Sarı kağıt ( AV TESKERESİ )

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Anonim
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
Sonuç olarak ben meramımı belirttim.Ne ben ne sarıkağıt aldığını bildiğim birkaç forumdan arkadaşımın ne insanlığından ne de amatör balıkçılık ruhundan en ufak bir şüphem yoktur.

HAdi gelin başka birşey tartışalım.Dört bir yanı denizlerle çevrili ülkemizde neden insanların yüzü denize çevrili değil.Denizi bu kadar yok sayan başka bir toplum yoktur herhalde.Ne deniz ulaşımı,ne deniz mahsulleri ne de deniz ticareti/turizmi vs. yeterince yararlanmıyoruz.15 milyonluk istanbulda mesela tekne bağlama liman kapasiteleri bile binleri geçmiyor. Şimdi cebimde 3-5 bin TL param olsa kendime fiber tekne almaya kalksam bağlayacak liman yok.Hatta bu işi meslek edinmek isteyen ve geçimini denizden sağlamak isteyen birisi için bile yer yok.
Bu yüzden denizle ilgili gelişmelere kısır kalıyoruz.Baksanıza Denizcilik bakanlığımız bile yok.
Bu durumda biz nasıl kendi teknelerimizi alıp hem rekrasyon amaçlı hem amatör balıkçılık yapbileceğiz ki.Kendi teknemiz olmayınca tanıdık eş dost konumundaki " ticari" oltacılara bizide alsana kayığına diye rica etmek zorunda kalıyoruz.Tabii başları SG ile belaya girmesin diyede sarı kağıt almak zorunda kalıyoruz.

Muhakkak her birey bilmek zorunda. Bilen bilmeyene sirayet edecek.

Birde forumlar reklam amaçlı kullanmasak..! dimi.

Kime neyin reklamını,yapıyoruz veya siz herkese neden bir şeyler söyleme ihtiyacı hissediyorsunuz?

Eğer ki imzamda bulunan link'ten bahsediyorsanız,ilk önce sebebini bir sorsaydınız,konu farklı yönlere dönmesin lütfen.

"27-09-2010 Sitemizi Ziyaret Eden Üye Sayısı 301."

Forum 301 kişiye ulaşmış siz ise bana yapılacak en kötü uslupla ( genelleme kötüdür) yazmışsınız. Genelleme hoş olmamış. Karalamaya gerek yok. Fikrinizi belirtmeniz yeterli olacaktır.

İmza ayarlarında isim yazması tanışmaya vesile olmak içindir. Linkin çağrışımı ise farklıdır.

Konu zaten o değildir.

Kime neyin reklamını,yapıyoruz veya siz herkese neden bir şeyler söyleme ihtiyacı hissediyorsunuz?

Eğer ki imzamda bulunan link'ten bahsediyorsanız,ilk önce sebebini bir sorsaydınız,konu farklı yönlere dönmesin lütfen.

(link)

II-Gerçek Kişiler İçin Su Ürünleri Ruhsat Tezkeresi:

Balıkçılık camiasında bu belge, sahip olduğu renkten dolayı "sarı kağıt" olarak adlandırılır. 🙂

Bu belge, 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu'nun 3.maddesi ve Su Ürünleri Yönetmeliği'nin 4 ve 5. maddeleri gereğince verilir.

Yasanın 3.maddesine göre verilme amacı şu şekilde ifade edilmiştir;
Su ürünleri istihsalini (üretimini) bir nizama bağlamak maksadıyle (Su ürünleri ruhsat tezkeresi) ihdas olunmuştur.
Su ürünleri müstahsili (üreticisi) gerçek kişiler kendileri için ve tüzel kişiler, tüzel kişilikleri adına ruhsat tezkeresi almak zorundadırlar.

Öncelikle bu belge kimlere verilir?
Adı üstünde, su ürünleri istihsali (üretimi) yapacak kişilere verilir. Yasada geçen Osmanlıca bir sözcük olan istihsal kavramı her ne kadar üretim olarak günümüz türkçesine çevrilse de burada kastedilen ticari amaçlı balık ve su ürünleri avcılığıdır. Yani kısacası bu belge, geçimini su ürünlerinden temin eden insanlara verilir.

Bu belge, kişilerin ikametgahlarının bulunduğu mülki amirlik (valilik) tarafından verilmektedir. Müracaat valiliğe yapılmakla birlikte, valilik başvuru evrağını idari bakımdan yetkili il/ilçe tarım müdürlüklerine havale etmekte ve belgenin oluru ilgili müdürlüklerce verilmektedir. Zaten yönetmelik hükmü de bu şekildedir.

Bu belgenin geçerlilik süresi beş yıldır. Beş'er yıllık sürelerle süresi uzatılabilir.

Bu belgeyi almak ve süresini uzatmak için yönetmelik kapsamındaki hükümler gereği, "yaktım gemileri, dönüş yok artık geri, ben artık su ürünleri istihsalinden para kazanacağım" tarzında bir beyan teorik olarak yeterli olmakla birlikte uygulamada kazın ayağı genelde öyle olmamakta, Tarım İl/İlçe müdürlükleri, su ürünleri kooperatifi üyeliği aramakta, o olmazsa geçimini balıkçılık veya su ürünleri istihsali ile temin etmektedir şeklinde muhtar beyanı istemekte tüm bunlar yetmezse de bin dereden su getirmeniz talep edilmektedir. Tabi içeride bir dayınız varsa, sizin yeğen olarak kazanılmış hakkınız, mesleğinizin örneğin doktor, avukat, nalbur veya devlet memuru olmasına bakılmaksızın ve ömrünüz boyunca da ticari balıkçılık yapmayacağınız gerçeği dikkate alınmaksızın, bu belgeyi almak sonucunu doğurabilir. 😀
Bu belge aşağıda görüldüğü gibidir.

(link)

Rastgelsin...

Birbirimizi anlamadan konuşmak; bu kadar olur. Elinizde var olması veya neden aldığınız,
mazereti konunun açılış yazısında sorulan sorunun cevabı değildir. Altını ıslatan bir çocuğun sabah uyandığında annesine biraz mahçup ve masum sıraladığı sözlerden öteye geçmez, kamufle sözler ile bu iş zaten bir yere varmaz. Birinci kural önce karşımızdaki insanı anlamalıyız değil mi ? her ne kadar saçma bir idia ortaya atmış olsada, anlamalıyız öyle değil mi ?. Kanun koyucunun siz kadar kafa yormadan çala kalem ele aldığı bir kanunun bize yansımasını tartışıyorsunuz değilmi, ticari balıkçılık ruhsatı almış bir teknede amatör oltacı alınamaz. turistik amaçlı gezi teknelerinde istediğinizi yapabilirsiniz (hatta flörtünüzü bile bindirebilirsiniz.) Bunu aşmanın yolu sarı belge sahibi olmaktan geçiyorsa alalım o zaman, Sayın Haydi balığa nikli üyenin itirazı burada işte balık yakalamak için her yolu mübah sayanlarla aranızda soğan zarı kadar fark kaldı bilesiniz. Yarın balık yakalayabilmenin tek yolu dinamit atmak olsa, dinamit satın alma ruhsatı'da edinirmisiniz. Onu'da denermisiniz. İstediğiniz kadar amatör kalıyorum, ben amtörüm, amatörüm ben diye kendinizi yırtın cebinizdeki belge sizin aksinizi söyledikce altınızı ıslattığınızın resmidir.
anneniz sizi her seferinde hoş karşılasada sonucu değiştirmez. Sarı belge sahibi olan amatörlere hiç kızmıyorum yanlış anlaşılmasın yeri geldi söyledim, onlara bir annenin şefkati ile yaklaşıyorum nasıl olsa bir gün büyüyecek ve fizyolojik açıdan sorun ortadan kalkacaktır.
Benim vaktim çok.
Ya sizin...
Bardağın hep boş tarafına bakmak yanlış olur. İçinde o belgeyi alınca amatör ruhu kaybedecek birileri varsa zaten almasın. Ben aldım Amatör ruhumda hiç bir zedelenme olmadı 😉 Size göre olabilir.

Muhakkak her birey bilmek zorunda. Bilen bilmeyene sirayet edecek.

Birde forumlar reklam amaçlı kullanmasak..! dimi.
Forum kurallarımızda balıkçılıkla ilgili değil ise ve kendine ait bir site ise linkini koyabilir diye bir maddemiz var. Onun için sorun yok.

O belgeyi bize verdiler, ve paramızı balık satarak kazanmıyoruz. Belgeyi alırken balıkçı olmadığımı belirterek aldığımı daha öncede yazmıştım.

Konuyu fazla uzatmayalım. Herkes fikirlerini beyan etti.

Bu kadar istişare yeter deniliyorsa konu sahibi olarak ısrarcı olmak olmaz.

son noktada hemen değineyim "Bu forum benim diye konulara müdahil olan forum yöneticileri hakkaniyetli idareci olamaz.

Fikirler ifade edildiği sürece katkı değer taşır.

Yok bizler 3 kişi çok mutluyuz deniliyorsa üyeliğim askıya alınabilir.

Tasarruf sizlerindir.
Saldırı, Edepe aykırı,Galiz sözler yoksa "edilen cümleye tekrar bakmak lazım"

Konuyu fazla uzatmayalım. Herkes fikirlerini beyan etti.

Katılım için arkadaşlara teşekkür ettim.
Konu anlaşılmıştır.
Avrupa gibi alınan belgelere 300-500 eura lar verilmediği sürece alınan belgeler saçma sapan rakamlara ulaşılabildiği sürece VİCDANİ AVCILIĞA DEVAM edileceği aşikar.

Konu kilitlenebilir.

Güzel istişare için ben de teşekkür ederim 🙂

Bu kadar istişare yeter deniliyorsa konu sahibi olarak ısrarcı olmak olmaz.

son noktada hemen değineyim "Bu forum benim diye konulara müdahil olan forum yöneticileri hakkaniyetli idareci olamaz.

Fikirler ifade edildiği sürece katkı değer taşır.

Yok bizler 3 kişi çok mutluyuz deniliyorsa üyeliğim askıya alınabilir.

Tasarruf sizlerindir.
Saldırı, Edepe aykırı,Galiz sözler yoksa "edilen cümleye tekrar bakmak lazım"
Yukarıda yazışmalarımız vardı hatırlarsanız. Konunun kilitlenmesini istemiştiniz. Ben de güzel bir istişare olduğunu ve bunun için teşekkür ettiğimi bildirmiştim.

Asla forumun kimin olduğu ile ilgili bir tasarrufumuz olmamıştır. Bu forum hepimizin. Saygıda kusur olmadığı sürece hiç bir yaptırım uygulanmaz.

Konu dönüp dolaşıp aynı noktaya geliyordu, onun için uzatmamanın bazen daha doğru olduğuna inanırım. Çünkü konu uzadıkça özünden kayboluyor.

Fikir beyan edilebileceği gibi, fikirlere saygı duymakta erdemliktir. Karşılıklı olarak bunu yaptık diye düşünüyorum.

Ama bu düşüncemin farklı bir konuma taşınmasından rahatsızlık duyarım. Demek ki kendimi ifade edememişim.

"haydibalığa" ismini kullanan balıksever arkadaşım, merhaba,

Konu hakkındaki şahsi fikrim şu;

Her amatör balıkçı arkadaşın, bir sarı kağıdı olması gerektiğini düşünüyorum. Biz amatör balıkçıların, 6-7 metre boyunda bir tekneye, sırf bir kağıt parçası yok diye alınmamasını içine sindirecek bir yapısı yok 🙂 neden? biz balık aşığıyız da ondan.

Size tavsiyem siz de alın. Alın ki, yönerge tüzük düzenleyiciler, eğri ile doğruyu ayırma zorunluluğunu hissetsinler ve gerekli düzenlemeleri yapsınlar.

Sanırım siz de başvurmayı düşündünüz, başvurduğunuz da, sizden kooperatif üyeliği v.s. isteyeceklerini düşündünüz, siz de alamadınız. Bu size adaletsiz geldi. Böyle ise haklısınız, sinirlenmenizi anlarım. Ama denilenin aksine, illa kooperatife üyelik getirin, v.s. istenmiyor. Yalan beyana ise hiç gerek kalmıyor. Sadece belgenin ismi ticari, onu da yapmaz isen ki amatör balıkçı arkadaşım yapmaz, suç falan yok. Doldurduğun forma olta balıkçılığı yapacağım diyebilirsin, yalan söylemezsin.

Bu konuda "Bana yar olmayan sana da yar olmasın" demek ise biz amatör balıkçılara yakışmaz. Siz de böyle demek istemezsiniz, inanıyorum. Vesselam.

Rastgele...

Murat bey emin olunuz hiç ihtiyaç duymadım. Benim düşünceme ters geldiği için almıyacağımıda belirttim.

Şu an cüzdanımda "beyaz kağıt" ve bu beyaz kağıt zorunlu olmadığı halde konu geldiğinde gerekli ortamlarda vesikalı amatör olduğumu beyan içindir.

İstanbul gibi bir yerde, Benim gibi biri değil hiç yol yordam bilmiyene bile SARI KAĞIT veriyorlarmış.

Kooperatif yada başka bir kuruluştan belge istenmediğini bilmekteyim.

Beni yakinen bilenler bilirler. Plakalı teknede "YAKALA & BIRAK" yapmaktansa kıyıdan boş misina çekmek daha doğal ve amaca uygun gelmekte.

İllaki balık yakalama hırsım olmadığından olabilir.

Buradaki görüş benimdir ve sadece beni bağlar. Diğer görüşlere ise amatör olguya ters düşmedikleri sürece saygım vardır.

Zaten amatör kelimesi bir manasıyla acemi olmak, bir manası bilgiye aç manası çıkmıyormuki.

Tüm balıksevdam üyelerine rastgelsin derken profesyonel teknede isen rastgetirilir🙂 ( çünkü o profesyonel)

"haydibalığa" ismini kullanan balıksever arkadaşım, merhaba,

Konu hakkındaki şahsi fikrim şu;

Her amatör balıkçı arkadaşın, bir sarı kağıdı olması gerektiğini düşünüyorum. Biz amatör balıkçıların, 6-7 metre boyunda bir tekneye, sırf bir kağıt parçası yok diye alınmamasını içine sindirecek bir yapısı yok 🙂 neden? biz balık aşığıyız da ondan.

Kanunlara kuzu gibi uyulsa idi, bugün greenpeace de olmazdı, fransız ihtilali yada kurtuluş savaşı da olmazdı.

Size tavsiyem siz de alın. Alın ki, yönerge tüzük düzenleyiciler, eğri ile doğruyu ayırma zorunluluğunu hissetsinler ve gerekli düzenlemeleri yapsınlar.

Sanırım siz de başvurmayı düşündünüz, başvurduğunuz da, sizden kooperatif üyeliği v.s. isteyeceklerini düşündünüz, siz de alamadınız. Bu size adaletsiz geldi. Böyle ise haklısınız, sinirlenmenizi anlarım. Ama denilenin aksine, illa kooperatife üyelik getirin, v.s. istenmiyor. Yalan beyana ise hiç gerek kalmıyor. Sadece belgenin ismi ticari, onu da yapmaz isen ki amatör balıkçı arkadaşım yapmaz, suç falan yok. Doldurduğun forma olta balıkçılığı yapacağım diyebilirsin, yalan söylemezsin.

Bu konuda "Bana yar olmayan sana da yar olmasın" demek ise biz amatör balıkçılara yakışmaz. Siz de böyle demek istemezsiniz, inanıyorum. Vesselam.

Rastgele...

Tüm balıksevdam üyelerine rastgelsin derken profesyonel teknede isen rastgetirilir ( çünkü o profesyonel)
Hem takıldığınız hem de yanıldığınız yer burası.
O kağıdı alanlar ticari teknelere bir tür kiracı olarak biniyorlar. Balık bol olduğunda, adam ağ ya da parekete atacağı zamanlarda yanına amatör falan almıyor. Ağı çekecek, paraketesini toplayacak adamını alıyor. Tüm bunlardan sonra da boş vakti kalırsa elinde sarı kağıdı olan isteklileri ava çıkarıyor.
Sanma ki saatlerce sırtı çektirtiyor, taşa götürüp jig yaptırtıyor, boğazdaysa uzun olta yaptırıyor.
Çoğu zaman demir bile atmadan akıntıda yemli veya çapariye tav oluyor sevdalılar.
Yoksa kim onlarla balığa gidip te trofe ya da ona yakın balık tutmuş.
Bu büyük bir yanılgı.

Back