Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

LRF avı bilgi paylaşımı.

Adı
Birkan Ataseven
Kan Grubu
AB Rh Pozitif
Genel Kanı Gündüz veya berrak suda koyu renk, gece bulanık suda açık renk kullanılması gerektiği yönünde. Silikon için geçerli midir bilmiyorum fakat @Umut19 spin sahteleri konusunda böyle bir araştırma yapıp aslında geceleri koyu renk sahte kullanılması gerektiğine dair yazılar ve incelemeler paylaşmıştı. Savundukları şey ise karanlıkta koyu rengin daha bir silüet gibi duracağı ve avcının huylanmayacağı vb.

Lrf de şüphesiz en çok kullanılan renk pembe ''bana göre'' kalanı sıralayacak olursak beyaz, kırmızı, sarı, kahverengi diye gidiyor liste. Gece kartaldan simsiyah silikon ile bile balık aldım meraktan denemiştim. Asıl araştırma konusu ise bence aynı merada, aynı boy ve atara sahip kamış, makine, ip kombinasyonu ile tek aksiyon kullanılarak av yapılması. Bence silikonların a'dan z'ye hepsi balık alıyor. Biri diğerinden fazla mı onu keşfetmek lazım.
tecrübelerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim.

Ben spinde lüfer zamanıo genelde morkafa beyaz,limon ve palyaço renkli seabass 125f 21,5gr sahteyi tercih ediyorum ve bu güne kadar özellikle gece limon ve morkafa beyaz da çok güzel işler çıkarttı sahteler.
gündüz de gece de limon çok güzel işler çıkarttı. tabi bide sardine rengi var. sardalya gibi gözüken o da fena iş yaptı zamanında. Tabi bu tecrübelerim 3-4 yıl önceki tecrübelerim. şu an durum nedir ne değildir bilemiyorum.

Adı
Birkan Ataseven
Kan Grubu
AB Rh Pozitif
Bu bölgeye gelip 100 kişiye sorsan lrf ile hangi silikon daha çok iş yapıyor diye 100 ünden 80 i bu silikonu veya bu silikonun renklerinde bir şey önerir o yüzden bence iddialı değil çünkü birçok silikon kullanıyorum ve en çok iş yapan buydu." bu bölgede "
yukarıda anlatmak istediğim tam da buydu işte. 100 kişiden 80iherhangi bir silikonu öneriyosa demekki iş yapıyor ve tecrübe edilmiş anlamına gelir.
mesela bende kendo mutant lar var. iş yapar dedi biri aldım ama 1 tane dahi balık vurmadı.
isome natural pink renk al dediler iş yapıyor dediler. sizin lafınıza bakıppara harcamayacağım.beraber ava gidelim kendim göreyim dedim.gittik, adamlar efsane av yaptılar. gittim onu aldım. ertesi gün deli gibi av yaptım balığı kırdık,2 gün sonra gittim hiç iş yapmadı. iş yapmadı dediysem dip balıklarını iskorpit ispari vs çektim,istavrit alamadım ama o gün kimse balık alamadı. bunları anlatmak istedim tecrübe.. hangi sahteyle daha fazla balık alınıp hangi saaaatte suyun rengi havanın durumu vs. bu bilgilerin paylaşımı çok değerli yeni başlayanlar için.

Bedri35

Daimi Üye
Adı
Bedri
Kan Grubu
O Rh Pozitif
yukarıda anlatmak istediğim tam da buydu işte. 100 kişiden 80iherhangi bir silikonu öneriyosa demekki iş yapıyor ve tecrübe edilmiş anlamına gelir.
mesela bende kendo mutant lar var. iş yapar dedi biri aldım ama 1 tane dahi balık vurmadı.
isome natural pink renk al dediler iş yapıyor dediler. sizin lafınıza bakıppara harcamayacağım.beraber ava gidelim kendim göreyim dedim.gittik, adamlar efsane av yaptılar. gittim onu aldım. ertesi gün deli gibi av yaptım balığı kırdık,2 gün sonra gittim hiç iş yapmadı. iş yapmadı dediysem dip balıklarını iskorpit ispari vs çektim,istavrit alamadım ama o gün kimse balık alamadı. bunları anlatmak istedim tecrübe.. hangi sahteyle daha fazla balık alınıp hangi saaaatte suyun rengi havanın durumu vs. bu bilgilerin paylaşımı çok değerli yeni başlayanlar için.
Hocam bence kesin değil genel bilgiler vermek lazım. Ne gibi mesela, balık merada bol ise marka modelden bağımsız çöp atsan silikon yerine zaten alırsın. Bir sahtenin/silikonun iş yapması demek bana göre merada balık az çıkıyorken sadece sen ortala üzeri balık alıyorsan o zamandır. Bu da benim için sadece kokulu silikonla olur.

Mesela bir örnek vereyim, spin merasında hiç kimsede balık yokken, iş yapmaz diye iddia ettikleri lacivert sahte ile sadece 2 kişi biz balık aldık. Meradaki avcı sayısı en az 30-40. Fakat başka gün de aynı yerde limon çalıştı o çalışmadı. Yani özellikle yer belirterek renk verme işine ben karşıyım. Balık bu bir gün öyle bir gün böyle tercih yapıyor. Önemli olan iş yapma potansiyeli olan birden fazla seçeneğe sahip olup balık yoksa bunları denemek ve o gün özelinde çalışanı bulmak.

Bana göre özellikle yeni başlayanlar kokulu silikonlar ile başlamalı ki olaydan soğumasınlar. Tabi ki bu fikirdir, karşıt görüşlere de saygım sonsuz.

Tek marka model olarak değil ancak dilerseniz bana göre lrf ve spinde iş yapan silikon ve sahtelerden oluşan bir liste yapabilirim ama yatırım tavsiyesi olmaz.

Adı
Birkan Ataseven
Kan Grubu
AB Rh Pozitif
Bir sahtenin/silikonun iş yapması demek bana göre merada balık az çıkıyorken sadece sen ortala üzeri balık alıyorsan o zamandır. Bu da benim için sadece kokulu silikonla olur.

Bana göre özellikle yeni başlayanlar kokulu silikonlar ile başlamalı ki olaydan soğumasınlar. Tabi ki bu fikirdir,

Tek marka model olarak değil ancak dilerseniz bana göre lrf ve spinde iş yapan silikon ve sahtelerden oluşan bir liste yapabilirim ama yatırım tavsiyesi olmaz.
Sizden almak istediğim cevapta bu idi. Bilgi paylaştıkça güzeldir.
marka fark etmez. her markanın iyisi,kötüsü iş yapanı,yapmayanı vardır. Ama genel kanı olarak şu renk, şu özellikte ki silikonlar veya sahteler iş yapar şeklinde kalıplaşmış ve tecrübe edinilmiş tavsiyeleri söylemekte yeni başlayanların veyahut yeni tecrübeler edinmek isteyenlerin soğumaması veya güzel vakit geçirmesi için bence iyi olur.

Yer belirtmek çok önemli bir konu değil bence. deniz her yerde deniz. En basiti sahil şeridini gezerken biraz spin,lrf işine aşina ise bir kişi,orada kamış sallayanları görünce zaten ne tutmaya çalıştıklarını vs gözlemleyip aklında fikir oluşur. sonuçta süzekli suda kalmıyo sahte. atış yapmak için sudan çıkması gerekiyor. sadece gözlem ve dikkat yeterli hangi balığı avlamaya çalışıldığı ile ilgili bi fikir oluşması için. Ben mesela hiç tahmin edemediğim,hiç ummadığım yerde 3-4 spinci dikkatimi çekti. biraz yaklaşıp sahteyi gözlemledim. bu arada zifiri karanlık ve sahteyi görmek biraz zor oldu. neyse adam 15-20 atış yaptıktan sonra levreği çekti. İmkan ihtimal vermiyordum orda levrek olduğuna. sonradan tekrar oradan geçerken dikkat ettim 3-4 kişi olmuş 10-12kişi. bi kaç gün sonra merada yer yoktu atmak için.. Bazı meralar ister istemez yayılır ve patlar. ozamanda işin tadı kaçar..

benim mera yer bilgisinde ki kastım,lrf için istavrit,eşkina,ispari vs tarzıbalıkların yakalama ihtimalinin yüksek olduğu yerlerdi.
mesela kefal için liman içleri ve iskeleler, ispari için iskele ayakları, eşkibna için taşlık bölgeler, mırmır ve mezgit için kumluk bölgeler vs vs.

Neyse ya ben anlatmak istediklerimi tam anlatamadım,yada siz yanlış anladınız.
konu çok uzadı. Herkese rast gele.

Bedri35

Daimi Üye
Adı
Bedri
Kan Grubu
O Rh Pozitif
Sizden almak istediğim cevapta bu idi. Bilgi paylaştıkça güzeldir.
marka fark etmez. her markanın iyisi,kötüsü iş yapanı,yapmayanı vardır. Ama genel kanı olarak şu renk, şu özellikte ki silikonlar veya sahteler iş yapar şeklinde kalıplaşmış ve tecrübe edinilmiş tavsiyeleri söylemekte yeni başlayanların veyahut yeni tecrübeler edinmek isteyenlerin soğumaması veya güzel vakit geçirmesi için bence iyi olur.

Yer belirtmek çok önemli bir konu değil bence. deniz her yerde deniz. En basiti sahil şeridini gezerken biraz spin,lrf işine aşina ise bir kişi,orada kamış sallayanları görünce zaten ne tutmaya çalıştıklarını vs gözlemleyip aklında fikir oluşur. sonuçta süzekli suda kalmıyo sahte. atış yapmak için sudan çıkması gerekiyor. sadece gözlem ve dikkat yeterli hangi balığı avlamaya çalışıldığı ile ilgili bi fikir oluşması için. Ben mesela hiç tahmin edemediğim,hiç ummadığım yerde 3-4 spinci dikkatimi çekti. biraz yaklaşıp sahteyi gözlemledim. bu arada zifiri karanlık ve sahteyi görmek biraz zor oldu. neyse adam 15-20 atış yaptıktan sonra levreği çekti. İmkan ihtimal vermiyordum orda levrek olduğuna. sonradan tekrar oradan geçerken dikkat ettim 3-4 kişi olmuş 10-12kişi. bi kaç gün sonra merada yer yoktu atmak için.. Bazı meralar ister istemez yayılır ve patlar. ozamanda işin tadı kaçar..

benim mera yer bilgisinde ki kastım,lrf için istavrit,eşkina,ispari vs tarzıbalıkların yakalama ihtimalinin yüksek olduğu yerlerdi.
mesela kefal için liman içleri ve iskeleler, ispari için iskele ayakları, eşkibna için taşlık bölgeler, mırmır ve mezgit için kumluk bölgeler vs vs.

Neyse ya ben anlatmak istediklerimi tam anlatamadım,yada siz yanlış anladınız.
konu çok uzadı. Herkese rast gele.
Şöyle bir yanlış anlaşılma oldu. Ben yer vererek sahte seçmek derken hani örneğin Üsküdar'da istavrit avı için x marka pembe silikon çalışıyor diye genellememek lazım demek istedim. Çünkü başka bir gün de beyaz çalışıyor :). Yoksa mera vermek vermemek değil konu.

Genelleme yapacak olursak bence herkesin çantasında olması gereken sahteler;

Lrf:
Silikon:
  1. isome marukyu
  2. berkley baby sardine
  3. berkley gulp sandworm
  4. berkley gulp alive baby sardine ( küçük kavanoz içinde olan)
  5. Ecogear
  6. Fujin baby worm ( daha uygun fiyatlı alternatif özellikle pembe ve beyazı)
Sahte:
  1. Duo tetraworks toto shad ( limon, white glow ve chartback black renkleri)
  2. Hanfish zıpır ( karides rengi)
  3. ima sasuke sf 50
Spin sahte: ( istanbul lüfer familyası ağırlıklı)

1. Shimano silent assassin limon ve ya palyaço renkleri. Olmazsa olmaz erimi sayesinde merada direkt fark yaratan sahte.
  2. Duo Tide minnow slim ince yapısı sayesinde dikkat çeken avcı sahte
  3. Duo Jerkbait görüyorsunuz anlatmaya gerek yok
  4. Zipbaits surf driver
  5. Daiwa shoreline shiner
  6. Maria tight slalom ( bazı meralarda ciddi fark yaratan sahte)
  7. İma sasuke limon
  8. Kendo killers minnow
Benim kullandığım ve edinmeye özen gösterdiğim sahteler bu şekilde. Sahtelerin sıralamasında önem sırası yoktur. rastgele yazıldı. Bunun haricinde kendo sebass modelleri, oscar vb çok daha uygun fiyatlı sahteler de tabi ki iş yapıyor yapar da. İş bu yazı yukarıda yazan sahteler harici sahteler iş yapmaz vb demek değildir.

Hazır bu kadar yazmışken ip konusuna da değinmek isterim. Şahsen düşüncem hem spin hem lrf için Varivas ve diğerleri şeklinde.
Lrf de avani light game super premium
Spinde varivas 8 ocean blue.

Konunun uzaması ise bence hiç sorun değil sonuçta hepimiz birbirimizden bir şeyler öğrenmek ve paylaşım yapmak için buradayız.

Muhammets

Aktif Üye
Adı
Muhammet Can Güner
Şöyle bir yanlış anlaşılma oldu. Ben yer vererek sahte seçmek derken hani örneğin Üsküdar'da istavrit avı için x marka pembe silikon çalışıyor diye genellememek lazım demek istedim. Çünkü başka bir gün de beyaz çalışıyor :). Yoksa mera vermek vermemek değil konu.

Lrf:
Silikon:
  1. isome marukyu
  2. berkley baby sardine
  3. berkley gulp sandworm
  5. Ecogear
Sahte:
  3. ima sasuke sf 50

1. Shimano silent assassin limon ve ya palyaço renkleri. Olmazsa olmaz erimi sayesinde merada direkt fark yaratan sahte.
  4. Zipbaits surf driver
  7. İma sasuke limon
  8. Kendo killers minnow
Benim kullandığım ve edinmeye özen gösterdiğim sahteler bu şekilde. Sahtelerin sıralamasında önem sırası yoktur. rastgele yazıldı. Bunun haricinde kendo sebass modelleri, oscar vb çok daha uygun fiyatlı sahteler de tabi ki iş yapıyor yapar da. İş bu yazı yukarıda yazan sahteler harici sahteler iş yapmaz vb demek değildir.

Hazır bu kadar yazmışken ip konusuna da değinmek isterim. Şahsen düşüncem hem spin hem lrf için Varivas ve diğerleri şeklinde.

Konunun uzaması ise bence hiç sorun değil sonuçta hepimiz birbirimizden bir şeyler öğrenmek ve paylaşım yapmak için buradayız.
Bu isome marukyu modeline hırsız takmak gereklimi yoksa kesip te kullanabilirmiyiz, hep görüyorum ama uzun olduğu için her balık atlamaz diye yanaşmıyorum. Birde dediğiniz doğru marka olarak değil renk olarak yaklaşmak mantıklı. Eskiden turuncu bir silikon kullanıyordum ona da atlıyorlardı şuan elimde altın sarısı simli uv bir silikon var hiçbir halta yaramıyor. Her gittiğimde atarım yosuna takılır balık alamaz. O zaman düzelteyim, bu dediğim bölgelerde turuncu-sarı ve turuncu renk gördüğüm kadarıyla daha çok iş yapıyor.

Bedri35

Daimi Üye
Adı
Bedri
Kan Grubu
O Rh Pozitif
Bu isome marukyu modeline hırsız takmak gereklimi yoksa kesip te kullanabilirmiyiz, hep görüyorum ama uzun olduğu için her balık atlamaz diye yanaşmıyorum. Birde dediğiniz doğru marka olarak değil renk olarak yaklaşmak mantıklı. Eskiden turuncu bir silikon kullanıyordum ona da atlıyorlardı şuan elimde altın sarısı simli uv bir silikon var hiçbir halta yaramıyor. Her gittiğimde atarım yosuna takılır balık alamaz. O zaman düzelteyim, bu dediğim bölgelerde turuncu-sarı ve turuncu renk gördüğüm kadarıyla daha çok iş yapıyor.
İstavrite kesip yarısını takıyorum. Eğer mırmır eşkina vb peşindeysem o gün tam boy takıp hırsızla kullanıyorum. İkisi de çalışıyor.

Adı
Birkan Ataseven
Kan Grubu
AB Rh Pozitif

Lrf:
Silikon:
  1. isome marukyu
  2. berkley baby sardine
  3. berkley gulp sandworm
  5. Ecogear
Sahte:
  3. ima sasuke sf 50

4. Zipbaits surf driver
  7. İma sasuke limon
  8. Kendo killers minnow

Bence de gayet güzel oldu konunun uzaması. Hem yanlış anlaşılmalar giderildi,hemde çok değerli bir bilgi paylaşımı oldu.

İp konusunda bende daiwa jbrid 8x ip kullanıyorum ve memnunum. tabi herkesin kamış ve makinasına göre değişir bu konu. bazı makina kamışlar uyumlu olmadığı için en kaliteli ipide sardırsanız makinaya kuşgözü yapar kopar vs vs. kamış ve makina uyumu da çok önemli bir konu bence.

işin özüne inildiğinde çok teefrruat var. buda kafa karışıklığı yaratıyor.

bu arada yazdıklarınız gerçekten çok değerli bilgiler. bu bilgileri,tecrübelerinizi paylaştığınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

Adı
Birkan Ataseven
Kan Grubu
AB Rh Pozitif
İşte bu. markanın hiç bir önemi yok. önemli olan sahte yapısı. mesela bazı yerlerde orak kuyruklu silikonlar,bazı yerlerde çatal kuyruk silikonlar çok iyi iş yapar. Mesela marmara da çatal kuyruk ve tek kuyruk silikonlar iş yapıyor. orak kuyruk ile bir verim alamadım şahsen fakat göde orak kuyruk fena iş yapıyor. ben gölde mesela kokulu silikon ile verim alamadım fakat kırmızı kafa beyaz beden ve kırmızı kuyruk turna balığı yavrusuna benzeyen meşhur silikon ile trofe turnalar tuttum. birde bal köpüğü renginde simli orak kuyruklu çin işi en ucuz silikon ile perch in içinden geçtik. ama arkadaşım yeşil renk simli attığında hiç iş yapmadı. ertesi gün farklı bir göle gittiğimizde ise ben bal köpüğü ile hiç perch alamazken, arkadaş yeşil simli ile balığı kırdı geçirdi. bu bilgileri toplayıp düzenleyip not defterimize ve aklımızın bir köşesine yazdığımızda hangi meraya gidersek gidelim zevkli bir av yaparız :) ben şahsen bu başlığı sabitledim ve arada bi açıp okuyacağım. bilgileri tazelemek için.

Adı
Birkan Ataseven
Kan Grubu
AB Rh Pozitif
Balık avı tutkunları arasında silikon yemler, canlı ve çekici görünümleriyle öne çıkan ve avcı balıkların ilgisini çekmede oldukça etkili bir yem türüdür. Fakat bu yemlerin renklerinin balık avı başarısını ne kadar etkilediğini ve hangi koşullarda hangi renkleri kullanmanız gerektiğini bilmeniz önemlidir.

Bu yazımda, plastik silikon yem seçiminde renklerin gizli gücünü bilimsel bir bakış açısıyla inceleyecek ve hangi koşullarda hangi renkleri tercih etmeniz gerektiğine dair detaylı bilgiler sunmaya çalışacağım.

Su Şeffaflığı:

Silikon yem seçiminde renk konusunda en önemli faktörlerden biri suyun şeffaflığıdır:

Temiz Su: Temiz sularda silikon yem seçiminde renk olarak, doğal renklere yakın yemler tercih edilmelidir. Beyaz, gümüş, pembe ve sarı gibi tonlar, avcı balıklar tarafından daha kolay algılanır ve ilgi çekicidir. Brownie, Sandy, Kaki, Blue Sardine, Naturel Yeşil'i kullanabilirsiniz.

Bulutlu Su: Bulutlu sularda, UV ışınlarını daha iyi yansıtan parlak ve canlı renkler kullanılması önerilir. Bu ortamda yeşil, turuncu, kırmızı ve mavi gibi tonlar daha dikkat çekici olacaktır. UV Orange, UV Pink, Limon, Dark, Blurry Brownie, Kaki, Sandy, Naturel Yeşil, Blue Sardine'i kullanabilirsiniz.

Derin Su: Derin sularda silikon yem seçiminde renk olarak, ışığın az olması nedeniyle floresan renkler tercih edilebilir. Mavi, pembe ve yeşil tonlarının floresanlı seçenekleri, avcı balıklar tarafından daha kolay fark edilir. UV Pink, UV Orange ve Limon neon etkisiyle balıklar tarafından fark edilecektir.

Hava Durumu:

Hava durumu da silikon yem seçiminde renk söz konusu olduğunda göz önünde bulundurulmalıdır:

Açık Hava: Açık havalarda, güneş ışığının da etkisiyle parlak ve canlı renkler kullanılabilir. Turuncu, sarı ve kırmızı gibi tonlar bu ortamda daha etkilidir. Brownie, Sandy, Kaki, Blue Sardine, Naturel Yeşil ve Limon'u kullanabilirsiniz.

Kapalı Hava: Kapalı havalarda ise silikon yem seçiminde renk olarak, daha doğal ve koyu renkler tercih etmek avcı balıkların ilgisini çekmede yardımcı olabilir. Yeşil, kahverengi ve mor gibi tonlar bu ortamda daha uygundur. UV Orange, UV Pink, Limon, Dark, Blurry Brownie, Kaki, Sandy, Naturel Yeşil, Blue Sardine'i kullanabilirsiniz.

Balık Türü:

Hedeflediğiniz balık türüne göre silikon yem seçiminde renk önemlidir:

Levrek: Levrek avı silikon yem seçiminde renk için gümüş, beyaz ve pembe gibi doğal tonlar tercih edilebilir. UV ışınlarını yansıtan turuncu ve yeşil renkler de oldukça etkilidir.

Alabalık: Alabalık avı için ise kırmızı, pembe ve kahverengi gibi tonlar kullanılabilir. UV ışınlarını yansıtan mavi ve mor renkler de alabalıkların ilgisini çekebilir.

Çipura: Çipura avı için beyaz, sarı ve yeşil gibi doğal tonlar tercih edilebilir. UV ışınlarını yansıtan turuncu ve pembe renkler de çipura avında etkili olabilir.
Ek Tavsiyeler:

Farklı renklerde silikon yemler bulundurmanız ve denemekten çekinmemeniz önemlidir. Balıkların hangi renklere daha fazla tepki verdiğini gözlemleyerek en etkili renkleri belirleyebilirsiniz.

Su sıcaklığı da silikon yem seçiminde renk konusunda bir etken olabilir. Soğuk sularda daha koyu, sıcak sularda ise daha açık renkler tercih edebilirsiniz.

Balık tuttuğunuz bölgenin avcılık koşullarını ve balık türlerini araştırmanız da size yardımcı olacaktır.