Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Arkadaş tekne almadan önce lütfen bana bizzat danışın

Mansmart

Yeni Üye
Adı
Levent
Kan Grubu
O Rh Pozitif
4 veya 4,5 değil de 5-6 metrelik almanız bir sezon sonra satmaya çalışıp, zarar etmektense bir defada 5-10 bin TL fazla ödeyerek almanız sizin yararınıza olacaktır. Her iki firmanında 4,90 - 4,95 bandında ürünü var. Yerliyurt çok eski ve kaliteli tekne üreticisidir. İsatek'e göre bir tık daha pahalı olabilir.

Benim her iki marka için de birer önerim olacak

1- İsatek 5,70 Samba sitesinde şuan 32.000 TL gözüküyor.
2- Yerliyurt 4,95 Khan sitesinde şuan 30.900 TL gözüküyor.

İki model arasındaki en belirgin fark boyu ve eni olacaktır. İsatek sitesinde tekne boyu 5,70 ve eni 2,15 gözüküyor. Ağırlığı ise 600 KG ve önerilen minimum motor 50 HP yazılmış. Yerliyurt sitesinde khan modeli için detay yok ama boyu 4,95 eni sanırım 1,90 - 2,0 civarındadır. Muhtemelen 40-80 hp min motor isteyebilir. Ağırlığına dair bir bilgi bulamadım.

Şimdi bu modeller arasında artık ihtiyacınızı da gözeterek karar vermeniz gerekiyor. Bunun altında bir model seçerseniz sizi temin ederim Çanakkale şartlarında zorlanacak ve lanet olsun diyerek satmak zorunda kalacaksınız. Çünkü keyif alamayacak, istediğinizde açılamayacak ve neden 4 - 4,5 metre aldığınızı sürekli kendinize soracaksınız.

Forumlar bu yüzden var. Gerçek kullanıcı deneyimleri, yıllarca kaptanlık yapmış kişiler, bölgede yaşayan balıkçıların deneyimleri çok önemlidir. Hep yazıyoruz, Deniz şakaya gelmez. Bodrum, Çeşme, Didim, Kaş, Foça, Çeşme, Çanakkale farketmez. Hava döndüğü anda aldığınız tekne ve motorunuzla baş başa kalırsınız. Teknenin ve motorun kalitesi orada ortaya çıkar. Yoksa durgun suya 2 metrelik kano ile de gitseniz işinizi zaten görecektir.

Demek istediğim 4,5 metre ile 5 - 5,5 metrenin arasında çok fark vardır. Bu eşik başlangıç seviyesi için önemlidir. Neden 4 - 4,5 metre üretimleri var? Daha önceki yıllarda ADB (Amatör Denizci Belgesi) için tekne ebatları da önem teşkil ediyordu. Yıllar içerisinde motor gücüne göre değişti vs.. Üreticiler de o dönem standartlara uygun ADB istenmeyecek ölçülerde tekne ürettiler. Tabii bu ebattaki tekneler aslında deniz için değil daha çok durgun sular için uygundur. Yurtdışında üretilmiş benzer ebattaki teknelere bakarsanız genelde durgun sularda kullanıldığını görebilirsiniz.

İşin özü; Çanakkale için 4 - 4,5 metre güvenli - keyifli olmaz. Denizin keyfini değil, cefasını çekersiniz. Tekne keyif işidir, keyif için verilen paranın hesabı dönemimizde evet yapılmak zorundadır. Ancak işin sonunda bu bir keyiftir ve keyif için biraz paraya kıymak gerekiyor.

Ne çok keyif demişim yahu :)

Umarım açıklamalar yeterli olmuştur.
Gökhan bey
Detaylı açıklamanız için teşekkür ederim. Aslında benimde istediğim daha sonra daha büyük bir tekne almak dediklerinizde mantıklı ancak iki sıkıntım var.
1. Sorunum bütçe şimdilik bütçem 20-25 bin tl. Ever tekneyi 5 metre üstüne çıkarırsam mesela yerliyurt firmasının güzel bi 5 metre yarım kamara teknesi var fiyatı 28 bin tl ye yakın. En az motor gücü 50 hp yazıyor. Bu demekki en az 40 bin tl de motora vermem gerekicekki bu toplamda 70 bin tl yapıyor bütçemin çok üstünde.
2. Sorun ise aslında bu genel bi sorun tekneyi büyütünce bu konuda ne yapıcağımı bilmiyorum bağlama sorunu. En yakınımda dalyanda bi balıkçı barınağı var. Oraya bağlamasına bağlanır ama hiçbi güvenlik yok hiçbir aidat yok tekneyi bağlıycaz Allaha emanet durucak.
Anladığım kadarıyla bu herkes için en büyük sorun zaten. Güzel güvenli biyer olsa belki bir yıl daha bekleyip büyük bir tekne alırdım.
Anlamadığım şey bu kadar para harcanıp bir marina yapılmış başında kimse durmuyor. Anlamak mümkün değil

momentmc

Üye
Adı
Gokhan
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Gökhan bey
Detaylı açıklamanız için teşekkür ederim. Aslında benimde istediğim daha sonra daha büyük bir tekne almak dediklerinizde mantıklı ancak iki sıkıntım var.
1. Sorunum bütçe şimdilik bütçem 20-25 bin tl. Ever tekneyi 5 metre üstüne çıkarırsam mesela yerliyurt firmasının güzel bi 5 metre yarım kamara teknesi var fiyatı 28 bin tl ye yakın. En az motor gücü 50 hp yazıyor. Bu demekki en az 40 bin tl de motora vermem gerekicekki bu toplamda 70 bin tl yapıyor bütçemin çok üstünde.
2. Sorun ise aslında bu genel bi sorun tekneyi büyütünce bu konuda ne yapıcağımı bilmiyorum bağlama sorunu. En yakınımda dalyanda bi balıkçı barınağı var. Oraya bağlamasına bağlanır ama hiçbi güvenlik yok hiçbir aidat yok tekneyi bağlıycaz Allaha emanet durucak.
Anladığım kadarıyla bu herkes için en büyük sorun zaten. Güzel güvenli biyer olsa belki bir yıl daha bekleyip büyük bir tekne alırdım.
Anlamadığım şey bu kadar para harcanıp bir marina yapılmış başında kimse durmuyor. Anlamak mümkün değil
Rica ederim. Tabii ki bütçe ile doğru orantılı ama dediğim gibi bulunduğunuz lokasyon tehlikeli. 4,5 - 5 metre alacaksanız da o zaman min 30 hp motor öneririm. Bari olası bir hava değişiminde limana kendinizi hızlıca atarsınız. Evet, teknelerin bağlanacak yer problemi en az tekne seçimi kadar önemli. Hırsızlık vs sıkça karşılaşılan bir durum. Bunu da tespit edip, anlaşıp ona göre ilerlemekte fayda var.

sfenk35

Yeni Üye
5 Metre tekneye 10 HP motor yetersiz kalır. Nerede kullanacağınızı yazmamışsınız. Yani hangi şehirde? 7-8 bin sadece boş tekne için ise belki öneri verilebilir. Ancak motor + tekne o fiyata imkansız gibi bir şey. İyi bir römork 5-7 bin civarında zaten.

Bütçenizi arttırın veya ikinci el sitelerinden bütçenize uygun bir kombinasyon bulmaya çalışın.
Kuşadası bölgesinde kullanıcaz, genelde 10hp motor yeterli diye araştırdık ama doğrudur.
2. El bakıyoruz bu arada internette 10bin bandında fiber+motorlar var ama ne kadar sağlıklıdır bilinmez tabi.

BaşMinekolos

Moderatör
Adı
Hakan Kayhan
Kan Grubu
O Rh Pozitif
Kayikhanede dolaşırken bu tekneyi gördüm cok güzel bir tekne kemikli ve güvenilir gözüküyor.
Ilerde böyle bisey alabilirim inşallah...

Belki tekne sahibi forum uyemizdir izinsiz foto çektim:) sorry

SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Çırak

Daimi Üye
Adı
Melih
Kan Grubu
O Rh Pozitif
Kayikhanede dolaşırken bu tekneyi gördüm cok güzel bir tekne kemikli ve güvenilir gözüküyor.
Ilerde böyle bisey alabilirim inşallah...

Belki tekne sahibi forum uyemizdir izinsiz foto çektim:) sorry

SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Allah gönlüne göre versin Hakan hocam.

BaşMinekolos

Moderatör
Adı
Hakan Kayhan
Kan Grubu
O Rh Pozitif

Okurtman

Aktif Üye
Adı
Özdemir K.
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Ben de dün yaşadığım bir tecrübeyi ekleyeyim. Belki yeni tekne alacak dostlarımıza yardımı olur.
Kutlay marine çok enteresan bir firma. İnternetten bir modellerini beğendim. Fiyatı 70.000 TL idi. Firma ile görüştüm. Teknenin imalatta olduğunu söylediler. 3 gün sonra fotoğraflarını yolladılar gelip bakabilirsiniz dediler. Bu arada fiyat hala 70.000 Tl. Uzun zamandır tekne bakıyordum ve sonunda sıfır almaya karar vermiştim. Bir hafta dolmadan aradım ve adres konumu aldım.Çantama 20.000 Tl avans koyup eşimle İstanbuldan İzmirin yolunu tuttuk. Firmaya vardığımızda firma sahibi 10.000 Tl zam yaptığını söyledi. Biz de tekneye bile bakmadan çıktık. Herkes malına istediği zaman istediği zammı yapar. Burada hiç bir sorun yok. Ancak müşterisine gelmeden önce fiyatımız 10.000 TL arttı diye bilgi verir. İnsanlara 500 km haybeden yol yaptırmaz. Sizin anlayacağınız esnaflıkları üst seviyede... Whatsapp mesajlarıda olduğu gibi duruyor.
Bakmışlar almaya hayli niyetlisiniz bir 10000 daha neden çarpmayalım diye düşünmüşler veya başkasına satış yapıp sizi caydırmaya çalışmışlardır ülkemiz esnafının-üreticisinin hali, benzerleri başıma gelmedi değil.

Barışçı

Yeni Üye
Adı
Barış
Merhaba arkadaşlar,
Herkese iyi pazarlar dilerim.Viya boat 4.65 hakkında bilgisi,tecrübesi olan var Mıdır?Bu tekneye 204 cm en yazmış üretici ve sahibinden.com daki ilanında şöyle yazmış:
Teodora 4,65 PRN fiber tekne, sınıfının tartışmasız en iyisidir.

Şöyle düşünün; 3 yetişkin, küpeştesine çıkıyorsunuz ve tekne hiç yana yatmıyor. Denge konusunda gerçek bir tasarım harikası.

finansaldanışman

Aktif Üye
Adı
Erdem
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Gökhan bey
Alternatif olması amacıyla başka bir önerim olacak.Ahşap Kıçtan takma Ayna kıç tekne almayı düşündünüz mü?
Avantajları
1-Yalpa omurgalı bir ahşap tekne aldığınızda dalga ile mücadelesi fiberle kıyaslanamayacak düzeyde yüksek olacaktır.
2-Kıçtan takma motor ise sökülebilip arabanıza yada balıkçı barınağında bir kulübeye bırakılabilir.Malum hırsızlık en çok motorda yaşanmakta.
3-Bilhassa dalgalı denizlerde ve sert havalarda da rahatlıkla kullanabilirsiniz.(Tabi fırtına yada tehlikeli hava durumları gibi olaylar hariç)
4-Kamarasız alsanız dahi istenirse sonradan kamara yaptırtabilirsiniz.
Eksileri
1-Bakımı emek ister.Ancak düzgün ve esnek yapıda olan kaliteli macunu yaparsanız senelerce sadece rötuşla deniz keyfiniz devam eder.
2-Doğal olarak ahşap bakım ve işlemleri daha pahalıdır.Ancak elinizde biraz boya ve macun gibi işler geliyorsa 1 haftada tüm tekneyi komple soyup zımpara,macun,tekrar zımpara,yoklama macunu,astar boya,ve normal boyadan sonra zehrini atarak tamamlarsınız.Ahşap eskimeleri veya kırılmaları ise marangozluk işler olduğundan gerekli parçaları değiştirerek rahatlıkla kullanabilirsiniz.
3-Ahşap daha ağır olduğundan size mukavemet kazandırırken hızdan feragat ettirir.
Kısacası fiber size bakım,zaman,hız gibi artılar sunarken ahşap biraz daha bu konularda zahmetli ve masraflı olmasına karşın düzgün bakıldığında uzun seneler boyunca fiberden çok daha güvenli ve rahat şekilde hizmet edecektir.
1984 de 10 yaşında aldığımız 6,25 kıçtan takma motorlu teknemiz 2002 ye kadar gayet güzel hizmet etmiş ancak daha sonra ailede baş gösteren ciddi rahatsızlıklar ve süreçleri nedeniyle bakımı ihmal edilince tamir masrafı tekne fiyatını aştığından tekne macerasına son vermek durumunda kalmıştım.
Lakin o günler ailece yaşadığımız en güzel günlerdendi diyebilirim.
Ancak fiberde ısrarlıysanız ve bütçeniz bulunduğunuz bölgesel durumda yetersiz kalacaksa ve ilerde değiştiririm mantığı ile hareket eiyorsanız 2. el temiz saati düşük motorlu bir tekne alın.Hem daha uygun fiyata hem de mevcut konumunuza daha uygun ebatlarda bir tekne almanız mümkün olur.
Ayrıca motorlarda oluşabilecek arızalar konusunda mutlaka bilgi ve deneyim sahibi olun.Bu arızalarla ilgili gerekli yedek parçaları da mutlaka yanınızda bulundurun.Denizin ortasında hele de hava patladı mı motorun bozulması kadar sorun yaratan başka bir olay yoktur.O nedenle kürek takımını da almayı unutmayın.
Aklıma gelen önemli noktalar bunlar.Kendi deneyimlerimle ve denizdeki tecrübemle şahsi fikirlerimi paylaşayım dedim.Malum denizin şakası yok.
Şimdiden alacağınız tekneniz ne olursa olsun hayırlı olsun ve keyifle,sağlıkla güzel anılar biriktireceğiniz günlerde kullanın.

Mektupla

Daimi Üye
Alternatif olması amacıyla başka bir önerim olacak.Ahşap Kıçtan takma Ayna kıç tekne almayı düşündünüz mü?
Avantajları
1-Yalpa omurgalı bir ahşap tekne aldığınızda dalga ile mücadelesi fiberle kıyaslanamayacak düzeyde yüksek olacaktır.
2-Kıçtan takma motor ise sökülebilip arabanıza yada balıkçı barınağında bir kulübeye bırakılabilir.Malum hırsızlık en çok motorda yaşanmakta.
3-Bilhassa dalgalı denizlerde ve sert havalarda da rahatlıkla kullanabilirsiniz.(Tabi fırtına yada tehlikeli hava durumları gibi olaylar hariç)
4-Kamarasız alsanız dahi istenirse sonradan kamara yaptırtabilirsiniz.
Eksileri
1-Bakımı emek ister.Ancak düzgün ve esnek yapıda olan kaliteli macunu yaparsanız senelerce sadece rötuşla deniz keyfiniz devam eder.
2-Doğal olarak ahşap bakım ve işlemleri daha pahalıdır.Ancak elinizde biraz boya ve macun gibi işler geliyorsa 1 haftada tüm tekneyi komple soyup zımpara,macun,tekrar zımpara,yoklama macunu,astar boya,ve normal boyadan sonra zehrini atarak tamamlarsınız.Ahşap eskimeleri veya kırılmaları ise marangozluk işler olduğundan gerekli parçaları değiştirerek rahatlıkla kullanabilirsiniz.
3-Ahşap daha ağır olduğundan size mukavemet kazandırırken hızdan feragat ettirir.
Kısacası fiber size bakım,zaman,hız gibi artılar sunarken ahşap biraz daha bu konularda zahmetli ve masraflı olmasına karşın düzgün bakıldığında uzun seneler boyunca fiberden çok daha güvenli ve rahat şekilde hizmet edecektir.
1984 de 10 yaşında aldığımız 6,25 kıçtan takma motorlu teknemiz 2002 ye kadar gayet güzel hizmet etmiş ancak daha sonra ailede baş gösteren ciddi rahatsızlıklar ve süreçleri nedeniyle bakımı ihmal edilince tamir masrafı tekne fiyatını aştığından tekne macerasına son vermek durumunda kalmıştım.
Lakin o günler ailece yaşadığımız en güzel günlerdendi diyebilirim.
Ancak fiberde ısrarlıysanız ve bütçeniz bulunduğunuz bölgesel durumda yetersiz kalacaksa ve ilerde değiştiririm mantığı ile hareket eiyorsanız 2. el temiz saati düşük motorlu bir tekne alın.Hem daha uygun fiyata hem de mevcut konumunuza daha uygun ebatlarda bir tekne almanız mümkün olur.
Ayrıca motorlarda oluşabilecek arızalar konusunda mutlaka bilgi ve deneyim sahibi olun.Bu arızalarla ilgili gerekli yedek parçaları da mutlaka yanınızda bulundurun.Denizin ortasında hele de hava patladı mı motorun bozulması kadar sorun yaratan başka bir olay yoktur.O nedenle kürek takımını da almayı unutmayın.
Aklıma gelen önemli noktalar bunlar.Kendi deneyimlerimle ve denizdeki tecrübemle şahsi fikirlerimi paylaşayım dedim.Malum denizin şakası yok.
Şimdiden alacağınız tekneniz ne olursa olsun hayırlı olsun ve keyifle,sağlıkla güzel anılar biriktireceğiniz günlerde kullanın.
Acil şifalar diliyorum...