Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Spin ile Levrek Avında - SUYU OKUMAK -

Ersin1903

Daimi Üye
Çok güzel - detaylı bir anlatım ve değerli bilgiler.. Bu bilgileri paylaştığınız için çok çok teşekkür ederim :) rastgele...

Prusias

Yeni Üye
Adı
Bahadır Alagöz
Çok teşekkürler bilgilerinizi paylaştığınız için , benim gibi amatör balıkçılar için önemli bilgiler.

camel

Üye
Bugün gittiğimiz bir avlakta bu yönde bir uyarı levhası asılılıydı sahilde
Keşke resmini çekseydim lakin aynen dediğiniz üzere uyarılar vardı.Panik yapmayın akıntıya kendinizi bırakın kollarınızı yukarı açın ve yardım isteyin...açığa çekildiğinizde ki bu çok uzun bir mesafe degil ateki azalıcak ve deniz normal seyrine dönecek asla çırpınmayın panik yapmayın...

Bu arada harika paylaşımlarınız için çok teşekkürler.. Merakla izliyoruz

Hamington

Üye
Adı
Fırat Çubukçu
Spin avcılığında daha çok yeniyim,bu konuda tek yararlandığım site burası ve yeterli olduğunu düşünüyorum.Burda öğrendiklerimi pratik yaparak pekiştirmeye ve tecrübe kazanmaya çalışıyorum.
Bence de.
Burası ziyadesiyle yeterli ve kaliteli bir platform.

Yanınıza tecrübeli bir spinci bulursanız, yabancıların dediği gibi On The Job Training (iş üstü eğtim) yapmış olursunuz.

Faydası paha biçilmezdir. ;)

2 turna sonrası sahip olduğum onca ekipmana rağmen yeni,kaliteli takımlar rapalalar vs. aldım.

Hatanın neresinden dönülse kardır.

Sahilde karşılaştığım bir arkadaşın levrek tutma yöntemini anlatmak istiyorum öncelikle;

Bu arkadaş 0,30 misinenin ucuna bağladığı 10 gr. 8 cm. üstü siyah altı pullu sahtesiyle neredeyse her gece 1-2 levrek alıyor. misine 10 mt. öteye anca gidiyor,misineyi çok yavaş hareketlerle çekip çekip atıyor.
Bahsettiğiniz durum anladığım kadarı ile bu başlık altında konuştuğumuz "Kumsal" bir alanda değil, iskele kenarı ya da kayalık bir meradaki av kondüsyonundan ibaret.

Böyle olunca da suyu bambaşka bir şekilde okumanız gerekecektir.

Mesela aşağıda paylaştığım resmi inceleyin. 2012 Ağustosunda, Kıbrıs takım ile kefal avlarken balığı görünce takımı çekip üzerine atarak tuttulmuş bir balıktır bu. Suyun durgunluğuna dikkat ;)

Anlattığınızdan yola çıkarak, anladığım kadarıyla sizin bulunduğunuz bölgede bolca Hilarya (yavru kefal) var demek ki.

Böyle olunca da Hilaryaya benzeyen sahtelere iş yaptırıyor bahsettiğiniz arkadaşınız.

Şöyle bir tavsiyede bulunabilirim.
Levreğin merakından faydalanın.

O merada olmayan, mesela baskın sarı kırmızı ya da limoni renklerdeki sahteleri (özellikle GES tavsiye ederim) deneyin.

Mutlaka merakına yenik düşüp bu nedir diye bakmak isteyecektir.

2 gündür avlandığım yerde "bol miktarda dalga var,yoğun köpük var" ancak "su sıcak" saatlerce aralıksız denememe rağmen tık yok, ne vuruş,ne takip.Okuduğum kadarıyla burada tek olumsuz koşul sıcak su.
Haklısınız. Su ısısı ciddi bir etkendir.

Ancak yine burada suyu okumak konusu devreye giriyor.
Balığın davranış biçimini bilmek, yaşamsal reflekslerine hakim olmak gerekiyor.

Madem sorun su ısısı, suyu beraber okuyup durumu avantajımıza çevireceğimiz kondüsyonları inceleyelim.

Burada suyu okurken lütfen şunu yapın.

Sırtınızı denize dönün ve kıyı boyunu inceleyin.
Denize dökülen bir tatlısu, çay, minnacık bir su kanalı var mı diye bakın.

Bu tip alanlar hem balığın doğal av refleksi olan tatlısu ağızlarını simüle eder hem de su ısısının düştüğü alanlardır.

Böylelikle düşük ısıda kalabilen hayvan hem açıktaki soğuk/serin suya gitmeye çalışana kadar enerji harcamamış, hem de kıyıdaki zengin besin kaynaklarından uzaklaşmamış olur.

Bu yüzden de bahsi geçen alanlar iyi yatak mekanlarıdır.

En olmadık durumda baktınız su akıntısı bulamıyorsunuz, yine sırtınızı denize dönün.

Kıyıda Incir Ağacı görürseniz dibine gidin oradan çalışın. ;)

Her çeşit ve renkte sahteyi denedim su üstü su altı ama olmadı,dalga yoğunluğu sebebiyle daha çok ağır sahtelerle (14-16 gr.) denedim,yavaş çektim olmadı hızlı çektim olmadı,bir türlü beceremedim açıkçası bu işin püf noktası nedir?

Edit: Rapalayı kolay değiştirilebilirliği açısından fırdöndünün ucuna takıyorum bu bir etken olabilir mi?
Su altı sahtelerden vazgeçin.
Çok kaliteli markaların su üstü sahteleri var ve iyi çalışabiliyor.

Eğer bulabiliyorsanız mutlaka Gelibolu Sahtesi temin edin. Onunla inanılmaz mesafelere atışlar yapabildiğinizi keşfedersiniz.

Mesafe aynı zamanda daha geniş bir tarama alanı verecektir size.

14-16 gr...

Benim kullandığım sahtelerin en hafifi 25 gr da başlıyor ve 40+ gramlara kadar gidiyor.

5-6 Knot rüzgarda bahsi geçen 14 - 16 gr ağırlıkta sahtelerin asla şansı olmaz. GES GES diye bastırarak söylememin sebebi de bu zaten ;)

Fırat Çubukçu Istanbul - Çanakkale (Gelibolu) 19.01.1975

Moderatör tarafında düzenlendi:

Hamington

Üye
Adı
Fırat Çubukçu
Bu arada... Spin için hazırlanan birçok model ve boyda clipsler var.

Buları kullanmanızın zararı yok, aksine faydaları var.

Can_Ordu

Daimi Üye
Adı
Can ÖNEL
Çok güzel bilgiler, bulunduğum yerlerde rip akıntı oldukça fazla denemek lazım. Emeğiniz için teşekkür ederim. Rastgele.

Ozkanartuc

Aktif Üye
Resimde avlandığım bölgeyi anlatmaya çalıştım,kayalık bölgeleri ve dere yatağının olduğu bölgeyi de denedim ancak genelde işaretli olan 100 metrelik dibi kum ve çakıl olan sahilde yapıyorum denemelerimi.

Bir av organizasyonu olsa tecrübelerinizde yararlanıcam,kesin katılıcam.

Birde sormak istediğim dalgalı suda su üstü sahteleri mi yoksa su altı sahteleri mi denemeliyim.

Şimdi yeni sahteler için merkeze gidiyorum tavsiyeleriniz doğrultusunda yeni rapalalar edinicem.

Cevaplarınız için çok teşekkür ederim.

Ekli dosyalar

Gezzer

Üye
Adı
Ufuk
Fırat Abi ellerine sağlık çok faydalı bilgiler ve tamamen anlaşılır. Bundan sonraki denemelerimde suyu okumayı da deneyeceğiz artık.

Bu akıntıların en kuvvetli olduğu yer herhalde Karadeniz kıyılarıdır. O nedenle eğer Karadeniz kıyısında iseniz avlanırken de yüzerkende 2 kat dikkatli olmak lazım. Bu akıntılara kapıldığınızda su üzerinde kalarak kendinizi akıntıya teslim etmek gerekiyor. 50 veya 100 metreye yakın kişiyi kıyıdan uzaklaştırabiliyor. Sonrasında akıntı durduğunda ise sağa veya sola yüzerek bu bölgeyi geçmek , sonrasında kıyıya çıkmak gerekiyor. Geçen sene boğulmalar nedeniyle kamu spotları dahi yayınlanmıştı.

Hamington

Üye
Adı
Fırat Çubukçu
Birde sormak istediğim dalgalı suda su üstü sahteleri mi yoksa su altı sahteleri mi denemeliyim.

Dere yatağının olduğu alanda bir şekilde su çıkışı oluyordur kanımca.

Orası olabilir, sol taraftaki koy da iyi gibi ama tabiki böyle bir kroki üzerinden konuşmak doğru değil.

Ben böyle bir yerde olsam mutlaka köşeden başlayıp önce koya atarak oradan atarak yürüyüp derenin önüne kadar denemeler yapar ve bunu tekrarlarım.

Sabah suyu ve akşam saatlerinde suda balığı özellikle bu mevsimde zaten su üstünde oynak yapan balıklardan anlarsınız.

Her koşulda su üstü ve 25 - 30 gr arası sahteler, bulumuyorsa mutlak surette GES tavsiye ederim.

Hamington

Üye
Adı
Fırat Çubukçu
Dere yatağının olduğu alanda bir şekilde su çıkışı oluyordur kanımca.

Orası olabilir, sol taraftaki koy da iyi gibi ama tabiki böyle bir kroki üzerinden konuşmak doğru değil.

Ben böyle bir yerde olsam mutlaka köşeden başlayıp önce koya atarak oradan atarak yürüyüp derenin önüne kadar denemeler yapar ve bunu tekrarlarım.

Sabah suyu ve akşam saatlerinde suda balığı özellikle bu mevsimde zaten su üstünde oynak yapan balıklardan anlarsınız.

Her koşulda su üstü ve 25 - 30 gr arası sahteler, bulunabiliyorsa mutlak surette GES tavsiye ederim.