Solunar Takvimi ve Hava Basıncı Etkileri

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Hamdi
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
Ben demiyorum. Yazdıklarım alıntıdır
Şöyle ki hava basıncı 1020'nin üstünde olduğunda balık daha hareketli ve kıyıya yakın avlanıyor, ancak hava basıncı düştüğünde daha derine kaçıyor,
Alçak hava basıncının ilk saatleri veya günü av veriminin düşük olabileceği balığın kıyıya kısa süreli avlar için yaklaşacağı vurgulanıyor anladığım kadarıyla, yani alçak basınç başladıktan bir gün sonrası akşam suyu veya üçüncü günün sabah suyu denenebilir, test etmek lazım.

Arkadaşlar Merhabalar

Konuya bildiklermi aktarmadan önce, size takriben 7 sene önce kullandığım humminbird 998 balık bulucunun bir özelliğinden bahsetmek istiyorum! Bu balık bulucunun ekstra satılan weathersense adında aksesuarını satın almıştım. Bu aletin özelliği saat başı baromatik basınç ı ölçerek kaydedip, son 12 saati balık bulucuda görmenizi sağlar. Ani düşüş ve yükselmelerde sizi uyarıp, hava tahmini yapardı, bende hava patlamadan hemen karaya kaçıyordum. Bildiğim kadarıyla hava patlamadan önce biz bir şey hissetmesek bile ortamda ani basınç değişiklikleri oluyor, alet bunu farkedip önceden uyarıyı yapıyordu!

Gelelim bu basınç değişikliklerinin balıklar üzerindeki etkilerine;

Sizin için aletin kullanma kılavuzunu indirip okudum, orjinal yazı şu şekilde;

falling or stationary barometer, displays atrend history for up to 12 hours of barometer activity and also may be used to forecast the weather. Professional fishermen know thatbarometric pressure impacts fish behavior and they modify their tactics based on it.

Knowledgeable anglers have been "fishing by the barometer" for years by monitoring weather conditions they can see and feel. NowWeatherSense provides an accurate method of monitoring these conditions in real time and with greater accuracy, without requiringyears of experience. Based on Humminbird Pro Staff experiences, WeatherSense will help you identify the following conditions,which you can use to modify your fishing tactics:

Falling Barometer: The WeatherSense will record a falling barometer, which occurs ahead of a major front. Fishermen knowthat fish may feed aggressively under these conditions.

Rising Barometer: The WeatherSense will also record a rising barometer, which occurs once the front has passed. This high-pressure condition may cause fish to go dormant, move closer to structure and become extremely hard to catch.

Steady Barometer: Under a steady barometric pressure, fish behavior is usually unaffected

Yanlışım varsa ingilizcesi daha iyi olan arkadaşlar düzeltsin lütfen. kısıca şunu söylüyor;

Son 12 saatlik basınç ölçüm tablosu bizim hava tahmini yapmamıza yardımcı olabilir, uzman balıkçılarda bu basınç değişikliklerinin balıklar üzerindeki etkisini bilir ve buna göre balık tutma taktiklerini modifiye ederler! Buna göre;
Düşmeye başlayıp o seyirde devam eden basınç balıkların agresif bir şekilde avlanmasını tetikliyor, aynı bu resimde olduğu gibi, bu resimde son 10 saate bakılırsa basınç devamlı bir şekilde düşüş göstermiş;

(link)

Yükselmeye devam eden basınçta balıkların uyuşuk bir hal alıp, daha çok kaya gibi yapılara yönelmelerini sağlayıp tutulması zor bir duruma sokuyor.

Stabil giden basınç’ın balıklar üzerindeki etkileri görünmüyor.

Şimdi burada dikkat edilmesi gereken husus şu;

Etkiler düşmeye başlayan ve aynı şekilde devam eden dönemlerde ortaya çıkıyor, veya tam tersi! Stabil durumda bir etki yok, yani düşük olup stabil gitmesi veya yüksek olması ama stabil elerlemesinin bir anlamı görünmüyor bu yazıya göre! O yüzden günlük değil saatlik değerler bizim için önem arzediyor.

Umarım Bu bilgiler birilerine yarar sağlar, rastgele arkadaşlar.

Bana mantıklı geldi biz bile dalarken kulak eşitleyerek derine inebiliyoruz, yani mesele bir süre o basınca alışmak.sonra daha yüksek basınç değerine inebiliyoruz

1- Hava basıncını düzenli olarak takip edin alçak basınç başladığı andan itibaren ya ertesi günü akşam suyu yada üçüncü günün sabahı ava çıkın
2- Solunar takvimi verileri yüksek hava basıncı ile eşleştiğinde özellikle solunar en iyi saat dilimi arasında avlanın (sürekli tecrübe ile sabit). Hava basıncı 1020 mb altında olmasın. (link) linkinden alıntıdır.

Aşağıdaki grafikte, 10 Aralık 2015 ten bugüne kadar İstanbul daki hava basıncı değerleri görülmekte.

(link)

kGc5h0.jpg

Hava basıncı (link) linkinden de takip edilebilir

ALÇAK HAVA BASINCI BASLADIKTAN SONRAKI GUNLERDE AVA CIKIN DEMISSINIZ AMA BASINC 1020 NIN ALTINDA DA OLMASIN DEMISSINIZ. BURDA BİR KARISIKLIK YOKMU .. 1020 YUKSEK BASINC CIVARI OLMUYORMU .. YANI BENIM BILDIGIM KADARIYLA ALCAK BASINC 990-1000-1010 BARLAR CIVARINDA DIYE BILIYORUM.
Anladığım kadarıyla...
İki farklı avlanma zamanı,
1- Hava basıncını düzenli olarak takip edin alçak basınç başladığı andan itibaren ya ertesi günü akşam suyu yada üçüncü günün sabahı ava çıkın

2- Solunar takvimi verileri yüksek hava basıncı ile eşleştiğinde özellikle solunar en iyi saat dilimi arasında avlanın (sürekli tecrübe ile sabit). Hava basıncı 1020 mb altında olmasın.

şeklinde iki ayrı madde halinde tarif edilmiş.

Mesela aşağıdaki resimde de, altı farklı avlanma zamanından bahsedilmekte.
FABGpp.jpg

Son düzenleme:
Şöyle bir yorum var🙂
Cevap: Hava basinci ve balik ilişkisi
yav gozunu sevem bırakın bu bar ıslerını fılan gıdın balık varsa vurun yoksa olta kursunlarını toplayın gelın bu kadar buyutulcek bırsey degıl balık bu ne zaman nerde olacagı hala cozulmemıs

benim anladigim kadariyla alcak basincin bitip yuksek basinca dogru ilerlemeye basladigi zamanlarda balik av tepkisi veriyor sanirim. bildigim kadariyla yuksek basinctan alcak basinca dogru dusus basladigi zaman havanin bozacagi anlamina geliyor. zaten hep demezmiyiz bu poyrazin arkasina balik yapar yada bu lodosun pesine balik kiyilar seklinde. demkki alcak basinc bitip havanin duzelmeye basladigi yani yuksek basinca dogru meyil etmeye basladigi zamanlarda balik ava yeme tepki veriyor olabilir. dunya stamdart basinci 1013. bu basincin alti alcak uzeri ise yuksek olarak adlandiriliyo. kisaca alcaktan yuksege meyil basladiginda denemekte fayda var gibi

FIG-LX1 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Merhaba arkadaşlar,
Ben "fishing.jpgFishing & Hunting Solunar Time" app ın 15 tl ödeyerek aldım.
Ekli resimde gelecek pazar günü için (lokasyon beşiktaş) %96 diyor. Yani balık olacak diyor. İnşallah öyledir 🙂
Ama benim asıl takıldığım konu, lokasyonu atıyorum, karadeniz kıyılarında bir yer yada akdeniz kıyılarında bir yer yada ege kıyılarında bir yer seçtiğim zamanda oralarda da aynı değerleri veriyor, hiç değişmiyor. Bu normal mi? Nedir bunun açıklaması
Programı kullananlar bana yardımcı olabilirse memnun olurum.

birden fazla program kullaniyorum ama hicbiri tutmuyor. sanirim bu programlar okyanuslarda avlananlar icin daha verimli gibi yaklasik 3 aydir test ediyorum full activite veriyor vurus dahi yok. low activite veriyor eve balikla donuyorum anlamadim gitti

birden fazla program kullaniyorum ama hicbiri tutmuyor. sanirim bu programlar okyanuslarda avlananlar icin daha verimli gibi yaklasik 3 aydir test ediyorum full activite veriyor vurus dahi yok. low activite veriyor eve balikla donuyorum anlamadim gitti

katılıyorum marmarada bu program hiç bir işe yaramıyor defalarca test ettim

Back