Selamlar;
Yaklaşık 2 yıl önce bende aynı sorularla cebelleşiyordum. İyi araştırmak lazım, alınan bir şeyin daha sonra yükseltilmesi veya değiştirilmesi çok yüksek maliyetlere sebep oluyor.
Ben tercihimi 4,60 Yerliyurt Balıkçı modelinden yana kullandım. Motor olarak elimde 2016 model 20 Hp Mercury vardı. İkisinin uyumu oldukça iyi oldu. Geçirdiğim iki sezon boyunca özellikle teknemde hiç sorun yaşamadım, memnun kaldım. Ancak geçen zaman ve ihtiyaçlar doğrultusunda şu anda tekneme konsol taktırmayı ve motorumu 40 - 50 Hp ye yükseltmeyi planlıyorum.
Sizlere nacizane tavsiyem 4,50 - 4,90 konsollü tekne planınız varsa, motor olarak en az 30 Hp 4 zamanlı takmanızdır. Enjektörlü motorlar karbüratörlülere oranla daha az yakıt sarfiyatlıdır. Konsollu teknelerde mutlaka trimli modelleri tercih ediniz. Yoksa sığ sularda, acil durumlarda dümeni bırakıp motoru indirip, kaldırmakla uğraşırsınız.
Tekne seçiminizde kendini kanıtlamış, kullanıcı memnuniyeti olan, şikayet forumlarından uzak olan firmaları tercih edin. Vaktiniz uygunsa imalathanelerini ziyaret edin. Farklı modellerden size uyan ekstraları tercih edin. (Vardavela, tente, livar, merdiven, elektrik tesisatı vb.) Diyalog kurmanız, teslimat sonrasında sizlere çok avantaj sağlayacaktır.
Deneme fırsatım olmadı ama bildiğim, okuduğum kadarıyla, 20 Hp motorla tam gaz giderken harcadığınız yakıtı, 40 Hplik motorda yarım yolda bile harcamazsınız. Motor ne kadar güçlü olursa düşük devirlerde yakıtı diğerine nispeten daha az olur.
Şimdiden hayırlısı olsun.