Dündar
Daimi Üye
Burhaniye Ören dolayları hem poyraz hem lodos alan yerlerde, bu rüzgarlarda su bulanır. Altınoluk pek bulanmaz Küçükkuyu lodosta çamura döner. Geçen sene hep hamsi dediğimiz renkler levrekte iyiydi. Ancak Mavi sırt ile de levrek yakalayanlar olmuş. Bunu bu sene duydum.
Mavi tonları hakkında Çandarlı ve Dikili'den olumlu haberler alıyorduk. Oralarda da hamsi çalışmıyormuş.
Bu sene lüfer için uğraştığımız berrak sularda mavi renge levrek de gelmeye başladı ve devam etti. Dikili suyu bizim buraya göre genelde daha berraktır. Her taraf Akdeniz mavisi gibi olmasa bazı bölgeler duruma göre yeşile çalsa da genelde mavi ton hakim. Derelerin getirdiği alüvyonlar nedeniyle mikroskobik canlıların bol ürediği sular berrak olmasına rağmen maviden çok yeşile çalar. Bu durum Ege için geçerli Akdeniz daha çok mavidir. Belki Adana bölgesinde nehir delta çevreleri de mavi yeşil tonda olabilir, bilmiyorum.
Bu sene Dikili kuzeyi de yani bizim buralar, mavi ve yeşil renk sahtelere berrak suda kandığından suyun fon rengine yakın renkteki sahteleri bulanık olmayan sularda levreğin sahteyi gerçek avından ayıramadığı varsayımıyla yazıyorum. Her varsayımın da doğru olduğu başlangıçta söylenemez.
Buna göre berrak suda zor av olan levrek için mavi, sularının yeşile benzediği yerlerde yeşil sahte şu ana kadarki gözlemlere göre uygun renkler.
Asos altı Küçükkuyu dahil çoğu zaman deniz tam mavi değil yeşilimsidir. Buralarda yeşil iyi iş yapar. Buralarda pembeler de işe yarıyor, ya da karnı pembe olan maviler. Bunu açıklayabilmek benim için zor.
Evet bölgeye göre rengin önemi olduğunu bu sene daha iyi kavramaya başladım. Suyun bulandığı poyrazlarda sırtıda ise beyaz ve pembe ve yeşil silikonlarla levrek yakalamıştık. Bu durum 3 hafta sürüp sonra bitmişti. Biz mi bitirdik balığı derine mi kaçtılar bilmiyorum. Su altını gözlemleme olanağım yok. Sadece kullandıklarıma göre değerlendirebiliyorum. Sonuçta gözlem eksiğimiz çok fazla olduğundan doğru sonuca ulaşmak zor.
Hep gerçek balıklara yakın renkteki sahtelerden yanaydım, bu sene rengin farkını ve önemini anlamaya başladım.
Ancak doğru değerlendirme yapabilmek için çok kişinin gözlemine ihtiyaç var.
Bizim Başar iki hafta önce söylediğim yeni bir meraya Mehmet isimli arkadaşıyla gittiler. Ben de başka bir yerde araştırıyordum.
O gün ikisi de Kedo Haryu mavi sırt pembe karın sahte attılar. Başar sıfır Mehmet 3 ispendek yakaladı. Lodos vardı kıyı 2-3 metre bulanık gerisi berrağa yakın su. Başar farklı şekilli yem, hamsi rengi sahte atmış olsaydı, tamam kırmızı karınlı mavi, o günkü su koşullarında kesin daha iyi demek yine benim için kesin kanıt olmazdı. Diğer gözlemlere ve Dikili'ye dayanarak maviyi berrak suda daha uygun olarak şimdilik kabul etmekten başka yapacak durumum yok.
Başka kanıtlar ortaya çıkarsa bu kabulüm değişecektir. Ben yanlış düşünceden hemen döner onu terk ederim. Ben söylemiştim diyerek yanlışta ısrar etmem.
İşte bu nedenle her denediğimizi yazmalıyız ki, doğrulara yaklaşalım.
Yanlış ürünler almayıp hedefimize ulaşalım. Bu hobi de olsa profesyonel işimiz de olsa. Şimdi bunları yeni bilgiler sonucu geliştirilmiş teknoloji ile yazıp haberleşebiliyoruz. Bu bilgiye ulaşmak için binlerce insan çalıştı ve hala çalışıyorlar. Yeni bilgiler yeni soruları ortaya çıkarıyor.
Yukarıda da yazdım ya, yıllardır buralarda levrek avlayan arkadaş 15 gün önce hiç balık tutamazken aynı sahteyi kullanan komşusu 3 tane yakaladı.
Doğruyu bulmak o kadar kolay olsaydı, 100.000 seneden beri bu dünyada var olan insan 90.000 sene diğer hayvanlar gibi bitki toplayıp hayvan avlanmazdı.
Son 10.000 seneden beri tarım yapıyoruz evcilleştirdiğimiz hayvanları besliyoruz sonra yiyiyoruz. Taşı yontma biçimleri, kaç on bin yılda bir değişti.
Denemeye devam, ölene kadar, biz öldükten sora gelecektekiler devam edecek.
Bu konu sabitlenmiş. Umarım gelişir daha doğru bilgilere sahip oluruz.
Bir çoğu kişinin istifade edeceği güzel bir başlık ağabey , düşüncene sağlık.
Eminim ki konu ilerler ve daha faydalı hale gelir.
Deneyimli çok arkadaşlarımız var, bu konuya ortak olur deneyimlerini paylaşırlar.
Bölge bölge mutlak farklılıklar söz konusu.
Hiç kimse bütün bölge adına genel olarak net bir şey söylemeyez (söylememeli de çünkü yanıltır) bu konuda şahsi düşüncem.
En azından bölge bölge deneyimler serpiştirilir ve bir çok kişiye faydalı olur.
Örneğin cam gibi suda izmarit imitasyonu bir sahte ile aldığım balıktan sonra cırtlak şu rapala ile aynı suda bu yavrucak takıldı. (iade edildi)
Daha irisi takılmadı mı evet takıldı ama net bir kare bulamadığım için şuan bunu ekliyorum.

Bu arada benim önem verdiğim bir başka ayrıntı ise çok parlak renkler kullanmaktan kaçınırım daha çok mat renkler tercih ederim levrek avında. Deneyimle sabit. (Bölgem için)