Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Arkadaş tekne almadan önce lütfen bana bizzat danışın

momentmc

Üye
Adı
Gokhan
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Cvp verdiğiniz için teşekkür ederim.
Belki yılda bir yada iki defa denize ya girer ya girmez. %99ic sularda kullanılacak. Bizim için hız, denge önemli bunun için 4 kişiyi ve kamp malzemeleri izi rahat bir şekilde zorlanmadan hızlandıracak motor gücü ne olmalı? Zorlandığında yakıtın arttığı söyleniyor. YERLİ yurt 4 50 yada 460, anıl marin 460cc arasında kaldım bu ikisini ele alırsak motor olarak 40 hp yeter mi
Rica ederim. Römorkta taşınabilir bir tekne olması adına 4,90 boyutlarında bir tekne öneririm. Yerliyurt firmasının 4,95 Khan modeli var. Geçtiğimiz boat show fuarında inceleme şansım oldu. Çok etli ve işçiliği güzel bir tekneye benziyor. 4,95 ebatlarından bile büyük geldi görünüş açısından. Bütçeniz ile doğru orantılı olacaktır. Yine aynı firmanın 4,70 modelini de inceleyebilirsiniz. Almayı düşündüğünüz 2 üreticinin tekneleri de piyasada bilinen, sağlam teknelerdir. Motor gücü arttıkça aslında devir düşeceği için yakıt tüketimi artmaz, düşük devirde yüksek hp gücüne sahip motor aynı hızı daha düşük tüketim ile gerçekleştirir. Tabii bu 40-50 HP arasındaki kıyas için geçerli.

Bence 4.50 ve 4.70 arasındaki tekneler için (anıl marinin 460cc dahil) 40 hp yeterli gelir. Denizde kullanacağız deseydiniz 50 hp önerirdim. Ekonomi kısmını düşünecekseniz ve ileride satmak gibi bir düşünceniz olursa diye motor seçiminizi Honda veya Yamaha üzerinden yapmanızı öneririm. 40 hp ile 50 hp arasında büyük fark yoksa 50 hp sizi üzmeyecektir. :)

momentmc

Üye
Adı
Gokhan
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Oncelikle herkese selamlar, forumun tamamini buyuk bir hevesle okudum. Bende bir 4,40 4,70 arasi fiber tekne ve 20hp distan takma motor alma hevesindeyim ama tecrubem malesef yok. Anil marin tarzi fiyati yuksek modellere cikamiyorum butcem malesef kisitli. Surekli römork uzerinde tasiyip farkli yerlerden suya indirip kullanacagim icin daha buyuk boy dusunmuyorum. En fazla iki kisi Spin avi yaptigim icin genelde ayakta avlanmam gerekiyor bunun icinde dengeli olmasi cok onemli. Sizlere nacizane iki sorum olacak,
1. Bir teknenin dengeli olup olmadigini binmeden nasil anlayabiliriz? Eninin genisligi mi yoksa govde yapisi nasil olmasi gerekir.
2. Gozdemarin 4.40 kasirga modeli eninin genisligiyle ve pratik boyuyla ilgimi cekiyor, bu tekneyi deneyimleyen bir arkadasimiz varsa bilgi rica edicektim.
Simdiden degerli vaktinizi harcayip cevapladiginiz icin cok tesekkurler, saygilar.
Merhaba,

Bütçeniz kısıtlı ise bir tık daha düşük bütçeye hitap eden ama yine bilinen markalara yönelmenizi tavsiye ederim. Piyasada tutunması ve kalitesi ile sıralamak gerekirse nispeten uygun bütçeli Yerliyurt, İsatek, Safter firmalarını inceleyebilirsiniz. Hangi ürün size uygun aslında buna sizin karar vermeniz gerek. Tekneyi hangi amaçlarla kullanacaksınız? 4,50 bir tekneden müthiş denge beklemeyin. Tabii ki teknenin eni ve karina yapısı çok önemli. Ancak 4-5 metre segmentindeki balıkçı ve gezi tipi tekneler genelde V şeklinde yani off-shore tasarıma sahiptir. Bu tekneler kolay plane (su üzerinde kayma) pozisyonuna geçer ve hız konusunda bonkördür. Ancak çok sivri V tipindeki teknelerin dezavantajı eğer en ölçüleri düşükse dengesizlik yaratır. Bu özellikle teknenin bir kısmına birden fazla kişinin geçmesi ile çok kolay anlaşılır.

Seçeceğiniz tekneye göre üreticiler sizi yönlendirecektir motor konusunda ama 4,50 bir tekne için sürekli 2 kişi kullanılacaksa 20 hp yeterli gelecektir. Tecrübeniz yoksa çevrenizdeki kişilerle en azından 4-5 saatlik bir seyir yapmanızı öneririm. 10 HP ve üzeri motor gücüne sahip tekneleri kullanmak için ADB (Amatör denizci belgesi) almanız gerekiyor.

Bahsettiğiniz marka ve ürünü hakkında bilgim yok. Bu sektörde kesinlikle yıllardır üretim yapan, müşterisini yarı yolda bırakmayan firmalarla çalışmanızı öneririm. Deniz ve tekne keyif işidir. Keyfinizin kaçmasını istemiyorsanız biraz yatırım yapmak gerekiyor maalesef.

momentmc

Üye
Adı
Gokhan
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Momentmc sende olmasan bu tekne konusunda bizler ne yapacagiz.
Herkese cok mantikli ve güzel cevaplar yaziyorsun, seni cani gönülden kutluyorum.
selamlar saygilar
Çok mutlu oldum mesajınız için teşekkür ederim. Dilimin döndüğü kadar bilgi vermeye çalışıyorum. Benden çok daha tecrübeli kaptanlarımız, tekne deneyimi olan büyüklerim var. Amaç denize ve denizciliğe gönül vermiş herkese mümkün olduğu kadar yardımcı olmaya çalışmak.

Selamlar, sevgiler.

Son düzenleme:

EmreDasdemir

Yeni Üye
Adı
Emre Daşdemir
Kan Grubu
AB Rh Pozitif
Merhaba,

Bütçeniz kısıtlı ise bir tık daha düşük bütçeye hitap eden ama yine bilinen markalara yönelmenizi tavsiye ederim. Piyasada tutunması ve kalitesi ile sıralamak gerekirse nispeten uygun bütçeli Yerliyurt, İsatek, Safter firmalarını inceleyebilirsiniz. Hangi ürün size uygun aslında buna sizin karar vermeniz gerek. Tekneyi hangi amaçlarla kullanacaksınız? 4,50 bir tekneden müthiş denge beklemeyin. Tabii ki teknenin eni ve karina yapısı çok önemli. Ancak 4-5 metre segmentindeki balıkçı ve gezi tipi tekneler genelde V şeklinde yani off-shore tasarıma sahiptir. Bu tekneler kolay plane (su üzerinde kayma) pozisyonuna geçer ve hız konusunda bonkördür. Ancak çok sivri V tipindeki teknelerin dezavantajı eğer en ölçüleri düşükse dengesizlik yaratır. Bu özellikle teknenin bir kısmına birden fazla kişinin geçmesi ile çok kolay anlaşılır.

Seçeceğiniz tekneye göre üreticiler sizi yönlendirecektir motor konusunda ama 4,50 bir tekne için sürekli 2 kişi kullanılacaksa 20 hp yeterli gelecektir. Tecrübeniz yoksa çevrenizdeki kişilerle en azından 4-5 saatlik bir seyir yapmanızı öneririm. 10 HP ve üzeri motor gücüne sahip tekneleri kullanmak için ADB (Amatör denizci belgesi) almanız gerekiyor.

Bahsettiğiniz marka ve ürünü hakkında bilgim yok. Bu sektörde kesinlikle yıllardır üretim yapan, müşterisini yarı yolda bırakmayan firmalarla çalışmanızı öneririm. Deniz ve tekne keyif işidir. Keyfinizin kaçmasını istemiyorsanız biraz yatırım yapmak gerekiyor maalesef.
Degerli vaktinizi ayirip cevapladiginiz icin cok tesekkurler, burasi sayesinde nihayet fikir alabilecegim bir firsatim oldu. ne kadar sıkıntılı bir ismis bu tekne bakmak ozelliklede cok anlamayinca, ADB ve gerek olmasa da kisa mesafe telsiz belgelerini aldim, cok az da olsa 4,20 ye 1,50 eni olan fiber tekneyle birkac sefer tecrubeledim ve cok dengesiz ve guvensiz buldum. Ilk olarak aslinda Yerliyurt ve Safterin 4,50, 4,60 larina baktim ama genislikleri 1,60 ve 1.70 civari bu da beni korkutuyor acaba dengesiz mi diye, ayaga kalkip avlanamazsam tam bir pismanlik olacak gibi. Ya da acaba dengeli mi? Bu bahsettigim gozde marin eni 1.90 birde yildiz marin var eni 1.85 acaba bunlar denge olarak nispeten daha iyimidir? bilemiyor insan, fiyatlari da cok uygun bu ikisinin aslinda, gunlerdir beynim sulandi resmen tekne bakmaktan. Viyaboat teodora 465 denge olarak one cikiyor ama o da fiyat olarak 20binlere geliyor, daha motoru var, römorku var, ceki demiri var derken hesabin ucu iyice kaciyor. Ne yapmak lazim isin icinden cikamadim

momentmc

Üye
Adı
Gokhan
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Degerli vaktinizi ayirip cevapladiginiz icin cok tesekkurler, burasi sayesinde nihayet fikir alabilecegim bir firsatim oldu. ne kadar sıkıntılı bir ismis bu tekne bakmak ozelliklede cok anlamayinca, ADB ve gerek olmasa da kisa mesafe telsiz belgelerini aldim, cok az da olsa 4,20 ye 1,50 eni olan fiber tekneyle birkac sefer tecrubeledim ve cok dengesiz ve guvensiz buldum. Ilk olarak aslinda Yerliyurt ve Safterin 4,50, 4,60 larina baktim ama genislikleri 1,60 ve 1.70 civari bu da beni korkutuyor acaba dengesiz mi diye, ayaga kalkip avlanamazsam tam bir pismanlik olacak gibi. Ya da acaba dengeli mi? Bu bahsettigim gozde marin eni 1.90 birde yildiz marin var eni 1.85 acaba bunlar denge olarak nispeten daha iyimidir? bilemiyor insan, fiyatlari da cok uygun bu ikisinin aslinda, gunlerdir beynim sulandi resmen tekne bakmaktan. Viyaboat teodora 465 denge olarak one cikiyor ama o da fiyat olarak 20binlere geliyor, daha motoru var, römorku var, ceki demiri var derken hesabin ucu iyice kaciyor. Ne yapmak lazim isin icinden cikamadim
Viyaboat olabilir. Eni iyidir emsallerine göre ama denge konusunda aslında denemeden anlamak pek mümkün olmaz. Safter için de açıkçası çok dengeli demek mantıklı olmaz. Yerliyurt fena değildir. Belki Viyaboat deneyimleme şansınız olursa düşünebilirsiniz.

Murat's

Üye
Adı
MURAT
Kan Grubu
B Rh Pozitif
Emre Bey merhaba ,

Eğer fiber 4,50 mt lik bir tekne alacaksanız denge konusunda çok fazla beklentiniz olmasın , hepsinin denge problemi vardır . Bu imalat hatasından değil , tekne yapısından kaynaklanır . V Tipi olan tüm 4,50 lik fiber teknelerde bu sorun olur , iki kişi aynı kenara otursa tekne yan yatar vesaire.... Tekne boyu arttıkca agırlık ve yapı değişikliği olacagından denge konusu biraz daha fark eder ,daha dengeli hale gelir .
Kullanım amacınız daha çok ne olacaksa , ona göre düşünüp alın . İşinize yaramayacaksa yada bütçe sınırı varsa hiç boşuna masraf etmeyin derim .

Saygılar

BAŞARAN

Aktif Üye
Cvp verdiğiniz için teşekkür ederim.
Belki yılda bir yada iki defa denize ya girer ya girmez. %99ic sularda kullanılacak. Bizim için hız, denge önemli bunun için 4 kişiyi ve kamp malzemeleri izi rahat bir şekilde zorlanmadan hızlandıracak motor gücü ne olmalı? Zorlandığında yakıtın arttığı söyleniyor. YERLİ yurt 4 50 yada 460, anıl marin 460cc arasında kaldım bu ikisini ele alırsak motor olarak 40 hp yeter mi
Selamlar;

Eğer balıkçılık amaçlı kullanmayı planlıyorsanız, 4,50 - 4,60 boylar için konsol önermem. Çok kaybınız olur ve av sırasında rahatınız kaçar. Gezi ve keyif amaçlı olacaksa konsollu düşünebilirsiniz.

4,60 Yerliyurt Balıkçı ve 20 Hp Mercury motorum var. İzlenimlerimi paylaşmamı isterseniz;
Teknemden çok memnunum, iki kişi ile 20 hp motor yeterli geliyor. Adrenalin ve hız olarak tatminkar. Ringo bile yapabiliyorum. 3 Kişide motor yine keyif veriyor. Ancak 4 veya 5 kişi olduğunuzda herhangi bir zorlanma olmadan, aheste aheste gezebiliyorsunuz. Tekneyi söylemeye gerek yok. Sağlam ve güvenli. Her kullanım sonrası bakımını yaparsanız ilk günkü gibi pırıl pırıl bulursunuz.

20 Hp ile tam yol gittiğinizde yaktığınız yakıtın, 40 Hp ile yarım yolda gitseniz daha azını yakarsınız. Yazınızdaki zorlanmadan kastınız yüksek devirler sanırım. İç sularda kullanacaksanız 4,50 - 4,60 boylar yeterli gelecektir. 30 Hp bile alsanız sorun yaşamazsınız, 40 Hp tahminlerinizin üstünde performans verecektir.

Şu an için 20 Hp ile su kayağı ve benzeri farklı aktiviteler yapamadığım için motorumu büyütmeyi düşünüyordum. Malum sitede satışa çıkardım. Fakat sadece motor aldığınızda %18 vergi ödüyorsunuz. Tekne ile beraber aldığınızda motorun vergisi %1'e düşüyor. Bu sebepten teknemden memnun olmama rağmen, % 17'lik vergi avantajı sebebiyle tekne ve motoru birlikte satışa çıkarmaya karar verdim.

Bunca deneyimden sonra ne mi alacağım? Bütçem doğrultusunda kısmetse Yerliyurt 4,80 Sport ve Mercury 50 Hp.

İyi forumlar dilerim.

Alamut

Yeni Üye
Zaman ayırıp tecrübelerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Biz genelde 4 veya 5 kişi iç sularda kampli avlara gideriz. Yani tekneyi genel olarak ulaşım amaçlı kullanırız. Meralarımız limanlardan uzak olduğu için sürat önemli bizim için ve bunu yaparkende hem yakıt tan tasaruf hemde motoru zorlamamak için 40 veya 50 hp düşünüyoruz.40 hp işimizi görür mü? Mesela siz 3 kişi ile tahmini kaç mil hızı gördünüz?

Alamut

Yeni Üye
Ayrıca merak ettiğim bir konuda fiber taban zodyak tarzı bir bot, aynı boyuttaki bir fiber tekneden neredeyse yarı yarıya hafif olmasına rağmen neden daha güçlü motora ihtiyaç duyar? Bu konuya hakim arkadaşlar cvp verirse sevinirim.