Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

hangi spin takımı seçmeliyim?

duzensiz

Daimi Üye
Adı
Hüseyin Susulu
Merhaba,

Okuma Salina 40 ve Trio 30 kullandığım makinalar Şimdiye kadar beni yarı yolda bırakmadı. Su geçirmezliği çok büyük avantaj. İki makina da yedek kafa ile gelmemesine rağmen sonradan temin etme imkanınız var

Kamış için V system benimde hedeflediğim bir kamış ama daha alma şansım olmadı yinede iyi seçim olduğunu düşünüyorum
su geçirmezliğinden haberim yoktu mesela. böyle artıları duyunca ister istemez okuma olucak tercihim :) teşekkür ediyorum tunç abi.

duzensiz

Daimi Üye
Adı
Hüseyin Susulu
Hep limandan ve yüksek yerlerden avlanıyorsan 2.70 kamış iyidir.
Ama sahilden ve hatta suyun içinden de avlanmayı düşünüyorsan 2,40 cm lik bir kamış al.
Her ikisi de diyorsan her iki uzunluğu da sunan Shimano Bassterra alabilirsin.
Her ne kadar telespin olsun diyorsan da bence parçalı kamış al.
meraba şeref abi. aslında yüksek yerlerden oturarak balık beklemekten sıkıldım :) biraz gezerek avcılık yapmak istiyorum. bahsettiğin kamışın fiyatı biraz tuzluca seçimim okuma'dan yana olucak. liman içinde özellikle silikon ve türevlerini kullanmayı hedefliyorum. araştırmalarımda devam ediyor. yerli mağazalarda ürünler kısıtlıyken yurtdışı kaynaklı araştırınca çok güzel malzemelere denk geliniyor.

bunlardan biriside bu silikon. bir konu oluşturup paylaşmakta güzel olur aslında.

Aybata74

Daimi Üye
Adı
Gökhan Polat
meraba gökhan abi. geçen gün cenazeden ötürü fazla kalamadım, kafamda allak bullaktı pek muhabbet edemedik. balık yapmadı heralde orası rapor olmadığına göre :)

okuma benimde gönlümde yatan takım. hem servis olarakta güvenilir. 2 adet travertine makinem var okuma'dan gayet memnunun. sanıyorumki üsküdar'a gidicem hem makinelerin bakımını yaptırıcam hemde spin takımı oradan alacağım. shimano'yu isminden ötürü seçeneklerime eklemiştim fakat vazgeçtim.
Başınız sağolsun Hüseyin, O gün film çekimi vardı orada rahat bırakmadılar bizi, yok sağa geçin yok sola geçin bizde erkenden kaçtık,
Kamış seçimine katılıyorum, makinede shimano düşünebilirsin her zaman tercihimdir ;)

Yakamoz

Daimi Üye
Adı
Kenan Ahıska
Ustaları yakalamışken hemen sorayım :) , trio mu salinamı ?

Salina 4HPB+1RB rulmanlı diyor açıklamada
Trio 9BB+1RB bilyalı diyor açıklamada

Arada ki fark nedir, benim kafa iyice karıştıda :) , teşekkürler.
Bilya olayına takılmayın. Aslında bilya sayısının çok fazla bir ehemmiyeti yok.

Salina serisi çok güçlü makinalardır. SA 65 in 15 kilo kaldırma gücü olduğunu biliyorum. SA 40 ın da gücü tahminime göre 7-8 kilodan aşağı değildir. Bu büyük bir kaldırma gücüdür. Ancak salina serisi güç için tasarlanmış spin iin tasarlanmamış makinalar. Yani üretim amacı atçekten ziyade tekneden ağır kurşunları çekmek yada kıyıdan yemli avlarda zorlanmadan kullanılabilecek makinalardır. Biraz ağırdırlar. Salina şimdi bu seriyi geliştirerek salina 2 yi çıkardı ve salina 2 nin 10000 lik diye geçen 65lik modeli 25 kilo çeker sahip.

Trio serisi ise yeni nesil makinadır. Kullanılan malzeme onu çok hafif olmasını sağlamış. Salina serisindeki güç beklenemez ama yinede güçlü makinalardır. Ancak özellikle kafa yapısı atçek tekniğine daha uygundur. Atçekte hafif sahteleri ileri atmak gerektiğinden misinanın makineden daha kolay çıkışı sağlanmalıdır.

Bu yüzden spin makinada derin değil ileri doğru uzayan kafalar kullanılır. Yüksek devir tercih edilir. 5.5 in üstü tercihedilmelidir. Hatta 6 devir daha iyidir. Çünkü wdt gibi aksiyonlarda bu devirlere ihtiyaç duyuluyor.

Sorduğun her iki makinanın da devri 5.1 ama diğer artı özellikleri nedeniyle trio spin olarak tercih edilebilir. Yemli avlar yada tkneden kullanım için salina serisi daha iyidir.

Kamış içinse 270 kamışlar gerçekten çok hantaldır. En basitinden wdt aksiyonu vermek çok zordur. İlk bakışta 270 kamışla sahteyi daha ileri atarmışız gibi gelir ama aslında durum farklıdır. 210 bir kamışla 2.70 kamıştan daha ileri atılabilir ve aksiyon vermek çok kolaylaşır. En basit ve bilinen örnek olduğu için söylüyorum, wdt aksiyonunu en iyi yapacağınız kamış 2.10 sert aksiyonlu bir kamıştır. Bunları uzun yıllardır 1.90 dan 3.00 m ye kadar her boydan kamışı olan biri olarak yazıyorum.

Kamış olarak linktek kamışı önerebilirim. Oldukça hafifi ve çok iddialı bir kamıştır.

http://www.balikmarketim.com/?urun-detay_6162_TOLEE_KAWAHAGI_iKi_PARCA_MX-9_SPIN_KAMIS_210_cm.html

ycan

Üye
Adı
Yalın CAN
Bilya olayına takılmayın. Aslında bilya sayısının çok fazla bir ehemmiyeti yok.

Salina serisi çok güçlü makinalardır. SA 65 in 15 kilo kaldırma gücü olduğunu biliyorum. SA 40 ın da gücü tahminime göre 7-8 kilodan aşağı değildir. Bu büyük bir kaldırma gücüdür. Ancak salina serisi güç için tasarlanmış spin iin tasarlanmamış makinalar. Yani üretim amacı atçekten ziyade tekneden ağır kurşunları çekmek yada kıyıdan yemli avlarda zorlanmadan kullanılabilecek makinalardır. Biraz ağırdırlar. Salina şimdi bu seriyi geliştirerek salina 2 yi çıkardı ve salina 2 nin 10000 lik diye geçen 65lik modeli 25 kilo çeker sahip.

Trio serisi ise yeni nesil makinadır. Kullanılan malzeme onu çok hafif olmasını sağlamış. Salina serisindeki güç beklenemez ama yinede güçlü makinalardır. Ancak özellikle kafa yapısı atçek tekniğine daha uygundur. Atçekte hafif sahteleri ileri atmak gerektiğinden misinanın makineden daha kolay çıkışı sağlanmalıdır.

Bu yüzden spin makinada derin değil ileri doğru uzayan kafalar kullanılır. Yüksek devir tercih edilir. 5.5 in üstü tercihedilmelidir. Hatta 6 devir daha iyidir. Çünkü wdt gibi aksiyonlarda bu devirlere ihtiyaç duyuluyor.

Sorduğun her iki makinanın da devri 5.1 ama diğer artı özellikleri nedeniyle trio spin olarak tercih edilebilir. Yemli avlar yada tkneden kullanım için salina serisi daha iyidir.

Kamış içinse 270 kamışlar gerçekten çok hantaldır. En basitinden wdt aksiyonu vermek çok zordur. İlk bakışta 270 kamışla sahteyi daha ileri atarmışız gibi gelir ama aslında durum farklıdır. 210 bir kamışla 2.70 kamıştan daha ileri atılabilir ve aksiyon vermek çok kolaylaşır. En basit ve bilinen örnek olduğu için söylüyorum, wdt aksiyonunu en iyi yapacağınız kamış 2.10 sert aksiyonlu bir kamıştır. Bunları uzun yıllardır 1.90 dan 3.00 m ye kadar her boydan kamışı olan biri olarak yazıyorum.

Kamış olarak linktek kamışı önerebilirim. Oldukça hafifi ve çok iddialı bir kamıştır.

http://www.balikmarketim.com/?urun-detay_6162_TOLEE_KAWAHAGI_iKi_PARCA_MX-9_SPIN_KAMIS_210_cm.html
Teşekkür ederim Serkan bey değerli bilgileriniz için, bende bu iki makina arasındaki farkı merak ediyordum, 30 luk trio yakında elimde olucak inşallah , elimde 3 boy kamış var, 1.80-2.10-2.40, 1.80 lik kamışım önerdiğiniz tolee kawahagi, gerçekten çok güzel bir kamış, sadece tek eksisi halkaları paslanıyor ,hiç yormuyor, rüzgarlı havalarda kullanıyorum özellikle, ağır kaşıkları harika atıyor, durgun havalarda 2.10 geologic kamışı kullanıyorum, wtd aksiyonunu en güzel bu kamışla yapıyorum. Saygılar.

tanbays

Aktif Üye
Adı
Tanbay S.
Genel olarak at-çek yani yapayyemle avlanılacaksa,
"WTD için yüksek devirli bir makineye ihtiyaç vardır/tercih edilir"
ibaresi yanlış bir ibare olur diye düşünüyorum.

Hele ki hedef balığınız levrekse...

Ucu çok açık bir konu aslında ,
Tatlı su, deniz, hedef balığınızın avlanma karakteri (tral ?-levrek ?) tekneden veya kıyıdan vs vs ...

WTD için kamış ve makine senkronu tutturmak, hedef balığa göre ve hatta sahte boyuna göre bile değişir. Sahteler küçüldükçe (bublepen-cultiva-rover98) 5,1 üstü yüksek devir işi bozar.
Devir önemlidir fakat Kıyıdan veya tekneden yapay yemle baracuda, tral, akya, orkinos vb avlar yapmıyorsanız yüksek devir olmazsa olmaz değildir.

Hatta bazı ağır at-çek avlarında bile tekneden veya kıyıdan kullanım farklılıkları, yakalama konusunda verimliyken, yorma ve yaklaştırma konusunda can sıkabilir.

Kamış konusuna ek olarak kısa sert kamışlarla daha rahat aksiyon verilebileceği doğrudur ama;
-Mendirek,
-Sahil ,
-Kaya,
-Tekne,
-Kullanıcının boyu
-Hava durumu
-Hedef balığa göre atılacak sahte ağırlıkları da göz önüne alınmalı kamış seçiminde...

Moderatör tarafında düzenlendi:

erols

Üye
Adı
Erol Safak
Arkadaşlar, Okuma V-Sistem (2.40) kamış ile Okuma Sea Spin (2.40) kamış arasında seçim yapmak zorunda olsanız bu iki kamıştan hangisini seçersiniz?

KayaBalığıKaya

Daimi Üye
Adı
Uluç
Okuma v-system teknik detaydan ziyade v-system yanında bazukası ile birlikte geliyor. Tek neden bu.

KayaBalığıKaya

Daimi Üye
Adı
Uluç
Okuma v-system 2.40 10-30 kamış üzerine Shimano catana 2500fa makine, makineyede 0.22 powerline spider sar tamamdır.
10 numara takım olmadı zaten kişiden kişiye göre de değişir 10 numara olayı. Bazılarının çok hoşuna giden bir takım bazıları için "öeh ehh" olabilir. Benim önerdiğim takım her şartta spin ile işini görür ama.