Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Tekne Ile Levrek Sırtısı Nasıl Olmalıdır?

Nedim Ceylan

Daimi Üye
Adı
Nedim Ceylan
Kan Grubu
A Rh Pozitif

Nedim Ceylan

Daimi Üye
Adı
Nedim Ceylan
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Ancak bu gelgit durumlarında balık avı verimi konusu bizim Marmara için geçerli olmaktan biraz uzak. Çünkü gelgitin etkilediği su yüksekliği 5-10 cm civarında kalıyor. Çünkü küçük bir deniz.
Yukarıda verdiğim gelgit seviye değişimi Tekirdağ içindi.
Bir de Florida kıyısına bakarsanız aradaki farkın çok bariz olduğunu görürsünüz. 1,5 metre gibi bir değişim var. Yani o akıntılar vs burada gözlemlenebilir. Ama Marmara’da bunu göremeyiz.
5CA26FA5-66B3-4E86-AF9F-50C20DD215C7.png

ccingiler

Yeni Üye
Adı
cengiz cingiler
Kan Grubu
AB Rh Pozitif
Selam olsun..Yine olmadı..:acpsnr::acpsnr:Meradaki ustalar canlı gelincik ve canlı istavrit kullandılar..Levrek çok az 6 7 tekne var her sabah.. Levrek alan 2 3 tekne o da 1 er tane..
Bana gelenler Kırlangıç ve pisi..Umutlar perşembe sabahına kaldı bu hafta sonrasında 1 hafta hava yükselecek çıkamam denize.:agla:

Son düzenleme:

agartan

Moderatör
Yönetici
Adı
Şeref
Tebrikler Cengiz,
Balık yakalamış olman doğru yolda olduğunu gösteriyor.
Yakalanan balıklar tam dip balığı. Acaba takımı dipten 1 metre kadar yukarıdan mı çeksen.

BaşMinekolos

Moderatör
Adı
Hakan Kayhan
Kan Grubu
O Rh Pozitif

erkanenginn

Aktif Üye
Fayyy akideşş.. 1 adet Levrek tutma isteğim beni alim yapacak yakında..:ssrtcbya::)
Med Cezir.. yani gel-git.. Levrek avında çok etkili bir doğa hareketi diyorlar.. Ulusal gel git istasyonları verilerine ulaşılamıyor.. bende Uluslar arası istasyon aradım buldum.. :okyrm:
SEA LEVEL STATION MONITORING FACILITY bu Marmara'daki tek istasyonmuş.. Şimdi Oturup nasıl analiz ederim ona bakacağım..

Niye derseniz? şu yazıya istinaden..

!!ALINTIDIR!!
"Selam dostlar bir çok arkadaş med cezir konusunu soruyor bana mümkün olduğu kadar ile size izah etmeye çalışacağım. Ay dünyanın etrafından dönerek kendisinin yer çekimini dünyanın üstünde gezdiriyor... bu her şeyi etkiliyor... kara bile 1/2 santim yükseliyor zaman zaman...tabiki en çok denizleri etkiliyor.. denizler kabarıyor ve bunun sayesinde deniz suları yer değiştiriyor.. akıntılar oluşuyor.. denizin içinde nehirler gibi...
Bazen sahile gidersin su durgun, bazen gidersin "su akıyor" işte bundan akıyor ayın yer çekime denk gelmişin... işte usta balıkçılar bunu bilir ve "denk gelmez" usta balıkçılar bunu "hesaplar ve ona göre balığa gider"...
Gençlik senelerimde saatlerce tükenmeden öldürürdüm kendimi ve "balık yok" .. arabasında oturan babalar bana gülerdi... meğerse yanlış meds cezir de avlanıyormuşum... sonra birisi bana acıdı ve anlatı... "evlat dinle hesabını yapmasan boşuna parçalarsın kendini"... dedi ve bana izah etti "hesabı"...

O günden itibaren daha az zaman balıkta kalarak daha fazla balık yakalıyorum..
Olay aslında o kadar basit ki "zaten enteresan tarafı da o, hayatın bütün en büyük sırları burnunun önünde ve insan göremez, sonra öğrendi mi hayatı değişir"

a. Her 6 saatte bir dünyanın denizleri "hepsi" yükselir ve iner...
Yani 6 saat yükselir... durur... sonra 6 saat düşer.. ve durur.. sonra tekrarlar. bazı ufak denizlerde su azınlığından dolayı bu hesap değişir

b. Bu her gün bir evvelki güne nazaran 20 - 30 dakika civarında gecikir.. yani bu guü met cezirin tepesi (high tide.. yani en üst noktası, en dolu halli, deniz iyice şişip artık daha şişemiyeceği nokta) saat 10 da ise ertesi gün bu aynı "an" saat 10;20 'de olur vs...

c. Met cezir tüm balıkların yeme dönemlerini etkiler.... akıllı balıkçılar bunu hesaplar... önemlisi bu.. her "yörenin" kendisine has bir "prime time = yani en verimli zamanı var" bir çok yerin en iyi zamanı met cezir dolduktan sonraki indiği son 2 saattir.. değer yerler met cezir gelirken veya dolarken... kendi tecrübelerini yapman gerekiyor.. yani senin yören "met cezirin ne zamanında balık yapar".... tabii ki hepimiz biliriz ki sabah ve akşam güneş batımında ve doğuşunda balık yapar ama met cezirin tam zamanına denk gelirse o zaman "sahne oluyor"... böylece boşu boşuna sabahlamıyorsunuz .... hesabımızı yapıp ona göre hareket ediyoruz...

met cezirin ingilizce isimi "Tide" ve onun zamanlarını gösteren kılavuzlar "tide chart" olarak biliniyor.. hem denizcilik dükkanlarında satılır (senelik hesaplanmıs takvim gibi) hemde internetten bir çok yerden bedava indirebilirsiniz...alın "tide chart" = met çezir takvimleri ve not ediniz "ne zaman en çok balık geldi" ona göre ertesi günler için hesaplar yapabilirsin (aynı saat 20 dakika sonra) ama aslında saat önemli değil , önemli olan senin yören met cezin hangi bölümünde balık yapıyor?

bir komple met cezir gelişi gidişi 4 bölümü var .... tabiki bir üst (dolu noktası) vede alt(boşalmış noktası) olayi böyle izah edeyim..

deniz alt noktada... yani su düşük.. hareket yok... taşlar ortada... bu en düşük zamanı bu (LOW TIDE) veya en duşuk alt noktası.. burada 30 dakka kalır .. bu yengeclerin yemini çaldığı zaman ama aynı zamanda bir çok balığın kurt ve kumdaki değer böcekleri yediği zaman... bazı yörelerde düşük alt (low tide iyidir ama daha çok low tide çay zamanı ve bekleme zamanı)

ilk yükseliş.... incomming tide... su gelemeye başladı ... akıntı başladı.. su yükseliyor.. ve kayalar ufalıyor .. bu yukselişin ilk yarısı.. bazen balık yapar bazen yapmaz... bu 2 1/2 - 3 saat sürer

Yükselişin ikinci yarısı... su iyice yükselmiş akıntı hızlanmiş kayalar iyice ufalmış.. artık avcılar geldi ve akıntıdakı bocalayan ufak balıkları yiyorlar.. bu iyi bir zaman yine 2 1/2 - 3 saat sürer..

tepe.. artık deniz dolmuş akıntı durmuş kayalar yok olmuş... deniz en üst noktasına... bu akıntısız an köprü altlarında iyi zamandır fakat bir çok usta "akıntı durunca balığı bırakır".. bu an da 30 dakka sürer..

düşüşün ilk yarısı... artık ay geçimi uzaklaşmış denizler düşmeye başlıyor.. akıntı yine başlıyor fakat artık ters istikametinde... bu andan itibaren Büyük okyanusda "prime time" yani avlanmanın tam zamanı.. karadeniz, marmara, ege, kendi hesplarınızı yapmanız gerekiyor ama Amerikada su düşmeye başladığı zaman üstalar avlanmaya başalar.. bu dönemde 2 1/2 saat sürer..

düşüşün son dönemi... ah işte bu altın zamanı.... avcı balıklar orada.. su azalıyor.. yem balıkların kaçacağa yer azalmış... işte suni yem rapala vs... at çek zamanın "tam zamanı"....

işte met cezir bu usta balıkçılar en büyük sırrıdır... benden size bedava...
iyi hesaplayın ve inanılmaz balık bulursunuz.. insafcızca katliam yaparsanız benden size "aşk olsun dostum".... ama gerçek sportif balıkcıysan... hesaplarını yap ve "çok büyük balıkları" tam zamanını bir süre sonra hesaplayabilir ve senin yören için sihirli 2 saatlık bir bölümde bulursun....

En iyi met cezir dönemi bir sabah guneş doğuşuna veya batışına denk gelince "yasadın!"

Tam bir dolunay en yüksek su yapar ve aysız (kara gece) yuksek su en büyük levreklerin sahile geldiği zaman

bu bilimi iyi kulanın, saygısız katliam şekilde avlananları sert şekilde uyarın."

Tahminime göre yazının sahibi..ve bizlere notu..
Awesome John
Asım Can
1955
New York / Marmaris

Çok ciddi şekilde tedaviye muhtaç bir balık hastası , "Surf Casting" meraklısı (kıyı balıkçılık ve uzun atış stili)
Tercihi suni yem prezantasyonu, ama gerektiği zaman Naturel yem kullanırım. Canlı yemden kaçınırım.
Balık tutmak bir spordur, tutkulu güzel bir spor, temiz hava macera teknik konsantrasyon ve güzel dostluklar.
Hayat hedefim 30 kiloluk levrekleri tekrar Türkiye de görmek...

Yazdıklarımı hem edit edip, hem sindirerek okuduktan sonra; bunu da buldum..
İğnen keskin olsun Asım Can üstad varolll...
Tide Times and Tide Chart for Mudanya
okudugum ve anladigim kadariyla yarin aliaga da sabah suyu balik avi icin en verimli zaman gorunuyor. konudaki medcezirin dususun son 2 3 saat oncesi gun dogumu veya batimina denk gelmesinde iyi av verecegini anladim yanlis anlamadiysam. yarinki degerler bunu tam tutiyor. zaten balik programlarida cok iyo degerler veriyor yarin icin. sabah suyunda gorusmek uzere bakalim ne kadar verimli olucak insallah aliriz biseyler

FIG-LX1 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi