Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Tuzla - Pendik - Kartal - Maltepe - Kadıköy Hattı BİLGİ PAYLAŞIMI

Lafalisokalemabuno

Aktif Üye
Adı
Samet
Dün akşam saatlerinde Caddebostan Migros arkasında idim. Suların yükseldiği haberi sonrası yanıma tırmık alarak gitmeme rağmen midye çıkaramadım. Midye çıkaramayınca da istavrite atmadım hiç. Ki zaten tam tahmin ettiğim üzere, düz çapari çalışan tanıdık tanımadık 10-15 balıkçının hemen hemen hepsi sıfır çekerek evlerine döndüler.
4 saat kadar eşkinaya çalıştım ve hiç eşkina alamadım. Kurtları dün av öncesi almış olmama rağmen maalesef iyi değillerdi. AMA merada balık olsa tek iğneye 2'li 3'lü kokoreç yapıp sardığım yemlere mutlaka dokunurlardı. Yani yemi bahane etmek işin kolayına kaçmak olur. Balığın yemlenmeye çıkmadığı yahut bir başka etkenin avı verimsizleştirdiği bir av gecesi oldu.

Oltası suda olanlara, sabredenlere ve emek sarf edenlere bereketli avlar temenni ediyorum. Rastgelsin!
Gelgit kaynaklı su yükselmesi-çekilmeleri için ben şu siteyi kullanıyorum, belki işinize yarar. Ben kefal avlarımda "kabarık deniz" hedeflemek ve balıkların hangi gelgit durumlarında çıktığına bakmak için kullanıyorum. Ayrıca deniz kıyısı yosunlu falan olmamasını istiyorsanız, o genellikle "kabarık denize" veya "high-tide"lara denk geliyor: Tide Times and Tide Chart for Istanbul (0'a yakın değerler genellikle deniz oldukça çekilmiş, 0,12 m gibi değerler deniz oldukça kabarmışa denk geliyor)

Konum yakın olduğu için yemli istavrit konusunda bilgi rica edeceğim. Herhalde midye/karides/kurtlar en güzel yemler oluyordur. Sağlamlıkları açısından tavuk veya istavrit eti iş yapar mı? Yemli istavritte yöntem olarak geceleyin ışıklı düz çapariden önemli bir fark var mıdır? Simsiz çapari hazırlasak daha verimli olur mu? Yem ipine vakit harcamaya değer mi? Çok teşekkürler şimdiden.

E

Erden Eren

Misafir
Samet selamlar.
Öncelikle şunu söylemek isterim, mecburi olan hava ve rüzgar bilgisi hariç 2012 senesinden bu yana kıyı balıkçılığında hiçbir programı kullanmadım. Ben tarz olarak sahadan gelen bilgiyi baz alırım, ki zaten haftanın en az 3-4 günü bizzat sahadayımdır. O kadar çok insan tanıdım ki, kalkıp zahmet etmek yerine "Abi bilmem ne programı bugün balık cılız gösteriyor." diyen, oturduğu yerden balığı görebileceğini zanneden. :)
Seninkisi su çekilmesi esaslı bir program sanırım. Onda da bir önceki akşam ben inememişken sahada olan bizim ekip "Midye çıkarırken zorlandık, yarın tırmıksız inme." dediği için tırmıkla indim. Ancak bugüne dek hiç midye çıkaramadığım bir mera olan Caddebostan'da yine midye çıkaramayınca mesajımda yazdığım üzere istavrite dair tek bir atış bile yapmadım. Yapanların tamamına yakını 0 ya da 2-3 balık alarak döndüler.

Buradan midye ve yem konusuna gelecek olursak değerli hobidaşım. Özelikle Tuzla sahilinde istavrit avında kurt çok sık kullanılırdı. O dönemler kurt bu kadar pahalı değildi. Ancak gerek kurt olsun gerek karides olsun, istavrit çaparisine takdığımız zaman yemin doğası gereği havada, havada olmasa bile denize inerken gerçekleşen o çarpışma esnasında birçoğu dökülüyor. Özellikle karides dökülmeden suya inse bile suyun içerisinde kendini salıyor maalesef. O yüzden karidesi bir gün önceden tuzlamak ve güzelce kurutmak şart.
Tavuk etini ilk acemilik yıllarımda denemişliğim var. Kurt olsun, karides olsun, midye olsun hepsi hayvanın kendi doğasından geldiğinden olsa gerek bunlara bayılıyor ancak tavuk konusunda son derece olumsuz düşünenlerdenim. Hatta hiç iş yapmıyor diyebilirim. (Konumuz istavrit, sadece bu balığı baz alarak yazdığımı hatırlatmak isterim.)

Toparlamak gerekirse, nisan ve mayıs ayları ile ağustos sonu ve eylül aylarında yani istavritin artık kıyıdan uzaklaşmaya başladığı dönemlerde balığı cezbetmek adına yapılacak en ideal yöntem iğnelerimize midye takmaktır. Midyenin siyah kenarı olmasına özellikle dikkat edelim. Midyeyi açıyoruz, 2 yanağı tam ayırmadan, ters yaparak yatırıyoruz ve suyunun akması için 5-10 dakika bekliyoruz. Akabinde midyenin kenarlarını kapsayan siyah kısımları varsa falçata ile rahatlıkla sıyırıyoruz. Bunları iğnelerimize iğneden fazla uzamayacak, sarkmayacak şekilde minnak minnak takıyoruz. Bu siyah kısımlar hem iğneden düşmüyor, dökülmüyor hem de aynı yem ile yani tazelemeden o iğne ile 5-10 balık alabiliyorsun. Genelde 10 köstekli çapari kullanılır. Siz en az 5-6 kösteğe yani iğneye mutlaka yem takın. Çevrenizdekiler tek tük ve hatta nisan, eylül gibi takvimlerde sıfır balık alırken, siz çatır çatır balık alırsınız.

Son 2 cümlendeki 2 sorunu yanıtlamaya çalışarak yazımı tamamlamak isterim. Yem ipini gerektirecek bir durum yok. Siyah kısımlar sanki kaslı gibi olduğundan iğneden düşmesi çok zor oluyor. Anca abartılı büyük bir istavrit yahut ispari vesaire gelirse yemi tazelemek zorunda kalırsın.
Ben kışları -ki kıyı balıkçılığında açık ara en sevdiğim av takvimidir- , eşkinaya atarken eğer yarım saat 1 saat içerisinde 5-6 tane istavrit o 1/0 , 2/0 iğnelere gelirse hemen 6 yahut 8 numara Owner iğneden çıplak bir takım yapıyorum. 3-5 köstekli. Ve onu midye ile yemliyorum. Sim takmıyorum. Düz, çıplak iğne. Kış olmasına rağmen, istavritin ağırlıklı olarak aşırı açık, derin sularda olmasına rağmen kıyıladığı o zaman dilimlerinde muazzam avlar yapıyorum bu sayede. (Forumda kış istavrit avı video yahut fotoğraflarımdan bolca olması gerek.)
Ama nisan-mayıs ve ağustos sonu-eylül aylarında simli çapariye uyguluyorum bu yem taktiğini çünkü balığın hala sime de kanabilme olasılığı devam ediyor. Hem simden hem yemden faydalanmak istiyorum.

Umarım sorularına yeterli yanıtları verebilmişimdir. Bizzat sahada deneyimlediğim, nacizane ve dilim döndüğünce aktaracağım bilgiler bundan ibaret. Selamlar, hem huzurlu hem bereketli avlar.

Lafalisokalemabuno

Aktif Üye
Adı
Samet
Çok değerli bilgiler, sağolun. Bugün (Cuma) midyeyi bir deneme şansım oldu ama şaşkınbakkalda bugün gerçekten hiç balık yoktu. 3 kişi gece çaparisiyle toplam 2 istavrit alabildik. Normalde 2-3 ışık gözüken karşı dalgakıranda da yalnızca 1 tane ışıklı istavritçi vardı, o da çok erken toplayıp gitti. Işık tutunca suda zıplayan kefaller bile yoktu. Dün (Perşembe) balık bolmuş ve 4-5 metre kadar yakındaymış, arkadaş LRF ile 20 parça almış.

E

Erden Eren

Misafir
Dün kendi adıma klasikleşmiş kedi besleme gününü gerçekleştirmek adına mahallemdeki merama indim.
Çok güzel kurtlarım vardı. Eşkinaya attım. Arada büyük boy istavritler ve 9 kez de kaya balığı geldi.
Hepsini Santos'uma verdim. Keraneci çatlayacak oldu hala yiyor. :)
Bu arada enteresan bir şey oldu. Çok büyük bir iskorpit gelmişti. Onu iğneden çıkarttım ve kamışı Scooter'a dayarken Santos iskorpite doğru hamle yapınca hem ona bağırdım hem de o an refleks olarak iskorpite tekme attım, kedi almasın diye.
Ayağımda ayakkabı ve çorap olmasına rağmen baş parmağıma bir acı girdi. Hemen ayakkabı ve çorabı çıkardım. Kolonyalamaya başladım ama önce ufak bir kanama sonra da bariz bir yanma ve şişlik oluştu. Finalinde hiç içime sinmese de Gordons cinimden biraz döktüm. =))
Abi ayakkabıyı nasıl aştın da dikenini batırdın yahu, şaka gibi. Başıma ilk kez geldi böyle bir şey.

Bedri35

Daimi Üye
Adı
Bedri
Kan Grubu
O Rh Pozitif
Dün kendi adıma klasikleşmiş kedi besleme gününü gerçekleştirmek adına mahallemdeki merama indim.
Çok güzel kurtlarım vardı. Eşkinaya attım. Arada büyük boy istavritler ve 9 kez de kaya balığı geldi.
Hepsini Santos'uma verdim. Keraneci çatlayacak oldu hala yiyor. :)
Bu arada enteresan bir şey oldu. Çok büyük bir iskorpit gelmişti. Onu iğneden çıkarttım ve kamışı Scooter'a dayarken Santos iskorpite doğru hamle yapınca hem ona bağırdım hem de o an refleks olarak iskorpite tekme attım, kedi almasın diye.
Ayağımda ayakkabı ve çorap olmasına rağmen baş parmağıma bir acı girdi. Hemen ayakkabı ve çorabı çıkardım. Kolonyalamaya başladım ama önce ufak bir kanama sonra da bariz bir yanma ve şişlik oluştu. Finalinde hiç içime sinmese de Gordons cinimden biraz döktüm. =))
Abi ayakkabıyı nasıl aştın da dikenini batırdın yahu, şaka gibi. Başıma ilk kez geldi böyle bir şey.
Geçmiş olsun başkan. Gitti 5cl gordons 😂

E

Erden Eren

Misafir
Başlıksız.jpg

Dün akşam %100 florakarbon beden ve köstekler, Owner 50173 gibi rüştünü ispat etmiş avcı iğneden oluşturduğum takımlar ve av boyunca buzlarla muhafaza ettiğim kurtlar ile eşkina avına gittim.
7 saat boyunca bırakın eşkinayı, Santos ve diğer kedileri beslemek adına kaya balığı, gelincik vesaire bile gelmedi. Uzun senelerdir denizi bu kadar kurak, bu denli verimsiz görmemiştim. Ne hedef balık ne harami balıklar ne de eşkina iğnesine takılan istavrit, gelincik vesaire..

Bu arada ilk geldiğimde 10-12 adet şamandıra vardı denizde. Tanıdıklara selam verirken diğer şamandıralara da göz attım. Hepsi yemsiz çalıştığı için SIFIR çekiyorlardı. Zaten çok erkenden topladı gitti herkes. Kaldı ki artık yemli de bile her geçen gün daha düşük performanslar başlar. İstavritin topyekun veda etme takvimi yaklaştı. Bunu anlıyorum ama benim bu kadar başarılı bir takım ve capcanlı kurtlarıa tek bir deniz canlısının gelmeme sebebini çözemedim. :)

E

Erden Eren

Misafir
Başlıksız.jpg

Dile kolay, 9-10 senedir avlandığım aynı kayalık üzerinde biraz istavrit biraz eşkina biraz kedileri beslemece derken yine sabah ettik, yine huzurun doruklarında gezindik.
Oltası suda olan, sabreden ve emek sarf eden herkese bereketli avlar, RASTGELSİN!

omer42

Aktif Üye
Adı
ömer
Kan Grubu
O Rh Pozitif
Ekli dosyayı görüntüle 126732

Dile kolay, 9-10 senedir avlandığım aynı kayalık üzerinde biraz istavrit biraz eşkina biraz kedileri beslemece derken yine sabah ettik, yine huzurun doruklarında gezindik.
Oltası suda olan, sabreden ve emek sarf eden herkese bereketli avlar, RASTGELSİN!
Kayanın dili olsa muhtemelen yeter artık in sırtımdan derdi :D

Şaka bir yana nice on yıllara, sağlıkla ve ailenle inşallah

E

Erden Eren

Misafir
Kayanın dili olsa muhtemelen yeter artık in sırtımdan derdi :D

Şaka bir yana nice on yıllara, sağlıkla ve ailenle inşallah

Öyle bir alışkanlık haline geldi ki, bazen 2 hamburger 2 bira alıp sırf oturmaya gittiğim vakitler oluyor. Ya da mesela bizzat bu forumdan tanıştığım nice insanla ilk buluşmamızı aynı taş üzerinde yapmışımdır. :)
Ama en güzeli yakala, temizle, pişir ve gelen geçene dağıt şeklinde benim tutup, eşimin pişirdiği istavrit avlarında yaşanıyor. Çaycısından, merakla gelen ufak çocuğuna, güvenliğine hem neşe hem ziyafet dolu saatler geçiriyoruz.

Bu arada güzel temennilerin için çok teşekkür ediyorum. Hepimiz adına, tüm memleket adına sağlık ve huzur dolu yıllara Ömer.