Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Güzel Turna (baraküda) - 27 Ağustos 2010

AKIN KAPTAN

Editör Moderatör
Gold Üye
Adı
Akın Kaptan
Baracuda Tropikal bir balıktır. Denizlerimizde maalesef bulunmaz , halk dilinde asıl adı ISKARMOZ olan balık , Akdeniz baracudası olarak adlandırılır . Bu ayrımı birçok insan maalesef halen yanlış yapmaktadır. Akın bey tuttuğunuz balık Güzel bir Iskarmozdur. takma ismiyle Akdeniz baracudasıdır. Ama bir baracuda veya turna değildir.

Turna ise bir tatlı su balığıdır. Tuzlu su balıkları arasında Turna diye bir balık maalesef bulunmamaktadır. Tatlı su turnası veya tuzlu su turnası diye bir ayrım yapmak yine büyük bir yanlış olacaktır. Nacizane gerçekler için kusuruma bakmayın.

Tekrar söylüyorum , Iskarmozunuz için tebrikler . Bodrumda 20 cmlik suda kefal kovalayan bu balıklar kırmızı kafa sahte yada açıklarda jigging ile iyi av mermektedirler.

Amacım tartışma yaratmak değildir. ufak bir bilgiyi paylaşmaktır.

İskarmoz bu balık için halk arasında kullanılan bir isimdir. Sadece bu isimi kullanırsak resmi veya bilimsel olarak istediğimiz sonuca ulaşamayız. Örneğin yürürlükteki sirkülerde bu balık için "DENİZ TURNASI ( scomberesox saurus )" diyor.

Resmi tanımdaki balığı arattırınca( scomberesox saurus ) bambaşka bir balık çıkıyor.

Aşağıdaki link'te bu balık Akdeniz Baraküdası olarak tanımlanıyor.
http://www.greeknature.eu/?attachment_id=154

Akdenizde 5 farklı türde baraküda yaşıyor. Bizim sularımızda bunlardan ikisine rastladım(daha doğrusu avladım). Bunların resimleri aşağıda.

İlk iki resim benim paylaştığım.

Bu son resim zaman zaman mercan avında oltalara vuran ve turna yavrusu olarak bilinen ama aslında yavru olmayıp en fazla bu kadar büyüyebilen bir baraküda türü. Bizim buralarda canlı yem ile avcılıkta yem olarak çok aranan bir balıktır. Bilimsel adı sarı çizgili baraküdadır (Sphyraena chrysotaenia)

"Akdeniz baraküdası" ismi için takma diyemeyiz. Baraküdanın akdenizde yaşayan türü için kullanılan genel isimdir. Akdenizde baraküda yaşamaz ve baraküda tropik bir balık denemez. Baraküda dünya denizlerine hükmeden ve tropik sulardan soğuk sulara kadar pek çok denizde varlığını sürdürebilen baskın (dominant) bir türdür. Iskarmoz bu balık için takılan yerel isimdir.

Balıkların isimlerinin TÜRKÇE olanını kullanmak açısından bu balığa ISKARMOZ demekten memnuniyet duyarım. Güzel dilimizin hakkını vermek hepimizin görevidir. Ancak bunun nedeni hiçbir zaman AKDENİZDE BARAKÜDA YAŞAMADIĞI olmaz.

Turna balığının tatlı sularda yaşayan balık olduğuna ve sadece önüne "deniz" kelimesi ekleyerek bu balığı tanımlamada yetersiz kaldığına aynen katılıyorum. Ama sirkülerde düzeltme yapılana kadar bu balığı avlarken limitlere bakmak istediğimizde bu ismi kullanmak zorunda kalacağız. Aksi durumda avlanma limitlerini belirleyemeyiz.

Bu balığın BARAKÜDA'nın bir türü olduğunu unutmamızın veya kabul etmemezin bir sakıncası daha var. Özellikle iri ve yaşlı olan baraküdaların etinde KILIÇ balığında olduğu gibi yüksek miktarda civa bulunur. Bu nedenle sıklıkla tüketilmesinin (yabancı sitelerde hiç tüketilmesin deniyor) sakıncalı olduğu bilinmektedir. Bence esas tartışılması gereken konu "denizden babam çıksa yerim" algısıdır. Baskın yırtıcı türler (bu balık gibi) hayatları boyunca çok miktarda balık tüketirler. Bu beslenme sürecinde küçük balıklardan aldıkları civa atılamayıp dokularda birikir. Yunus, kılıç ve baraküda gibi türlerde civa oranı insan sağlığı için belirlenen limitlerin üstüne çıkabilir.

Yukarıda anlattığım mahsur ve faydalar nedeniyle bu türün isimlendirilmesi önemli bir meseledir. Bu tartışma bahsekonu balığın ismini belirlemekte yaşanan ilk tartışma olmamakla beraber son da olmayacaktır. Umarım sirkülerde resmi bir düzelme yapılır da bizde kavram kargaşası yaşamayız. Güzel Türkçe'mizi çok sevmeme ve elimden geldiğince özenmeme rağmen bahsettiğim sakıncalardan dolayı bu balıkla ilgili olarak Türkçe adının yanına aç parentez İngilizce'sini kullanmaya devam edeceğim. "TURNA(BARACUDA)"

AKIN KAPTAN

Editör Moderatör
Gold Üye
Adı
Akın Kaptan
merhaba sevgili akın kaptan bu makina,ya hayranım özellikle bu serisi okuma magda pro ma 45dx muhteşem avı taktıktan sonra alamıyacağı balık yok gibi her yönüyle süper bir makina bu arada tebrikler trança,ları çok özledikkk..... Kendine iyi bak bol şanslar yeni raporlar bekliyoruz.....
Sağolun Cem Bey. Çok kaliteli olmasada iyi bir makina. Bu sene trançaları bende çok özledim ama pek kısmet olmadı. Önümüzdeki maçlara bakacağız.

Murat BİLGE

Daimi Üye
Adı
Murat BİLGE
Güzel bir av olmuş.
Tatlı su Turnasının nasıl yakalandığını ve çekerken nasıl keyif verdiğini bilen biri olarak,
Bu boyda bir deniz turnasınında (Bu arada ilk defa öğrendim) keyifli av verdiğini düşünebiliyorum.
Avların bol olsun...

agartan

Moderatör
Yönetici
Adı
Şeref
Tebrikler Akın.
Tecrübenin ne kadar önemli plduğunun altını bir kere daha çizmek lazım.
Çok güzel, boylu pıoslu bir balık yakalamışsın..

AKIN KAPTAN

Editör Moderatör
Gold Üye
Adı
Akın Kaptan
Güzel bir av olmuş.
Tatlı su Turnasının nasıl yakalandığını ve çekerken nasıl keyif verdiğini bilen biri olarak,
Bu boyda bir deniz turnasınında (Bu arada ilk defa öğrendim) keyifli av verdiğini düşünebiliyorum.
Avların bol olsun...
Teşekkürler Murat Bey. Ne yazıkki boyundan posundan beklenen mücadeleyi vermedi. Sanırım ince uzun yapısı nedeniyle suda ciddi bir direnç yaratamıyor. Bu iş arabaların ferrarisi ile kamyon arasındaki fark gibi. Bu balık hızlı bir avcı ama torku:) az.

Murat BİLGE

Daimi Üye
Adı
Murat BİLGE
Teşekkürler Murat Bey. Ne yazıkki boyundan posundan beklenen mücadeleyi vermedi. Sanırım ince uzun yapısı nedeniyle suda ciddi bir direnç yaratamıyor. Bu iş arabaların ferrarisi ile kamyon arasındaki fark gibi. Bu balık hızlı bir avcı ama torku:) az.
Yüksek torkta bir balık raporunuzun geleceğimdende hiç şüphem yok.

CAHİT ACUN

Daimi Üye
Adı
CAHİT ACUN
Yine muhteşem avcı ve harika avı.Tebrik ediyorum kardeşimi.Avların hep böyle güzel ve daim olsun.Herşey gönlünce olsun.