hrf hard rock fishing kiloüstü kaya balıkları için kullanılan bir tabir aslında HRF kamışları 8-45 gr civarında olur.bu bahsedilen değerlerdeki 2-12 gr kamışlar tam hrf olmuyor.
ancak şöyle bir durum var.lrf de hrf de japonların icadı terimler.
hrf için orada 8-45 gr kamış kullanılmasının sebebi balıkların gerçekten çok güçlü ve bazen 3-4 kg olabilmesi.bizim meralarda ise genelde 1,5 kg civarı oluyor büyük bir karagöz , eşkina vb dip kaya balıkları.dolayısıyla 2-15 gr arası kamışları uygun görebiliriz bu balıkları avlamak için.
lrf/hrf kamış almadan önce mera ve hedef balığa göre hareket etmekte fayda var.
örneğin sadece istavrit avlayan bir istanbul balıkçısı için en ideal aralık 1-7 gr iken , sarozda egede mırmır ve levrek avlamaya çalışan yeri geldiğinde 10gr jig yada suüstü rapala , silikon atan birisi için 1-10 gr , 1-15gr ve üzeri atar kamışlar daha başarılı bir seçim olur.
Aynı kanaatteyim,
Zaten halihazırda 06-10 kamış varken ikinci kamış arayışında önce 1-7 sonra 2-10 kafamı çelmişti
Ancak son kararım ise 3-15 atarlı kamış almak oldu , aradaki gramajlarda istavrit türü avlar için 06-10 ziyadesiyle ( silikon olsun , microjig olsun ) işimi göreceğine karar verdim.
Daha ağır ama spin gibi olmayan düşük gramajlı sahte ve jigler için ise 03-15 atarlısında karar kıldım.
İstavrit avlarında 06-10 kullanırken biraz daha büyükler için denemelerde kaşık ve sahte kullanımı için 03-15 aldım
Bakalım önce istavrite sonra büyüklerine niyetleneceğiz hayırlısı ilen
Ustalara sorsam bu arada ;
03-15 ile exsence 3000 kullansam sıkıntı olurmu yoksa küçük makineleri mi kullanayım
exsence 195 gr. kamış 105 gr
Diğer makineler 165 yada 175 gram
Rastgelsin