Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Slow Pitch, Slow Jig

lodoscubarbaros

Aktif Üye
Adı
Barbaros Küpcü
Kan Grubu
B Rh Pozitif
Öyle yapmanıza gerek yok. Bir köstek yapıyorsunuz Rock hooperin içinden geçiriyorsunuz sonra halka takıyorsunuz. Kullanmak istediğinizde klipsinize hazır kösteği takarak kullanıyorsunuz.
Biraz düşünerek bu çözümü buldum dün Hamdi abi. Nasıl bir klips önerirsiniz.Kaç lb ne marka ayın 15 ine iki adet rock hoppere bileniyorum

lodoscubarbaros

Aktif Üye
Adı
Barbaros Küpcü
Kan Grubu
B Rh Pozitif
Bu işe o kuvvetli balıkları derinden çekmeye klips dayanmaz, dayanırsa da kaba olur diye düşünüyorum.Liderin ucuna bir solid ring bağlayıp ona bir sustalı split ring taksam. Hopperin kösteğindeki 1 metrelik misinanın ucuna bağladığım yekpare solid ringide o split ringe çıkar tak yaparım diye düşünüyorum.
Nasıl fikir.

Hamdi

Admin
Site Admin
Adı
Hamdi TEKBIYIK
Kan Grubu
O Rh Negatif
Bu işe o kuvvetli balıkları derinden çekmeye klips dayanmaz, dayanırsa da kaba olur diye düşünüyorum.Liderin ucuna bir solid ring bağlayıp ona bir sustalı split ring taksam. Hopperin kösteğindeki 1 metrelik misinanın ucuna bağladığım yekpare solid ringide o split ringe çıkar tak yaparım diye düşünüyorum.
Nasıl fikir.
Tabiki öylede yapabilirsin.

B

BS Okuru

Misafir
Ben biraz meraklı bir oltacıyım. Balığın neyle yakandığından çok o yakalayan şeyin neden ve nasıl balık yakaladığıyla ilgileniyorum. O sebeple size bir dizi soru sormak istiyorum.
Jigin kısa yolda yön değiştirme hareketi nedeniyle buna slow pitch jig demişler.
Kısa bir mesafede yön değiştiren jiglerden ilham alınarak teknik isimlendirildiğine göre neden "slow sequence jig" ya da "short distance turn jig" dememişler acaba? Mesela tekniğe "slow pitch jerk jigging" yerine "slow sequence jigging" diyebilirlerdi... Neden dememişler? Tekniğe isim veren başka bir teknik detay olmasın?
5-10 kg draglı çıkrıklar bizim sular için yeterlidir. Bu işte 300 gram ağırlığında bait makineler de kullanılıyor, 800 gramlık ağır çıkrıklar da.
Japonya'da slow pitch jerk jigging denilince ilk akla gelen çıkrık makineler olan:
1) Shimano Ocea jigger 2000NR'nin azami kaloma direnci 10 Kg, 1500NR'de 8 Kg
2) Studio Ocean Mark Blue Haven L50Hi'de bu değer 15 Kg, hatta tekniğe özel modifiye ettikleri ve sınırlı üretimi yapılan L50Hi-S2T modelinde 10 Kg
3) Daiwa Saltiga 15H Slow Jigging'de bu değer 8 Kg
Bu değerler ışığında SPJ makineleri tekniğin uygulanacağı bölge ya da hedeflenen balığın dışında bir kıstasa göre üretiliyor olmalı. Yoksa bu adı geçen üç markanın çok daha yüksek direnç üretebilecek makine üretme kabiliyeti var, nitekim üretiyorlarda. Sizce bu kıstas ne olabilir?
Diğer konu da ipin makara üzerinde kaymasını önlemek için makara tabanında çentiği olanlar tercih edilmeli. Şu an piyasada bu çentiği olmayanlar var, ip sıkı sarılmazsa olayı bilmeyenler kalamanın kaçırdığını sanmakta kalamayı sonuna kadar sıkıp sonuç alamayınca makinenin bozuk olduğuna karar verip avı bırakıyor. Çok sık rastlanan bu durum için ipi makaraya sarmadan önce her katına düğüm atıp bunu birkaç kez yapmanız ve sonra yapışkan bir bantla yapıştırmanız gerekir.
İpi makaraya yüklemeden önce ucuna dört kulaç monofilaman misina bağlayıp, makara tabanına bu misinayı sarıp, devamında olta ipini bu misinanın üzerine sarmak yeterli iken neden bu kadar karmaşık bir yönteme ihtiyaç duydunuz?
En çok kullanılan kamışlar 50-150; 90-180; 100-200 gr kapasiteli olanlar. Bunlarla 15 kg lık balık kaliteli bir kamışla rahatlık aşağılardan çekilebilir. 150-250; 150-300 gram yem takılan kamışlar 50 kglık akya orkinos gibi balıkların bulunduğu meralarda tercih edilmeli.
Boy olarak 160-210 cm kamışlar mevcut, piyasada 190cm boyunda olanların çeşidi bol, ortalama bir değer olduğu için tercih edilebilir.
SPJ tekniğinde en çok beğenilen ve tercih edilen "Evergreen Poseidon Slow Jerker" kamışın en ağır künye değerine sahip olan 603-6 modeli dahi 135 Gr ağırlığında. Halbuki büyük balık avcılığı için üretilen yine Japon menşeli casting ve jigging kamışları 250/500 Gr aralığında ağırlığa sahip. Acaba teknik, bu bahsettiğiniz büyüklükte balıkları doğrudan hedeflemiyor olabilir mi? Kamışın test değerlerinin belirlenmesinde makinenin kaloma gücü ya da balığın büyüklüğü dışında başka bir kıstas olmasın?
Bir de bu klasmandaki kamışların 1,50/1,60 m boyda olanlarında "High pitch Jerk", 1,90 m civarında olanlarda "Slow Pitch Jerk", 2,0/2,10 m olanlarda "Long Fall Jerk" ibareleri yeralıyor. Bunlar nedir?
Kamışların üzerinde yem ağırlığı dışında ip kapasiteleri de verilmekte. Bu bazılarında kullanılacak hattın libre değeri veya PE kapasitesi olarak yazılmış. Bu yöndemde PE 08 ip kullanlar dahi var. Bu meradaki balık türü ve büyüklüğü ile ilgili. Ben 30 ve 50 librelik ip kullanıyorum. 30 libre kaliteli bir ip çoğu balıkta sorunsuzdur.
Ben de Japonya'da bu tekniğin uygulayıcısı olan kimselerin PE 0,8/1 azami PE 2 olta ipi kullandıklarını görüyorum. Bu kadar ince ip kullanılmasının nedeni nedir?
Tai Uzak doğuda serbest hür demek
Bu çeviriye ulaştığınız kaynağı paylaşırmısınız? Benim başvurduğum kaynaklar yanlış olmalı, anlamı farklı çıkıyor. Ben de doğru bir kaynaktan öğreneyim isterim.
Bu acayip buluş eski kabura yemlerine benziyor.
Bu cümlenizden anladığım kadarıyla kaburanın Japon olta balıkçılığındaki gelişimini, tarihçesini iyi biliyorsunuz. Bizleri kaburanın kelime anlamı nedir, Japonya'da kullanımı hangi tarihlere dayanır, udaki-kabura, tataki kabura, katsuo bake gibi kavramlar nedir aydınlatırmısınız?

Rastgele.

Moderatör tarafında düzenlendi:

egede

Üye
Adı
ZAFER
Salih Bey cevapları da verirsiniz herhalde? Merakla bekliyorum

LG-H815 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

egede

Üye
Adı
ZAFER
Konuya ilgi duyanlar buna da bakmalı bence, ev yapımı rubber jig:

Son düzenleme:

egede

Üye
Adı
ZAFER
Bi de şu makine işine fazla takılmamak lazım gibi. Bu japon 50-60 usd lık makine ile hallediyor işini.:

agartan

Moderatör
Yönetici
Adı
Şeref
Bi de şu makine işine fazla takılmamak lazım gibi. Bu japon 50-60 usd lık makine ile hallediyor işini.:

O Japon'da önerilen tipte bir makine kullanıyor sonuçta..
Bundan gerisi kişinin bütçesi ve keyfine kalmış..