Sigarayı bırakanlar 14 gün boyunca neler yaşar, yaşamalı.
1. Gün
Kutlayın ve yazın…
Şu andan itibaren hayatınızda yeni bir döneme başlıyorsunuz. Birçok şey size alışılmadık ve farklı gelebilir. Bir değişim sürecinde olduğunuzu lütfen unutmayın. Bunca yıllık tiryakiliğinizden sonra bu çok normal.
Sürekli sigarayı düşünüyor ve kendinizi iyi hissetmediğiniz anlar oluyorsa, bu anları mutlaka sigarayı bırakma kararınızı güçlendirmek için kullanın! Nasıl mı? Mutlu olun!
ÖZGÜR olmak, şahane bir duygu, değil mi ?
Kendinizle gurur duyun. Sigara içmeyen birisiniz artık. Lütfen kendinize birkaç dakika ayırın ve sigarayla ilgili tüm olumsuz yaşantılarınızı ve neden bırakma kararı aldığınız yazın. Çok kısa bir zaman içinde kendinizi çok iyi hissedip bunları unutacaksınız!
Bu yüzden yazın ve zaman zaman okuyun !
Aslında sizden istediğimiz tek şey:
Biran evvel hayatınızı yaşamaya devam edin, iyi günleriyle ve zor günleriyle…
2. Gün Uzun zamandır belki ilk defa vücudunuzu 24 saat rahat bıraktınız ve saat başı sistematik bir şekilde zehirlemediniz! Ve olumlu değişimler hemen başladı.
Şu an vücudunuz inanılmaz bir arınma sürecinde: Kan basıncınız normale döndü, nabzınız bir içmeyen kadar yavaşladı, el ve ayaklarınız ısınmaya başladı, kanınız karbon monoksitten arındı ve dolaysıyla tüm organlarınıza artık ihtiyacı olan oksijen ulaşabiliyor (beyninize dahi).
Bunlar muhteşem değişimler, kendinizi çok kısa bir zamanda çok güçlü hissedeceksiniz.
Ve sakın unutmayın: Aklıma geliyor demek, asla canım istiyor demek değil! Tabi ki aklınıza gelecek, endişelenmeyin...
3. Gün Nikotin bağımlılığı bitti, bitti, bitti
Kimseyi dinlemeyin “yok bir hafta bekle bakalım, seni bir ay sonra göreyim…” Her tiryakinin başarmak istediğini Siz başardınız.
Bundan sonra her geçen gün kendinizi daha iyi hissedeceksiniz. Tekrar bağımlı olma korkunuz da tamamen yok olacak.
Bu arada, Koku dünyasına tekrar hoş geldiniz
Uzun zamandır farkında olmadığınız kokuları keşfedeceksiniz…örneğin eşinizin parfüm kokusu güzel değil mi? Yavrunuzu kucaklayın ve kokusunu uzunca ve derince içinize çekin, mükemmel bir koku değil mi? Yanından koşturarak geçtiğiniz çiçekçilerden artık yavaş geçin ve kokuları alın.
Ve sakın unutmayın:
Aklıma sigara geliyor demek, asla canım istiyor demek değil!
4. Gün Bugün sigara her aklınıza geldiğinde derin bir nefes alın! Çünkü artık solunum yollarınız gevşedi ve bunun sonucu olarak nefes alıp vermeniz rahatlıyor. Bu o kadar önemli bir değişim ki !Tüm solunum yolunuz fonksiyon görmeyebaşladığı için sekresyon (balgam) miktarı artabilir, hatta öksürmeye başlayabilirsiniz. Şaşırmayın lütfen! Hava yollarınız kendi kendini temizleme becerisine sahiptir merak etmeyin.Ancak yıllardır bu becerisini durdurmak zorundaydı çünkü siz onu düzenli bir şekilde zehirliyordunuz.
Artık işkence bitti!
Rahat rahat ve derin derin nefes almanın keyfini çıkartın.
Ve sakın unutmayın:
Aklıma geliyor demek, asla canım istiyor demek değil!
5. Gün Vücudunuz size teşekkür etmeye başlıyor!
Derin uykudan uyanmak nasıl geldi size? Enerjiniz ne kadar arttı hissediyor musunuz? Hem fiziksel hem zihinsel özgürlüğünüze kavuştunuz! Ne olur, “ama halen aklıma geliyor” diye panik olmayın. Tabi ki aklınıza gelecek, bunca yıldan sonra, niye gelmesin ki? Aklınıza geliyor olması, “canım istiyor” anlamına gelmiyor, hep bunu hatırlayın.
Bu artan enerjinizle neler yapmayı planlıyorsunuz biraz da bunu düşünün. Daha fazla hareket size iyi gelecektir… Nasıl mı?
Örneğin;
Asansör yerine merdiven tercih edebilirsiniz. Arabanızı biraz daha uzağa park etmek zorunda kaldığınızda gülümseyebilirisiniz. Boş zamanlarınızı TV karşısında geçirmek yerine 20 dakika veya daha uzun açık havada yürüyebilirisiniz. Belki evinizin boş bir köşesine bir yürüyüş bandı alabilirisiniz. Ağırlıklı oturarak çalışıyorsanız size birkaç adım attıracak molalar verebilirisiniz. Belki küçük bir çocuğunuz vardır, on dakikalığına onun temposunu yakalamaya çalışabilirisiniz..
6. Gün
Diş Doktorunuzdan Randevu Alabilirsiniz …
Evet, önünüzdeki günler için diş doktorundan randevu alma vakti geldi Ağız içi temizlenmeniz tamamlansın ve etrafınıza çekinmeden gülümseyin. Sararmış dişlerden ve dişlerinizin aralarında biriken “…” o herneyseden kurtulmanız bile hayat kalitenizi artıracaktır. Sevdikleriniz belki güzel ve bulaşıcı gülmelerinizi uzun zamandır özlemiştir.
Tüm dünyaya gülümseyin! Gülmenin bağışıklık sistemi üzerindeki faydaları uzun zamandır kanıtlanmıştır. Gülmek tüm iç organlarınıza masaj olduğu gibi, bir çok kasınıza da antrenmandır ve çok rahatlatır.
7. Gün
Süpersiniz …
Tekrar geçmiş olsun. Bir hafta oldu sigara hapishanesinden kurtulalı!
Bugün kendinize bir ödül alın veya kendinizi şımartın veya uzun zamandır yapmak istediğiniz bir şeyi yapmak için zaman ayırın.
Zaten fark etmişsinizdir, sigaradan kurtulalı hem daha fazla zamanınız oluştu hem cüzdanınızda para
birikmeye başladı...
8. Gün
Sağlıklı Yaşama Doğru …
Sağlıklı bir yaşama doğru çok önemli bir adım attınız ve bu yolda hızla ilerlerken bir konuyu daha bundan sonra önemsemenizde fayda olacaktır:
Beslenme tarzınız… Tüm metabolizmanızın rahatlaması, hareket gücünüzün artması ve tat duyunuzun tamamen iyileşmesiyle birlikte iştahınızda bir açılma olabilir. Sakın “sigara kullanarak kilo kontrolü” sağlıyordum diye yanlış bir inanışa kapılmayın. Hatırlayın, Obez insanların 3/4 aynı zamanda sigara kullanıyorlar. Sigara kilo kontrolünde işe yarasaydı böyle bir istatistik olamazdı.
İrade gücüyle sigarayı bırakan kişiler kilo alırlar çünkü sigaranın yerine başka bir şey koyma ihtiyacı duyarlar. Sizin böyle bir sorununuz yok, sigara sorununuzu başka bir soruna dönüştürmediniz! Sigara sorununuzu yok ettiniz.
Ancak tat duyusunun iyileşmesi ve “yemeği sonlandırma şartlanması” bir süreliğine beslenme alışkanlıklarımızı etkileyebilir. Bazı unsurlara dikkat ederek yaşam boyu sağlıklı bir beslenme tarzı geliştirebilirsiniz:
Beslenme alışverişle başlıyor, dolayısıyla haftalık programınızda muhakkak Market/Pazar alışverişi için zaman ayırın ve bunu önemseyin (offpuff yok!)
Taze ürünleri mevsimine göre tercih edin.
Paketlenmiş tüm ürünlerin içerik açıklamalarını okumayı bir alışkanlık haline getirin, anlayamadığınız kadar garip isimli ve numaralı bir şeyler yazıyorsa, ürünü tekrar rafa geri koyun.
Doğal besinlerin vitamin ve mineral oranları vazgeçilmez olduğundan mümkün olduğu kadar bol sebze ve meyve tüketmeye özen gösterin.
Farklı pişirme yöntemlerini öğrenmeye açık olun, hatta hazırlanması kolay tarifeler toplayın.
Tam tahılların liflerinden faydalanın,
Vücudunuzu susuz bırakmayın ancak su içme oranını da abartmayın, azı ne kadar zararlıysa fazlası da bir o kadar zararlı!
Veeeeeeee
Şekeri ve şeker içeren her şeyi (içecekler dahil) mümkün olduğu kadar hayatınızdan çıkartın!
Tüm bu maddeleri peş peşe okuyunca, birden fazla gibi gelebilir, ancak beslenme tarzımızı tüm alışkanlıklarımızda olduğu gibi, doğru bakış açısıyla, kararlı olarak ele alırsak değiştirmesi kolaydır.Hadi ilk “sağlıklı” alışveriş listenizi yazın ve gününü, saatini belirleyin.
9. Gün
Keyifli bir akşam programı ….
Bu akşam keyifli bir akşam programına ne dersiniz? Sosyal ortamlardan sakın uzak durmayın, tam tersi gidin ve eğlenin! Neden uzak durasınız ki? Ortada vazgeçmeniz gereken hiç bir şey yok!
Sinema aralarında o dumanın içinde dikilmek zorunda kalmamak çok keyifli! Arkadaşlarınızla buluşmak ve sigara içmek zorunda olmamak çok keyifli!
Size göstermeseler de size “kahraman” gözüyle bakıyorlar biliyorsunuz değil mi?
Şahane bir yemeğin tadını sigarayla bozmamak, sigara içilmeyen durumlarda dışarıya çıkmak zorunda kalmamak, çocuklu arkadaşlarımızın evinde mutfaklara muhtaç olmamak, sigaram bitti/yetmeyecek gibi saçma sapan panikler yaşamamak, eve dönünce iğrenç kokmamak ve ve ve..
Sigarasız hayatın ne kadar çok keyifli yönü var, çıkın ve keşfedin. Bir şey olacak diye beklemeyin, siz artık sigara içmeyen birisiniz!
Nikotinin esiri değilsiniz! Sigara şirketlerini istatistiklerinden çıktınız.
10. Gün
Özür dileme zamanı ….
Her geçen gün sigarayı daha gerçek yüzüyle görüyorsunuz değil mi?
Her geçen gün biraz daha o sinsi tuzağın oyunlarını fark edin lütfen. Size bugüne kadar hiçbir şey sağlamadığını, sağladığını zannettiğiniz her şeyin beyin yıkama olduğunu şimdi daha da iyi görüyorsunuz değil mi?
Ancak her şeye rağmen halen etrafınızda bir sürü beyin yıkamalara maruz kalıyorsunuz!
Hem medyaya dikkat hem en yakınlarınızdaki yengeçlere dikkat! Sigara dumanlarını yüzünüze üfleyerek bunun ne kadar keyifli bir şey olduğunu size anlatacaklar ve bunu tekrar tekrar deneyecekler. Hiç aldırmayın, gülümseyin, asla tartışmalara girmeyin! Sizin bu kadar sakin, huzurlu ve mutlu olmanız mutlaka onları da düşündürecek ve bırakmak için motive edecektir.
Diğer yandan içmeyen arkadaşlarınız ve yakınlarınız vardır! Onlardan özür dileme zamanı da geldi!
Bunca yıl onları da zehirlediniz, iğrenç kokulara katlanmak zorunda kaldılar, ne kadar anlayışlılarmış,artık farkında mısınız?
Sevdiklerinizden, gerekiyorsa çocuklarınızdan ve tüm yakınlarınızdan özür dilemeye bugün başlayın.
Belki bir telefon, belki minik bir mektup veya e-mail ile, belki de sarılarak…
11. Gün
Kendi Kendinizin Uzmanı Olun ….
Sigarayla ilgili herkes size akıl verecektir. İçen, içmeyen herkes uzman. Eczacınız, köşedeki bakkal sahibi, taksi şoförü, en yakın arkadaşınız, v.s.. Hepsinin bu konuda önerileri ve verebileceği bin çeşit örneği var. Ne olur tüm anlatılanları, söylenenleri, kulağa ne kadar hoş da gelse, ne kadar etkili sunulsa da, duymazlıktan gelin! Siz bilmeniz gereken her şeyi biliyorsunuz! Asla kararınızdan şüphe duymayın! Şüphe duyduğunuz veya merak ettiğiniz bir şey olursa da öğrendiğiniz kuralları uygulayın.
Allen Carr – Sigarayı Bırakmanın Kolay Yolu kitabı da size sigarayla ilgili tüm yanlış bilinenleri açıklar.
Unutmayın hayatınızda bundan sonra da iyi günleriniz ve zor günleriniz olacak, ancak iyi günlerinizi daha da keyifli zor günlerinizi ise daha rahat yaşayacaksınız.…
12. Gün
Halat Çekme Oyunu ….
Günlük hayatınızda olan “sigara şartlanmaları”nın bir çoğu, hatta belki de hepsi silindi artık. Çay-sigara, kahve-sigara, telefon-sigara, araba-sigara, içki -sigara…
Kaç kez yaşadınız ve onsuz da hayatın ne kadar normal devam ettiğini gördünüz. Her geçen gün size sigarayı hatırlatan unsurlar daha da azalacak ve bir gün yine aynı durumlarda hiç aklınıza gelmedi diye şaşıracaksınız.
Muhtemelen bunu yaşadınız bile. Sigarayı bırakmak ne kadar keyifliymiş değil mi? Siz artık o sinsi nikotin tuzağından o kadar uzaklaştınız ki. Bugün etrafınızda olan tüm nikotin bağımlılarını gözlemleyin ve beyinlerindeki yaşadıkları “halat çekme oyununu” nu hatırlayın lütfen:
Her sigara içicisinin beyninde yaşadığı bir gel-git vardır, hatırlayın. Biliyorum hemen unuttunuz çünkü sizin artık böyle bir sıkıntınız yok!
Bir taraftan; “Sigara içmek iğrenç bir şey, beni köle yapıyor, sağlığıma ve maddi olarak bana zarar veriyor, kötü kokuyor, hayatımda pek çok sorunu hallettim bir şundan kurtulamadım….Diğer taraftan; “Sigara benim arkadaşım, benim eğlencem, bana destek veriyor, tek keyfim...
Gerçek şu ki;
Burada söz konusu olan korkuların çatışmasıdır. Bir tarafta “sigaranın yüzünden kötü bir şeyler olacak” korkusu, diğer tarafta da “sigarasız hayattan zevk alamayacağım” korkusu. Sigara içmenin gerçek bir eğlence veya gerçek bir destek olmadığını artık anladınız ve hatta yaşadınız.
Her iki uçta yaşanan korkulara sebep olan şey, içtikleri her bir sigaranın içinde olan nikotindir. Sigara içmeyen insanlar bu korkuları yaşamazlar! Çünkü onların hayatında bu korkuları yaratan sigara yoktur.
Siz de 2 hafta öncesine kadar bunları yaşıyordunuz! Bu kabuzsun bitmesi şahane değil mi?
13. Gün
Beyin Yıkamalar ….
Beyin yıkamalarınızdan kurtulduktan ve nikotin alımını kestikten sonra artık sizi özgür olmaktan hiçbir şey alıkoyamaz. Artık sigara içmeyen birisi olursunuz.Önemli olan biran evvel kendini bir sigara içmeyen olarak hissetmektir.
Yaşam koşullarımızda herhangi bir şey değiştiğinde yeni duruma uyum sağlamamız ve alışmamız gerekir. Sigarayı bıraktığımızda da olan budur. Kişilerin değişime uyum sağlama süresi farklıdır ancak zaman her zaman sizin lehinize çalışır.
Unutmayın: Sigarayı bırakan insanlar aslında hiç bir şeyi bırakmış olmazlar
14. Gün
Geçmiş Olsun….
Bazılarınız sigarayı bıraktıklarını unutmuşlardır bile…Öyle hissetmiyorsanız henüz, endişelenmeyin, siz de yarın veya birkaç gün sonra çok daha rahat ve güçlü hissedeceksiniz. Vücudunuzun sigara içmeyi çoktan unuttuğu kesin.
21.Yüzyılın insanı sigara içmiyor…
Aynen sizin gibi…
Geçmiş olsun…
Alıntıdır.