Arkadaşlar merhaba,
Zargana avı benim için çok özeldir.yıllık izinlerimi bile bu av için eylül ayına ayarlarım.
kamış:3.60
şamandıra oval (özellikle su sıçratması daha iyi olduğu için)
rengi turuncu(deneyimlerim bu yönde)
50-60 gramlık(daha uzağa atabilmek için)
takım:
en az 3mt olmalı 0,15 kaliteli misina (Asso) iğneler 12 numara mustad (çapari için kullandığım ve beyaz yada nikel) 2 iğne arka arkaya bağlarım iki iğne arası 3-4 cm aralıkta
Yem Zargana kuyruk altı genelte tek tarafından 2 yem çıkartırım.Burada en önemli şey yemin takılışı iğnelerim yemin içinde kalır görünmez ve gümüş balığı gibi gelir.
En az 50-70 mt ileriye attıktan sonra takımın karışmaması için 5 mt kadar çeker ve 10saniye beklerim.Çünkü şamandıra suya düşünce çıkardığı ses Zargananın dikkatini çeker ve şamandıranın olduğu yöne hareketlenir merakından.
Sonra çok sert hareketlerle Şamandırayı çekmeye başlarım şamandıra bu arada su sıçratır.Bu da gümüş balığı su üstünde zıplıyor hissi uyandırır zarganada bu arada zaten balığı almış oluyorum.Ben belli bir rolantide çekmem şamandırayı daima bu su sıçratma işini yaparım ve bu çekme anında yen S hareketi yaparak yaralı balık görüntüsü oluştur bu harekete zargana dayanamaz.
Günün her saatinde zargana tutulur ancak sabah ve akşam saatleri daha verimlidir.Zarganalar genelde Gümüş balığını sıkıştırabileceği koylarda daha iyi av verir.Sürü halinde gezer ancak koy içinde birbirlerine yakın ama yanyana pek gezmezler özellikle büyükleri.Uzaktan aldığımız balık genellikle daha büyük kıyıya yaklaştıkça daha ufaktır.ve ben aslında bu sert hareketleri su sıçratmayı yapmamın bir sebebide iri balık almak içindir.çünkü ufakları daha ürkektir ve takip etmeyi daha çok severler.
Şamandıra suya düştüğü anda etrafta zargana varsa bilinki mutlaka merakına yenik düşüp gelecektir.
Dalgalı havalarda yem tamamen su üstünde kalacağından verim düşük olabilir belki 1-2 gr kıstırma kurşun kullanılabilir igneden 15 cm geride.
Bu sene 1 yada 2gr jig head kullanıp deneme yapacağım iyi sonuç alacağımı tahmin ediyorum.
Herkese rastgele