Spin Kısmetsizliği Ve Ustalardan Ciddi Yardım:(

Lidersiz ip misina nın ne kadar bir etkisi olur? Eğer çok bir dezavantajı yoksa bu lider düğümleri falan hiç bulaşmayayım.
O lider ipin ucundayken kafam rahat olmadıktan sonra atış yapsam ne farkeder. Rahatça savuramam bile..
Bu b,raz da meranın durumu ile ilgili.
Taşlık-kayalık bir yerde ipiniz sürekli buralara sürtünürse her defasında bir kaç lif ya kopacak, ya zayıflayacaktır. Böyle bir durumda tam balık denk geldiğinde misinanın kırılması avcı açısından çok da iyi sonuçlar doğurmaz. Ayrıca bu zayıf noktalardan kurtulmak için her avdan önce 40-50 cm lik bir kısmını kesip atmak gerekir. Bu durumda da sürekli ip misinanın azalması söz konusu olur.
Lider misina bu gibi sorunların azalmasına katkı sağlar.

Hasancan kardeş selamlar. Lider için mahin düğümünü öneriyorum çünkü hiç çözülmedi bu güne kadar ve daha iyi gibi diye fc bağladım birkaç kez ve en son en verimli jig çözülüp gidince fc yüzünden mahine döndüm kafam rahat etti. Takımın endoğru takım olup olmadığından ancak balık kancaya takılıyken anlayabiliyor insan. En ufak kusur üzüntüye yahut motivasyonun kaybolmasına sebep olan kayıpları doğuruyor. Değiştirmediğin klips yahut lider, kontrol etmediğin düğüm ve diğer konular ya sahte yemini kaybettiriyor yahut kancadaki balığı. Ne kısmetse diyerek yapılacak av anca yemli av bana göre kim yutarsa zokayı çantadaki o. Lrf yahut spinde hedefindeki balık ne ise ona göre suya attığın sahtedeki aksiyon, zamanlama, boyut, renk önemli. Başkaları da var ama temelde bunlar var. Gitmekten hoşlandığın yer yahut kolayına gelen yer yani avlak ne ise oradaki balıktır ''hedefteki balık.'' Bir örnek vereyim baracudayı savagear 175 mm limon JERK ile avlıyoruz. İlk ışıklarda başlıyor sabah yarım saat bilemedin 1 saat enfazla görünüp gidiyor. Bu avlak şehire yakın olduğundan balık huy edinmiş insanlar ayaklanmaya başlamadan kahvaltıya uğrayıp gidiyor bu arkadaşlar çabucak. Tenha avlaklarda başka saatlerde de yakalanıyor bu balık. İnsan gibiler ve avlakdaki o civar balıkların edindikleri huylar var. Onlarında avlağı orası orada avlanıyorlar ve yemlerinin hangi koşullarda orada olacağını biliyorlar yoksa açlıktan ölürlerdi 🙂 Sen yakalayamasan da etrafında yakalayanların neyi saat kaç gibi hangi havada (açık-kapalı, rüzgarlı-dingin ...) yakaladıklarını değerlendirmelisin.

Bazen sahte ana bedene dolanıyor. Ana beden ip olursa sahtenin iğneleri ipe saplanıyor. Misina olursa saplanmıyor. İpten sahtenin iğnelerini çıkarmak çok zor ve ipe hasar veriyor. Bence asıl bu sebeple ipte lider kullanmak faydalı oluyor.

Ben mono misina kullanıyorum. Mono misinanın da bir çok çeşidi var. Shimano exage 0,25 tercih ediyorum. Çok uzayan ve esneyen bir misina değil.

İp kullanacaksanız mutlaka yüksek kalitede su tutmayan ip alın. Yoksa içine su alıp atış mesafenizi misinaya göre düşürürsünüz. Özellikle kışın dondurucu havalarda ipteki su çok çabuk donar ve başınıza olmadık işler açar. Mutlaka kaliteli ip olmak zorunda. Yoksa avantajlar dezavantaja döner.

Ben sürekli fg knot kullanıyorum hocam 1-2 kere de mahin kullandım onda da çok memnun kaldım. FC misina dışı sert ve çok kaygan olabiliyor ben fc'yi kestiğim yerden mutlaka çok dikkatli olarak ucunu sigara ile yakıyorum bazen kayma yapabiliyor. Keza yemli takımlarımda 0.35 fc 1-2 kere iğneye attığım düğüm takılma sonucu olduğu gibi çözülmüştü. Koptu demiyorum o kadar asılıp sıkmama rağmen düğüm bildiğiniz çözülüp iğneden kurtulmuştu ben de çok şaşırdım ama fc misinaların dışı çok kaygan ve sert. Bu konuda da sanırım en iyisi daiwa prorex. Yumuşak ve elastik bir yapısı var öte yandan shimano aspire odun gibi sert bir fc 🙂
Merhabalar herkese benim de bir problemim var. Bazen atış yaptığım anda takım patlıyor albright düğümü kullanıyorum ip 0.10 lider 0.30 lider ipe göre çok mu kalın sizce ? Ikincisi lideri halkalara kadar çekiyor musunuz atış yapmadan önce ben genelde ilk halkaya kadar çekiyorum fakat halkalardan geçirmiyorum? Üçüncüsü de bazen atış yaparken makinem kapanıyor ileri gitsin diye asılırken bu sebepten de takım patlıyor sahte kaybim oluyor artık her atışta tereddüt yaşıyorum acaba yine olacak mı diye sizce hatalarım neler olabilir? Henüz acemiyim değerli bilgilerinize ihtiyacım var🙂

Merhabalar herkese benim de bir problemim var. Bazen atış yaptığım anda takım patlıyor albright düğümü kullanıyorum ip 0.10 lider 0.30 lider ipe göre çok mu kalın sizce ? Ikincisi lideri halkalara kadar çekiyor musunuz atış yapmadan önce ben genelde ilk halkaya kadar çekiyorum fakat halkalardan geçirmiyorum? Üçüncüsü de bazen atış yaparken makinem kapanıyor ileri gitsin diye asılırken bu sebepten de takım patlıyor sahte kaybim oluyor artık her atışta tereddüt yaşıyorum acaba yine olacak mı diye sizce hatalarım neler olabilir? Henüz acemiyim değerli bilgilerinize ihtiyacım var🙂

Ben de genelde ilk halka önüne kadar çekiyorum yada sahteyi kamışın en geniş halkasına kadar sarkıtıyorum, atarken makine kapanıyorsa makinede bir sorun olabilir. Çok eskiden bir surf makinem vardı oda aynı problemi yaşatıyordu. 0,10'a 0,20 0,23 daha iyi olur ama 30 olması düğüm açısından olumsuz olacağını sanmıyorum.

Son güncelleme :
Dün akşamdan bu sabahki av için tüm hazırlıklarımı yaptım. Takımlarımı özenle temizledim. Tüm kontrollerimi yaptım. Kamış yüzüklerini makine ye sarılı ipin deformasyonunu kontrol ettim. Önceki gün giden mavi fladen kaşığımın yerine aynısını aldım. İğne ve halkalarını değiştirdikten sonra şeffaf ojeyle bir güzel geçtim üstünden boyası hemen gitmesin diye. Çokça tavsiye üzerine leaderim için fg knot düğümünü yapmaya başladım. Bu sefer liderim 0.30 mono misinaydı. Ama beceremedim. Defalarca yapılış videoları izledim 7 8 defa tekrar tekrar yaptım. Kestim yaptım kestim yaptım. Görünürde sıkı gibi olmuş duruyor fakat sertçe test ettiğimde her defasında sökülüyordu. Neden olduğunu anlamadım sıkı sıkıya yapıyordum, bir türlü beceremedim. Usandım ve bildiğim düğümden devam ettim. Albright düğümümü çabucak yaptım. İlk denememde gördümki gerçekten sağlam olmuştu hiç özen göstermediğim halde.. Biraz zorlayıp test edeğim derken eldivenle tüm gücümle zorladım. Kopar sandım fakat şaşırdım gerçekten ve ikinciyi yapmama gerek kalmadan öylece bıraktım. Yarın bu şanssızlık kesin bitecek diyordum kendime.. Yatmadan baktığım yine bu forumda öğrendiğim ay takvimi de %96 verimlilik gösteriyordu. Tabloda (seasons best!) ifadesi var. Hava kapalı bulutlu.. Rüzgar poyraz.. Her şey benim lehimeydi. Herşey tamamdı geriye bir tek balık almak kalmıştı. İşte başlıyoruz...

Sabahın erken saatlerin de yola çıktım, 5:30 gibi mendirekteydim. Kalabalıktı, yüzler gülüyordu çünkü az ileride kayıklar lüferleri çekiyordu. Hava sisliydi, bir önceki sis herkes epey balık almıştı. Vakit kaybetmeden ustaların aralarına girdim. Herkes gibi limon sahtelerle başladık. Hava aydınlanmaya başlayınca kaşıklar işe girdi. Bende yeni aldığım mavi fladenimi taktım. Ve tek tük lüferler alınmaya başlandı. Dışarıdan gelen bir çok insan da vardı. Çevre illerden gelmişler merayı da pek bilmiyorlardı, bazıları merayı bana soruyorlardı. 🙂 Pek cana yakın duruyorum herhalde herkes bir şey soruyor. İlerleyen saatlerde onlarda aldılar lüferlerini. Düşürenler kaçıranlarmı dersiniz...Tabii ki senaryo değişmedi yine umduğumu bulamadım. Bulunduğum yeri değiştirdim bir süre sonra. Geze geze bulacaktım balığı..

Her 100 metrede yer değiştirip 10 a yakın atış yapıyordum ve ilerleyerek tüm kıyı şeridini ve tüm liman içiyle mendireği hızlı bir şekilde seri atışlarla tarayacaktım.Herkes gibi bazen hızlı bazen orta sarım yaparak sürekli deniyordum. Oltam ağırlaştı birden ve takıldığını anladım..

Kamış ucunu vurdurdum çektim olmadı. Kamışı fazla zorlayıp kırmakta istemiyordum. Kes at uğraşma gelmez dediler. Dakikalarca uğraştım ve en sonunda eldivenle makinanın önündeki ipi elime sardım hızlıca çektim. Bunu yaparken ipin denizin içinde bir sürü kayaya sürttüğünü de biliyordum. Muhtemelen kurtarsam da ilk balık vurduğunda ipim kopacaktı. Ve kurtardım.. Kıyıya yakın bir daha takılsada az bir uğraşla onuda hallettim. O bölgeyi hemen terkettim. Az ileride atış yapılan bir yer daha vardı oraya konuçlandım. Atışlarımı serice yapıyordum, hep aynı yerler ve aynı atışlar farklı bir durum yoktu!

Bildiğim bir mera hepsi!. Fakat 1 2 3. atışımda tekrar takıldı. Bu sefer ki epey sıkıntılıydı. 20 dakika uğraştım. Oturup düşündüm ve önce takılan yeri tespit ettim. Sonra o yerin paraleline sağa veya sola taşlıklara inerek paralel çekip kurtaracaktım. Yanımda herkes atışlarını yapıyor bense debeleniyordum. Taşlıklar epey yosunlu sabun gibi kaygan.. Üzerinde durulmuyor bile.Oraya hiç inmek istemedim. Ama bir şekilde taşlıkların üstündeydim ve yine eldivenle makinamın önündeki ipi sardım elime son güç asıldım. Amacım lider düğümümü koparıp ipi kurtarmak. Herşeyi gözden çıkardım. Düğümse kopmayı bırakın banamısın demedi. Biraz daha yana doğru asılmayla tüm ip boşa çıktı ve dengemi de kaybettim.. Kurtarmıştım.. Koptu sandığım ipse ucunda kaşıkla geliyordu...

Yerden kalktığımdaysa bileğimin burkulup üzerine bile basamadığımı farkettim. 5 dk dinlenmenin ardından o yerden çıkarak ilerledim. Akıllanmadım yine başka bildiğim bir kayalığa hafif sekerek gittim burayıda deneyip gidecektim..

Ve yine 1 2 3 4. atışta epey uzaklarda bir kayaya takılmıştı.. Aylardır aynı kaşıkla aynı yerde yüzlerce atış yapmıştım. Ne yapmam gerektiğini öğrenmiştim ama bu sefer yürüyemediğim için bulunduğum yerde denemek zorunda kaldım. Kamışımı hiç zorlamadım. Yine makina önündeki ipi sardım elime ve son güç çektim. Lider misina esnedikçe esniyordu. Düğüm halen zorluyordu. Takılan yerin yakınında paralel çekme şansım yok çünkü çok uzakta.. Misina esnedikçe gerginliğini alıp daha da asıldım ve sonunda boşa çıkmıştı..

Bir umut kaşık gitmemiştir belki dedim ip rüzgarda uçuşurken makinayı sardım hızla bir daha takılmasın diye. Sardığım ip düğüm düğüm olmuş makinama sarılıyordu. Çektim ve boştu. Nihayet leader düğümümü koparmıştım. 2 gün içinde 2 mavi fladen imide denize vermiştim. Sağlık olsun dedim. Ama o da olmadı..Bu moral bozukluğuyla farkında olmasamda çekerken ipin eldivenden kayıp elimi kestiğini farkettim. Biraz acıyla da olsa çantamı sırtlandım.

Dönüş yolunda hemen yanımda bir balıkçı bana işaret edip "kayaların arasında kırlangıç var tutmuşlar atmışlar almamışlar bir bak " dedi. İki büyük kayanın arasında tam belli olmuyordu. Kırmızımsı ufak bir şey. Canlı olduğunu sonradan farkettim.Parmağımla kafasının yanlarından tutup almaya uğraştım. Aldığımda kırlangıç değil iskorpit olduğunu gördüm. Aldıktan sonraysa ufak bir çırpınışla yan ve üst dikenlerinden iki tanesi avucuma girdi. İskorpit olduğu için daha fazla tutup riske girmeden hemen kurtarmak istedim. Bu sefer kuyruğundan tutup bir de acı gün hatırası çektim ve suya yolladım. Başta ciddi bir şişlik oluşmadığından önemsemedim. Önce iğne batma acısı versede biraz sonra sancıdan ağrılarım başladı...

Dosyalar

• P_20191029_093844.jpg
    P_20191029_093844.jpg
    75.4 KB · Okunma: 74
Güç belada olsa kamışı oltayı ve kovamı toparladım. Nihayet 6, 6 buçuk saatlik yorucu bir günden sonra sancılı bir el, ciddi bir baş ağrısı, kesik bir parmak ve burkulmuş bir bilekle biraz sekerek evin yolunu tuttum.

Tavsiye veren öneride bulunan yorum yapan destek olan herkese gerçekten çok teşekkür ederim.
Benim için bu hobi bitmiştir. Bu konu da kapanabilir.
Size rastgelsin..

Lider işi için tek önerim fg. Fg aslında bir düğümden ziyade örgü. O yüzden kopma yapmıyor. Lidersiz ip kullanmak da zahmetli oluyor takılmalar dolanmalar falan çok fazla oluyor.

Sizin gibi bahtsızım ben de takımı aldığımdan beri bir kere lüfer çektik başka tık yok.

Biraz balığın azlığı biraz da kısmetsizlik olunca soğumaya başladım 1 ayda.

Lider işi için tek önerim fg. Fg aslında bir düğümden ziyade örgü. O yüzden kopma yapmıyor. Lidersiz ip kullanmak da zahmetli oluyor takılmalar dolanmalar falan çok fazla oluyor.

Sizin gibi bahtsızım ben de takımı aldığımdan beri bir kere lüfer çektik başka tık yok.

Biraz balığın azlığı biraz da kısmetsizlik olunca soğumaya başladım 1 ayda.

Düğüm bence kişiden kişiye değişiyor gerçekten herkes eline yatkın olan düğümü yapıp kullanmalı ben fg yapamadım mesela defalarca denememe rağmen.
Dediğiniz gibi liderin belkide en büyük avantajı dolanmalar takılmaları büyük ölçüde önlemesi.

Bu kısmetsizliğimiz ne zaman biter bilmem ama bu son yaşadıklarımdan sonra bende sizin gibi iyice soğudum artık.

Back