Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

İstanbul Boğazı ve Çevresi Balık Avı Raporları

E

Erden Eren

Misafir
bende 2 kere üst üste spin denemesi yaptım alamadım. Ama ilk gece sağımdan solumdan balık çıktı toplam 15-20 balık vardır deneyen kişi sayısı 10 civarındaydı. İkinci gün ise kimsede balık görmedim. Vakti olanın geceli gündüzlü denemesi gereken bir döneme girdik. Sahada olan kazanır. tüm hobidaşlara rastgele.
Siz sahada mısınız Bedri Bey? :rolleyes:

OmerAydın

Daimi Üye
Adı
Ömer Aydın
. Sağlık olsun hocam inşallah rastgelir tez zamanda. Şimdi YouTube video denk geldi sana yazdıktan sonra, Florya Sosyal Tesisler önü kayalıkta 50 cm levrek ve bir lüfer almış videoyu çeken arkadaş silikonla. Lüfer yerleşik diyor ama bence yavaş yavaş geliyorlar artık.
Bahsettiğim video aşağıda
Bu dönem av veren balıklar bence de yerleşik balık , yerleşik derken marmara da açıkta takılan balığın kıyılaması , gelen balık için ise ilk haberlerin Avrupa yakası için ormanlı , Anadolu yakası için Şile ve riva tarafında av vermeye başlaması gerekir mevsim ciddi kaymış durumda gelen balığın Kasım öncesi geleceğini pek düşünmüyorum :)

Bedri35

Daimi Üye
Adı
Bedri
Kan Grubu
O Rh Pozitif

Bedri35

Daimi Üye
Adı
Bedri
Kan Grubu
O Rh Pozitif
Bu dönem av veren balıklar bence de yerleşik balık , yerleşik derken marmara da açıkta takılan balığın kıyılaması , gelen balık için ise ilk haberlerin Avrupa yakası için ormanlı , Anadolu yakası için Şile ve riva tarafında av vermeye başlaması gerekir mevsim ciddi kaymış durumda gelen balığın Kasım öncesi geleceğini pek düşünmüyorum :)
Ben lüferde yerleşik balık/ yatak balığı olayına inanmıyorum bence şehir efsanesi. Yapay zeka kardeşimiz de beni destekledi.

1757075191499.png

E

Erden Eren

Misafir
@Bedri35 lüfer konusunda sıfır bilgim var ve dolayısıyla tahminim yok. Lakin dişli ailesinin kısmen daha ufak bireyleri bu sene Tuzla-Kadıköy hattı arasında haziran 10-15'e dek gayet kıyıdaydı, istavritlerimiz yarım geliyordu. Ve ben söz konusu çinekopların yatak balığı olduğu kanısındayım.
Yani @OmerAydın 'ın tezine katılıyorum açıkçası.

OmerAydın

Daimi Üye
Adı
Ömer Aydın
Ben lüferde yerleşik balık/ yatak balığı olayına inanmıyorum bence şehir efsanesi. Yapay zeka kardeşimiz de beni destekledi.

Ekli dosyayı görüntüle 126688
Aslında bence burada anlam karmaşası var , şöyle ki evet lüfer göç eden bir türdür ama bu balığın göç yolunu tamamlamayan kısmının ben marmarada ve boğazda kaldığını düşünüyorum kaynak dersen gösteremem :D araştırmam lazım ama mevsim dışı av verdiğine birkaç kez şahit olduk Mayıs ayında göçüne başlayan hayvanın temmuz avında da oltaya gelmesi gibi burada oltaya gelen balığın yemlenmek için kıyıya gelen ve boğaz çıkışında takılan sürüler olduğuına inanıyorum

1. Sürülerin Bir Kısmı Göç Etmez

• Tüm lüfer sürüsü aynı anda göç etmez.
  • Özellikle Marmara ve Boğaz’da bir grup lüfer “rezidüel populasyon” gibi kalır. Bunlar göçü tam yapmaz, kışlayan veya yazlayan sürülerdir.
  • Bu yüzden, göç mevsimi dışında bile oltaya lüfer gelir.
2. Besin Takibi

• Lüfer avının temel belirleyicisi yem balığıdır (istavrit, hamsi, uskumru, sardalya).
  • Yem balığı göçü, su sıcaklığına ve plankton yoğunluğuna bağlıdır.
  • Eğer yem balığı Marmara’da veya Boğaz’da kalmışsa, lüfer de onun peşinde kalır.
3. İklim ve Su Sıcaklığı Etkisi

• Normalde lüfer su sıcaklığını takip eder (15–20 °C arası ideal).
  • Ama son yıllarda iklim değişikliği ve Marmara’daki akıntı/sıcaklık dengesizlikleri yüzünden göç takvimi kayabiliyor.
  • Bu da “sezon dışında” oltaya gelmesini sağlıyor.
4. Genç Bireyler ve Yerleşik Davranış

• Küçük çinekop ve sarıkanat grupları, sürüden ayrılıp kayalık ve akıntılı bölgelerde yerleşik kalabiliyor.
  • Bu da özellikle kıyı avcılarının göç dışında da balık alabilmesini sağlıyor.
bunlarda Gpt nin verdiği bilgiler aslında bende bundan bahsediyorum

Bedri35

Daimi Üye
Adı
Bedri
Kan Grubu
O Rh Pozitif

Bedri35

Daimi Üye
Adı
Bedri
Kan Grubu
O Rh Pozitif
Aslında bence burada anlam karmaşası var , şöyle ki evet lüfer göç eden bir türdür ama bu balığın göç yolunu tamamlamayan kısmının ben marmarada ve boğazda kaldığını düşünüyorum kaynak dersen gösteremem :D araştırmam lazım ama mevsim dışı av verdiğine birkaç kez şahit olduk Mayıs ayında göçüne başlayan hayvanın temmuz avında da oltaya gelmesi gibi burada oltaya gelen balığın yemlenmek için kıyıya gelen ve boğaz çıkışında takılan sürüler olduğuına inanıyorum

Konu hakkında bilimsel bir çalışma bulunup okunana kadar herkes istediğine inanabilir tabi ki. Ben yüzeysel ve basit düşünüyorum herhangi bir belgeselde bu sene de göç etmeyim burada takılayım diyen bir göçmen hayvan duymadım. Bana göre bir hayvan ya göçmendir ya da değildir. Av raporu konusunu sohbet muhabbet ile doldurmak istemediğim için konuyu burada noktalıyorum yoksa daha çok şişer konu :)

OmerAydın

Daimi Üye
Adı
Ömer Aydın
Özele gel özele :D