Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Spin ile Levrek Avında - SUYU OKUMAK -

Sekko

Üye
Adı
Sercan Yıldırım
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Oltani al sahile git , 50 balık tutmaya çalışan kişiye sorular yönelt , burda yazan bilgilerin tamamını 50 kişiden doğru ve sistematik şekilde öğrenemezsin . Daha çok kafan karışır balıktan soğur gelirsin. Konu sahibine bu yüzden teşekkürler

brktkgz

Yeni Üye
Adı
Burak
Kan Grubu
AB Rh Pozitif
Abi emeğine sağlık, teşekkürler.

Serdar67

Yeni Üye
Adı
Serdar
Kan Grubu
B Rh Pozitif
ÇEKEN AKINTI KANALI VE BAŞ BÖLGESİ
PIPE LINE & HEAD OF RIP CURRENT:

Çeken akıntının artık biraz da akıntı kanalı ya da boynu olarak tanımlanan (Neck/Pipe Line) ve enerjisini boşalttığı baş kısmını (Head) inceleyelim.
Bahsi geçen kum bariyeri boşluğunu yakalayan akıntı, bu bölgeden geçerken bir kanal oluşturur. Bunu çeken akıntı kanalı olarak adlandırıyoruz.
Buradan sıyrılarak açık alana açılan ve gücünü boşaltan tüm dalgalar, beraberinde kıyıdan çektikleri yosun, kum ve bilimum ilişkenleri artık buraya taşımışlardır.

Aşağıdaki resimlerin tamamında bu bölgeleri çok iyi şekilde gözlemleyebiliyoruz. Dikkat ederseniz sözkonusu alan içerisinde hep bulanık, çalkantılı oluşumlar var.

Bunun balığı yakalamak ile alakalı ne işe yaradığını artık birazdan toparlayacağız. Şimdiye kadar ucu açık kalan noktalar hepsi bir anda birleşmiş olacak.
Şimdilik resimleri çok dikkatlice incelemenizi tavsiye ederim.

Resim 11

Resim 12

Resim 13

Resim 14

Resim 14 de dalganın nereden geldiği, kıyıdan bakıldığından akıntı kanalının şekli şemali, akıntı başı vs hepsi görülmekte.

Şimdi işin kritik noktasına dikkatinizi çekmek isterim.

BALIĞI BULMAK:

Artık SUYU OKUMAK konusunda muhtemelen belli bir merhale kat etmiş bulunuyoruz. Levrek avı için geldiğimiz sahil kesiminde, suyun içindeki hat boyunda Kum Bariyerleri olduğunu, bunların dalgaları oluşturduğunu, dalgaların kırıldığı andan sonra nasıl bir Durgun Alan yarattığını, bu alandan sonra kıyıya gelen akıntının hangi hattı izleyerek Akıntı Kanalı ürettiğini ve Kanal Başı olarak adlandırsak da kanalın aslında bitim noktası olan bölüm neresidir sanırım daha rahat söyleriz.

Şimdi bu bilgileri toparlamaya bakalım.
Suyu okurken bunlar neden bizim için önemli ?

Açıklardan büyük bir güç ile gelen akıntı, çeşitli etkenler ile yüzey kırılmaları yaşayarak satıhta köpüklü kırılan dalga haline geliyor.
Kıyıyı buluyor ve geri dönüyor.
İşte bu dönüş esnasında üç şey oluşuyor.

SU BULANIKLAŞIYOR
BU BÖLGEDEKİ SULAR DURAĞANLAŞIYORVE BURADA KENDİNİ KONAKLAMAYA ALAN BALIK DAHA AZ ENERJİ HARCAYARAK KALABİLİYOR.
KIYIDAN BU BÖLGELERE TAŞINAN YEMLER SAYESİNDE BALIK DAHA ZENGİN BESİN ALANLARINDA KOLAY KARNINI DOYURABİLİYOR.

İşte aslında bu üç konudan dolayı Suyu Okumaya çalışıyoruz.
Levrek akıllı bir balık. Aslında kandırmak pek de kolay değil zira özellikle berrak suda işiniz ziyadesiyle zorlaşabiliyor.

Ancak onun zakası yanında bir taraftan da meraklı olması gibi bir özelliği de var.
Hayvan bizim kokladığımız gibi koklayamıyor, dokunamıyor, duyamıyor. Sadece yemi dişleyip yenilebilir bir şey ise yutma, değil olduğunu anladığında da bırakma eğiliminde oluyor.

Bunu en iyi şekilde evinizdeki akvaryumlarda beslediğiniz Sarı Prenses Chiclid balıklarında gözlemleyebilirsiniz.

Aşağıdaki resimleri dikkatle incelemenizi tavsiye ederim. Şimdiye kadar yazdıklarımızın bir bütününü göreceksiniz.
Suyu Okudum, bildim, Balık Nerede? derseniz, aşağıdaki resimlerde X X X ile tanımlanan noktalarda olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Bu işte bir guru olan, saygıdeğer Tayyar Tunçun tanımlaması ile ifade edersem:

LEVREĞİ %30 AÇ OLDUĞU, %70 MERAKLI OLDUĞU İÇİN AVLARSIN. EĞER NEREDE OLDUĞUNU BİLİYORSAN, CEBİNDEKİ ÇAKMAĞA İĞNE TAK AT, O BALIĞI ORADAN ALIRSIN. AMA ÇAKMAK DA O RÜZGARDA ATILMIYOR Kİ MERET!!!!

Çok çok ama çok haklı. Bu vesile ile hem onu hem de sevgili Levrek Üstadı Uğur AĞADOLU yu anmadan geçmiş olmayalım. Bu bilgilerin çoğunu onlardan aldık.

Konuya dönecek olursak, Akıntının dağıldığı durağan alanı biliyoruz, balığın burada yerleşik beslenmek için beklediğiniz biliyoruz, şimdi nokta atışı sahteyi o alana ulaştırmak kalıyor geriye.

Resim 15

Resim 16

Resim 17

Özellikle Spin Casting e merak salmış ve bunun bir alt kırılımı olan Shore Casting için ülkemizde birçok mükemmel bölgeye sahibiz.

İnsanların birbirleri ile sürekli mera arayışlarını üzüntü ile seyreden biri olarak aslında önemli olan konunun Mera Yeri nden ziyade, O Meraya Giderseniz Ne Yapmanız Gereklidir?olduğuna inananlardanım.

Söz konusu paylaşımdaki kriterlere dikkat ettiğiniz, iyi takımlar ve doğru sahtelerle çalıştığınız, SÜRDÜRÜLEBİLİR BALIKÇILIĞI DESTEKLEDİĞİNİZ sürece çıkarttığınız zevk de trofe de katlanarak büyüyecektir.

Sevgilerle
Fırat Çubukçu
Çok teşekkür ederim harika paylaşım, bu kumsal kıyı için analizinizi kayalık için de uygulayabilir miyiz? Saygılar

seonedir

Yeni Üye
Adı
Onur E.
Kan Grubu
O Rh Pozitif
Çok faydalandım elinize sağlık.

Mirsanat10

Yeni Üye
Adı
Fatih
Kan Grubu
B Rh Pozitif
Üstad eline emeğine sağlık. Maşallah doktora tezi kıvamında yaznınzdan çok faydalandım. teşekkür ederim.

egemenozbeyli

Aktif Üye
Adı
Egemen
Kan Grubu
AB Rh Pozitif
Ne olursa olsun çeviri bile olsa güzel bir paylaşım. Yabancı kaynağa ulaşamayan, ulaşıp eksik bilgi edinenler için faydalı olmuş.
Ben levrek avına bu verilen bilgiler dışında başka bir açıdan daha bakmak istiyorum ve kafamdaki soru işaretlerin yok etmeme yardım edecek olursa çok sevineceğim.
Söylenen her şeyi eksiksiz yapmasına rağmen hala levrek alamayan arkadaşlar olacaktır.
Bu verilen bilgiler dışında havanın durumu, basıncın etkisi, ayın etkisi, rüzgarın yönü kuvveti gibi konular hakkında da eklemeler yapılırsa konu daha faydalı bir hal alacaktır.
Bunları sormamın sebebi, hava güzelken yada patlakken gittiğiniz merada siz balık alamazken 2 gün sonra farklı hava koşullarında trofe levrek alabilirsiniz. Balığın av hissini kamçılayan, daha saldırgan olmasını sağlayan diğer etkenler nelerdir.

Şimdiden yazılacaklar için teşekkür ediyorum.