Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Solunar takvimine göre...!!

OnuR67

Daimi Üye
Adı
Onur
Kan Grubu
O Rh Pozitif
Ayın döngüsünün balık avında ne kadar etkili olduğunu hepimiz biliyoruz.Yani takvimde belirtilen bu dönem balığın çıkmayacağını değil,diğer dönemdeki kadar bol av vermeyeceğini belirtiyordur belki de?Yani "Şu tarihler arasında balık avınız daha verimli geçmeye müsaittir..." gibilerinden olabilir?
Aslında yazdıklarınızda haklısınız, suda balığın olduğunu bilmeniz gerekir bence, mesela temmuz 15 2015 e baktığımda balık tavan yapıyor ama o mevsimde boğazda ne denli balık geçişi olur bilinmez, eğerki o tarihte boğazda balık varsa oltanıza takılma ihtimali tavan yapıyor.
Benim bu takvimden anladığım bu

Eray Aksoy

Aktif Üye
Adı
İsim Yok
Kan Grubu
AB Rh Pozitif
Aslında yazdıklarınızda haklısınız, suda balığın olduğunu bilmeniz gerekir bence, mesela temmuz 15 2015 e baktığımda balık tavan yapıyor ama o mevsimde boğazda ne denli balık geçişi olur bilinmez, eğerki o tarihte boğazda balık varsa oltanıza takılma ihtimali tavan yapıyor.
Benim bu takvimden anladığım bu

Kesinlikle...Yani takvim değerleri doğru ve önemli.Ancak buradaki kanı "Takvim balık var diyor.O halde kesinlikle balık tutarız." olmamalı.Takvim tutulabilirlik açısından oranı gösteriyor.Bir nevi o günlerin diğer günlere oranla daha bereketli bir gün olması ihtimalini gösteriyor.Ama bu mutlaka da böyledir diyemeyiz.Değerlerin dip yaptığı bir günde çok güzel av yaparken değerlerin tavan yaptığı bir gün eve eli boş dönebiliriz.Burada kısmet,balığın o anda bulunduğu yer ve çevre de etki eder.

B

BS Okuru

Misafir
Merhaba sayın hobidaşlar, :)

Biraz matematik yapayım dedim... :) :)
Normal atmosfer basıncı 760 mm-Hg, yani 1013,25 hPa. Bizim beklentimiz 1015 hPa olmasın 1025 hPa olsun da, balığın hava kesesi şişmesin diye derinlere inmesin balığımız :)
Suyun saf olduğunu varsayarak 10 metrede bulunan bir balık için bir hesap yapalım, P = h * d * g = 10 m * 1000 kg/m3 * 9.81 kg/ms2 = 98100 Pa. (Tabi suyumuz tuzlu olduğu için daha fazla olacak.)
Hava Basıncı olsun 1020 hPa = 102000 Pa. Yani su basıncı + hava basıncı = 98100 Pa + 102000 Pa =200100 Pa
1015 ile 1025 hPa farkı:
200100 + 101500 = 301600
200100 + 102500 = 302600

Ortalama = (302600 + 301600) / 2 = 302100
Ortalama ile en yüksek arasındaki fark = 302100 - 302100 = 500
Ortalama ile en düşük arasındaki fark = 302100 - 301600 = 500

Yani toplam değişim artı eksi 500 Pa, 5 hPa olacak.

( 500 / 302100 ) * 100 = % 0.165

Şimdi sorum şu % 0.165 kadar değişim gerçekten balığın hava kesesiyle hissedebileceği değişim midir ve de bundan rahatsız olabilir mi?
Balık zaten 5 cm = 0.05 m daha derine inerse, P = h * d * g = 0.05 * 1000 * 9.81 = 490.5 Pa kadar basınç farkı yaşar. Yani örn: yüzeyde 1015 iken 1015+ 5 = 1020 hPa hisseder.

Belki basınç değişimlerinin neden olduğu başka şeyler var ki, onlar balıkların yeme saldırma hevesini etkiler, fakat hava kesesi teorisi çok da mantıklı gelmedi.

P.S.
Yanlışım varsa, mazur görün :)
Rakamların içinde kayboldum adeta:confused::) Ama emek harcayıp konuya matematiksel değerler ile katkıda bulunmanız takdire şayan:tskler:
Bende hava basıncının balıklara etkisinin olduğunu tahmin ediyordum, resmi bir eğitim sitesinde bu yazılanları görünce biraz düşünmek mi gerekir? diye düşünmeden edemedim:D bir noktayı atlamış olabilirim burada herhalde suyun basıncından bahsediliyor havanın suya uyguladığı basınçtan değildir umarım:D
1.jpg

Moderatör tarafında düzenlendi:

BlazenHK

Üye
Adı
HÜSEYİN K.
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Kesinlikle...Yani takvim değerleri doğru ve önemli.Ancak buradaki kanı "Takvim balık var diyor.O halde kesinlikle balık tutarız." olmamalı.Takvim tutulabilirlik açısından oranı gösteriyor.Bir nevi o günlerin diğer günlere oranla daha bereketli bir gün olması ihtimalini gösteriyor.Ama bu mutlaka da böyledir diyemeyiz.Değerlerin dip yaptığı bir günde çok güzel av yaparken değerlerin tavan yaptığı bir gün eve eli boş dönebiliriz.Burada kısmet,balığın o anda bulunduğu yer ve çevre de etki eder.
bende solunara kafayı takanlardanım 1 haftadır. Eray abiye kesinlikle katılıyorum. hafta sonu cumartesi günü sabah suyuna giden bir abimiz (devamlı gittiğim avlağımda) suyun bulanık ve biraz dalgalı olmasına rağmen suda hiç bir hareket olmadığını ve canlı + silikon+sahte takımlarına hiçbir vuruş olmadığını söledi.( solunarda o saatlerde balık olmayacağını hafta sonu major time olarak 11:30-13:30 verilmişti) bende pazar 11 de avlağa gittim. su berrak, sıfır dalga,gökte parlak güneş . anlıcağınız at-çek için tüm kötü koşullar mevcut sadece basınç 1020 hpa. maksat spor dedim ve eğlencesine değişik sahteleri takıp yüzdürüyorum. derken saatler 12:20 yi gösterirken 30m sol tarafımda(kumsal) denizaltı gibi suyun üstüne çıkan bir kefal ve arkasında avcı (levrek değil di-çatal kuy ya da torikti) yaklaşık 20 mtre kovalamaca. nerdeyse kuma çıkacaktı artık kefal. hemen su üstümle dövmeye başladım bi kez atladı fakat yapışmadı( rover 98 sırtı mavi altı yeşil) . yaklaşık 40 dk. boyunca 2-3 kez daha kefalleri kovaladı ama ben kandıramadım. demem o ki solunar balığın merada çoğaldığı veya beslenmeye başladığı saatleri tahmin edebilir ama bu o balığı tutabileceğimizin garantisini vermiyor :) bir kaç test daha yapıcam. sonuçları paylaşırım. herkese rastgele...

Umay

Üye
Arkadaşlar ben öyle uygulamalar indirilebilen bir telefon kullanmıyorum, beceremem çünkü. Bu solunar mevzusu ilgimi çekti geçen gün bakınırken Fishing Times for December 2014 - Fishingreminder buraya denk geldim. 3 yıldız verdiği gün hiç balık alınamayan bir yerden gayet irice 5 adet balık alan bir ablamız oldu. O gün balığa çıkmadığıma üzüldüm. Tesadüf mü tabi bilmiyorum. Eğer veriler doğruysa, telefon ve uygulama özürlü ben, bu siteyi kullanmak istiyorum.

Candy_Man

Aktif Üye
Bu solunari bende indirdim. Tek sorun. Bulundugum yerle avlaj farkli ise ucretli surume gecilmesi zorunlulugu

galapagosluiguana

Aktif Üye
Adı
A.Yavuz
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Arkadaşlar ben öyle uygulamalar indirilebilen bir telefon kullanmıyorum, beceremem çünkü. Bu solunar mevzusu ilgimi çekti geçen gün bakınırken Fishing Times for December 2014 - Fishingreminder buraya denk geldim. 3 yıldız verdiği gün hiç balık alınamayan bir yerden gayet irice 5 adet balık alan bir ablamız oldu. O gün balığa çıkmadığıma üzüldüm. Tesadüf mü tabi bilmiyorum. Eğer veriler doğruysa, telefon ve uygulama özürlü ben, bu siteyi kullanmak istiyorum.
Bende uygulamarı indirebileceğim telefon var ama Fishingreminder daha mantıklı ve aydınlatıcı geldi..Bende siteyi kullanıyorum/kullanacağım...
Hem amatör olarak hemde ticari olarak..Tekne bakım da bitmek üzere..
Ağ/Baragadi ve kıyıdan Surf,spin ve mercan olmak üzere..
Sonuçları buradan sizlerle paylaşacağım..

NOt: Tekneyi sadece ruhsatı lazım olduğu için aldım..Ticari balıkçılık yapan birisi değilim.

galapagosluiguana

Aktif Üye
Adı
A.Yavuz
Kan Grubu
A Rh Pozitif

galapagosluiguana

Aktif Üye
Adı
A.Yavuz
Kan Grubu
A Rh Pozitif
@galapagosluiguana bu sitenin verileri doğru çıkıyor mu? Siz uzun süredir mi kullanıyorsunuz?
Kardeşim daha denemedim..Tamam yeşil ruhsatlı teknemiz var ama balıkçıktan anlamam..:) 365 gün de anca 35 gün çıkarım tekne ile.sürekli barınakta bağlı..daha öncede belirttim ruhsat lazım olduğu için almıştım..Benimki tamamen amatör...
Bizim burada fırtına arkası balık iyi olur derler ve çıkarlar balığa..verimde oluyor ama :)
Sen bunu @Eray Aksoy abime bir sor..o daha çok araştırıyor bu solunar mevzunu ..