Ben 1976 da almışım bu ehliyeti. 4 yazılı bir sözlü vardı. Bir de haliçte Karaköy'den Eminönü haline gidiş dönüş kürek çektirdiler.
4 konudan da 100 er alınca sözlüde, bu zamana kadar böyle not alan olmadı, nasıl çektin kopyayı şimdi ayvayı yedin demişlerdi kaptanlar. Birkaç ay önce İTÜ yü bitirdim bunlar palavradan sorular dedim. Sonra onlar da 100 verip portakal rengi kağıttan ehliyeti verdiler.
Sözlüde benim bir soruya verdiğin yanıta biri itiraz etti, yanlış dedi.
O zaman verdiğiniz kitabı düzeltin dedim. Diğerleri de şüpheye düştü ses çıkarmadı. Kitabı bulup baktık kitaptakinin doğru düzeltmeye gerek olmadığına karar verdiler.
Sınav öncesi dilekçe dışında hiçbir evrak hazırlamadım. Uzakyol makinacı ehliyeti ve liman cüzdanı için toparladığım evrakların fotokopisini vermiştim. Fotokopi olmaz dediler, orijinallleri sizde neden olmaz itirazım üzerine kabul edildi.
Bu işler özelleşmemişti, ADF falan yoktu. Para ödeme yoktu. Pek kimsenin devam etmediği göstermelik kurs yoktu anlayacağınız. Şimdi her şey uygulamasını anında Türk usulüne çevirdiğimiz prosodürlerle yürüyor.
Kursa devam edenlerin oranını merak ettim.
Bu ehliyetin bir üstü profesyonel yani gemi adamı kurslarına 50 kişi kayıt oluyor devam eden bazı dönemlerde 2 kişi çoğu zaman 0 kişi sonra hiçbir soruya yanıt vermeyene ayakkabı numarasının sorulduğu sözlü sınav ve ver parayı al ehliyeti. Az para da değil, 2000 TL civarına mal oluyor.