Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Sargosa 20000

B

BS Okuru

Misafir
Bilmediğimiz neler varmış... Yurdum balıkçısı artık Japon'a Tokyo'yu öğretecek kadar ilerlemiş. Bravo vallaha!

t@B

Aktif Üye
Adı
Tacettin
valla çok teknik konuları anlamasamda zevkle okudum.

Seddülbahir

Aktif Üye
Adı
Serdar Altınbilek
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Şans eseri gezerken gördüm..Çok değerli bilgiler mevcut..
Bence yönetici arkadaşlar buradaki mesajları daha uygun bir başlık altında toplayıp saklayabilirler..

Klaser

Aktif Üye
Adı
Mustafa koç
Kan Grubu
B Rh Pozitif
Balık avlarında en çok kullanılan bu tür makinelerin en önemli özelliği; makara üzerinden misinanın çıkışında makara dönmez, sarılan ip veya misinanın makara üzerinden açılmasıyla gerçekleşir.

Kamış yardımıyla savurduğumuz yemin, ağırlığın, sahtenin, çekmesiyle misina makaradan boşalır ve uzağa atışta en verimli sistemdir.

Baitcast tipi makinelerde ip makara üzerinden boşalırlen kendi ekseni etrafında döndünden konvansiyonel makinelere göre yemin erimi çok daha düşüktür. Eğer uzak atış gereken avlar yapmak istiyorsanız bildiğiniz herkesin elinde olan makinelerle amacınız gerçekleşir.

Bait tipi makineler de diğer avantajları nedeniyle erimleri kısa olsa da kıyıya yakın balıkların avında kullanılmakta.

Şimdi almak istediğin Saragosa surf amacıyla üretilmemiş tekne avı makinesidir. Yani uzak atış yapma derdiniz yok. Makinenin ağırlığı nedeniyle vereceği yorgunluk dışında çok önemli dezavantajları var. Asıl yorgunluk oluşturacak konu verimsiz olması. Yani derindeki kurşun, yem, jig vs yukarı çekerken harcıyacağınız gücün ancak %10 u ile iş yaparsınız. Buradaki işin anlamı fizikteki iştir. Yani kütle x yol.

Fizikteki birimi kgm dir. Yani bir cismi bir yerden başka bir yere götürdüğünüzde cismin kütlesi ile götürdüğünüz yolun çarpına iş denir. Bunu yapmak için de bir enerji harcarsınız.

Siz yeminizi ve ağırlığınızı aşağıdan yukarı çakarken bir iş yapmış ve bu işi de yaparken enerji harcayıp yorulursunuz. Burada bir de güç kavramı var bu da zamanla ilgili burada bu konuya burada girmeye gerek yok, bu işi yapana vereceği yorgunluk nedeniyle harcayacağınız enerji önemli.

Bu tür makinelerin verimini artırmak için mekanizmada dönen elemanların yataklamalarında rulman kullanmakta. Rulman sayısı arttıkça sürtünmeli yataklara göre verim artar. 14 rulmanlı makinelerde bile verim %28 üzerine çıkmaz. Saragosa değil Stella da alsanız bir de jig yapacaksanız 70 metreden iki kez ağırlığı yukarı çektiğinizde iflahınız kesilir. Çünkü bu işi yaparken harcadığınız enerjinin %90 nı ısıya dönüşür, %10 ile işi gerçekleştirirsiniz. Burada en iyi makineyi de kullansanız suyun sürtünmesi havadakinin defalarca katıdır ve düşük verimli mekanizmaya sahip makine harcadığınız enerjinin çok büyük kısmını ısıya dönüştürecektir.

Saragosa tekne avlarında, özellikle jig avlarında öğülse bile sonuçta 10.000 5, 20.000 6 rulmanlı yataklama sistemi nedeniyle verimsiz olduğundan çok, mekanizma verimi nedeniyle berbat bir makine. Bende 10.000 i var iki avda toplam 6-7 saat kullanmışımdır, şimdi elime almıyrum. Almayı düşündüğün saragosa 20.000 sanırım 800 gr üzeri ağırlığa sahip.

Bunları hala niçin üretirler anlamış değilim ama önümüzdeki yıllarda teknelerde artık göremeyeceğiz. Ama yine de sorgulamayan insanlar öğrendikleri yol yanlış da olsa bu yolda devam ederler, sanırım bu nedenle hala üretilmekteler.
Ancak tekneden uzağa atış ile yapılan avlarda erimleri nedeniyle kullanılacaklar. Bu tip avı yapanlar da parası bol olup dünyanın verimli av bölgelerine gidenler. Onlar da ya Saltiga kullanır ya Stella.

Saragosa 20.000 e vereceğin para ile kaliteli bir çıkrık veya 300-500 TL daha vererek mükemmel bir çıkrık alabilirsin.

Bunların mekanizması alın düz veya helis dişli olup dişli verimi %99 dur. %1-2 de rulman kayıplarıyla i %97-98 verimlidirler. 12 saatli avda insan pek yorulmaz.

Sonsuz vida dişli çark mekanizması düşük verimli olduğundan asansöz dişli kutularında kullanılır. Elektrik kesilmesinde otoblakaj nedeniyle asansörün aşağı düşmesinde en önemli emniyet sistemidir.

Konvansiyonel olta makinelerde de bu mekanizma bulunduğundan avcı atarken değil çekerken daha çok yorulur.
Basit dişli mekanizmasını görmeniz için bir de resim arıyorum buldum. Tüm dişili kutularında bu tür dişliler kullanılır. Hareket yönünü değiştirmek için ise konik dişliler. Sonsuz vida sistemi farklı amaçlar için veya zorunluluktan.
Ekli dosyayı görüntüle 57656
Hocam bende genelde 70 150 m arası mercan avı yapıyorum en düşük 100 gr kurşun kullanıyorum.önerebileceğiniz 500 tl civarı çıkrık varmı? Engin bilginizden faydalanmak isterim...

Mektupla

Daimi Üye
Kullandığın çıkrığın özelliklerini bilmiyorum. Jig yöntemi artık bitmek üzere. Aşırıcı yorucu olması nedeniyle herkesin uzun süreli av yapabilmesi zor. Bu nedenle elektrikli makineler yapıldı, ardından daha yumuşak kamışlarla kamışı deli gibi sallama yerine, metal jige yüksek frekanslı hareket verdirebilen slow pitch yaygınlaşmaya başladı. Bunlara ait de, kısa kalın her iki yüzeyine özel formlar verilerek kafayı 180 derece her iki yöne döndüren metal jigler yapıldı. Böylece kamışı sallamadan makine kolunu yarım tur hızlı çevirerek kamış ucunun esnemesi ile jige küçük hatveli dönme hareketleri verilebiliyor.
Aslında bu yöntem için bir konu açmak lazım. Bir arkadaş bana geçenlerde sakın kimseye anlatma dedi. :)

Sonra aynı kamışa, kaburalarda, deniz solucanı av yakalama kolları benzeri olan silikon kıllara daha geniş iki silikon yaprak eklendi ve bununla ağırlık arasındaki bağlantı kesildi, yani ağırlığa gezer kurşun fonksiyonu kazandırıldı. Bunu Lucanus gibi kabura jiglerde püskülün ağırlıktan ayrılması gibi düşün.

Bu buluşla yemler daha avcı duruma geldi. Yemin biçimi balıklar için biraz da kalamar kolları görünümü sağlıyor sanırım. Bu sisteme artık slow jig diyorlar daha küçük bait tipi çıkrıklar kullanıldığından ağırlıkları da düşük. 300-550 gr civarı. Orta kalite bir kamış ta 150 gram dolaylarında.

Bu sistemde en çok kullanılan yemin adı japonların kısaltması ile tairaba veya tai rubber.

Bu kamış çıkrık sisteminde pirates gibi jigler de kullanılmaya devam ediyor, hatta 100 gr üzeri jig head ile silikon balık ve kalamarlar da.

Fiish’in 5 ve 6 numara 90-120 -190 gr jig kafaları ile black minnow silikona kuyruk iğnesi ilave ederek, ecogear power squidlere yine kolların başlangıcına ikinci iğne bağlayarak kullanabilirsin.

Bu arada Ecogear silikon kalamarlarına zor bulunan Decoy 100 gr jig headler uygun. Firmanın kendi 150 gramlık tokyo jig headlerini bulmak çok zor. Hatta bunlara Fiiish’in crazy sandel 3 no 90 gr kafaları da takabilirsiniz. Bulunması kolay çünkü.

Bu takımlarla canlı yem de kullanmak mümkün.
:tskler: