coner
Daimi Üye
- Adı
- Eşref
- Kan Grubu
- O Rh Negatif
Merakla takip ediyoruz.
Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.
Ben biraz meraklı bir oltacıyım. Balığın neyle yakandığından çok o yakalayan şeyin neden ve nasıl balık yakaladığıyla ilgileniyorum. O sebeple size bir dizi soru sormak istiyorum.
Kısa bir mesafede yön değiştiren jiglerden ilham alınarak teknik isimlendirildiğine göre neden "slow sequence jig" ya da "short distance turn jig" dememişler acaba? Mesela tekniğe "slow pitch jerk jigging" yerine "slow sequence jigging" diyebilirlerdi... Neden dememişler? Tekniğe isim veren başka bir teknik detay olmasın?
Japonya'da slow pitch jerk jigging denilince ilk akla gelen çıkrık makineler olan:
1) Shimano Ocea jigger 2000NR'nin azami kaloma direnci 10 Kg, 1500NR'de 8 Kg
2) Studio Ocean Mark Blue Haven L50Hi'de bu değer 15 Kg, hatta tekniğe özel modifiye ettikleri ve sınırlı üretimi yapılan L50Hi-S2T modelinde 10 Kg
3) Daiwa Saltiga 15H Slow Jigging'de bu değer 8 Kg
Bu değerler ışığında SPJ makineleri tekniğin uygulanacağı bölge ya da hedeflenen balığın dışında bir kıstasa göre üretiliyor olmalı. Yoksa bu adı geçen üç markanın çok daha yüksek direnç üretebilecek makine üretme kabiliyeti var, nitekim üretiyorlarda. Sizce bu kıstas ne olabilir?
İpi makaraya yüklemeden önce ucuna dört kulaç monofilaman misina bağlayıp, makara tabanına bu misinayı sarıp, devamında olta ipini bu misinanın üzerine sarmak yeterli iken neden bu kadar karmaşık bir yönteme ihtiyaç duydunuz?
SPJ tekniğinde en çok beğenilen ve tercih edilen "Evergreen Poseidon Slow Jerker" kamışın en ağır künye değerine sahip olan 603-6 modeli dahi 135 Gr ağırlığında. Halbuki büyük balık avcılığı için üretilen yine Japon menşeli casting ve jigging kamışları 250/500 Gr aralığında ağırlığa sahip. Acaba teknik, bu bahsettiğiniz büyüklükte balıkları doğrudan hedeflemiyor olabilir mi? Kamışın test değerlerinin belirlenmesinde makinenin kaloma gücü ya da balığın büyüklüğü dışında başka bir kıstas olmasın?
Bir de bu klasmandaki kamışların 1,50/1,60 m boyda olanlarında "High pitch Jerk", 1,90 m civarında olanlarda "Slow Pitch Jerk", 2,0/2,10 m olanlarda "Long Fall Jerk" ibareleri yeralıyor. Bunlar nedir?
Ben de Japonya'da bu tekniğin uygulayıcısı olan kimselerin PE 0,8/1 azami PE 2 olta ipi kullandıklarını görüyorum. Bu kadar ince ip kullanılmasının nedeni nedir?
Bu çeviriye ulaştığınız kaynağı paylaşırmısınız? Benim başvurduğum kaynaklar yanlış olmalı, anlamı farklı çıkıyor. Ben de doğru bir kaynaktan öğreneyim isterim.
Bu cümlenizden anladığım kadarıyla kaburanın Japon olta balıkçılığındaki gelişimini, tarihçesini iyi biliyorsunuz. Bizleri kaburanın kelime anlamı nedir, Japonya'da kullanımı hangi tarihlere dayanır, udaki-kabura, tataki kabura, katsuo bake gibi kavramlar nedir aydınlatırmısınız?
Rastgele.
İma nın madai jigi. Bunda rubber (lastik) yok. Yem (karides) taktıklarını da göremedim. Yoksa rubber da mı hikaye. Madailer ham yapıyo bunu da:【楽天市場】アムズデザイン アイマ 真鯛魂 レンジセッター 10号 【メール便OK】 【テンヤマゴチにオススメ!】【真鯛】:プロショップケイズ楽天市場店
LG-H815 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Bu teknik tamamıyla mekanik bir tekniktir. Makine ve kamışın ürettiği fiziki tepkimelerin olabildiğince hassas yorumlanması ve kullanılması üzerine kurulmuştur. Haliyle makineye hareket veren “pitch” ve kamışa hareket veren “jerk” tekniğin isimlendirilmesinde kullanılmıştır.Kısa bir mesafede yön değiştiren jiglerden ilham alınarak teknik isimlendirildiğine göre neden "slow sequence jig" ya da "short distance turn jig" dememişler acaba? Mesela tekniğe "slow pitch jerk jigging" yerine "slow sequence jigging" diyebilirlerdi... Neden dememişler? Tekniğe isim veren başka bir teknik detay olmasın?
SPJ kati surette büyük balık hedefleyen bir teknik değildir. Tekniğin felsefesi kaçan balığı kovalayacak kadar fiziki güce sahip olmayan “palazların” büyük ağabeylerinin saldırılarından arta kalan yaralı veya sersemlemiş yemlik balıkları kapma alışkanlıklarından faydalanmaya dayanır. Ana hedef “buzluğu doldurmak” eve sofralık kalitesi yüksek balıkla dönmektir, trofe yakalamak değil. Bilirsiniz ki pek çok türün en ideal lezzeti sunduğu ağırlık 2-8 kg ağırlığında oldukları dönemdir.Japonya'da slow pitch jerk jigging denilince ilk akla gelen çıkrık makineler olan:
1) Shimano Ocea jigger 2000NR'nin azami kaloma direnci 10 Kg, 1500NR'de 8 Kg
2) Studio Ocean Mark Blue Haven L50Hi'de bu değer 15 Kg, hatta tekniğe özel modifiye ettikleri ve sınırlı üretimi yapılan L50Hi-S2T modelinde 10 Kg
3) Daiwa Saltiga 15H Slow Jigging'de bu değer 8 Kg
Bu değerler ışığında SPJ makineleri tekniğin uygulanacağı bölge ya da hedeflenen balığın dışında bir kıstasa göre üretiliyor olmalı. Yoksa bu adı geçen üç markanın çok daha yüksek direnç üretebilecek makine üretme kabiliyeti var, nitekim üretiyorlar da. Sizce bu kıstas ne olabilir?
Bu meselenin en iyi ve en kolay yolunu adım adım tarif edeyim. Makineniz ister spin ister çıkrık olsun yöntem aynıdır. Saracağınız ipin çapına uygun (Ör. 0,24 mm olta ipine 0,35/0,40 mm misina) 4/5 kulaç misina kesilir. Misinanın ucu idam düğümüyle makaraya bağlanır. Misinanın diğer ucu da uygun bir düğümle (Ör. Uni to uni) olta ipinin başlangıcına bağlanır. Sabit bir kuvvetle sarım yapılır. Böylece misina tabana düzgünce sarıldıktan sonra olta ipi üzerine sarılmış olur, tüm elemanlar da birbirine ekli olduğu için asla sorun çıkmaz.İpi makaraya yüklemeden önce ucuna dört kulaç mono filaman misina bağlayıp, makara tabanına bu misinayı sarıp, devamında olta ipini bu misinanın üzerine sarmak yeterli iken neden bu kadar karmaşık bir yönteme ihtiyaç duydunuz?
Yukarıda bahsettiğim gibi bu teknikte hedef sofralık balıktır. Bu sebeple olta kamışı, SPJ tekniğinde mücadele donanımı değil aksiyon donanımıdır. Balık bindiğinde kamışla değil makineyle çekilir. Aksiyon yönünden bu tekniğin en önemli donanımıdır diyebilirim. Mesela 90/180 gr künye değeri olan bir SPJ kamışınız var. Hedeflediğiniz balık türü çok agresif ve bölgeci. Jigin sert sıçramalardan çok, yavaş süzülmelerle balığın üzerine doğru inmesini ve balığı kışkırtıp hamle yapmasını istiyorsunuz. O zaman bu kamışla 180/200 hatta çok aheste bir aksiyon istiyorsanız ve akıntı yoksa 220/250 gr jig kullanabilirsiniz. Yok tam tersi balık kaçanı kovalayıp kapmaya meyilli o zaman kamışın yemi agresif biçimde sıçratması için kamış künyesindeki alt değere yaklaşacaksınız. Tekniğin en can alıcı noktasını da yazmış oldum...SPJ tekniğinde en çok beğenilen ve tercih edilen "Evergreen Poseidon Slow Jerker" kamışın en ağır künye değerine sahip olan 603-6 modeli dahi 135 Gr ağırlığında. Halbuki büyük balık avcılığı için üretilen yine Japon menşeli casting ve jigging kamışları 250/500 Gr aralığında ağırlığa sahip. Acaba teknik, bu bahsettiğiniz büyüklükte balıkları doğrudan hedeflemiyor olabilir mi? Kamışın test değerlerinin belirlenmesinde makinenin kaloma gücü ya da balığın büyüklüğü dışında başka bir kıstas olmasın?
Bir de bu klasmandaki kamışların 1,50/1,60 m boyda olanlarında "High pitch Jerk", 1,90 m civarında olanlarda "Slow Pitch Jerk", 2,0/2,10 m olanlarda "Long Fall Jerk" ibareleri yer alıyor. Bunlar nedir?
İnce ipin kerametini yukarıda yazdım zaten. PE 2 azamisidir. Bundan daha kalınını kullanan usta ben görmedim. Nitekim ben de PE 2 iple 18/20 kg balıkları dize getirebiliyorum. Ben yapabiliyorsam siz de yaparsınız herhalde…Ben de Japonya'da bu tekniğin uygulayıcısı olan kimselerin PE 0,8/1 azami PE 2 olta ipi kullandıklarını görüyorum. Bu kadar ince ip kullanılmasının nedeni nedir?
Haliyle ben de Japonca bilmiyorum. Bir veya iki sözlükten yaptığım çeviriler sonucunda ulaştığım sonuç şudur;Bu çeviriye ulaştığınız kaynağı paylaşır mısınız? Benim başvurduğum kaynaklar yanlış olmalı, anlamı farklı çıkıyor. Ben de doğru bir kaynaktan öğreneyim isterim.
Kabura bilumum tüylü zokalara denir. Japon balıkçılığında kullanımı yazılı kaynaklara göre 1690’lara dayanır. Çok uzatmadan kısaca anlatmak gerekirse “Udaki Kabura” damaklı iğneye sahip, halen bir kısım Japon tarafından, değişik boyları levrek, fangri, istavrit avlarında kullanılan tüylü zokadır. “Tataki Kabura” ise “oltayla” ticari yazılı ve çizgili orkinos avcılığı yapan teknelerin kullandığı, damaksız, ağzı iğneden çok kakıca benzer biçimlenmiş bir tüylü zokadır. “Bake” kaburanın yöresel bir isimlendirmesidir. Tüm kaburalar önüne kullanılacağı balık türünün ismi eklenerek adlandırılır. Mesela “katsuo bake” çizgili orkinos (katsuwonus pelamis) kaburasıdır, “aji kabura” istavrit kaburasıdır…gibi. İşte modern taikaburaların temeli de bu geleneksel tüylü zokalardır.Bu cümlenizden anladığım kadarıyla kaburanın Japon olta balıkçılığındaki gelişimini, tarihçesini iyi biliyorsunuz. Bizleri kaburanın kelime anlamı nedir, Japonya'da kullanımı hangi tarihlere dayanır, udaki-kabura, tataki kabura, katsuo bake gibi kavramlar nedir aydınlatır mısınız?
Bilgiler ve yorumların için teşekkürler Bülent abi.Tecrübelerin % 100 Doğru yada % 80 Doğru bu foruma giren herkeste son 5 yıldır büyük emeğin var.Tonla zaman harcayıp kafa yorduğun her detayı ve gözlemlerini senin gibi herkes paylaşmaz paylaşamaz kıskanır![]()