Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

İZMİR VE Çevresi Balık Durumu (Çeşme-Urla-Seferihisar-Kuşadası-Foça-Mordoğan-Aliağa

murattp

Daimi Üye
Adı
Murat Topgül
Lapin balığı Marmara tarafında kikla diye bilinir. Ticari değeri olmayan çoğunluk tarafından makbul olmayan bir balıktır. İrilerini tulum çıkarıp kızartarak tüketebilirsiniz( Bol limonla)
Fotoya telefondan baktım ve yanılmışım balık Grida .
Kusura bakmayın.

Balık Oyunları

Daimi Üye
Adı
alp
Kan Grubu
B Rh Pozitif
grida balığının nesli tükenmekte olduğunu bilsem mutlaka salardım. ama hayatımda ilk kez tutuğum için ve cinsini bilemediğim için merakıma yenilip alıkoydum. boyu 25-30 cm civarıydı. keşke salsaydım tekrar denize :( ama çok güçlü bir balıkmış kamış u oldu çekerken kesin kiloluk balık geliyor dedim bunu çekerken. diğerinin akya olduğunu sanmıyorum çünkü boyu 10 cm civarıydı. akya balığı en az 40-50 cm olur diye biliyorum
volkan bey bizlerde zaman zaman geçmiş avlarımızda aynı yanılgıya düşebiliyorduk.Denizi anlıyarak avlanmaya başladıktan sonra özellikle antalya da canlı bırakma avlarımda sıklıkla grıda yakalamışlığım vardır her seferinde nazikce iade ettiğim.Gerek bazı ticari kaygı güden zıpkıncılar gerekse baragadi döken yerel balıkcılar bu balığın neslini tükenme noktasına kadar getirmiş durumda besin zincirinde önemli yere sahip olan güzide balık yakın zamanda resimler den ibaret kalabilir.Akya balığı ise belli boylara ulaştığında farklı isimler ile anılabiliyor ve yöreye göre de değişiklik gösterebilir.Onlarca kez dere ağızlarında silikon ve sahte balik ile avlanma şansım oldu ancak yetişkin boya ulaşında akya ismini alıyor.

asivolki

Aktif Üye
Adı
VOLKAN
Kan Grubu
A Rh Pozitif
volkan bey bizlerde zaman zaman geçmiş avlarımızda aynı yanılgıya düşebiliyorduk.Denizi anlıyarak avlanmaya başladıktan sonra özellikle antalya da canlı bırakma avlarımda sıklıkla grıda yakalamışlığım vardır her seferinde nazikce iade ettiğim.Gerek bazı ticari kaygı güden zıpkıncılar gerekse baragadi döken yerel balıkcılar bu balığın neslini tükenme noktasına kadar getirmiş durumda besin zincirinde önemli yere sahip olan güzide balık yakın zamanda resimler den ibaret kalabilir.Akya balığı ise belli boylara ulaştığında farklı isimler ile anılabiliyor ve yöreye göre de değişiklik gösterebilir.Onlarca kez dere ağızlarında silikon ve sahte balik ile avlanma şansım oldu ancak yetişkin boya ulaşında akya ismini alıyor.
inan şu anda büyük vicdan azabı çekiyorum. ben aslında grida balığını hiç bilmiyor değildim. genellikle kiloluk olduğunu ve kayalık yerde yaşıyor diye anımsadım. bu gridayı tuttuğum yer tamamen kumluk sahildi ve balıkta bu kadar ufak olunca hiç aklıma gelmedi grida olabileceği :( tamamen kumluk olduğunu nereden biliyorum çünkü gözlükle taramıştım ve bol mırmır olduğunu görmüştüm daha önceleri. asıl hedefim mırmırdı.

katipoglu

Aktif Üye
Adı
Umut Katipoğlu
Kan Grubu
O Rh Pozitif
Avladığınız balık muhtemelen Kum Gridası olarak geçen tür. Fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla biraz kararmış ancak çizgisel desenleri var. Her Grida hayata bir yumurta olarak başlar, her boyu oltamızı ziyaret edebilir. Bende 3-4 yıl önce iğneyi komple yutan bir Gridayı Livarda yaşatmak için çok uğraşmama rağmen alıkoymak zorunda kalmıştım. İğneye Kargaburunla bile zor ulaştım. Boyu 45 cm üzeriydi ancak salmakta ısrarcıydım, olmadı. Lazzet açısından üst düzey denilebilir, ancak ben özel olarak avcılığını yapmayacağıma o gün söz verdim.

Yaladerma için bile boy küçük olmasına karşın av limiti pek belirgin bilinen endemik bir tür değildir. Ancak Mırmır'ın yanında acayip yavan kalacaktır.
Akya ve Yaladerma ile ilgili görsel bir bilgilendirme daha ekliyorum. Çünkü Grida ile aynı şekilde Akyanın av limitide büyük boylardır, ufakları iade edilmelidir.
Karıştırılmalarındaki en büyük sebep "Çatalkuyruk" olarak Türkçe isimlendirmeleridir. Aynı aileye mensuptur. Ulaştığı boy bakımından çok farklıdırlar.

Yaladerma'nın Küçük Boyları ve elde duran avlanabilecek boya ulaşmış 500 gr civarı boy.
upload_2015-10-21_8-10-52.jpeg
upload_2015-10-21_8-10-6.jpeg

Akyanın küçük boyları ve elde duran avlanmaması gereken sarıkuyruk akya
upload_2015-10-21_8-8-37.jpeg

Akya'da kendi arasında 2 guruba ayrılır. Genellikle Liça ve Sarıkuyruk olarak anılırlar. Yakın türlerdir ve herikisi de büyük boylara ulaşır.

asivolki

Aktif Üye
Adı
VOLKAN
Kan Grubu
A Rh Pozitif
aydınlatıcı paylaşımınız için teşekkür ederim umut bey
kum gridasını hiç duymamıştım sayenizde öğrenmiş oldum.
bundan sonra bu tür hatalar yapmam umarım :(

Bonetti2000

Yeni Üye
Adı
Bülent
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Teşekkürler Önder abi, amatör olta balıkçılığı paylaşım ister...
Özellikle bu konu pek haraketlenmediği için arka arkaya günceler paylaşıyorum, ancak pek dikkat çekmiyor sanırım.
Merak etme kardeşim. Takipteyim. Böyle kısa süreli turlar aramaktayım.

katipoglu

Aktif Üye
Adı
Umut Katipoğlu
Kan Grubu
O Rh Pozitif
Körfezde tekneden yapılacak avlar için pek balık kalmadı ama Sübye/Kalamar girdi. Aynı tekneler Mavişehir barınaktan Sübye avına da çıkarıyor.
Lidaki/Çupra Tuzla tarafında halen devam ediyor. Ancak gidiş geliş eziyetli ve malyeti körfez kadar uygun olmayınca pek çok kişi tercih etmiyor.

Bizde yılda 1 kez yaptığımız Kuşadası Güzelçamlı Darboğaz avına 29 ekimde hava müsade ederse gidiyoruz.
Hedef balık Sinarit/Lagos/Trança/Antenli Mercan/Fangri Mercan olunca takımlar da o denli çeşitli oluyor.
Hazırlıklar devam ediyor... Hava müsade eder de Lodos/Batı esmez ise dönüşte paylaşım yaparız inşallah.
Bunlar iri Çimçim yada Sardalya kullanacağım 3'lü takımlar İğneler 3/0 uzun pala Dövme iğne

Bu takımlar ise Canlı Sübye/Kalamar takımı, Alt iğne sabit, Üst iğneler Kayar şekilde...
Üst iğne Alt iğne 2 gözün arasından deriye tutturuluyor, orta iğne boşta bırakılıyor.
Kalamarı esas taşıyan kısım en üst iğne kuyruk kısmına saplanıyor. Misina 0.50 kullanıldı.

asivolki

Aktif Üye
Adı
VOLKAN
Kan Grubu
A Rh Pozitif
merhaba umut bey
bende birgün darboğaza gidip avlanma hayali kuruyordum.
gelmeyi çok isterim ancak tekne kamışım ile makinam yok malesef.
ancak spin kamışı ile teknede güzel avlar yapılabildiğini okumuştum.
bendede spin kamış var okuma marka ve 30 kafalı shimano makinam var.
belki makina küçük gelebilir 60 kafalı bir makina alabilirim.
darboğaza gidiş geliş nasıl olacak
tekne ücreti adam başı yaklaşık ne kadar olacak acaba?
bu avda sizinle beraber av yapıp vesileyle tanışmayı çok isterim.

katipoglu

Aktif Üye
Adı
Umut Katipoğlu
Kan Grubu
O Rh Pozitif
Volkan Bey Merhabalar, Bazı bölgelerdeki avlarda Spin makinalarla tekneden av yapılabilir.
At/çek için tasarlanmış esnek ve hassas yapı sebebiyle ağır kurşun kullanımı çok zor oluyor.
Örneğin İzmir körfezinde teknedeki avlarda 25 gr ağırlıkta kullanılabilir. Ama derinlik az olduğu için el oltası kullanılıyor.
Derinlik ve akıntı artınca beraberinde ağır kurşun kullanımı ortaya çıkıyor.
Standart bölgelerde standart havalardaki tekne avlarında 75-150 gr kurşun kullanımı yeterli geliyor.
Ancak Darboğaz biraz daha akıntılı bir mera yapısına sahip olduğundan genellikle 150-350 gr kullanım gerektiriyor.
Yani mutlaka yeterli düzeyde bir tekne kamışı almak gerekir. Aslında çok pahalı kamışa gerek yok.
Ben bu ava Daiwa Sensor Boat 130 kamışla gideceğim, Fiyatı 50-55 TL civarı. Bu kamış tek parçadır :)
Tur tekneleri avlarında 110-130 cm ideal, uzunlar tasmalama ve balığı tekneye alma sırasında tavana kısmına çarpar.
Makine olarak ta Okuma Avanger 65'lik kafa ile gideceğim. Fiyatı 165-170 TL civarı
Tekne Makinesi olarak 50-70'lik arası kafalar daha uygundur. Haaa olamaz mı 40'lık kafayla da av yapılır ama zor olur.
Makinemin kafasına yaklaşık 250 mt 0.26 Örgü misina sardım. Fiyatına 40 TL civarı diyebiliriz.
Kamış/Makine/Misina set olarak 250 TL civarına alınabilir. Kurşun, İğne, Misina, Fırdöndü... mera ve hedef türe göre değişir.
Darboğaz turlarını yapan sayılı tekne var zaten ama biz Servis, Tekne, Sınırsız Çimçim, Kahvaltı, Öğle Yemeği, Çay/Kahve şeklinde anlaşıyoruz.
Bu tip turlarda başka masrafınız olmuyor, ben sadece sipariş ile Canlı Sübye istedim. Fiyat olarakta set takım fiyatının yarısı diyebilirim.
Dilerseniz tur sahibi ile görüşüp boş yer olup olmadığını sorabilirim.

asivolki

Aktif Üye
Adı
VOLKAN
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Volkan Bey Merhabalar, Bazı bölgelerdeki avlarda Spin makinalarla tekneden av yapılabilir.
At/çek için tasarlanmış esnek ve hassas yapı sebebiyle ağır kurşun kullanımı çok zor oluyor.
Örneğin İzmir körfezinde teknedeki avlarda 25 gr ağırlıkta kullanılabilir. Ama derinlik az olduğu için el oltası kullanılıyor.
Derinlik ve akıntı artınca beraberinde ağır kurşun kullanımı ortaya çıkıyor.
Standart bölgelerde standart havalardaki tekne avlarında 75-150 gr kurşun kullanımı yeterli geliyor.
Ancak Darboğaz biraz daha akıntılı bir mera yapısına sahip olduğundan genellikle 150-350 gr kullanım gerektiriyor.
Yani mutlaka yeterli düzeyde bir tekne kamışı almak gerekir. Aslında çok pahalı kamışa gerek yok.
Ben bu ava Daiwa Sensor Boat 130 kamışla gideceğim, Fiyatı 50-55 TL civarı. Bu kamış tek parçadır :)
Tur tekneleri avlarında 110-130 cm ideal, uzunlar tasmalama ve balığı tekneye alma sırasında tavana kısmına çarpar.
Makine olarak ta Okuma Avanger 65'lik kafa ile gideceğim. Fiyatı 165-170 TL civarı
Tekne Makinesi olarak 50-70'lik arası kafalar daha uygundur. Haaa olamaz mı 40'lık kafayla da av yapılır ama zor olur.
Makinemin kafasına yaklaşık 250 mt 0.26 Örgü misina sardım. Fiyatına 40 TL civarı diyebiliriz.
Kamış/Makine/Misina set olarak 250 TL civarına alınabilir. Kurşun, İğne, Misina, Fırdöndü... mera ve hedef türe göre değişir.
Darboğaz turlarını yapan sayılı tekne var zaten ama biz Servis, Tekne, Sınırsız Çimçim, Kahvaltı, Öğle Yemeği, Çay/Kahve şeklinde anlaşıyoruz.
Bu tip turlarda başka masrafınız olmuyor, ben sadece sipariş ile Canlı Sübye istedim. Fiyat olarakta set takım fiyatının yarısı diyebilirim.
Dilerseniz tur sahibi ile görüşüp boş yer olup olmadığını sorabilirim.
haklısınız şimdi baktım dediğiniz gibi 300 gr kurşunlarla av yapılıyormuş çok akıntılı olduğu için malesef.
bu durumda benim yeni makine kamış ve ip misina dan oluşan yeni bir takım yapmam gerekecek dediğiniz gibi.
üstünede 125 lira civarı tekne parası. ufak tefek masraflarla 400 liraya yaklaşacak toplam masrafım :(
bu durumda benim gelmem imkansız görünüyor. artık av raporunuzla avunacağım :(
umarım bol bol antenli tutarsınız. rastgele umut bey
(bol foto olsun mümkünse )