Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Arkadaş tekne almadan önce lütfen bana bizzat danışın

kelmezer

Yeni Üye
Adı
Özgür K
Kan Grubu
O Rh Pozitif
Pan’s Marine

Facebookta dolaşırken böyle bi tekne gördüm. Daha önce whaly denen markada da görmüştüm. Adamlar balta ile dalıyordu bana mısın demiyordu. Sizce kullanılır mı?

TOLGA48

Yeni Üye
Adı
TOLGA
Kan Grubu
B Rh Pozitif
Merhabalar,
Arkadaşlar, 4,70 uzunluğunda 1,95 eninde Poseidon kalıp Ege Tekne markalı teknem var üzerinde 110 saatte 2012 model 13pitch pervaneli 30 HP mercury motor takılı teknem 300-340 kg civarında 2 kişi ile 21knots hız yapmakta fakat 4 kişi binince ‘plaining’ yani su üstünde kızaklama yapmıyor, bunun için kuyruğa flap takmamı tavsiye ettiler fakat verim alamadım.
1. Sorum şu; Farklı ‘pitch’ te pervane seçimi ile sorun çözülürmü ?
2. Sorum; Flaplarda açısal alarak farklılıktan kaynaklanma olasılığı varmı?
3. — Nitelikli Bilgi ve görüşlerinize açığım, desteğiniz için şimdiden çok teşekkür ederim.94DC62BE-236E-4FA3-B839-73A8CB81E588.jpeg

H2O

Üye
Adı
Sedat KASRAT
Kan Grubu
O Rh Negatif
30HP Mercury hem de 2012 model olduğu halde flaplı değil mi? şaşırdım açıkçası... En azından aynasında yaylı ve kilitli bir açı ayar mili vardır; mili olduğu kademeden söküp motoru şaft olabildiğince aynaya yapışacak ve pruvaya 105 derece açı yapacak şekilde taksanız (dikkat edin suya düşmesin) belki kafayı aşağı bastırıp kayışa geçmesinde biraz fark eder... Zaten bu dediğim muhabbet kıçtan takmalarda eski usul flap sayılır... Pervane çapının veya pitch değerinin planing ile doğrudan bir alakası yok; belki düşük pitch değeri olan pervane çabuk hızlanacağı için kayığın daha kafayı dikmeden kayışa geçmesine yardımcı olabilir ama dediğim gibi o konunun direk bunla alakası yok; o masrafa değmez, daha ötesi akselerasyon artınca son hız azalacak (nekka köfte - okka ekmek hesabı)...

Ha şu var; sizin kullanım bölgeniz belki son hızdan çok bu yüksek torku talep ediyor olabilir... Genelde denizi pruvadan alırken dalgayı hızı çok kaybetmeden patlatabilmek ve/veya pupadan alırken iki dalga arasına düşünce bayılmadan gidebilmek için düşük pitch pervaneler tercih ediliyor... Yine de kayığın boyuna göre gayet güçlü bir motorunuz var; pervanesi hangi açıda olursa olsun 4 kişiyle bile rahatlıkla devirlenebiliyor olması lazım.... bence flap masrafına girmeden önce ayna açısını dediğim gibi yapın; bakalım ne olacak? çözülürse bedavaya hallolmuş olur... Ha, çözülmezse bile ben flap almadan önce motora bir baktırmayı düşünürdüm; 22kw motor tam verimli çalışırken böyle dertler olmaması lazım...

BALIKCI19851985

Aktif Üye
Merhaba Arkadaşlar,

Mart-Nisan gibi inşallah tekne almayı düşünüyorum, istediğim kombinasyon şu şekildedir.
4.50/4.90 m aralığında konsollu tekne/ 20 hp 4 zamanlı Tahatsu moto0r(Direksiyonlu remoto kontrol) /
Motoru araştırırken trimli/ trimsiz motor farkını söyleyebilir misiniz,birde sanırım karburatörlü veya enjeksiyonlu modelleri var hangini önerirsiniz /ayrıca tekne olarak hangi model tekne önerirsiniz ortalama bütçe 25.000 /30.000 tl dir.
Birde sakin sürüşlerde ortlama yakıt değerleri ne olur / yani arabalardaki gibi bir kıyaslama yapılabilir mi 100 km/ 7 lıtre vs gibi

teşekkürler

matrax

Yeni Üye
Adı
Kaya
Kan Grubu
O Rh Pozitif
Merhaba Arkadaşlar,

Mart-Nisan gibi inşallah tekne almayı düşünüyorum, istediğim kombinasyon şu şekildedir.
4.50/4.90 m aralığında konsollu tekne/ 20 hp 4 zamanlı Tahatsu moto0r(Direksiyonlu remoto kontrol) /
Motoru araştırırken trimli/ trimsiz motor farkını söyleyebilir misiniz,birde sanırım karburatörlü veya enjeksiyonlu modelleri var hangini önerirsiniz /ayrıca tekne olarak hangi model tekne önerirsiniz ortalama bütçe 25.000 /30.000 tl dir.
Birde sakin sürüşlerde ortlama yakıt değerleri ne olur / yani arabalardaki gibi bir kıyaslama yapılabilir mi 100 km/ 7 lıtre vs gibi

teşekkürler
Mesajı kendim yazmışım gibi oldu :)
Tam olarak aynı zamanda aynı şeyleri düşünüyoruz, aynı bütçe var.

Tavsiyeleri bekleriz

BAŞARAN

Aktif Üye
Selamlar;

Yaklaşık 2 yıl önce bende aynı sorularla cebelleşiyordum. İyi araştırmak lazım, alınan bir şeyin daha sonra yükseltilmesi veya değiştirilmesi çok yüksek maliyetlere sebep oluyor.

Ben tercihimi 4,60 Yerliyurt Balıkçı modelinden yana kullandım. Motor olarak elimde 2016 model 20 Hp Mercury vardı. İkisinin uyumu oldukça iyi oldu. Geçirdiğim iki sezon boyunca özellikle teknemde hiç sorun yaşamadım, memnun kaldım. Ancak geçen zaman ve ihtiyaçlar doğrultusunda şu anda tekneme konsol taktırmayı ve motorumu 40 - 50 Hp ye yükseltmeyi planlıyorum.

Sizlere nacizane tavsiyem 4,50 - 4,90 konsollü tekne planınız varsa, motor olarak en az 30 Hp 4 zamanlı takmanızdır. Enjektörlü motorlar karbüratörlülere oranla daha az yakıt sarfiyatlıdır. Konsollu teknelerde mutlaka trimli modelleri tercih ediniz. Yoksa sığ sularda, acil durumlarda dümeni bırakıp motoru indirip, kaldırmakla uğraşırsınız.
Tekne seçiminizde kendini kanıtlamış, kullanıcı memnuniyeti olan, şikayet forumlarından uzak olan firmaları tercih edin. Vaktiniz uygunsa imalathanelerini ziyaret edin. Farklı modellerden size uyan ekstraları tercih edin. (Vardavela, tente, livar, merdiven, elektrik tesisatı vb.) Diyalog kurmanız, teslimat sonrasında sizlere çok avantaj sağlayacaktır.

Deneme fırsatım olmadı ama bildiğim, okuduğum kadarıyla, 20 Hp motorla tam gaz giderken harcadığınız yakıtı, 40 Hplik motorda yarım yolda bile harcamazsınız. Motor ne kadar güçlü olursa düşük devirlerde yakıtı diğerine nispeten daha az olur.

Şimdiden hayırlısı olsun.

TOLGA48

Yeni Üye
Adı
TOLGA
Kan Grubu
B Rh Pozitif
Merhabalar,
Arkadaşlar, 4,70 uzunluğunda 1,95 eninde Poseidon kalıp Ege Tekne markalı teknem var üzerinde 110 saatte 2012 model 13pitch pervaneli 30 HP mercury motor takılı teknem 300-340 kg civarında 2 kişi ile 21knots hız yapmakta fakat 4 kişi binince ‘plaining’ yani su üstünde kızaklama yapmıyor, bunun için kuyruğa flap takmamı tavsiye ettiler fakat verim alamadım.
1. Sorum şu; Farklı ‘pitch’ te pervane seçimi ile sorun çözülürmü ?
2. Sorum; Flaplarda açısal alarak farklılıktan kaynaklanma olasılığı varmı?
3. — Nitelikli Bilgi ve görüşlerinize açığım, desteğiniz için şimdiden çok teşekkür ederim.Ekli dosyayı görüntüle 96560

TOLGA48

Yeni Üye
Adı
TOLGA
Kan Grubu
B Rh Pozitif
Farklı yorum ve fikri olan arkadaşlar desteğinizi bekliyorum, teşekkürler.

BALIKCI19851985

Aktif Üye
Merhaba,
Değerli yorum için teşekkür ederim.
Trim konusunda şunu anladım sanki gölet baraj gibi yerlerde daha lazım diye düşünüyorum ,Denizlerde sığ suya yaklaşmak için kumsala doğru gitmek lazım.Bu konuda durmamın sebebı trımlı/ trımsız modelelrın arasında 2.000 tl fark oluyor ayrıca karbüretörlü/ enjeksiyonlu modeller arasında yine aynı fark var.Ağırlık yazın ve hafta sonları kullanmak için alıyorum yani bir nevi hobi diyebiliriz bunu düşündüğümüz zaman enjeksiyon ve trim için ortalama 4-5 tl fark verilir mi ?
teşekkürler
saygılarımla