Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Arkadaş tekne almadan önce lütfen bana bizzat danışın

momentmc

Üye
Adı
Gokhan
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Konuya bende dahil olayim, neden Evinrude u en sona aldin?
Bildigin birsey mi var yoksa kullandin memnun mu kalmadin, sadece meraktan
Saygilar
2 zamanlı bir motor ve benzin + yağ karışımı ile uğraşmak isteyenler kullanabilir. Aynı zamanda pisayadaki ismi "beyin" ancak teknik kısımda anakart arızasını sıkça yaşatan bir motor. Yeni nesil 2 zamanlı vs diyorlar ama yağ koyuyor musun? Evet.. O yüzden benim tercihimde olan bir motor değil.

momentmc

Üye
Adı
Gokhan
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Mesela, diyelim ki zodyak tarzı 4.50 fiber taban bot ve fiber 450 bir tekne var elimizde. ikisinde de aynı güçte motor takılı ve ikisinde de aynı kilo ve sayıda insan var, bunlardan hangisi daha az yakıt harcayıp daha hızlı gider diye kime sorduysak geneli fiber tekne daha hızlı gider dedilerde kafam karıştı.
Ben 3.60 alüminyum taban botumda 20 hp enjeksiyonlu mercury motor kullanıyorum ve 4 kişi tatmin edici bir surate ulasiyorken aynı motoru fibere takınca aynı performansı alamıyorum.
Mesela her ikisininde kullanan bir arkadaşımız net olarak bu konuda bizi aydınlatabilseydi güzel olurdu. Sizde cvp veriyorsunuz teşekkür ederim
Ama fiberden fibere de fark var. Hangi tip fiber tekneye taktığınızda aynı hızı yapıyorsunuz? V tipi off-shore bir fiber mi? Yoksa deplasman tipi bir fiber mi? Yapısı da çok önemli. Zodiac tarzı botların tabanları tam V şeklinde olmaz. Ama dalgaya enteresan bir şekilde daha rahat girdiğini söyleyenler var mesela forumda ben hiç tecrübe etmedim. Yalnız mantıken sorunuzun tek cevabı ne tip fiber oluyor. Zodiac'ın daha rahat kayması gerekir özellikle yandaki oval şişme tüpleri sebebi ile hem kolay denge sağlar hem de yapı itibari ile daha rahat kayar.

momentmc

Üye
Adı
Gokhan
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Merhaba Gökhan Hocam,

Bende fuarda birebir Khan modelini inceledim. Çok hoştu. T Top tamamen görüntüyü değiştiriyor. Sağlamlık konusunda taş gibi. Birtek konsol şekli hoşuma gitmemişti, Daha modern, sportif bir tasarım olabilirdi. Almak için niyetlendim bile diyebiliriz, aşağıdaki hesap tüm hayallerimi yıkmıştı.

Bu tekneyi benim olduğum yerde römorkla taşımak mümkün değil. Tekneyi denize atabilmek için yan sitede bulunan rampaya gitmem gerekiyor. Yazlığımdan anayola çıkışta stabilize toprak yollu bir yokuş var. Bu ağırlıkta aksesuarsız (430 kg) bir tekneyi ve en az 60 Hp (120 Kg) bir motoru benim aracımın o yokuştan çıkarması imkansız. 4 X 4 Bir araç almam gerekiyor ve bu durumda tüm planlar tamamen değişiyor:( Tekneyi demirlediğim yerin ıssız ve dalgaya açık bir yer olması sebebiyle uzun süre denizde bırakmam da mümkün değil.

İyi forumlar dilerim.
Sizin için en uygunu hangisi ise onunla devam edin tabii ki. Şartlar el verdikçe daha da geliştirmeye açık olacaktır. Niyet önemli :) Umarım hayallerinize kavuşursunuz.

Sevgiler,

Alamut

Yeni Üye
Ama fiberden fibere de fark var. Hangi tip fiber tekneye taktığınızda aynı hızı yapıyorsunuz? V tipi off-shore bir fiber mi? Yoksa deplasman tipi bir fiber mi? Yapısı da çok önemli. Zodiac tarzı botların tabanları tam V şeklinde olmaz. Ama dalgaya enteresan bir şekilde daha rahat girdiğini söyleyenler var mesela forumda ben hiç tecrübe etmedim. Yalnız mantıken sorunuzun tek cevabı ne tip fiber oluyor. Zodiac'ın daha rahat kayması gerekir özellikle yandaki oval şişme tüpleri sebebi ile hem kolay denge sağlar hem de yapı itibari ile daha rahat kayar.
O halde bot daha güvenli ve daha suratlı iken Fiber tekne tercih edilmesinin nedeni rahat bir alan sağlıyor olması mı? Sonuçta deniz şakaya gelmez.
Piyasada bahsettiğiniz (süratli gidebilen) tipte tekneler hangileri?

momentmc

Üye
Adı
Gokhan
Kan Grubu
A Rh Pozitif
O halde bot daha güvenli ve daha suratlı iken Fiber tekne tercih edilmesinin nedeni rahat bir alan sağlıyor olması mı? Sonuçta deniz şakaya gelmez.
Piyasada bahsettiğiniz (süratli gidebilen) tipte tekneler hangileri?
Her iki üründe güvenli. Sadece nerede, hangi ürünü kullandığınız durumu farklılaştırıyor. 2 hava şiddetinde 3,5 metre botla çıkarsanız büyük problem yaşarsınız. Aynı şekilde benzer boyda fiber teknede zorlanacaktır. V tipi tekneler genelde 4,50 - 7 metre arası örnek vermek gerekirse Enma marine barracuda serisi, anıl marin 6-7 metreye kadar olan modelleri, isatek cobra - samba için de aynı seri olduğunu söyleyebiliriz. Bu tekneler V tipi yani ismini sayamadığım bir çok üreticinin teknesi off-shore tarzında. Bir de deplasman olanlar var. Onlara değil 50 HP - 100 HP bile taksanız 1-2 knottan fazla hız farkı yakalanamaz. Şöyle örnekleyelim.

500 KG ağırlığı olan 5.50 metre V tipi off-shore bir tekneye 50 hp motor takarsanız tek kişi ortalama 25-30 knot hız yaparsınız. Ama deplasman tipi dediğimiz 6,50 metre 2 ton ağırlığındaki bir tekneye 50 HP takarsanız maksimum 10 knot hız yapabilirsiniz.

Şimdi bu iki tekne için beygir güçlerini x2 yapalım. Yani 100 hp'ye çıkaralım. 5,50 olan tekne 45-50 knot civarı hız yapabilecek iken deplasman tipi maksimum 12-13 knot hıza ulaşacaktır. Deplasman tipi teknenin ağırlığı büyük faktördür ama daha büyük faktör teknenin yapısından kaynaklıdır. Su da plane durumuna geçecek bir tekne değildir deplasman olanlar. Bu tekneler için de Rota - Neta - Nauta diyebiliriz.

Alamut

Yeni Üye
Her iki üründe güvenli. Sadece nerede, hangi ürünü kullandığınız durumu farklılaştırıyor. 2 hava şiddetinde 3,5 metre botla çıkarsanız büyük problem yaşarsınız. Aynı şekilde benzer boyda fiber teknede zorlanacaktır. V tipi tekneler genelde 4,50 - 7 metre arası örnek vermek gerekirse Enma marine barracuda serisi, anıl marin 6-7 metreye kadar olan modelleri, isatek cobra - samba için de aynı seri olduğunu söyleyebiliriz. Bu tekneler V tipi yani ismini sayamadığım bir çok üreticinin teknesi off-shore tarzında. Bir de deplasman olanlar var. Onlara değil 50 HP - 100 HP bile taksanız 1-2 knottan fazla hız farkı yakalanamaz. Şöyle örnekleyelim.

500 KG ağırlığı olan 5.50 metre V tipi off-shore bir tekneye 50 hp motor takarsanız tek kişi ortalama 25-30 knot hız yaparsınız. Ama deplasman tipi dediğimiz 6,50 metre 2 ton ağırlığındaki bir tekneye 50 HP takarsanız maksimum 10 knot hız yapabilirsiniz.

Şimdi bu iki tekne için beygir güçlerini x2 yapalım. Yani 100 hp'ye çıkaralım. 5,50 olan tekne 45-50 knot civarı hız yapabilecek iken deplasman tipi maksimum 12-13 knot hıza ulaşacaktır. Deplasman tipi teknenin ağırlığı büyük faktördür ama daha büyük faktör teknenin yapısından kaynaklıdır. Su da plane durumuna geçecek bir tekne değildir deplasman olanlar. Bu tekneler için de Rota - Neta - Nauta diyebiliriz.
Deplasman ve off-shore tekneleri şimdi anladım. YERLİ yurt 4 60 veya 4 70 konsollu, anıların 460cc konsollu var aklımda. Ben tekneyi sürekli römork ta taşıyacağım için teknenin çok ağır olmasını istemiyorum. Malum liman sıkıntımız iç sularda da var. Birde barajlarda çok fazla kayalık var, yani sürekli kıyıya yanaşmak zorunda kalıyoruz. Bu fiberlerin dayanıklıkları nasıl? Aklımda başka bir soruda var. onun için aslında bir konu açmak istiyorum. Çift cidar teknelerin yapısı tam olarak nasıl oluyor? İki dış katman mi oluyor yoksa aralara odacıklar bırakılarak mi yapılıyor. Bunu öğrenmem lazım. boston whaler teknelerde olduğu gibi araya köpük düşünüyorum.

FAHRİ DEDE

Yeni Üye
Adı
fahri cakmakkan
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Gökhan bey verdiğiniz bilgiler için cok tşk ederim
ben nauta 6.20 tekne aldım v tipi deplasman tipi değil
tam boy: 6.20
en :2, 25
drfat :55
yük: 2.20
ağırlık : 1150 kg.
115 hp yamaha ile kac mil yapabilirim
bilgi verdiğiniz için ve emeğiniz için tşk ederim

Sydney Snapper

Yeni Üye
Adı
Özgür Özçelik
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Değerli balık dostları, ben de 5 mt civarında bir tekne bakıyorum, fuara da gittim, kafam daha da karıştı:

Safter 5 mt sport, Moonday, Viyaboat, Koc Marine arsında kaldım. İstanbul Bostancı'da oturuyorum, adalar civarında avlanacağım, en az 30 mil yapan bir tekne olsun istiyorum. 40-50 HP Evinrude var aklımda. Bütçem 60-70 bin civarında.

Moonday 540, kapalı bir alanı olduğu, olta ve dalış malzemelerini koymak için makul gözüküyor ama fiyatı da daha yüksek. Hızlı ve dengeli bir tekne için öneriniz nedir.

Hepinize ilginiz için şimdiden teşekkür ederim, bol balıklı günler...

brcnbngl

Yeni Üye
Adı
Burçin
Kan Grubu
AB Rh Pozitif
Merhaba herkese,
Konuyu baştan sona okudum ve çok faydalandım diyebilirim. Gelelim asıl konuya; tüm forum üyeleri gibi ben ve kardeşim balık sevdalısıyız, kıyıdan omuz omuza o mera senin bu mera benim gezmek bizi biraz yordu ve bir tekne almaya karar verdik. Bu aşamada biraz detay vermem gerekiyor galiba. İkimizin de çalışma hayatı sebebiyle kısıtlı vakti ve bu vakti verimli kullanma zorunluluğumuz var. İstanbul Bahçelievlerde ikamet ediyoruz ve sanırım tekneyi Yeşilköy’e bağlayacağız. Biraz açılıp balığımızı alıp döneceğiz. Hava bozuksa çıkmayız, vs. gibi düşüncelerimiz var ve kararlıyız. Bütçemizi de 20.000₺ ile sınırlandırdık. Biraz araştırma ve firmalarla iletişim sonucunda safter firmasında karar kıldık. Biz 4.50 10 bg altı model düşünürken Ayhan Bey (firma sahibi ve ilk görüşmemiz çok verimli bilgilerle doluydu) bize 4.70 ve 20 bg manual tohatsu kombinasyonunda çok ısrarcı oldu ve aklımızı çeldi. Bütçemizin biraz üzerinde bir fiyat çıktı ama ilk istediğimiz de bütçemizin biraz altında aslında. Firma zaten seçtiğimiz 3 firmadan biriydi ve konunun içinde hiçbir kötü yorumla karşılaşmadığımdan aslında kafam rahat. Henüz bir anlaşma veya ödeme yapmadık ama çok yakınız. Bunca detayla sizi yorduktan sonra sormak istediğim şu; neredeyse sürekli 2 kişiyle ve bahsettiğim koşullarda yapılacak av ve gezintiler için bu kombinasyon konfor dengesi açısından nasıldır? İkinci sorum ise bu kombinasyon bizim için çok mudur? Ya da 4.50 10 bg kombinasyonu bize az mıdır, yorar mı?
Çok teşekkürler, iyi forumlar.

Fredmen

Yeni Üye
Adı
Fred
Kan Grubu
AB Rh Pozitif
[QUOTE = "muratbozk, post: 181476, member: 2444"]
Budget is not a problem for me, but if we think about friends in other forms, a few models can be listed, I think that if you can explain the differences between them as lower, middle and upper class, it was an issue that was already in my mind, but I could not dare with the idea that small boats would always capsize.
I remember what I was doing on a 3-ton boat, even in the wave on the engine of this boat carrying passengers passing by, while on a 7.5 mt wooden boat.: p
[/ QUOTE]

I have the same experience, but I love mid-range boats as they have enough space for family outings. Otherwise, you don't have to worry about capsizing.