Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Olta Malzemelerim , Balık Avı Ekipmanlarım Vd. Hususlardaki Notlarım

Mektupla

Daimi Üye
Nippon Copolymer Premıum Lıne 0,16 mm misina 100 metre
Basit bir düğüm atıp, koparmaya çalıştığımda düğümden kopmuyor.

9 no' lu mesajdaki listeye eklenmiştir.

yumuşak esnek misina atışta kopmaması açısından ve iri balıkta esnemesi açısından faydalıdır..
sert misinada ise vuruşları daha iyi hissedersin..

Yumuşak misinaların ömrü daha uzun olur,sert misinalar kısa sürede Gam yapıp makineden ani boşalmalar yapar.
Asso ultra ve asso ultra soft aynımı? linkinden alıntıdır...

Caperlan Line Misina 0,20 Mm, 0,30 Mm, 0,40 Mm Çeker Test Sonuçları

Son düzenleme:

Mektupla

Daimi Üye
Bir no lu mesajımdaki
İp misinalarda kullandıklarım' a ilavedir.
* Sakuraline super Pe8 Kutusunda 0.24 mm yazıyor, kumpas ile ölçtüğümde 0.33 mm geliyor
* Sakuraline super Pe8 Kutusunda 0.08 mm yazıyor, kumpas ile ölçtüğümde 0.22 mm geliyor

Mektupla

Daimi Üye
İstanbul Boğaz Rapalacılığı için Makinalar
Kamış seçimi ve Terimler üzerine ,

BAROMETRE TERMOMETRE
RÜZGAR YÖNÜ
ANLAMI

Özellikle denizciler barometre ve termometre arasındaki ilişkiyi doğru okumayı ve bu sayede hava tahmininde bulunmayı bilirler.
Hava basıncının düşmesi veya yüselmesi ile hava sıcaklığının artıp azalması arasında doğru ve “anlamlı” bir ilişki vardır. Örneğin Barometrenin düşmesi, termometrenin yani hava sıcaklığının artmaya başlaması Lodos geleceğini haber verir.

* Barometre:
Düşüyor, Termometre: Yükseliyor, Rüzgar yönü: ........, Anlamı: Hava Lodos, Kıble veya Keşişleme gibi Güney yönlü rüzgarlar esecek.

* Barometre: Hızla yükseliyor, Termometre: Düşüyor, Rüzgar yönü: ........, Anlamı: Poyraz, Yıldız veya Karayel gibi Kuzey yönlü rüzgarlar gelecek.

* Barometre: Hafif yükseliyor veya düşüyor,Termometre: ........, Rüzgar yönü: ........, Anlamı: Barometrenin normal basınç değeri olan 1013 milibarın biraz üstüne veya altına doğru hareket etmesi devamlı ve sakin havayı gösterir.

* Barometre: Birden düşüyor ardından hızla yükseliyor,Termometre: ........, Rüzgar yönü: ........, Anlamı: 1013 milibar’ın hızla altına düşmesi ve ardından sert bir çıkış yapması fırtına habercisi.

* Barometre: Hızla yükseliyor,Termometre: ........, Rüzgar yönü: Kuzey, Anlamı: Fırtına geliyor

* Barometre: Yükseliyor, Termometre: Sabit, Rüzgar yönü: Kuzey, Anlamı: Yağmur yağacak.

* Barometre: Hızla yükseliyor, Termometre: ........., Rüzgar yönü: Güney, Anlamı: Hava Kuzey’e dönecek ve fırtına gelecek.

* Barometre: Yükseliyor, Termometre: Sabit, Rüzgar yönü: ........, Anlamı: Gözlem sırasında gökyüzü bulutlarla kaplı ise yağmurla birlikte Kuzeyli rüzgarlar gelecek.

* Barometre:
Düşüyor, Termometre: Yükseliyor, Rüzgar yönü: Herhangi bir yön, Anlamı: Hava Güney’den gelecek.

* Barometre: Düşüyor, Termometre: Düşüyor, Rüzgar yönü: ........, Anlamı: Her iki değer birlikte düşüyorsa Lodos ile birlikte yağmur bekleniyor.

* Barometre: Hızla yükseliyor, Termometre: ........, Rüzgar yönü: Gündoğusu veya Poyraz, Anlamı: Bu gözlem kış aylarında yapılırsa soğuk hava gelecek. Genellikle yağmur, zaman zaman da kar yağışı beklenmelidir..

* Barometre: Yükseliyor, Termometre: ........, Rüzgar yönü: ........, Anlamı: Yağmurdan sonra barometre yükselirse, hava soğuyacak.

Barometre ve Termometre linkinden alıntıdır...

Son düzenleme:

Mektupla

Daimi Üye
Spin de kullandıklarımı yazmaya çalışayım.

* Savage gear B-SG Line Thru Sandeel 175mm 40 gr renk: Yg Silver( erimi çok iyi )
Atınca, hemen sarmaya başlamaz iseniz, dibe iniyor.
* Savage gear Panic Popper 135 13.5cm 38g renk: 03 White Flash
* Savage Gear PsychoSprat 73 mm 35 gr renk: 04s ( erimi çok iyi )
* Savage Gear Sandeel Jerk Minnow 175 mm 25 gr Jerk & Roll Slow Sink renk: 04 Lemon Back ( erimi çok iyi )
* Savage gear Sandeel Surf Walker 155 23 gr renk: 03 White Flash ( erimi çok iyi )
Atınca, hemen sarmaya başlamaz iseniz, dibe iniyor. ( erimi çok iyi )
* Savage Gear Surf Walker 18 cm 37 gr Walking Topwater Sinking Hook #2 renk: s03 White Flash
* Savage Gear Herk Minnow 145 mm 14 gr Jerk & Roll Slow Sink Hook #6 renk: ss03 White Flash
* Savage gear B-SG Line Thru Sandeel 150mm 27g - 04-Black Ghost
* Savage gear Seeker 102 mm 28 gr ( erimi çok iyi )
11:30 - 14:30 arası Çatladıkapı Nikah Dairesi nin önünden ilk siftahımı yaptım. Bir adet kırlangıç yakalanmıştır ve denize salınmıştır. 23 Aralık 2017 linkinden alıntıdır.

* Savage gear Sandeel 12.5 cm 23 gr

* 6042 KAŞIK KILLER 11 CM 28 GR

* Kendo Seabass Minnow 170F 17 cm 26 gr renk: 09
* Kendo Seabass Minnow 125F 12.5 cm 21 gr renk: 31
* Kendo Seabass Minnow 125F 12.5 cm 21 gr renk: 24

* Tora 125f Hardcore Lure 20 gr renk:03 ( gündüz öneriliyor ) Dalar: 0.7m - 1.0m - (Floating)
* Tora 125f Hardcore Lure 20 gr renk:12 ( gündüz öneriliyor ) Dalar: 0.7m - 1.0m - (Floating)
* Tora 125f Hardcore Lure 20 gr renk:05 ( gece öneriliyor ) Dalar: 0.7m - 1.0m - (Floating)
* Tora 125f Hardcore Lure 20 gr renk:07 ( gece öneriliyor ) Dalar: 0.7m - 1.0m - (Floating)

* Sea Horse Popper rollıng action 105 mm 23 gr. Color: L04,

* Fladen Nıdıngen Lüfer 40 gr Kaşık renk: 776-1

* Nomura miyako 10 cm 35 gr renk: 162 Yellow Silver
Atınca, hemen sarmaya başlamaz iseniz, dibe iniyor.

* Japanese Yasei Jig 40gr renk: Pink/Glow Stripe

* Fjord Hard Baıts 40 gr rapala

* Oskar Starmax Lure Mavi 32 gr kaşık
* Oskar Cam Gelibolu sahtesi 39 gr ( erimi iyi )

Son düzenleme:

BaşMinekolos

Moderatör
Adı
Hakan Kayhan
Kan Grubu
O Rh Pozitif
Harikasın valla abi,
Eline koluna sağlık,
Müthiş bir çalışma...
zevkle takip ediyorum...

Mektupla

Daimi Üye
DİŞLİLERİN DEVİR VE TORK HESABI ve
DİŞLİ FORMÜLLERİ
Linklerindeki formüllerden yola çıkarak;
olta makinelerindeki, tork da hesaplanabilir mi acaba ?
Mesela;
150 gr kurşunu, (80 metre uzaktan) makara ön dış çapı 72 mm olan,
3.9 devirli Ryobı Proskyer Power Nose ile
60 rpm hızla sararken,
kola uygulanması gereken güç ne olurdu ?

kol boyu ?
Nasıl bir formül kullanılabilir ?

(MODİFİYE
olta makinesinin;
koluna takılı olan (çeviren ana dişli) dişli büyük,
rotorun ve makaranın bulunduğu mile takılı olan (çevrilen) dişli küçük.

Büyük dişlinin çapını - diş sayısını biraz azaltıp,
küçük dişlinin çapını - diş sayısını biraz arttırsak
daha kolay sarar hale getirebilinir mi ? )

Shimano;
X ship de:
Güçlü ve hızlı büyük ana dişli… Daha büyük özel kesim dişli sayesinde pürüzsüz bir çalışma elde edilmiş, diş boyları küçülmesine rağmen büyüyen çap sayesinde makinanın dişli gücü zayıflamak yerine dahada güçlenmiştir.
Önceki modellerden ve solucan dişlilerden daha verimli güç İletimi için tasarlanmıştır.
Ağır yük altında sessiz ve rahat çalışma… Sistemin beraber çalışma rotasyon direnci %60 düşmüş, dolayısı ile makinanın tork gücü yükselmiş ve koldaki direnç azalmıştır.
Yeni tasarım büyük ölçüde güç iletim verimliliği artırır.

Shimano Sözlüğü (Shimano features) linkinden alıntıdır...

( Doğru Olta Makinesi Seçimi )

HYPER DIGIGEAR – Daiwa Türkiye

Kalite ve işçiliğine laf yok ama 71 cm. ile sürekli dibe takarsanız, hızlı sarım gereken zamanlarda balık alamazsanız istediği kadar kaliteli olsun :) Ki Fliegen 81 cm. sarmasına rağmen o bile sınırdadır. Bence limit minimum 80 cm.dir.
Daıwa saltıga surf 6000 - shimano filgen td mi linkinden alıntıdır.

Son düzenleme:

gurkangurkan

Yeni Üye
Adı
Gürkan
Kan Grubu
A Rh Pozitif
* Powerline Extreme Monofilament 0,10 mm misina
Basit bir düğüm atıp, koparmaya çalıştığımda düğümden kopuyor.
* Sakuraline Copolymer Super Strong Ultra Soft 0,10 m misina
* Trans Super Tough 0,10 mm misina

9 nolu mesajdaki listeye eklenmiştir.
Merhabalar,

Gerçekten faydalı bir çalışma olmuş, teşekkür ederiz emekleriniz için..

Sıyırtma ile istavrit avı için 0,10-0,12 misina öneriniz var mı? Sakura FC 0,12 kullanıyorum, FC , monoya göre biraz daha sert olduğu için kolay kolay deforme olmuyor, ancak ince misinalarda düğümler sıkıntı , düğüm atarken çabuk kopuyor (sıyırtmaya bağlarken duncan düğümü kullanıyorum).. Sizin önerebileceğiniz 0,10 veya 0,12 iyi bir misina var mı? Ya da ince misinalarda hangi düğüm daha başarılı olur?

Teşekkürler,

Mektupla

Daimi Üye
Merhabalar,

Gerçekten faydalı bir çalışma olmuş, teşekkür ederiz emekleriniz için..

Sıyırtma ile istavrit avı için 0,10-0,12 misina öneriniz var mı? Sakura FC 0,12 kullanıyorum, FC , monoya göre biraz daha sert olduğu için kolay kolay deforme olmuyor, ancak ince misinalarda düğümler sıkıntı , düğüm atarken çabuk kopuyor (sıyırtmaya bağlarken duncan düğümü kullanıyorum).. Sizin önerebileceğiniz 0,10 veya 0,12 iyi bir misina var mı? Ya da ince misinalarda hangi düğüm daha başarılı olur?

Teşekkürler,
Bir faydası oluyor ise ne mutlu bana...

0,10 mm ve 0,12 mm misinalarda, ıslatmadan basit bir düğüm atıp koparmaya çalıştığımda güçlü bir misina henüz bulamadım.

Bu misinaları iki kat yaparak bağladığımda, daha dayanıklı oluyorlar.

Lazım Olur! Günlük Hayatta Bile İşinize Yarayacak 20 Balıkçılık Düğüm Tekniği linkindeki 10. düğüm olan Duncan İlmeğini ( misinayı iki kat yaparak ) kullanıyorum

Son düzenleme:

Mektupla

Daimi Üye
* Ryobı Proskyer Power Nose
( 3.9 devir
Kolun bir turunda 88 cm misina sarımı
Makaranın dış çapı: 72 mm x 3.9 devir x 3.14 pi sayısı= 88.1 cm
Ağırlık: 690 gr.
Yüzük rulmanı ölçüsü: 4x7x2.5 mm
Sapında bir çıkıntı var ve atış esnasında tel, dönerek o çıkıntıya çarpıp kapanıyor ve ipin kopmasına sebep oluyor. Bende o çıkıntıyı demir testeresini kestim. Şimdi atış esnasında döndüğünde çarpacak bir çıkıntı olmadığından ip kopmuyor.
( 14 Aralık 2018 de aldım, kullanıyorum.
21 Mart 2019 da Marmara Balık ta, çok ses yaptığı için yüzük rulmanı 10 TL ye değişti, şimdilik ses yok. Nalburdan aldığım ucuz kırmızı gres ile rulmanı 3 avda bir yağlıyorum. Üç av sonra gres tamamiyle bitmiş görünüyor )

( Yüzük rulmanını epeydir, 3 avda bir SKF LGMT 3/1 - 900 GR Genel Amaçlı NLGI 3 Gresi ile yağlıyorum. Ucuz kırmızı gresten daha çok sessizlik sağlıyor. 19 Ekim 2019 )

Misina yüzüğünde, ip misina oyuk oluşturdu. İthalatçısı Marmara balıkçılık yedek parçası olmadığını bayramdan sonra gelebileceğini söyleyip, misina yüzüğünü değiştiremiyor maalesef... )

15 Ekim 2019 Salı günü,
* ithalatçısı olan Marmara balık firmasında (
İstoç Toptancılar Sitesi 9.Ada No:94-96 Mahmutbey - Bağcılar - İstanbul
0212 659 12 86
0212 659 12 87 marmarabalik.com.tr I Toptan & Perakende Balık Av Malzemesi Satışı )

1- ip misinanın oyuk oluşturduğu yüzük değiştirildi,
2- yüzük rulmanı değiştirildi,
3- makinenin sarma kolundaki iki rulmanın kontrolünde, birinin plastik bir parça olduğu görüldü ve yerine rulmanı takıldı.
4- içindeki dişliler greslendi. Kontrol edildi.
5- Ana mil deki ileri - geri boşluk incelendi normal olduğu kanaatine varıldı.
70 TL ücret ödendi.

* 1523 Captain Predator Surf Kamış 450 150-250 gr
( ağırlığı: 418 gr
Esnek bir kamış, erimi iyi ve diğer sert olta kamışlarım kadar kollarımı - omuzlarımı zorlamıyor - yormuyor.
Halkaları; kamış yere düştüğünde dökülüyor
03 Haziran 2019 Pazartesi günü, 110 gr kurşun ile teneke kaşık atçek yaparken, makinenin takıldığı parçanın önündeki( ikinci ) parça kırıldı. İthalatçısı olan İstoç daki Kaptan balıkçılık ı aradığımda, yedek parçası olmadığı ve ne zaman geleceğinin belli olmadığı söylendi. )

İthalatçısı olan İstoç daki Kaptan balıkçılık a uğradım, halen kırık olan parçanın bulunmadığını öğrendim.

beden köstekten kalınsa yapacak birşey yok illa dolanır.
Hele de çapraz iğne varsa.
Beden ile köstek aynı kalınlıkta olsun. Biede düz iğne kullanırsanız,
dertleriniz sona erer.
Biraz sert karakterde misina kullanın, çok yumuşak olmasın.
İstavrit icin kostek onerisi linkinden alıntıdır...

Olta Makineleri Söküm Videoları

Yengeç Nasıl Yakalanır.

----------------------------------------------------------------
5 Resim: Asislerde iğne boyutu çok önemli , asisti iğneye dayadığınızda 1-2 mm ucunun dışta olması avcılığınızı yüksek derecede arttırır.Balık ağzını kapatıp ısırdığında iğnenin ağıza geçmesi daha kolay olacaktır…
Aşağıdaki resimde olması gereken asist boyu gösterilmiş çiftli olarak en fazla jigin 2/3 ü kadar , ben tekli asistleri tam olarak jigin yarısına 1/2 sine gelecek şekilde kullanıyorum..

Jig Asistlerinin Montajı ve Kuvvetlendirilmesi linkinden alıntıdır...

Turko 120 mm 21 Gr ve Daiwa 120 mm 19 Gr . Turko daiwanin aynısını kopyalamiş anlaşılan. Deneyen kullanan varmıdır ? Aksiyon ve erim konusunda daiwaya yakınsa bir kaç farklı rengi denenebilir gibi geliyor.
Aksiyonu aynı sayılır, ancak erim konusunda kamışı ciddi anlamda zorlamazsanız, ATS sistemini devreye sokmakta zorlanabilirsiniz. Eski serilerinde bu çok daha zordu yeni serilerde bir tık daha kolay diyebilirim.
yüzüşü 10 numara erim ise sıkıntıydı 2018 modellerde..
Erkan Gürültü abinin emeğine sağlık ama bir Daiwa kalitesi beklemeyin. Deneme amaçlı almıştım 3 adet ama erim sıkıntısı var. Hele rüzgarlı havada hiç atmaya kalkmayın.
Bu maket gayet başarılı , kamışınız MH veya üstü sertlikte değilse sıkıntı yaşarsınız
Ats sistemi sert atış istiyor , şayet atarken Ats hareket etmez ise sahte gitmez ve düzgün yüzmez
Bu sahte'nin 97 mm olanı çıkarması konusun'da üreticiye tavsiyede bulundum
Ats sistemi biraz daha yumuşak ve akıcı olursa 97 mm de çıkarsa piyasayı sallar

Küçük ve ağır maket balık tavsiyeleri.

Son düzenleme: