Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Solunar Takvimi ve Hava Basıncı Etkileri

Hamdi

Admin
Site Admin
Katılım
29 Nis 2010
Mesajlar
22,216
Tepkime puanı
12,317
Puanları
113
Yaş
49
Konum
İstanbul
Adı
Hamdi TEKBIYIK
Kan Grubu
O Rh Negatif
Merhaba arkadaşlar,

Arkadaşım dostum, Sevgili @S.Turgay Karaaslan geçenlerde sayfasında solunar teorisi ile ilgili bir makale yayınlamıştı. Tüm balık sevdalı dostlarımıza faydalı olması için sitemizde yayınlamak istediğimi belittim. Sağolsun memnuniyet ile yayınlaya bileceğimi söyledi. Ben de sizler ile bu gözlemleri paylaşmak istedim. Kendisine teşekkür ederim.. Rastgele Turgay :)

SOLUNAR TAKVİMİ VE HAVA BASINCI ETKİLERİ

Sevgili hobidaşlar hepinize merhaba
Uzunca zaman oldu böyle yazmayalı ama uzun zaman sonra yazmaya değecek bir konu oluştu.

Yaklaşık iki senedir kullanmaya başladığım ay takvimi kimi zaman çok etkili ve isabetli oldu ama kimi zamanda boş geçti arda kalan sadece yorgunluk ve uykusuzluk oldu. Son zamanlarda seri avlar gerçekleştirme imkanı elde ettim ve sonuçları yüz güldürücü oldu. Ancak her zaman kafamı kurcalayan bir şey vardı.Alçak hava basıncı etkisinde neden kıyıda boşa sallarken ve hemde solunar iyi balık verirken derinde sırtı çeken arkadaşlarım benim kıyıda yakalamam gereken balıkları rahatlıkla yakalıyordu ?


Solunar yani ay ın durumunu gösteren veriler bir teori üzerinden şekilleniyor. Çekim etkisi pozisyonuna göre canlılar üzerinde belli aktivite durumlarında artış oluyor ki bu en başta balıklar üzerinde beslenme ile ilgili. Bu durumu zaten hepimiz biliyoruz ancak neden bazen tutuyor ve neden bazen tutmuyor?

Ve elbette alçak hava basıncı etkisi; Sıklıkla konuşuruz kendi aramızda böyle zamanlarda balık keyifsiz olur yeme ilgisiz davranır sebebi alçak hava basıncı diye. Hatta biz bile uyuşuk oluruz hep bir uyku hali miskinlik falan bazen nefes almaya mecal olmaz o derece keyifsiz geçer yani aynı balık gibi oluruz.

Neyse gelelim son yaptığım avlara ve ortama; Yaklaşık üç hafta önce yaptığımız kofana ve akya avını hatırlarsınız. Her yerde oynak su üstü hareketleri önümüzde patlayan sular falan ama bir şey dikkatinizi çekti mi?

Su ve hava; Ne kadar yatık ve sakin ama etrafımızda beslenme çılgınlığı yaşanıyor hemde alçak hava basıncında. Bir hafta sonra yine aynı bölge fakat farklı alandayız durum aynı. İki hafta boyunca solunar verileri gayet iyi durumda. Balık aktivitesi yüksek. E güzelde hava dümdüz bu nasıl olacak. Alçak basınç var ama ortalık yıkılıyor her yer balık. Durum tuhaf.

Arkadaşlar ile konuşuyorum gelmeden önce söylenenler şu; Balık yok derinde sırtı çekenler yakaladı hava çok yatık. Ertesi gün balık kıyıda ama geziyor hava çok yatık. Cumartesi av yapıyorum ortalık balıktan yıkılıyor ama çok hava yatık. Soruyorlar e nasıl oldu bu çünkü genellikle kimse avlanmıyor hava yatık diye bende solunar balık veriyor diyorum (çünkü elimde ki en güvenilir veri bu) ama kafam da hala soru sabit bu hava bu balığa ne yapıyor.

Kullanmasını bilene internet ucu bucağı olmayan bir okyanus (her şeyi saklayan unutmayan bir okyanus o bazıları atıp tutarken bunu mutlaka göz önünde bulundursun neme lazım) neyse. Alçak hava basıncının balık üzerinde metabolik olarak bir etkisi var bu kesin ama ne? Aklıma bir şey geliyor ama acaba diyorum kendi kendime olabilir mi? Başladım araştırmaya dilim yettiğince okumaya ve iki hafta sonra sürprizzzzz.

Aklıma gelen başıma gelir hesabı cevabı buldum net bir şekilde. Sevgili hobidaşlar şimdi burada teknik verilere çok girmeden (Atmosfer basınç ölçü ve birimleri) konuyu kısaca anlatacağım. Alçak hava basıncı ortaya çıktığı esnada balıklarda meydana gelen metabolik bir rahatsızlık durumu var ve kıyıda yada belli noktalara kadar derinde yaşayan hedef balıklar (levrek,barracuda,kofana vb.) bu oldukça rahatsızlık veren ve beslenme güdüsünü baskılayan durumda kurtulmak için derine kaçıyor ve belli bir süre sonra kıyıya geri dönüyor.

Sevgili hobidaşlar Alçak hava basıncı etkisi altında kalan bölgelerde ki büyük balıkların HAVA KESESİ ŞİŞEREK MİDEYE ŞİDDETLİ BASKI UYGULAMAKTA VE BALIĞI SON DERECE RAHATSIZ ETMEKTE.

Bu kese baskısına maruz kalan balıklar derine doğru ilerliyor. Derinlere indikçe artan basınç seviyesi balığın hava kesesinde biriken oluşan gazları sıvı hale getirmekte. İnen hava kesesi ile balığın midesine oluşan etki ortadan kalkmakta ve balık kademeli olarak kıyıya ilerlemekte. Ve beklenen beslenme başlamakta.

Tatlısu da yaşayan balıklar içinde geçerli bir durumdur bu durum.

Bu can sıkıcı durum yemlik balıklar içinde geçerli olmakla beraber boyları ile orantılı olarak indikleri derinlik seviyesi çok daha düşük ve ortama adaptasyonları çok daha hızlı.

Balıkların hava kesesinin şişmesini sağlayan etken yüksek hava basıncının suya uyguladığı baskını azalması suyun genleşmesi ve bu genleşmenin kıyıda ki balığın gövdesine uyguladığı etkinin azalması.

Gözünüzün önüne getirin derinden hızla yukarı doğru çekilen büyük balıkların hava kesesinin şişerek ağızlarından neden çıkıyor.

Dekompresyon olmayınca bulunduğu derinlikten hızla yukarı doğru çekilen balığın hava kesesi olabildiğince şişiyor ve ağzından dışarı çıkıyor. Buna balık vurgun yedi diyoruz bizde.

SONUÇLAR:
1- Hava basıncını düzenli olarak takip edin alçak basınç başladığı andan itibaren ya ertesi günü akşam suyu yada üçüncü günün sabahı ava çıkın

2- Solunar takvimi verileri yüksek hava basıncı ile eşleştiğinde özellikle solunar en iyi saat dilimi arasında avlanın (sürekli tecrübe ile sabit). Hava basıncı 1020 mb altında olmasın. Olduğu durumda birinci maddeyi hatırlayın. Yeni saatimi bu durumdan yola çıkarak seçtim gayet iyi oldu.her türlü atmosfer verisini anlık olarak uydu üzerinden alabiliyorum. Saati ayrıca ayrıntı olarak anlatacağım.

3- 35 cm’nin altındaki levrekleri alıkoymayın en az bir kere üreme döngüsüne katkı sağlamış olmalarına imkan tanıyın. Günlük limit 5 kilo diye 5 kilo balık avlamayın. 2 kilo neyinize yetmiyor.

Sevgili hobidaşlar aklıma takılınca bende kendimce araştırdım buldum ve sizlerle paylaştım umarım işinize yarar. Hepimize rastgelsin..


 

mafrox

Aktif Üye
Katılım
16 Tem 2014
Mesajlar
268
Tepkime puanı
193
Puanları
43
Konum
istanbul
Adı
metin ayranci
Bu konuyu acmanız çok iyi oldu. Tecrubeler paylasildikca sonuclari daha iyi yorumlayacağız.
 

fthdmr

Daimi Üye
Katılım
5 Haz 2013
Mesajlar
735
Tepkime puanı
448
Puanları
63
Yaş
40
Konum
İstanbul\ tuzla
Adı
fatih demir
Kan Grubu
A Rh Pozitif
3- 35 cm’nin altındaki levrekleri alıkoymayın en az bir kere üreme döngüsüne katkı sağlamış olmalarına imkan tanıyın. Günlük limit 5 kilo diye 5 kilo balık avlamayın. 2 kilo neyinize yetmiyor.

limit 5 kilo diye 5 kilo balık avlamayın 2 kilo neyinize yetmiyor :harika:
 

mafrox

Aktif Üye
Katılım
16 Tem 2014
Mesajlar
268
Tepkime puanı
193
Puanları
43
Konum
istanbul
Adı
metin ayranci


Bugün sabah 6.30-8.30 arası boğaz avrupa yakasındaydım. 6.30-7.00 arası yaptı sonra bizim oldugumuz alanda kesti.
 
Son düzenleme:

Ersin1903

Daimi Üye
Katılım
2 Mar 2014
Mesajlar
761
Tepkime puanı
1,121
Puanları
93
Yaş
38
Konum
Kartal / İstanbul
Makaleyi Turgay abinin facebook sayfasında da okumuştum, cidden değerli bilgiler içeriyor... Forumda da konu olarak yayınladığın için teşekkürler @Hamdi abi, elimizin altında bulunması çok iyi oldu, bu bilgilere tekrar tekrar bakılmasını kolaylaştıracak :)
 

eylmz

Daimi Üye
Katılım
17 Kas 2012
Mesajlar
1,931
Tepkime puanı
1,684
Puanları
113
Konum
AVCI-LAR
Son derece güzel bir bilgi tecrube edilmiş olması ayrıca dikket cekıcı daha levrek yakalamadan bir çok konuda bilgi sahibi oluyoruz bu bilgiyi bize sunan @S.Turgay Karaaslan beye ve @Hamdi beye tesekkürler
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

kalamarcı

Üye
Katılım
29 Eki 2014
Mesajlar
50
Tepkime puanı
66
Puanları
0
Konum
İstanbul
Adı
Murat
Güzel bir paylaşım olmuş.

Deneyimlerden faydalanmak gerekir.

Ellerinize ve emeğinize sağlık.

Çok kalabalık bir aile değilsek 2 kilo çokça yeter tabi ki.

Hangimiz balık tutmadığımız zaman balıkçıya gidip ver oradan bana 5 kilo balık diyoruz.

Bu yüzden ayrıca tebrik ediyorum...
 

Eray Aksoy

Aktif Üye
Katılım
30 Kas 2014
Mesajlar
297
Tepkime puanı
306
Puanları
63
Yaş
49
Konum
Manavgat
Adı
Eray Aksoy
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Konu mükemmel bir paylaşım olmuş.Benim gibi bilmeyenler için çok mühim bilgiler bunlar.Yazana da,bunu bizlere ulaştırana da çok teşekkür ederim.