsa gerek. oyuncağı da bol:) balıkların boyutu büyüdükçe trofe yakalama ihtimali arttıkça ister istemez insan kaliteye yöneliyor. 5-10 kg arası bir trofeye kaç kez takabilirsiniz ki? belki yılda 1 bilemedin 2. belkide 2-3 yılda bir kez. haliyle böyle bir durumda galip gelmek o trofeyi denizden almak basit ve sıradan takımlarla (makina, kamış, misina, iğneler) çok mümkün olmayacaktır.
makina olarak öncelikli olarak shimano veya daiwa önden kalama konusunda kafamda netlik oluştu.
kamış olarak genelde teleskopik kullandım (daiwa spin) özellikle taşıma, kapatma ve açma kolaylıkları nedeniyle 2 parça veya 3 parçalı spin hiç kullanmadım desem yalan olmaz. ama araştırıyorum yorumları okuyorum. 2-3 parçalı kamışlarda 2 kamış üzerinde yoğunlaştım. procatch carbospin pro 270 15-30 atarlı 3 parça 95cm kapalı boy 120 gr ağırlık 5 kg kaldırma 65 tl. diğeride spro gt 270 15-40 atar 96cm kapalı 180 gr 3 parça 140 tl.
şeref bey öneriniz hangisi olurdu veya başka önerileriniz var mı. verdiğiniz bilgiler için ayrıca tşkrler.

lvlualliml3ey

Yeni Üye
Adı
orhan aydın
Açıkcası Okuma Trio ile ilgili çok bilgim yok. Kullanan arkadaşlarım ip kullanımına uygun olmadığını söylüyor. Bunun dışında ben Okuma markasının makinalarının ince işlik açısından baktığımda sevmesem bile sağlamlığına güvenirim , ömür boyu garanti verebilen bir firma.
tşkrler ramazan bey. bu gün fatsa da aynı tür makinayı kullandıklarını ama arıza yaptığını öğrendim. internet te yaptığım araştırmalarda da bi kaç kişinin benzer şikayetlerini okudum. ömür boyu garanti diyor firma ama makina elde kaldıktan sonra neye yarar. trio s modeline açıkcası çok fazla güvenim kalmadı.beni kendine çeken özelliği yüksek devri 6,2:1 ve uygun fiyatıydı 170 tl. gerçi makina işi biraz da şans ama yine de ürktüm.
hayırlısı bakalım. sezona 2 ay var sayılır bu zaman içinde elbet bişeylere karar verecez.

agartan

Moderatör
Yönetici
Adı
Şeref
2-3 parçalı kamışlarda 2 kamış üzerinde yoğunlaştım. procatch carbospin pro 270 15-30 atarlı 3 parça 95cm kapalı boy 120 gr ağırlık 5 kg kaldırma 65 tl. diğeride spro gt 270 15-40 atar 96cm kapalı 180 gr 3 parça 140 tl.
şeref bey öneriniz hangisi olurdu veya başka önerileriniz var mı.
Bu kamışları tanımıyorum, o nedenle de herhangi birini seçemem.
Kamış seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli husus av tekniğiniz ve avlağınız.
Avlağınız sahil mi, kayalık mı, mendirek mi, iskelemi, denize sıfır mı yoksa denizden yüksek mi vs.
Denize sıfır olan avlaklarda daha kısa ve bastığınız yer denizden yükseldikçe de daha uzun kamışlar kullanmak av performansını artırabilir.
Sahteyi belli bir seviyenin üzerindeki mesafeye atma zorunluluğu varsa dah da uzun kamış ve nispeten daha büyük kafalı bir makinayı gerektirebilir.
Sahtelerin ağırlıkları hangi atış aralıklarında bir kamış seçmeniz gerektiğini belirleyen en önemli etkendir.
Son gittiğim avlakta avlağın konumu, kullanmam gereken yemin ağırlığı ve erişmem gereken mesafeye bakınca benzer disiplin için yeni bir takım kurmam gerektiğine karar verdim.
Şimdi 3,5m civarı 80-100 grama kadar atarlı bir kamış almayı planlıyorum ki 50-60 gr ve üstü kaşık ve/veya jigleri rahatça atabileyim.
Birçok spin kamışım varken elimdekilerin yetmediğini anlamak acı oldu maalesef. :D

Shimano Alivio 2,40 10-30 gr
Shimano Bassterra 2,40-2,70 15-60gr (30 cmlik ek parçayı söküp takarak boyu değişebiliyor)
4 parça seyehat kamışı 3,0m 28-80gr vs

lvlualliml3ey

Yeni Üye
Adı
orhan aydın
Bu kamışları tanımıyorum, o nedenle de herhangi birini seçemem.
Kamış seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli husus av tekniğiniz ve avlağınız.
Avlağınız sahil mi, kayalık mı, mendirek mi, iskelemi, denize sıfır mı yoksa denizden yüksek mi vs.
Denize sıfır olan avlaklarda daha kısa ve bastığınız yer denizden yükseldikçe de daha uzun kamışlar kullanmak av performansını artırabilir.
Sahteyi belli bir seviyenin üzerindeki mesafeye atma zorunluluğu varsa dah da uzun kamış ve nispeten daha büyük kafalı bir makinayı gerektirebilir.
Sahtelerin ağırlıkları hangi atış aralıklarında bir kamış seçmeniz gerektiğini belirleyen en önemli etkendir.
Son gittiğim avlakta avlağın konumu, kullanmam gereken yemin ağırlığı ve erişmem gereken mesafeye bakınca benzer disiplin için yeni bir takım kurmam gerektiğine karar verdim.
Şimdi 3,5m civarı 80-100 grama kadar atarlı bir kamış almayı planlıyorum ki 50-60 gr ve üstü kaşık ve/veya jigleri rahatça atabileyim.
Birçok spin kamışım varken elimdekilerin yetmediğini anlamak acı oldu maalesef. :D

Shimano Alivio 2,40 10-30 gr
Shimano Bassterra 2,40-2,70 15-60gr (30 cmlik ek parçayı söküp takarak boyu değişebiliyor)
4 parça seyehat kamışı 3,0m 28-80gr vs
şeref bey tşkrler
öyle bişey ki spine kayalık ve denize yüksek bi noktadan başlıyoruz. biraz ilerliyoruz kumsal sonra iskele. yani 1 günde 4 mevsim yaşar gibi. doğu karadeniz de avlandığımız için fonksiyonel bir kaç tür özelliği barındıran takımlar kullanmak zorundayız. kıyılar sürekli değişkenlik gösteriyor çünkü. 2.70 lik 3.00 lük kamışlar genel olarak istekleri karşılıyor. genelde kullandığımız sahteler en fazla 20 gr. avlandığımız avlaklar kayalık ve sığ su. levrek de öyle bir noktada dalıyor ki nerdeyse sıfır nokta sahteyi sudan çıkarma noktasında. sevinsek mi üzülsek mi. açıkta taktığım da sorun olmuyor büyük veya küçük olması farketmiyor. ama 0 noktasında çok zor oluyor kayalardan midyelerden misinayı koruyacaksın makinaya ve kamışa fazla yük bindirmeyeceksin balığın kayalardan uzaklaşmasını sağlayacaksın v.s.
bu durumda anladığım kadarı ile güçlü sağlam dayanıklı bir kamış olması yeterli. 2 parça veya teleskopik olması çok önemli değil. bir de benim merak ettiğim 2 veya 3 parçalı kamışlarda kullanım esnasında zorluklar oluşuyor mu mesela parçaların dönmesi, parçaların birbirine takılmaması veya çıkmaması gibi.
spin de hafif ve sağlam kamış olmazsa olmazlardan 2 ve 3 parçalı kamışlarda da bu özellik göze çarpıyor.
ben sahteyi genelde klipse takıyorum. çünkü çok fazla sahte değiştiriyorum. direk bağladığımda nerdeyse her avda 3-5 metre civarında misina kırmam gerekiyor. bu da haftada bir misina değiştirmemi gerektirir.
klips avı olumsuz etkiler mi acaba.

agartan

Moderatör
Yönetici
Adı
Şeref
şeref bey tşkrler
öyle bişey ki spine kayalık ve denize yüksek bi noktadan başlıyoruz. biraz ilerliyoruz kumsal sonra iskele. yani 1 günde 4 mevsim yaşar gibi. doğu karadeniz de avlandığımız için fonksiyonel bir kaç tür özelliği barındıran takımlar kullanmak zorundayız. kıyılar sürekli değişkenlik gösteriyor çünkü. 2.70 lik 3.00 lük kamışlar genel olarak istekleri karşılıyor. genelde kullandığımız sahteler en fazla 20 gr. avlandığımız avlaklar kayalık ve sığ su. levrek de öyle bir noktada dalıyor ki nerdeyse sıfır nokta sahteyi sudan çıkarma noktasında. sevinsek mi üzülsek mi. açıkta taktığım da sorun olmuyor büyük veya küçük olması farketmiyor. ama 0 noktasında çok zor oluyor kayalardan midyelerden misinayı koruyacaksın makinaya ve kamışa fazla yük bindirmeyeceksin balığın kayalardan uzaklaşmasını sağlayacaksın v.s.
bu durumda anladığım kadarı ile güçlü sağlam dayanıklı bir kamış olması yeterli. 2 parça veya teleskopik olması çok önemli değil. bir de benim merak ettiğim 2 veya 3 parçalı kamışlarda kullanım esnasında zorluklar oluşuyor mu mesela parçaların dönmesi, parçaların birbirine takılmaması veya çıkmaması gibi.
spin de hafif ve sağlam kamış olmazsa olmazlardan 2 ve 3 parçalı kamışlarda da bu özellik göze çarpıyor.
ben sahteyi genelde klipse takıyorum. çünkü çok fazla sahte değiştiriyorum. direk bağladığımda nerdeyse her avda 3-5 metre civarında misina kırmam gerekiyor. bu da haftada bir misina değiştirmemi gerektirir.
klips avı olumsuz etkiler mi acaba.
Çoğu avcı sahteyi doğrudan klipse takıyor, olumsuz bir durum olacağını ben şahsen düşünmüyorum.
Geçmişte bu konu da trtışılmıştı buralarda.
Parçalı kamışlar aksiyon, balıkla mücadele, atış erimi vs açılarından teleskobik kamışlara nazaran daha performanslılar. Dönme vs gibi sorunları da yok. Yok derken hiçbirinde olmaz diyemem. Ben kendi kullandıklarıma referans olabilirim.
Bütçe sorununuz yoksa Bassterra 240-270 veya 270-300 modelini almanızı önerim. Bir kamışta iki farklı boy değişken avlağınıza kolay uyum sağlayacaktır ve adı üzerinde olduğu gibi de deniz avı ve levrek için üretilmiştir.
Fiyat 200 lira civarındadır.

lvlualliml3ey

Yeni Üye
Adı
orhan aydın
Çoğu avcı sahteyi doğrudan klipse takıyor, olumsuz bir durum olacağını ben şahsen düşünmüyorum.
Geçmişte bu konu da trtışılmıştı buralarda.
Parçalı kamışlar aksiyon, balıkla mücadele, atış erimi vs açılarından teleskobik kamışlara nazaran daha performanslılar. Dönme vs gibi sorunları da yok. Yok derken hiçbirinde olmaz diyemem. Ben kendi kullandıklarıma referans olabilirim.
Bütçe sorununuz yoksa Bassterra 240-270 veya 270-300 modelini almanızı önerim. Bir kamışta iki farklı boy değişken avlağınıza kolay uyum sağlayacaktır ve adı üzerinde olduğu gibi de deniz avı ve levrek için üretilmiştir.
Fiyat 200 lira civarındadır.
tşkrler şeref bey

hdfhdf

Aktif Üye
Adı
hüseyin dinç
Kan Grubu
A Rh Pozitif
önden kalamalı makineler daha hafifdir fark bu. hangisi sana daha rahat geliyorsa onu tercih et.

KayaBalığıKaya

Daimi Üye
Adı
Uluç
Alacağınız kamışın misina kılavuzlarıda önemli tabii özellikle örgü kulanıyorsanız.

lvlualliml3ey

Yeni Üye
Adı
orhan aydın
Alacağınız kamışın misina kılavuzlarıda önemli tabii özellikle örgü kulanıyorsanız.
örgü hiç kullanmadım. kullanmak amacıyla aldım fakat bi türlü kullanmak nasip olmadı. kullanan arkadaşlar var. fakat gece kullanılacaksa kesinlikle tavsiye etmiyorlar. karıştığında insanı delirttiğini ifade ediyorlar özellikle geceleri. ama yinede ip den ipe ve kullanıcıdan kullanıcıya fark olabileceğini göz ardı etmemek gerek. trofe levrek alınabilecek avlaklarda ipin sağlamlığı ve dayanıklılığı güven verici görünüyor. spin ile levrek avında amacım en yüksek değerlere ulaşmak kendi rekorlarımı kırmak büyük trofeler yakalamak 5kg ın üzerine çıkmak. bu yüzden makina kamış misina klips ve olmazsa olmaz en güzel oyuncaklar sahteler hakkında sürekli araştırma içindeyim. yani bu sevda bitmez gibi geliyor bana. hedefler vardır ulaşırsın ama yetmez daha iyisine yönelirsin. bakalım hayırlısı diyelim. allah sonumuzu hayretsin:)

lvlualliml3ey

Yeni Üye
Adı
orhan aydın
önden kalamalı makineler daha hafifdir fark bu. hangisi sana daha rahat geliyorsa onu tercih et.
tşkrler.
önden kalamaları inceliyorum sürekli gözüme hoş görünmeye başladı.:) makinaları tanıdıkça bilgilendikçe ne istediğini ne aradığını sana neyin hitap edebileceğini daha iyi kavrıyorsun. tercihlerin ve seçimlerin daha isabetli ve bir amaca yönelik oluyor. tabi ki kişisel tecrübeler deneyimler de çok önemli. özellikle spin de en güzel öğrenme bizzat deneme ve tecrübe etmek. tecrübe sahiplerini dinlemek öğrendiğin önemli noktaları mutlaka hafızanda tutmak ve uygulamak. meydana çıkmadan bir takım hazırlıkları tamamlamak gerek.:) deneyimi tecrübesi fazla olan arkadaşların vereceği önemli bilgileri edinmek oluşturacağımız mükemmel takımlar kadar etkili.