Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Basınç ve Hava Durumunun Balık Davranışına Etkileri ve Önerilen Av Taktiği

Mektupla

Daimi Üye
Katılım
12 Eyl 2017
Mesajlar
5,469
Tepkime puanı
12,240
Puanları
113
Yaş
56
Konum
İstanbul
Merhaba , mesaj sahibi olarak :) avlanacağınız bölge boğaz ise şunu söylemek isterim .
Bu işe gönül vermiş ve bizim gibi gecesi gündüzü ile aklı hep amatör balık avcılığın'da olan diğer hobidaşların'da bildiği üzere boğazdaki en verimli lüfergiller av ayları aşağı yukarı bellidir .
Önemli olan bu aylar için'de balığı bula bilmekse bu işe ciddi emek ve zaman ayırmak gerik .
Tecrübe ettiğim kadarı ile sabah ve akşam suyu verim olarak diğer vakitlerden daha iyi balık yapıyor.
Özelikle dolun ay olduğu geceler ve fırtana arkaları her zaman bereketli avlar yapmaya musait zaman dilimleridir.
Su basınç değeri , su sıcaklığı ve ay'ın durumu bazı avcılar tarafın'dan balığın kıyılara ve koylara girmesin'de etken olduğu söylense'de bazı avcılar tarafından aksi düşünceler ortaya atılmıştır .
Kendim için söylediğim bir söz aklıma gelir hemen ( doğru zaman , doğru mera ve doğru acemi :) ) yani kısacası ''nasip te varsa gelir bağdattan yemen'den , nasipte yoksa ne gelir elden''...:)
Teşekkür ediyorum...
 

Nedim Ceylan

Daimi Üye
Katılım
6 Kas 2017
Mesajlar
1,312
Tepkime puanı
3,375
Puanları
113
Yaş
46
Konum
Tekirdağ
Adı
Nedim Ceylan
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Basınç balığın davranışlarını etkiliyor. Bu gerçek.
Ama işin bir de zaman dilmi, rüzgar (ve yönü), dalga, dip yapısı ve bulut yönü var ki bu da bizim av yöntemimizi belirliyor.
Kısacası çok karışık mevzu.
Ben özetle levrek için çok rüzgarlı ve dalgalı havalarda kaşık, orta seviyede dalgalarda ve az rüzgarda 30 cm dalarlı sahte, dümdüz yatık denizde ve rüzgarsız havalarda su üstü sahte tercih ediyorum.
Havanın kapalı-açık, gündüz-gece-sabah olmasına göre uygun renkleri seçiyorum. Yoksa işin içinden çıkılacak gibi değil.

Ama en keyiflisi akşam güneş battıktan sonra dümdüz denizde su üstü sahtelerle yapılan avlar. Takipler, vuruşlar, sağda solda avcı balıkların av balıklarını kovalarken yaptığı oynaklar. Bunları seyretmek bile çok keyifli.
İkinci sırada rüzgar, dalga, karman çorman denizde soğuk havada kaşıklarla yapılan avlar. Bu havalarda balığı kandırmak daha kolay. Ama hava sizi yoruyor, üşütüyor.
 

Mektupla

Daimi Üye
Katılım
12 Eyl 2017
Mesajlar
5,469
Tepkime puanı
12,240
Puanları
113
Yaş
56
Konum
İstanbul
Son düzenleme:

Mektupla

Daimi Üye
Katılım
12 Eyl 2017
Mesajlar
5,469
Tepkime puanı
12,240
Puanları
113
Yaş
56
Konum
İstanbul
Son düzenleme:

mastercheef

Aktif Üye
Katılım
8 Ocak 2016
Mesajlar
188
Tepkime puanı
955
Puanları
93
Yaş
38
Konum
istanbul
Adı
Ömer
Kan Grubu
O Rh Pozitif
Hava basıncının artması genel olarak soğuk, rüzgar ve yağmur getiriyor. Balıklar soğuktan sıcağa, akıntılı sudan sakin suya meyillidir. Solunar takvim ay'ın durumuna göre beslenme eğilimini gösterir. Fakat hangi balığın hangi durumdan etkilendiği bence net değil. Yani alçak basınçta balık olmaz derler, lodosta evden çıkma derler ama bugün lodos karayel karışık esti ve dişli namına birşey yokken istavrit kovalarca tutuldu. Boğazda karayel eserken avrupa yakası için poyraz etkisi, anadolu için lodos etkisi yaratıyor. Bence net olan tek şey sabah ve akşam suyu gerisi nasip....
 

barlas61

Daimi Üye
Katılım
15 Ara 2017
Mesajlar
840
Tepkime puanı
1,965
Puanları
93
Konum
İstanbul-büyükçekmece
Adı
Okan
Benim avlarimda basinc degeri 1008-1014 arasi oluyor. Ruzgar lodos. Levrek kesin oluyor.
1020 ve uzerine ciktimi yemli bile attigim da yemleri oldugi gibi geri cekiyorum.
Solunar takvimi ewet ideali soyluyor ama hangi baliga gore oldugu belli degil.
 

nzmshn

Üye
Katılım
2 Şub 2019
Mesajlar
85
Tepkime puanı
156
Puanları
33
Yaş
50
Konum
Antalya
Adı
Nazım ŞAHİN
Kan Grubu
A Rh Pozitif
'kısmet işte' dediğim zaman niye öyle dediğimi düşündüğümde aslında o yakaladığım balığın niye bende olduğunu çözemediğimden rahatsızım ve bir fikrim yok. Çözeyim diye bu sorunsalı solunar programı var en doğrusunu gösterir diye paralı olanını yükledim telefona, ücretsiz olanlarda yüklü. Çarşamba akşamı baktım perşembe sabahı için hepsi akıllı ol evde otur dedi programların, basınç 1004 idi, rüzgar kuzeyden idi. Gittim yarım saatte 2 tane 60 cm civarı baraküda yakaladım.
Yeryüzünde en gelişmiş canlı insan ve 5 temel duyu organı ile etrafındaki dünyayı gören ve yaşayan bi canlı. Balığın kaç tane bilmiyorum. Temelde görme ve duyma olduğuna göre balıktaki; (kokuyu saymıyorum sahte balıkların yahut silikonların kokulusunun kokulu olmayana göre avı çok arttırdığını duymadım, uzun zamandır çokça okuduğum forum sayfalarında ''... demişti inanmamıştım bir de kokulu sahteyi deneyim dedim hiç av yapamadığım yerden şu kadar av yaptım'' diyene rastlamadım) doğru renk ve aksiyon balığı kandırıyor vesselam. Programların net sonuç vermediğine eminim artık ki '' ne yap yap yarın balığa git'' dediği günlerde vuruş dahi yoktu. Araştırmışlığım var baracuda isimli balığı ansiklopedik olarak sabah suyu akşam suyu mevzusu da geçerli bu balıkta sonuçta her balık için geçerli olduğunu düşünüyorum. Amatör balıkçıyız sonuçta varsa da yoksa da illaha o yem atılacak suya. Gelirse kendi bilir gelmezse sigara içerim :) Her gittiğimde balık tutacağımı bilirsem bu kadar balığa gitmezdim yani. İşin keyfi burda. Tutacaksın ama kesin doğrulukta niye tuttuğunu bilmemek işin motivasyonu bence. Sürekli bi acaba sorusu ve kocaman bi balık var aklımdaki oltanın ucunda. Hobi bu olsa gerek. Selamlar herkese Antalya'dan.
 

Ekli dosyalar