Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.
Süt dur o sütfacebookda şimdi video izledim boğazda rapala ile lüfer almış
Bir örnek üzerinden ilerleyerek daha açıklayıcı olacağımı düşünüyorum,Net olmamakla birlikte cinekop baliginin avlanma boyu en son 19 cm olarak belirlenmisti
Sizce cinekopu alı koymak icin en az kac santim olmalidir
Buna etik kurallar dısında vicdani kurallar da dahildir
Yazdiklariniza katiliyorum balik popilasyonu ile ilgile problem ancak ticari balikciliktaki duzenlemelerle asilirBir örnek üzerinden ilerleyerek daha açıklayıcı olacağımı düşünüyorum,
İnsanoğlu bildiğimiz üzere bayanlar ortalama 10,erkekler ortalama 12-13 yaşında buluğ çağına girer ( bazı ülkelerde diş etmenlere bağlı daha erken olur) 18 yaşına kadar ergenlik çağı dediğimiz dönemi yaşarlar bu dönemde doğurganlık dönemi de başlar taki 55-60 lı yaşlara kadar bu süreç devam eder taki menapoz ve antrepoz dediğimiz durumlarda bu işlevler son bulur bu yüzyıllardır insanlığın varoluşundan bugüne doğasında olan bir süreçtir ,
Bir çok ülkedeki en temel sorunun nüfus olarak yaşlı olduğunu ve bunun için genç nüfusun ne kadar önemli olduğunu hatta genç nüfusu arttırmak içinde bir çok değişik yöntemlere baş vurduğunu biliyoruz,
Şimdi bu süreci dişli familyasına uyarlarsak buluğ çağında gençliğinin baharında doğurganlık ve erkeklik olguları yeni gelişmiş bir nesli yani yaprak,çinekop ve hatta sarıkanat dediğimiz balıkları neslin devamlılığı açısından alıkoymamamiz gerekiyor çünkü bu nesil üremeye ve üretmeye en müsait nesildir,
Taki 30cm ve üzeri lüfer,kaba lüfer dediğimiz evrimini tamamlamış balıklar bir de artik yaşlı nesil dediğimiz kofana, kaldıysa sırtıkara balıklar gönül rahatlığıyla avlanabilir çünkü neslin devamlılığına artik pek bir katkısı kalmamıştır...
Çözümler nedir? Derseniz bence;
1) En az 2 sene gırgır avında hiç bir şekilde çinekop, sarıkanat lari saymıyorum bile lüfer ve kofana dahi olsa alınmamalı ve kesinlikle satışı yapılmamalı gerekirse 2 yıl vatandaş bu balıkları unutmalı
2) Kiyi balıkçılığın yani bizlerin bu neslin devamına gözle görülür bir olumsuzluğu yok bence de ama illa ki bizlere de bir düzenleme getirilmesi gerekiyorsa 25cm altında hiç bir şekilde dişli avciliği yapılmamalıdır yapan olursa da bir denetlemeyle caydırıcı cezalar verilmelidir.
Saygılar
@exxper gerçekten çok randımanlıdırlarmı, ısrarla tavsiye edermisiniz...Ayrıca cevap için teşekkürler...çinekop için palamutta olur
Bir mera düşünün ki mininum 30cm olan balıklar var kofanalar lüferlere saldırıyor hani şu yurt dışındaki meşhur videodaki gibi o merada çinekop durabilir mi?Yazdiklariniza katiliyorum balik popilasyonu ile ilgile problem ancak ticari balikciliktaki duzenlemelerle asilir
Bizimgibi keyif ve tavalik baliginin pesinde olanlar isteseler bile yogun olarak sadece birkac hafta av veren bir baliga zarar veremezler
Bazi durumlar bazen cok abartili karsilik buluryor burada tabi kimse kotu niyetli degil hatta iyi niyetten kaynakli sert cikislar
Birkeresinde bebekte bir teyze el oltasiyla kiyidan kiraca tutuyordu
Tabi ben ozaman o baligin adini bile bilmiyordum Dedim teyzecim kucuk degil mi bunlar yavruv dede ben boyle seviyorum citir citiryaninda minik bir kap vardi belki en fazla yirmi kiraca tutmus iste bu gibi durumlar bana hic abes gelmiyor
Tabi yirmi litrelik kovayi doldurmaya calisanlar ayri benim cinekop boyutunu sormamin asil sebebi de bu baligi cok seven bi kizim var 8 yada 10 cinekop tutmus olsam tavalik diyoruz ya bu baliklarda ortalama 20 cm olsa acaba diyorum tepki cekermiyim bence niyetimi ve tutumumu bilenlerden tepki almamaliyim
Yanlis anlama olmasin kendime yol yapmiyorumzaten hic ayni gun 10 cinekop tutmadim
en fazla dort
bende var ama daha balık alamadım o kadar para vermene gerenk yok o paraya 4 tane rapala alırsın@exxper gerçekten çok randımanlıdırlarmı, ısrarla tavsiye edermisiniz...Ayrıca cevap için teşekkürler...