Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Arkadaş tekne almadan önce lütfen bana bizzat danışın

BAŞARAN

Aktif Üye
Merhabalar;

Motordaki trim özelliği, konsol üzerinden motorun sudan kaldırılması - indirilmesini ve ayna ile olan açı derecesinin değiştirilmesini sağlar. Nerelerde kullanılır, sığ sularda, pervaneye ip veya ağ takıldığında çıkarmak için, kalkışta teknenin planinge geçişi esnasında, tekne içindeki ağırlığın ön veya arka kısma dağılımını dengelemekte, pruvanın kaldırılarak dalgalı havada teknenin kullanımını koldan yapmanızı sağlar.
Trim özelliği olmayan motorlarda tüm bu işlemleri manuel yapmanız gerekir. Sizin konforunuza kalmış bir durumdur.

Ancak enjektörlü motorların yakıt sarfiyatı, karbüratörlü modellere kıyasla çok daha azdır. Tasarruf sağlarsınız.

İyi günler dilerim.

matrax

Yeni Üye
Adı
Kaya
Kan Grubu
O Rh Pozitif
Merhaba Arkadaşlar,

Mart-Nisan gibi inşallah tekne almayı düşünüyorum, istediğim kombinasyon şu şekildedir.
4.50/4.90 m aralığında konsollu tekne/ 20 hp 4 zamanlı Tahatsu moto0r(Direksiyonlu remoto kontrol) /
Motoru araştırırken trimli/ trimsiz motor farkını söyleyebilir misiniz,birde sanırım karburatörlü veya enjeksiyonlu modelleri var hangini önerirsiniz /ayrıca tekne olarak hangi model tekne önerirsiniz ortalama bütçe 25.000 /30.000 tl dir.
Birde sakin sürüşlerde ortlama yakıt değerleri ne olur / yani arabalardaki gibi bir kıyaslama yapılabilir mi 100 km/ 7 lıtre vs gibi

teşekkürler
Şimdi 30 hp 4 zamanlı enjektörlü trimli bir motor en ideali diye anlıyoruz.

4.50/4.90 m aralığında konsollu tekne tavsiyeniz nedir?

Birde sakin sürüşlerde ortlama yakıt değerleri ne olur / yani arabalardaki gibi bir kıyaslama yapılabilir mi 100 km/ 7 lıtre vs gibi?

BAŞARAN

Aktif Üye
Merhaba Kaya Bey;

Bu benim kendi ihtiyaçlarım doğrultusunda düşündüğüm kombinasyondur. 4,50 Fiber teknesinde 9,9 Hp veya daha düşük güçlerde 2 zamanlı makine takan dostlarımızda var. Bunun kararını verirken beklentiniz nedir, iyice düşünüp değerlendirmek lazım. Tabii ki buna bağlı olarak yeterli bütçe.

Eğer göl, gölet tarzı veya kuytu denizlerde kullanacaksanız daha düşük beygirli motorlar hem taşıma, hemde yakıt sarfiyatı olarak size fayda sağlayacaktır. Spor ve performans düşünüyorsanız 50 Hp veya üzeri size kalmış.

Bilgim doğrultusunda size motor tavsiyem 4 zamanlı (enjektörlü) bilindik markalardan tercih etmenizdir. Rastgele sıralarsak Honda, Yamaha, Mercury, Suzuki, Selva olacaktır. Bunlar dışında (2T) Evinrude markasını tavsiye eden çok arkadaşım var.

Tekne konusunda forumlarda sıklıkla bahsedilen Anıl Marin, Enma, Yerliyurt, İsatek, Safter ve Moonday teknelerinden bütçeniz ve zevkiniz doğrultusunda seçim yapabilirsiniz. Almaya karar verdiğinizde müsaitseniz imalathanelerine gidip, üretim aşamalarını görün. Almayı düşündüğünüz ne kadar ekstra varsa imalat aşamasında temin etmek, yaptırmak maliyet açısından en uygunu olacaktır.

Ortalama yakıt değerleri hakkında internette çok dökuman var. Farklı aktiviteler (Ringo, dalış, sırtı, gezi vb.) yaptığım için bunun hesabını yapmaya üşendim. Tabiki sürtünme kaynaklı olarak tekne ağırlığı, akıntı yönü, dalga boyu ve ters yön direnci arttıkça yakıt sarfiyatı yükselmektedir.

İyi forumlar dilerim.

BAŞARAN

Aktif Üye
Merhaba Ustad ,

Aradığım cevap buydu çok teşekkür ederim.

saygılarımla
Şahsıma uygun bulduğunuz sıfat için teşekkür ederim.
Bu konuda bana laf düşmez, daha deneyimli forumdaşlarımız var.
Deneyimlerim ve edindiğim bilgiler doğrultusunda yardımcı olmaya çalışıyorum.

Saygılar..

emirB

Yeni Üye
Adı
Emir
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Kıymetli dostlar; yaklaşık 6 aylık araştırma ve kafa patlatmalarım sonucunda fuardan isatek 570 samba + mercury 60 hp kombinasyonunu alma hususunda kendimi %70 ikna etmiş durumdayım. En büyük muhalifim ise teknenin %50 ortağı olacak olan babam. O da hala moonday 540 alma hususunda ısrarcı. Aşağı yukarı aynı kıymette olan bu teknelerin motor + kabuk hususunda en iyi iskontoyu yapan ve fuar anında bizi kafalamayı beceren kim olursa tercihimiz o yönde olacak.

- 570 Samba modeline yönelmemde ki sebep forumdaşımızın vermiş olduğu referans değerinde bilgiler.
- Bir diğer alternatifimiz ise moonday 540 ki bu kabuk maliki bulunduğumuz sitede mevcut olan bindiğim ve çok beğendiğim bir kabuktur.
İsateke yönelmemde ki sebep fiyat olarak bir tık aşağıda ve ebat olarak bir tık yukarıda olmasıdır.
İçerikte belirttiğim kabuklar ve motor hususunda olumsuz görüşü olanlardan kıymetli görüşlerini istirham ederim.
Yahut olumsuz olmasa da, sevgili forumdaşım sen bu motor yerine 3bin daha fazla ver şu sebepten honda yada yamaha tercih et yada mercury iyidir ama bu kayığa 70hp yada 60 çok 40 yeter tarzı yorumlarınızı da beklerim.
Saygılarımla.

BAŞARAN

Aktif Üye
Merhaba Emir Bey;

Her iki seçiminizde mantıklı. Kazasız belasız iyi günlerde kullanmanız temennisiyle.
Bu boy teknelerde 30 cm çok büyük fark yaratır. Tercih size kalmış.

momentmc

Üye
Adı
Gokhan
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Merhaba Arkadaşlar,

Mart-Nisan gibi inşallah tekne almayı düşünüyorum, istediğim kombinasyon şu şekildedir.
4.50/4.90 m aralığında konsollu tekne/ 20 hp 4 zamanlı Tahatsu moto0r(Direksiyonlu remoto kontrol) /
Motoru araştırırken trimli/ trimsiz motor farkını söyleyebilir misiniz,birde sanırım karburatörlü veya enjeksiyonlu modelleri var hangini önerirsiniz /ayrıca tekne olarak hangi model tekne önerirsiniz ortalama bütçe 25.000 /30.000 tl dir.
Birde sakin sürüşlerde ortlama yakıt değerleri ne olur / yani arabalardaki gibi bir kıyaslama yapılabilir mi 100 km/ 7 lıtre vs gibi

teşekkürler
Merhaba,

Forumdaki bu sayfayı geriye doğru okuduysanız benzer yorumları yaptığımızı görebilirsiniz. 4.50 başlangıç için çok uygun gözükse bile bir sonraki yıl kesinlikle değiştirme yönünde insanı karara ve aynı zamanda zarara itiyor. Bu sebeple iyi düşünüp, doğru seçim yapmak mantıklı olacaktır. 4.50 yerine önerim; 4.90 almanız olacaktır. Daha dengeli ve denizci olacağını ebatlarından tahmin edebilirsiniz.

Denizcilik güzel bir hobi ama deniz ucuza kaçanı, kendisini hafife alanı affetmez. Bu yüzden olasılıkları düşünerek satın alın. Eğer bütçeniz almak istediğiniz tekneye yetmiyorsa paranızı denkleştirip, yettiğinde bu işe girişin. Trim konfordur ve aynı zamanda güvenliktir. Sığ sularda 20 HP motoru ilk 3-5 seferde kaldırmak sizi yormayabilir. Ama bir süre sonra keşke trimli alsaydım dersiniz. Trim bana sorarsanız sadece konfor değil aynı zamanda gerekliliktir.

4,90 tekne için 20 HP düşük gelecektir. Bu yüzden ileriyi de düşünerek minimum 30 - 50 HP arasında motorlara bakmanızı öneririm. EFI olması yakıt tasarrufu konusunda uzun vadede sizi mutlu eder. Yakıt değeri kullanacağınız devir, teknenin boş ve dolu ağırlığı, havanın anlık durumu (dalgalı deniz) gibi etkenlerle ölçülebilir. Optimum bir rakam isterseniz. 4,90 teknede 500 KG ağırlık ile 50 HP bir motordaki ortalama seyir hızınız ile (4500 devir) 6 ile 8 litre arası saatte bir harcama olur. Aynı ağırlıkta fakat daha güçsüz bir motorla benzer hızda gitmek isterseniz daha fazla yakıt tüketirsiniz. Motor teknenin en pahalı parçasıdır, fakat size denizi sevdirecek olan önemli parçalardan birisi de motordur.

25-30k bandında 4,90 - 50 HP motorlu tekne almanız mümkün değil. Bu sebeple ikinci el ürünlere bakmanızı tavsiye ederim.

serkan şengit

Yeni Üye
Adı
serkan
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Kıymetli dostlar; yaklaşık 6 aylık araştırma ve kafa patlatmalarım sonucunda fuardan isatek 570 samba + mercury 60 hp kombinasyonunu alma hususunda kendimi %70 ikna etmiş durumdayım. En büyük muhalifim ise teknenin %50 ortağı olacak olan babam. O da hala moonday 540 alma hususunda ısrarcı. Aşağı yukarı aynı kıymette olan bu teknelerin motor + kabuk hususunda en iyi iskontoyu yapan ve fuar anında bizi kafalamayı beceren kim olursa tercihimiz o yönde olacak.

- 570 Samba modeline yönelmemde ki sebep forumdaşımızın vermiş olduğu referans değerinde bilgiler.
- Bir diğer alternatifimiz ise moonday 540 ki bu kabuk maliki bulunduğumuz sitede mevcut olan bindiğim ve çok beğendiğim bir kabuktur.
İsateke yönelmemde ki sebep fiyat olarak bir tık aşağıda ve ebat olarak bir tık yukarıda olmasıdır.
İçerikte belirttiğim kabuklar ve motor hususunda olumsuz görüşü olanlardan kıymetli görüşlerini istirham ederim.
Yahut olumsuz olmasa da, sevgili forumdaşım sen bu motor yerine 3bin daha fazla ver şu sebepten honda yada yamaha tercih et yada mercury iyidir ama bu kayığa 70hp yada 60 çok 40 yeter tarzı yorumlarınızı da beklerim.
Saygılarımla.
Öncelikle hayırlı olsun.motor konusunda bir bilgi iltemek isterim.570 SAMBA +60 MERCURY kullanan arkadaşım teknesinden çok memnun fakat keşke 80 hp alsabilseydim diyor ama bütçem yetmedi diyor.Bilginize sunarım.

momentmc

Üye
Adı
Gokhan
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Şimdi 30 hp 4 zamanlı enjektörlü trimli bir motor en ideali diye anlıyoruz.

4.50/4.90 m aralığında konsollu tekne tavsiyeniz nedir?

Birde sakin sürüşlerde ortlama yakıt değerleri ne olur / yani arabalardaki gibi bir kıyaslama yapılabilir mi 100 km/ 7 lıtre vs gibi?
Çok fazla tekne üreticisi var. Ancak burada en önemli faktör üreticinin, ürününü sattıktan sonra ne kadar sizin yanınızda durduğu? Bunu biraz araştırarak öğrenebilirsiniz. Uzun yıllardır üretim yapan firmalar, en iyisini üretiyor gibi de algılanmasın. Çok bilinen ama bence kalitesi iyi olmayan üreticilerde var. Buna daha çok siz karar verin, yani araştırmanızı yapın ve bu markalarla ilgili yorumlarınız var mı veya bu markalardan hangisini seçersem iyi olur gibi bir düşünce ile gelirseniz daha iyi olur.

Pahalı ama iyi bilinen üreticiler Anıl Marin, Moonday, Enma, Yerliyurt şeklinde gidiyor. Yine piyasada uzun süredir üretim yapan Safter, İsatek vs gibi markalarda mevcut. Safter ve İsatek markalarını diğerlerinin yanına koymamamın sebebi onlara oranla bir tık daha bütçe dostu firmalar.

Ortalama yakıt değeri diye bir şey olmaz. Bu bir üstteki mesajımda açıkladığım gibidir. Yüksek devir, yüksek tüketim anlamına gelir. Ben 5.70 teknemde Honda - 50 HP motor kullanıyorum. 4500 devirde 6,8 litre tüketiyorum ortalama (15 knot hız yapıyorum) ancak 6300 devire çıktığımda yakıt 18 litreye çıkıyor. Bu sefer 25-27 knot civarı hız yapıyorum. Ağırlık ise ortalama 900-1100 KG arasında oluyor. Kullanacağınız teknenin boyu, tipi, havanın anlık durumu, ağırlık, motorun markası ve modeli gibi etkenler önemli..