Herkese merhabalar,
Bende tekne deneyimlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.İlk defa alacak olan arkadaşların işine yarar diye umut ediyorum.
geçen sene haziran ayında 4.50 m Marin Boat marka tekne ve 20 hp mercury marka motor aldım.İzlenimlerimi maddeler halinde sizinle paylaşmak isterim.
*çok fazla işçilik hatası var.
*İlanlarda tekne 7 kişilik yazıyor fakat tekne üzerinde 4 kişi yazıyor.
*İç zemin esnek ve psikolojik olarak rahatsızlık verici.
*İlanda tekne 220 kg olarak geçiyor ce belgesinde 190 kg olarak geçiyor.
Diğer markaların 4.50 modellerini bilmiyorum ama Marin Boat 4.50 modeli bana göre en fazla 3 kişi ile kullanılabilir.Tekneye 4. ve 5. kişiler bindiğinde
tekne suya iyice gömülüyor.
Dalgaların tümünü hissediyorsunuz.
4.50 m.boyunda bir tekne ile 5.00 m. boyunda bir tekneyi mukayese ederken arada 50 cm fark var diye düşünmeyin lütfen.Arada dağlar kadar fark var.
Tekne ''size'' olarak değişiyor.Ben bu mukayese hatasına düştüm.
Bu arada Tekneyi alırken görüştüğüm Hasan Bey ilk günden beri ne zaman telefon etsem telefonu açar ve ilgilenir.
Elektrik tesisatı ile ilgili bir sorun olmuştu.Ben hallettim Hasan Bey ile görüştüm Tamir bedelini 5 dakika içinde hesabıma yolladılar.
Tekne 5 ay suda kaldı ara bölmeye giren su miktarı toplamda 1 litre yoktur.Bunu rahatlıkla söyleyebilirim.
Tekne yağmur yağdığında bir miktar su baş kısımda kalıyor.İç zemin eğimi buna göre ayarlanmamış.
Sonuç olarak ben teknemi geçen ay sattım.Marin Boat alacak arkadaşlar teknenin zayıf olduğunu bilmeli.Sert denizde sıkıntı yaşayacaklarını bilmeli.Durgun sularda kullanılabilir.Hatta hafifliği at çek için avantaj bile olabilir.
Marin Boat fuardaki teknelerinde bile hatalar oluyor.Teknenin zayıflığı, işçilik kusurları satın almada tercih meselesi.Ama firma ile yaşadığım iletişimden memnun kaldım.Tabi bu benim deneyimim.
Şimdi Moonday tekneler ile ilgileniyorum.Ama bir arkadaş teknesinin belirtilen tarihte teslim edilmediğini bu yüzden Moonday'den uzak durulması gerektiğini yazmış.Bu kusur dışında Moonday kullanan arkadaşlar sağlamlık ,denge vb gibi konularda deneyimlerini paylaşırlarsa çok sevinirim.
İyi forumlar.
Merhaba, öncelikle sıkıntıdan kurtulmuşsunuz. Acemilik döneminde bazen hızlı karar vermekten, bazen fiyat mukayesesine girildiğinde bu tarz sıkıntılar yaşanabiliyor. Maalesef firmanın ürünleri fiyat/performans seviyesinin bile altında olduğu ile ilgili onlarca yorum bulmak mümkün. Teknede bırakın 50 cm'i bence 20 cm bile çok değerli hele ki bu teknenin "eni" ise çok çok daha değerli. Bu sebeple 4,50 tekneler 9,9 HP gücündeki bir motor kombinasyonu ile başlangıç için uygun gözükebilir. Ancak denizi sevdiyseniz ve ben bu hobiye devam edeceğim derseniz o zaman giriş seviyesinin bir üstü olan 5 - 6 metre arası tekneler devreye giriyor. 6 metreden sonraki her 50 cm'de ise maliyetler inanılmaz artmaya başlıyor. Ağırlık ve draft arttıkça daha fazla motor gücüne bu da ek maliyetlere sebep oluyor.
Teknedeki denge ve istekler (ekstralar) çok önemli. Kendini kanıtlamış, satmak istediğinizde piyasası olan üreticilere ait teknelere yönelmekte fayda var. En azından bir şekilde sıkılır veya satmak durumunda kalırsanız alıcı bulmanız önemli.
Moonday evet önerilen üreticilerden. Kendinize uygun tekneyi seçtikten sonra (ihtiyaçlarınız doğrultusunda) hem kaliteli hem de uygun fiyatlı tekneyi almakta fayda var. Piyasadaki "kaliteli" olarak tabir edilen üreticiler belli. Sıfırı için çok masrafa girmek yerine 2-3 yaşındaki ve motor saati 100-200 arasında olan, serviste bakımları düzenli yaptırılmış tekneleri de incelemenizi öneririm.
Anıl marın, Enma, Moonday, Yerliyurt, Safter, İsatek şeklinde devam ediyor. Bunlar daha çok 4,5 ve 8 metre arasında sandal, motoryat sınıfında ürünleri satıyor. Burada en önemli faktörlerden bir diğeri ise satıcının/ üreticinin sizinle olan diyalogları, verdiği sözleri zamanında tutması ve destek gerektiğinde telefonla veya yanlarına gittiğinizde ikiletmeden, en düzgün şekilde yanınızda durmasıdır. Tavsiyem üreticilere teknelerini su üzerinde (mümkünse dalgalı 2-3 bofor hava aralığında) denemek istediğinizi belirtin.
Benim de ilk teknem olan Safter 4,50 giriş için uygundu ama bence çok dengeli değildi. Bana kalırsa bir çok 4,50 dengeli falan değil. Bir kişi pupada sancak veya iskeleye doğru eğilsin, tekne yatıyor. 3-4 kişi ile çok can sıkıcı durumlar yaşatabiliyor. İkinci teknem ise çok araştırıp, üreticiyi de inanılmaz darladıktan sonra

İsatek 5,70 samba modeli oldu. Hem boy hem de eninden ötürü 4,50 ile mukayese edilemeyecek kadar dengeli ve keyifli. Ama bu sevda bitmiyor, eğer zehri aldıysanız ne 4,50 ne 5,70 yetmiyor.

İşin keyifli ama maalesef bir o kadar masraflı yanı da tam burası..
Benim için sonraki adım muhtemelen Nauta 6,80 veya Sancak SVT 7,20 olacaktır. 2 yıl - 5 yıl sonra bilmiyorum ama her zaman bir tık daha üstünü isteyeceksiniz.